PPL και θητεία στην Π.Α.

• Thread starter Thread starter dmalap
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

dmalap

Low-Cost-Class-Member
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
OAL
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAT
Καταρχήν καλημέρα και καλή συνέχεια καλοκαιριού (μου είναι δύσκολο ακόμα το να ευχηθώ καλό Χειμώνα... :oops: ).
Για να κάνω μια μικρή εισαγωγή πριν θέσω την ερώτησή μου, θέλω να πάρω το ερασιτεχνικό πτυχίο χειριστή και είμαι σε αναζήτηση της αερολέσχης στην οποία θα καταλήξω.
Δεν επεκτείνομαι παραπάνω στο θέμα διότι υπάρχουν άπειρα πλέον πανομοιότυπα topics με ερωτήσεις περί του PPL.
Το θέμα είναι πως κατά τη συλλογή πληροφοριών από διάφορες σχολές και αερολέσχες, άκουσα κάτι το οποίο δεν είχα ποτέ σκεφτεί και δεν έχω ιδέα εάν ισχύει καν.
Το σίγουρο είναι πως αν και δεν έδωσα σημασία εκείνη τη στιγμή ώστε να ζητήσω περισσότερες πληροφορίες, αργότερα μου φάνηκε όχι απλά ενδιαφέρον αλλά και δελεαστικό,
ταυτοχρόνως όμως άτοπο και ακατόρθωτο. Σε κάποια αερολέσχη μου ανέφεραν μεταξύ άλλων πως το πτυχίο χειριστού PPL μπορεί να σου προσφέρει και ένα δρόμο μετάταξης από το Στρατό Ξηράς στον οποίο έχω καταταγεί αρχικά, διανύοντας την αναβολή μου λόγω σπουδών, στην Πολεμική Αεροπορία, όχι ως ιπτάμενος φυσικά. Επίσης το επέκτειναν υποστηρίζοντας πως αν δεν πετύχει η μετάταξη μεταξύ των σωμάτων θα μπορούσα να αιτηθώ για μετάταξη μεταξύ των όπλων του Στρατού Ξηράς, κάνοντας αναφορά και στην Αεροπορία Στρατού.
Στην προσπάθειά μου λοιπόν να διαλευκάνω αν πρόκειται για τρικ λόγω marketing ή για πραγματοποιήσιμη υπό συνθήκες περίπτωση, ζητώ την βοήθειά σας.
Γνωρίζετε κάτι σχετικά; Γνωρίζω πως μπορώ να κάνω αίτηση μετάταξης στο στρατολογικό μου γραφείο περιγράφοντας τους λόγους που την επιθυμώ καθώς και τυχόν ειδικές γνώσεις και ικανότητες που κατέχω. Να συμπεράνω πως σε αυτή την αίτηση κάνω μια απέλπιδη προσπάθεια μετάταξης, αναφέροντας πως είμαι κάτοχος PPL, που χωρίς την ύπαρξη "βύσματος" θα παραμείνει πρωτοκολλημένη σε κάποιο κλασέρ στα υπόγεια του Ρουφ;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Αγαπητέ dmalap,

δεν γνωρίζω την απάντηση στην ερώτηση σου, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θες να αιτηθείς μετάταξη από τον ΕΣ στην ΠΑ. Προσωπικά νομίζω ότι περισσότερα έχεις να κερδίσεις στην παραμεθώρα από τα Μέγαρα και το Τατόι - ίσως ακόμα και για το PPL και τις μελλοντικές σου πτήσεις που απαιτούν γερά νεύρα και θάρρος αν μη τι άλλο.

Πριν κάποια χρόνια, ίσως και προ δεκαετίας, είχε βγει μια απόφαση ότι κληρωτοί που είναι κάτοχοι πτυχίου χειριστού αεροσκάφους θα κατατάσσονται στην Π.Α. και θα παίρνουν βαθμό Επισμηνία (Ι). Από ότι φαίνεται όμως στην πορεία η απόφαση έμεινε ανενεργή και δεν εφαρμόσθηκε μετά 1-2 αρχικές περιπτώσεις, αν και θεωρητικά πρέπει να είναι σε ισχύ.

Πάντως ένας φίλος μου που ήταν στην πΟΑ και μάλιστα εκπαιδευτής στο 734 μού έλεγε πως την εποχή που κατατάχτηκε στην ΠΑ είχε ήδη επαγγελματικό πτυχίο-δέν θυμάμαι άν ήταν απλώς CPL ή fATPL-αλλά ούτε κάν υποσμηνία δέν τον είχαν κάνει,απλώς τον τοποθέτησαν σε ένα μετεωρολογικό γραφείο.Μού είχε κάνει εντύπωση τότε γιατί ήξερα ότι στίς ΗΠΑ ακόμα και απλοί σμηνίτες (privates λένε εκεί γενικώς τους σμηνίτες ή οπλίτες) άν έχουν έστω και PPL τους κάνουν ιπτάμενους-όχι βέβαια σε μαχητικά αλλά σέ άλλους τύπους που εκτελούν υποστηρικτικές πτήσεις-και απορούσα γιατί ένα τέτοιο μέτρο δέν θα μπορούσε να εφαρμοστή κι'εδώ....

Οσο γιά την απόφαση που αναφέρει ο sv1xv,δέν είναι καθόλου παράδοξο να είναι μέν σε ισχύ αλλά ανενεργή,αφού προφανώς δεν "βρωμάει ο τόπος" από κατόχους PPL σε ηλικία στράτευσης.Πάντως άν όντως ισχύη και ο βαθμός που παίρνει ο κατατασόμενος είναι ιπταμένου επισμηνία,όλο και κάτι θα τού δίνουν να πετάξη,οπότε άν μη τι άλλο θα βάζη ώρες στο logbook του.

Καλό είναι να μη λέει ο καθένας του κεφαλιού του αν δε ξέρει και μπερδεύει και τους υπόλοιπους. Άλλο Π.Α. άλλο Υ.Π.Α. Και εννοείται πως αν κάποιος έχει PPL αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα για την Π.Α. Όχι αεροπλάνο δε μπορεί να πετάξει...ούτε φωτογραφία δεν επιτρέπεται να το βγάλει...

Μίλησε κανείς εδώ γιά την ΥΠΑ;Δέν είδα κάτι τέτοιο.

Ο dmalap έκανε μιά ερώτηση σχετικά με την ΠΑ και εμείς τού είπαμε ό,τι ξέρουμε επί τού θέματος.Ξέρεις εσύ κάτι παραπάνω από αυτά που γράψαμε εμείς;

Αν ξέρης,πές το να διαφωτίσης και εμάς τους υπόλοιπους.Αλλιώς,άς περιμένουμε όλοι μας-κι'εσύ μαζί-να μπή εδώ κάποιος πιό αρμόδιος να μάς εξηγήση.

Καταρχήν ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις....εγώ όντως ρώτησα για την Π.Α., το θέμα είναι ότι διάβασα κι εγώ σε μια εφημερίδα του 1998 συγκεκριμένα στην "Κ" αυτό περί του επισμηνία για όσους είχαν πτυχίου ιπταμένου....προφανώς δεν ανέφερα ποτέ, αντιθέτως ξεκαθάρισα πως δε μιλάω για μετάταξη που θα σε κάνουν ιπτάμενο της Π.Α...είπα απλά για θητεία, για σμηνίτη... από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν ισχύει ακόμα...πάντως τηλεφώνησα στο στρατολογικό γραφείο και μου είπαν ότι πρέπει να κάνω την κλασσική αίτηση μετάταξης και να περιγράψω τον λόγο αναφέροντας το ότι είμαι κάτοχος PPL και μάλιστα να επισυνάψω θεωρημένο αντίγραφο του πτυχίου. Από εκεί και πέρα θα κρίνουν εάν μπορούν να πραγματοποιήσουν τη μετάταξη. Παρόλα αυτά επειδή ο κύριος που απάντησε στο τηλέφωνο αν και ευγενέστατος βαριόταν να μου εξηγήσει και απαντούσε με μισόλογα, αν υπάρχει κάποιος γνώστης που μπορεί να μας διαφωτίσει είναι ευπρόσδεκτο να το κάνει...και πάλι ευχαριστώ!

Να διευκρινίσω κάτι στο προηγούμενο: Με βάση την παλιά και ξεχασμένη αυτή απόφαση, ο κάτοχος πτυχίου χειριστή ΥΠΑ δεν γίνεται μόνιμος ή εθελοντής/ΕΠΟΠ υπαξιωματικός της Π.Α. αλλά κάνει κανονικά την θητεία του σαν Έφεδρος Επισμηνίας (Ι). Καταλαβαίνεις ότι το "ιπτάμενος" έχει θεωρητική μόνο αξία, δεδομένου ότι στον περιορισμένο χρόνο της θητείας είναι αδύνατον να αξιοποιηθεί για οτιδήποτε.

Hastaroth":6vibdcue said:
Μίλησε κανείς εδώ γιά την ΥΠΑ;Δέν είδα κάτι τέτοιο.
Φαντάζομαι πως φορέας έκδοσης των PPL CPL ATPL κτλ είναι η ΥΠΑ. Άλλωστε και ο τίτλος αυτό αναφέρει:<<PPL και θητεία στην Π.Α.>>

Κύριοι ξεφύγατε από το θέμα πιστεύω.

Επειδή ενδιαφέρομαι πήγα εγώ ο ίδιος να ρωτήσω στη στρατολογία αλλά συνάντησα μια κλειστή πόρτα. Κυριολεκτικά όχι μεταφορικά. Το τοπικό στρατολογικό γραφείο στη περιοχή μου έκλεισε (3 μέρες) πριν εγώ πάω να ρωτήσω την διαδικασία διακοπής της αναβολής λόγω φοίτησης, καθώς και για το περιεχόμενο αυτού το άρθρου που με ενδιαφέρει άμεσα.

"Πείρα" το PPL μου τον Φλεβάρη, JAR φυσικά όχι (FAA) και θα παρακαλούσα ειλικρινά όποιος έχει οποιαδήποτε πληροφορία για αυτήν την λεγόμενη 'απόφαση'' η άρθρο στην εφημερίδα να μου απαντήσει. Όταν πάω να καταθέσω το νέο ενημερωμένο έντυπο στη στρατολογία(Τρίπολη είναι και μακριά) θέλω να ξέρω τι ακριβώς να τους ρωτήσω, γιατί φαντάζομαι πολύ πιθανών δε θα ξέρουν και οι ίδιοι, αλλά λόγο και της σύμπτυξης θα γίνεται και ο χαμός από κόσμο.

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Υ.Γ: Και PM δεκτα.