Προς νέο αεροδρόμιο το Λονδίνο λόγω υπερφόρτωσης Heathrow

  • Thread starter Thread starter panos81c
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

panos81c

Business-Class-Member
Εγγραφή
20/08/2008
Μηνύματα
441
Likes
38
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
CYP
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAV
Πηγή: LTCNews
http://www.ltcnews.gr/metafores/aeromet ... chithroou/


[Καθώς εντείνονται οι συζητήσεις για την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου στο Λονδίνο, η dealchecker.co.uk αναζητά μερικά από τα πλεονεκτήματα που θα συνεπαγόταν για τους ταξιδιώτες, τον εθνικό τουρισμό και τη βιομηχανία ταξιδίων ένα νέο αεροδρόμιο.
Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια αυτή τη φορά από το Δήμαρχο Boris Johnson, ο οποίος στο νέο του πλάνο για το Λονδίνο, απέκλεισε την επέκταση του Χίθροου.
Όπως ισχυρίζεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της dealchecker.co.uk, Alex Saint, «Τα σχέδια για ένα νέο αεροδρόμιο στο Λονδίνο θα πρέπει να αποτελούν ευπρόσδεκτη είδηση για την ταξιδιωτική βιομηχανία και τους Βρετανούς ταξιδιώτες. Το Χίθροου αυτή τη στιγμή λειτουργεί στο 98% της ικανότητάς του κι ένα νέο αεροδρόμιο θα μπορούσε να μετριάσει ένα μέρος αυτής της πίεσης που δέχεται το Χίθροου. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για περισσότερες πτήσεις προς Νέα Υόρκη, Φλόριντα και Sharm El Sheikh, και άλλους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών και ενδεχομένως ακόμη και να επιτρέψει τη μείωση του κόστους των πτήσεων προς όφελος των ταξιδιωτών».]


----------------------------------------------

Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο θέμα κατασκευής νέου αεροδρομίου για το Λονδίνο. Μάλιστα στο παρελθόν υπήεχε πρόταση για ολοκληρωτικό κλείσιμο του Heathrow και κατασκευή νέου αεροδρομίου στις εκβολές του Τάμεση, στην περιοχή Cliffe, σε τεχνητό νησί όπως τα αεροδρόμια του Hong Kong, της Kansai στην Ιαπωνία κ.τ.λ.. Το αεροδρόμιο αυτό θα είχε τέσσερις παράλληλους κύριους διαδρόμους - δύο βόρεια των αεροσταθμών και δύο νότια, με προσανατολισμό ανατολικά-δυτικά και έναν ακόμα 5ο crosswind διάδρομο δυτικά των υπολοίπων, με προσανατολισμό βορειοανατολικά - νοτιοδυτικά.

Μετά την κατασκευή του Terminal 5 στο Heathrow που ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την απόδοση σε λειτουργία και του τρίτου mid-field concourse (δορυφορικού κτιρίου) και με τις εργασίες για το νέο Terminal 2 να προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, το σενάριο να κλείσει το Heathrow απομακρύνεται.

Δεύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου είναι το Gatwick, που όμως λειτουργεί με έναν μόνο διάδρομο απογείωσης - προσγείωσης (είναι μάλιστα το single-runway αεροδρόμιο με την μεγαλύτερη κίνηση παγκόσμια) - ο δεύτερος διάδρομος είναι εφεδρικός και κανονικά χρησιμοποιείται ως τροχόδρομος, η διάταξη του Gatwick θυμίζει αρκετά το Ελληνικό. Και εδώ υπάρχει χώρος για την κατασκευή περισσότερων αεροσταθμών και θέσεων στάθμευσης καθώς το Gatwick είναι αρκετά μακριά από κατοικημένες περιοχές, όμως η διάταξη με έναν διάδρομο αποτελεί τροχοπέδη και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει πριν το 2019, καθώς βάσει νόμου μέχρι τότε έχει απαγορευθεί η κατασκευή δεύτερου διαδρόμου για το Gatwick.

Το Stansted γνωρίζει αρκετή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και έχει μεγάλη γκάμα χρηστών (charter, low cost, scheduled, cargo, VIP αλλά και scheduled πτήσεις - από εκεί ξεκίνησε την παρουσία της στο Λονδίνο η Aegean μέχρι να μεταφερθεί στο Heathrow). Το Stansted έχει και αυτό έναν διάδρομο και έναν αεροσταθμό προς το παρόν, όμως έχει γίνει πρόνοια για την επέκτασή του με την μορφή mirror-image. Σήμερα όλες οι εγκαταστάσεις του είναι δυτικά του δρόμου πρόσβασης. Έχει δεσμευτεί χώρος ανατολικά για την κατασκευή και δεύτερου αεροσταθμού αλλά και δύο ακόμα διαδρόμων απογείωσης - προσγείωσης. Το Stansted έχει καλή οδική πρόσβαση από το κέντρο του Λονδίνου και σιδηροδρομικό σταθμό κάτω ακριβώς από τον αεροσταθμό, με σύνδεση όχι μόνο με το Λονδίνο αλλά και με άλλες πόλεις. Η προοπτική επέκτασης του Stansted είναι ίσως μια καλή λύση καθώς είναι ένα υφιστάμενο αεροδρόμιο και έτσι δεν θα απαιτηθεί η δημιουργία κάποιων υποδομών (προσβάσεις αλλά και πύργος ελέγχου, εκτεταμένες αλλαγές στο FIR από την αρχή).

Το Luton δεν έχει τέτοιες προοπτικές. Η μορφολογία του εδάφους στην περιοχή είναι η δυσκολότερη, η διάταξη του αεροδρομίου πολύπλοκη, ο αυτοκινητόδρομος Μ1 που το συνδέει με το Λονδίνο υπερφορτωμένος και ο σιδηροδρομικός σταθμός που το εξυπηρετεί δεν είναι μέσα στο αεροδρόμιο αλλά περίπου 2 μίλια μακριά, και από εκεί απαιτείται μετεπιβίβαση σε λεωφορείο. Το κόστος επέκτασης του Luton είναι μεγάλο σε σχέση με τα ωφέλη που θα προσφέρει.

Το Southend, στην ομώνυμη κωμόπολη ανατολικά του Λονδίνου, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων αναβαθμίζεται, με την δημιουργία νέου αεροσταθμού αλλά και σιδηροδρομικού σταθμού στην γραμμή που περνά ακριβώς απ' έξω και καταλήγει στο Liverpool Street του Λονδίνου περνώντας και από το Stratford που είναι στην περίμετρο του Ολυμπιακού Συγκροτήματος. Ήδη η easyJet έχει αναγγείλει την έναρξη πτήσεων από το Southend προς κάποιους προορισμούς. Όμως και πάλι το αεροδρόμιο αυτό περιβάλλεται από κατοικημένες περιοχές και δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης των διαδρόμων - απαραίτητη για την εκτέλεση υπερατλαντικών πτήσεων.

Συνεπώς, ρεαλιστικά η καλλίτερη λύση θα ήταν η επέκταση του Stansted με δεύτερο αεροσταθμό και τουλάχιστον έναν ακόμα διάδρομο απογείωσης - προσγείωσης.
 
Ίσως όταν αποφασίσουν στο ΗΒ να αποκτήσουν πραγματικά γρήγορα τρένα, τότε να λύσουν πολλά τέτοια προβλήματα. Ακόμα και το ΒΗΧ εξυπηρετεί Λονδίνο με 60-70 λεπτά ταξιδιού από το Euston. Με ένα γρήγορο (γαλλικό :twisted: ) τρένο και ανάλογη υποδομή αυτό θα μπορούσε να γίνει σε 30 λεπτά.

Βέβαια το θέμα είναι πολύ πιο περίπλοκο. Υπάρχουν συμφέροντα που δεν θα ήθελαν να δουν σύντομα μεγάλο ανταγωνιστικό αεροδρόμιο στο Λονδίνο. Η ΒΑ για παράδειγμα, μεγάλος χρήστης του LHR, που δεν έχει (θέλει να) εκμεταλευτεί άλλο αεροδρόμιο για χρήση ως δευτερεύοντα κόμβο (πχ ΜΑΝ, ΒΗΧ, ΕDI κλπ) ακόμα και για σύντομες πτήσεις. Ας θυμηθούμε τι κάνει η AF που άρχισε να ''διώχνει'' πτήσεις προς MRS και η LH με κόμβους όπου μιλάνε γερμανικά στην Ευρώπη. Ο Gulliver έχει ασχοληθεί με το θέμα αρκετές φορές:

http://www.economist.com/blogs/gulliver ... ames_estua
http://www.economist.com/blogs/gulliver ... esident_of
 
Μα άν δεν κάνω λάθος, η mirror επέκταση του Stansted ακυρώθηκε τον περασμένο χειμώνα, οπότε ούτε αυτό παίζει.

Γενικά τα αεροδρόμια της Αγγλίας είναι μιά πραγματική ντροπή (πλήν Τ5, EMA, BHX και STN). Πηγαίνοντας κάποιος από το Μόναχο στο Μάντσεστερ, είναι σα να πηγαίνει από τον παράδεισο στην κόλαση!

Το Λούτον πνεέι τα λήσθια. Μία η κρίση των low cost, μία οι απαράδεκτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρόσβασης, βλέπω πολλοί επιβάτες να του λένε "γειά χαρά"! Το θέαμα είναι τριτοκοσμικό. Ουρές πολλών χλμ κάθε μέρα, επιβάτες με μπαγκάζια και μωρά να εγκαταλείπουν τα ταξί και τα αυτοκίνητα και λαχανιασμένοι με τα πόδια κατά εκατοντάδες ανεβαίνουν το νέο λόφο του Γολγοθά. Πάνω από 100 επιβάτες κάθε πρωί χάνουν την πτήση τους! Και η ταλαιπωρία τους συνεχίζεται εντός τέρμιναλ αλλά και με την επιστροφή τους. Η ουρά στον έλεγχο διαβατηρίων αφίξεων σε πολλές φάσεις της ημέρας αλλά κυρίως ΚΑΘΕ βράδυ είναι απίστευτη. Μία ουρά από επιβάτες 7 ή 8 πτήσεων (πάνω από 1000 επιβάτες)! Και όλο το εργάκι αυτό παίζεται εδώ και δύο-τρία χρόνια χωρίς να ιδρώνει αυτί.


Οι Βρετανοί (κλασσικοί τσίπηδες), έχουν τη λογική του "μόνο παίρνω" από τον πελάτη και δεν δίνω τίποτα εκτός από τα απολύτως απαρραίτητα, και πολλές φορές ούτε κάν αυτά! Οι εταιρείες, ειδικά οι λοκο αλλά και οι άλλες, το μόνο που τους νοιάζει είναι να έχει πουληθεί το εισητήριο, από εκεί και πέρα άς τον άλλον να τραβολογιέται στο αεροδρόμιο, δεν φταίνε αυτές!!! Αρκεί να φταίει κάποιος άλλος.

Τώρα, σχετικά με το αεροδρόμιο στo Cliffe, είμαι πολύ περίεργος να δώ (αν γίνει), πώς θα αντιμετωπίσουν την τρομακτική παλιρροια που υπάρχει εκεί (αλλά και σε όλη την ανατολική ακτή) αλλά και την "κινούμενη άμμο" του βυθού στις ακτές αυτές.
 
Θα συμφωνισω στα περισσοτερα αν οχι ολα τα παραπανω posts.

Επισης να θυμισω οτι αν και εφοσον η Αγγλια επενδυσει σε συγχρονο δικτυο σιδηροδρομων η κινηση απο και προς τα αεροδρομια περιμετρικα του Λονδινου θα μειωθει κατα 25%. Δεν ξερω αν η σωστη λυση ειναι να επενδυθουν δεκαδες δις σε νεο αεροδρομιο...
 
Προς το παρόν μελετάται η γραμμή υψηλών ταχυτήτων HS2 - με προδιαγραφές αντίστοιχες της HS1 Λονδίνο St. Pancras - είσοδος Eurotunnel), που θα συνδέει το Λονδίνο (Euston) με το Birmingham σε πρώτη φάση και θα μειώσει τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ των δύο πόλεων σε 50 λεπτά περίπου, δηλαδή 5 λεπτά παραπάνω σε σχέση με την διαδρομή London Liverpool Street - Stansted σήμερα.
 
Draken":2tj1zgsu said:
Θα συμφωνισω στα περισσοτερα αν οχι ολα τα παραπανω posts.

Επισης να θυμισω οτι αν και εφοσον η Αγγλια επενδυσει σε συγχρονο δικτυο σιδηροδρομων η κινηση απο και προς τα αεροδρομια περιμετρικα του Λονδινου θα μειωθει κατα 25%. Δεν ξερω αν η σωστη λυση ειναι να επενδυθουν δεκαδες δις σε νεο αεροδρομιο...
Πάντως αν δεν κάνουν κάτι για το Heathrow χαρίζουν και επίσημα στη Φρανκφούρτη τον τίτλο του πρώτου σε κίνηση αεροδρομίου στην Ευρώπη.

Από την άλλη και εγώ αν ήμουν Βρετανός πολιτικός θα έθετα την κατασκευή σοβαρού σιδηροδρόμου ως πρώτη προτεραιότητα. Κρίμα (περιβαλλοντικό) να έχουν τόσο πολλές εσωτερικές μετακινήσεις με αεροπλάνο και μάλιστα και για κοντινές αποστάσεις τη στιγμή που η χώρα είναι ουσιαστικά επίπεδη.
 
Ο σιδηρόδρομος απαιτεί σοβαρές δαπάνες υποδομών.Πόσο πιθανόν είναι οι ιδιώτες (αν δεν κάνω λάθος) ιδιοκτήτες των βρετανικών σιδηροδρόμων να επενδύσουν τον όγκο των χρημάτων που απαιτούνται; (Στην Ελλάδα θα την είχαν βρεί τη λύση: ΣΔΙΤ :mrgreen: . 10% συμμετοχή ιδιώτη,50% συμμετοχή του κράτους :wall: και 40% δάνεια εγγυημένα απο το κράτος :wall: . Τα έσοδα.....φυσικά ο ιδιώτης! :laola: )
 
Μη μπερδεύεις τις εταιρίες κατασκευής/διαχείρισης της σιδηροδρομικής υποδομής με τις εταιρίες που προσφέρουν το μεταφορικό έργο.

Όπως ένα μεγάλο αεροδρόμιο συνήθως το κατασκευάζει το κράτος, έτσι και μια high-speed σιδηροδρομική γραμμή κατά πάσα πιθανότητα θα την κατασκευάσει το κράτος.
 
lewton":3aqg8sjo said:
Πάντως αν δεν κάνουν κάτι για το Heathrow χαρίζουν και επίσημα στη Φρανκφούρτη τον τίτλο του πρώτου σε κίνηση αεροδρομίου στην Ευρώπη.

Το κατάλαβαν οι Αγγλοι φίλε lewton.

"We are being badly left behind."

http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-16606212

Η λέξη "devastation" βγαίνει από τα στόματα πολλών που είτε θέλουν νέο αεροδρόμιο είτε όχι.
Πάντως μέχρι να συννενοηθούν όλοι αυτοί που γράφει το άρθρο θα έχει γίνει το γήπεδο του ΠΑΟ στο Βοτανικό.
 
Top