Προσγείωση και συμπίεση

• Thread starter Thread starter giankar
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

giankar

Νέο μέλος (Tourist)
Website
www.transfermoney.gr
Καλησπέρα,

Ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:

Κατά την προσγείωση (σε A319/A320 και RJ-100) νιώθω πόνο σε ένα δόντι στο οποίο έχω σφράγισμα. Μετά από ερώτηση σε οδοντίατρο, μου είπε ότι πιθανότατα υπάρχουν μόρια αέρα μέσα στο σφράγισμα και μου προκαλούν τους πόνους κατά την προσγείωση. Τι αυξομειώσεις γίνονται στη συμπίεση της καμπίνας κατά την πτήση;

Να σημειώσω ότι σε ATR42/ATR72/Q400 δεν συνάντησα τέτοιο πρόβλημα

Επειδή είναι ουσιαστικά αδύνατον να συμπιεστεί η καμπίνα ενός αεροσκάφους τόσο ώστε να αντιστοιχεί στην πίεση του αέρα στο έδαφος, ο αέρας στην καμπίνα συμπιέζεται (στα περισσότερα επιβατικά) τόσο ώστε να αντιστοιχεί στην πίεση σε υψόμετρο δυόμιση χιλιομέτρων (το πολύ). Σαν να κατεβαίνεις, ας πούμε, απ'τον Παρνασσό στον Κορινθιακό μέσα σε 5-10 λεπτά. Τα ελικοφόρα βέβαια πετούν αρκετά πιο χαμηλά απ'τα τζετ και κατεβαίνουν με χαμηλότερη ταχύτητα, γι' αυτό κι η κάθοδος μέσα σ'αυτά είναι λιγότερο επώδυνη.

Στην ουσία όσο το αεροσκάφος ανεβαίνει, η πίεση στην καμπίνα μικραίνει σε σχεσή με αυτή που έχει αρχικα στο έδαφος (14,7 psi βαση της international standard atmosphere). Aπλά μικραίνει με μικρότερο βαθμό απο αυτον της επικρατούσας εξωτερικης πίεσης ετσι ώστε όταν πχ πετάει στα 34000ft (ατμ. πίεση 3,6 psi) η πίεση της καμπίνας είναι τέτοια ώστε να αντιστοιχεί σε υψόμετρο 8000ft (ατμ. πίεση 10,9 psi).
Οπότε η αυξομοίωση στην οποία βρίσκεται το ανθρώπινο σώμα είναι γύρω στα 4 psi η 275 millibars.