Πρόβλημα της Astra στη Σητεία

  • Thread starter Thread starter jsh4all
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Διευκρινιστικά,τα turboprops της OAL εκτελούσαν VFR για να παραμείνουν μέχρι τα 10.000 πόδια λόγω πολύ σύντομης διάρκειας πτήσης.Και μάλιστα,νομίζω ό,τι το ζητούσαν μετά από την απογείωση με "αλλαγή του σχεδίου πτήσης".
Και να προσθέσουμε σε όλα τα προηγούμενα ενδεχόμενα το:"Καιρού Επιτρέποντος","Weather Permitted".
 
Το AIP διαχωρίζει πτήσεις σε κάτω απο το FL 195 και πανω απο το fl 195 (εώς το fl285)...
 
Η απαγορευση πτησης VFR για JET αεροσκαφη, συνηθως αποτελει εταιρική διαδικασία. Πριν αρκετα χρονια υπηρξε και νοταμ που απαγορευε τις VFR αναχωρησεις απο το αεροδρομιο του Ελληνικου, για όλα τα αεροσκαφη από MEDIUM και πανω, γιατι ορισμενοι κυβερνητες της ΟΑ,προκειμενου να αποφυγουν καθυστερηση λογω CTOT, πετουσαν VFR μεχρι ενα σημειο και απο εκει συνεχιζαν IFR. Οι Αθηναιοι πρεπει να προλαβαν να δουν αρκετες φορες 747 να σερνεται 1000 ποδια απο τη θαλασσα, ακολουθωντας τα VFR routes...
Οταν το ραδιοβοηθημα ειναι ΕΚ/ΕΝ, αυτοματως γινονται suspend ολες οι διαδικασιες που εχουν εκδοθει για αυτο. Οτιδηποτε άλλο εκτος από VFR θεωρείται απλα... ταρζανια. Ξαναλέω οτι ακομη και η προσεγγιση εξ οψεως ( visual app), εξαντλώντας τα ορια της τυπικοτητας, θεωρείται μέρος της STAR και της ενοργανης προσέγγισης, οποτε χωρις ραδιοβοηθημα και αυτή δεν μπορεί να είναι authorized. Το VMC που αναφέρθηκε, αφορά καθαρά τις μετεωρολογικές συνθηκες, οχι τις διαδικασίες προσέγγισης/αναχωρησης ( επίσης το VMC CLIMB/DESCENT, αφορά κάτι άλλο). Ενα αεροκάφος μπορεί να είναι IFR και VMC ταυτοχρονα ( φυσικα χωρις να ειναι απαραίτητο το δευτερο), ενώ αν είναι VFR πρέπει να είναι VMC συνεχώς!
 
Το AIP διαχωρίζει πτήσεις σε κάτω απο το FL 195 και πανω απο το fl 195 (εώς το fl285)...
Σίγουρα,απλά αναφέρομαι στη τακτική που τα συγκεκριμένα αφη εφάρμοζαν,δηλαδή να μη πηγαίνουν FL100+,
με την επιφύλαξη να μη θυμάμαι σωστά.Για δρομολόγια όπως η Πάρος,η Σύρος π.χ....
 
Αυτο γινοταν για λογους οικονομιας καυσιμου! 8) Ειναι πολυ κοντα αυτά τα νησια για να ανεβει το ATR πάνω από τα 10000ft :),εκτος και υπηρχε άλλος λογος ( καιρος, δεσμευση εναεριου χωρου κλπ)
 
george 150":1903927v said:
Οταν το ραδιοβοηθημα ειναι ΕΚ/ΕΝ, αυτοματως γινονται suspend ολες οι διαδικασιες που εχουν εκδοθει για αυτο. Οτιδηποτε άλλο εκτος από VFR θεωρείται απλα... ταρζανια.

Σε αυτήν την περίπτωση μπορει να αναχωρήσει IFR με visual dep αρκεί να ειναι ΜΕΡΑ και να μπορει να εχει visual contact με το terrain ο χειριστής.
Και ΑΝ το αεροδρόμιο είχε RNAV διαδικασίες( και το αεροσκαφος ειχε το RNAV capability )οι οποίες δεν ειναι βασισμένες σε ραδιοβοηθιματα παλι μπορει μια πτήση IFR να αναχωρήσει νύχτα η με περιορισμένη ορατότητα ...

george 150":1903927v said:
. Ξαναλέω οτι ακομη και η προσεγγιση εξ οψεως ( visual app), εξαντλώντας τα ορια της τυπικοτητας, θεωρείται μέρος της STAR και της ενοργανης προσέγγισης, οποτε χωρις ραδιοβοηθημα και αυτή δεν μπορεί να είναι authorized. Το VMC που αναφέρθηκε, αφορά καθαρά τις μετεωρολογικές συνθηκες, οχι τις διαδικασίες προσέγγισης/αναχωρησης ( επίσης το VMC CLIMB/DESCENT, αφορά κάτι άλλο). Ενα αεροκάφος μπορεί να είναι IFR και VMC ταυτοχρονα ( φυσικα χωρις να ειναι απαραίτητο το δευτερο), ενώ αν είναι VFR πρέπει να είναι VMC συνεχώς!

Το visual approach δεν ειναι μέρος καμίας διαδικασίας IFR ... H CIRCLING ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ειναι συνέχεια ενόργανης διαδικασίας και παρέχονται για αυτήν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μινιμα για κάθε κατηγορία και συγκεκριμένο circling area (σπανιοτερα και prescribed tracks)ανάλογος της κατηγορίας ABCD και σε αυτήν πρέπει να μπορείς να εκτελέσεις missed app διαδικασία η οποία ειναι IFR και εφόσον αυτή λογικά ειναι based σε κάποιο ραδιοβοηθημα αυτο πρέπει να λειτουργεί ... Άλλη μια φορά μην μπερδευτε το visual app/dep με το status της πτήσης (IFR ) στο visual app μπορεί ο χειριστής να πάρει αδεια απο το atc (αν το επιτρεπει η κυκλοφορια )και σε περίπτωση Go Around να ξαναμπεί στον κύκλο στα 1000 η 1500 πόδια για επόμενη προσπάθεια .... Οπότε ΔΕΝ χρειάζεται το ραδιοβοηθημα σε αυτήν την περίπτωση !! Το τι ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία διαφέρει σε πολλές περιπτώσεις απο την FAA και απο πανω έρχεται και η ελληνική ΥΠΑ που μπορει να βάλει επιπλέον περιορισμούς οπότε ΔΕΝ έχουνε απαραίτητα εφαρμογή στην Ελλάδα όλα όσα διαβάζετε στο Internet !
 
Αυτό που περιγράφεις με το visual departure,δυστυχώς ειναι μια... ταρζανια :roll: ( ξαναλεω εξαντλωντας τα ορια της τυπικοτητας, προς το αυστηροτερο :rant: ). Για να κανεις visual departure, πρεπει αυτο να ειναι δημοσιευμενο και να ειναι μερα 8) . Αν δεν ειναι, κανονικα δεν μπορεις να το κανεις! Δες τα SID's οποιαδηποτε ελληνικου αεροδρομίου, το οποίο έχει visual departures. Θα δεις οτι σου παρέχει radial και dme για διάφορα εμποδια τα οποια βρισκονται κοντα στο αεροδρομιο. Ειναι λοιπον προφανες οτι με το VOR/DME ΕΚ/ΕΝ, και το visual departure γινεται suspended, γιατι ακριβως ειναι κομματι του SID...Ενταξει στην Ελλαδα, ισως τα περισσοτερα αεροδρομια δεν εχουν δημοσιευμενες visual departures και συμφωνω οτι ειναι... μαζοχιστικο :wall: να κανεις το SID, ενω μπορεις ασφαλεστατα να αναχωρησεις visual. Ωστοσο μιλαμε για το γραμμα του νομου και το τι ισχυει "στα χαρτια" που λενε...

Για το visual app, μπορει να ειναι βολικο να το ξεκινας από τα.. 50 μιλια μακρυα από το αεροδρόμιο :oops: , αλλά τα χαρτια πάλι γράφουν οτι κανονικα αυτό αποτελεί συντομευση της STAR και του ΙΑC. Έρχεσαι στο σημειο εισοδου της τερματικης και είτε ακολουθείς το ιχνος της STAR κατεβαινοντας χαμηλοτερα από τα δημοσιευμενα υψη (με παρατηρηση του εδαφους),ειτε συντομευεις και το ιχνος της Star. Ορισμενοι μη εξοικειωμένοι με τα Ελληνικα αεροδρόμια, τσαρτεράδες ( Εγγλεζοι) κανουν συνηθως το πρώτο.
Αυτο εννοουσα οταν εγραψα για μερος της STAR ( οχι το cirlcing) 8) .

Για το circling συμφωνουμε πληρως, οπως επίσης και για το RNAV. Δυστυχως στην Ελλάδα ακομη δεν έχουμε διαδικασιες RNAV ΑΡΡ, ουτε φυσικά και GPS APP ( στην Αμερική νομιζω έχουν). Ευτυχως τουλαχιστον τα έχετε on board :great: :great:
 
Ta visual departures Kai app εξηγούνται επακριβώς στο Ελληνικό AIP στο κεφάλαιο ENR 1.3 Instrument flight rules.Φυσικά και ο καθένας εχει δικαίωμα να τα ονομάζει ο ιδιος "ταρζανιες " κλπ αλλα πριν βγειτε δημοσια να παραπληροφόρησετε τον κόσμο καθίστε διαβάστε την Ελληνική κ ευρωπαϊκή νομοθεσία και παραθέστε τα επιχειρήματα σας αναφέροντας τα συγκεκριμένα κεφάλαια που αντιστοιχούν όπως έκανα στα προηγούμενα posts.Όσον αφορά τα εμπόδια το radial/distance ειναι εναλλακτικός τρόπος ορισμού της τοποθεσίας τους ... Όπως μπορούσαν να ορίζονται και απο συντεταγμένες ... Το να λετε ότι οι επαγγελματίες χειριστές κάνουν "ταρζανιες" όταν κάνουν visual dep k arrivals σε αεροδρόμια όταν τα ραδιοβοηθηματα ειναι εκτός ειναι ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗ κ δεν στηρίζεται σε καμία νομοθεσία.Δεν υπάρχει εξάντληση οριων τυπικοτητας στην επαγγελματική αεροπορία . Υπάρχει το ΝΟΜΙΜΟ και το ΜΗ ΝΟΜΙΜΟ. Και παρακαλώ πολυ αν δε βρείτε νομοθεσία να μας παραθέστε, να παραδεχτείτε ότι το "ταρζανιες" ειναι προσωπική σας απόψη και μονο για κάτι καθ'ολα ΝΟΜΙΜΟ ! Υπάρχει το Ελληνικό AIP διαθέσιμο online για οποιαδήποτε απορία σας ! Στο κεφάλαιο 1.3.13 στα conditions δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ ότι πρέπει κάποιο ραδιοβοηθιμα να λειτουργεί !
 
gonso":2bn6tmvm said:
Η υπόθεση VMC και νύχτα, σηκώνει πολύ κουβέντα και είναι ακανθώδης

Το είπα που να μην τό'λεγα !

Είπα πολλές φορές ότι δε μιλάμε για νόμιμη διαδικασία, αλλά για πρακτική, με την οποία τείνω να διαφωνίσω επί της αρχής, αλλά επαναλαμβάνω, σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να το συζητήσει κανείς. Πραγματικά νομίζουμε ότι ο νόμος είναι καθρέπτης του τί ισχύει, ή ότι αυτό που ισχύει είναι καθρέπτης του νόμου?

Περί νομοθεσίας λοιπόν:

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, Άρθρον 34:

H στάση ή στάθμευση oχήματoς απαγoρεύεται:

β) Σε απόσταση μικρότερη από δώδεκα (12) μέτρα από στάσεις αστικών,
υπεραστικών, ηλεκτρoκίνητων λεωφoρείων και τρoχιoδρoμικών oχημάτων.

γ) Σε εισόδoυς και εξόδoυς κόμβων και σε απόσταση μικρότερη από δέκα
(10) μέτρα από τη νoητή πρoέκταση της πλησιέστερης oριoγραμμής τoυ
κάθετoυ oδoστρώματoς.

ε) Σε πεζoδρόμια, πλατείες, ειδικά ερείσματα πoυ πρooρίζoνται για πεζoύς
ως και πoδηλατoδρόμoυς, εκτός αν επιτρέπεται σε αυτoύς η στάθμευση με
ειδική σήμανση.

θ) Σε απόσταση μικρότερη από είκoσι (20) μέτρα από φωτεινoύς σημα-
τoδότες και δώδεκα (12) μέτρα από πινακίδες υπoχρεωτικής διακoπής πoρείας
(STOP)

ιστ) Σε θέση όπου βρίσκεται κεκλιμμένο επίπεδο (ράμπα) διάβασης Ατό-
μων με Αναπηρίες (ΑμεΑ)

Καί πρίν βιαστεί κανείς να ρωτήσει τί σχέση έχει η οδήγηση με το πέταγμα αεροπλάνου, αρκεί να δεί τα στατιστικά και θα δεί ποιό είναι πιό επικίνδυνο κα θανατηφόρο. Και για να προλάβω και αυτόν που θα πεί ότι οι πιλότοι είναι επαγγελματίες και πρέπει να κινούνται σύννομα, θα υποδείξω τους επίσης επαγγελματίες οδηγούς ταξί, λεωφορείων, πούλμαν, τρόλλει, φορτηγών κλπ και το κατά πόσο αυτοί είναι 100% με τον ΚΟΚ στο προσκέφαλό τους, ειδικά στη χώρα μας. Για την Ελλάδα μιλάμε τόση ώρα.

Τέλος, σχετικά με τη visual προσέγγιση, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι ενώ το α/φος είναι ακόμα σε IFR σχέδιο πτήσης, δεν είναι πλέον σε ενόργανη προσέγγιση και δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, πλήν αυτών που έχουν να κάνουν με τις εξ'όψεως προσεγγίσεις. Οι αναφορές περί ραδιοβοηθημάτων σε visual προσέγγιση, είναι λανθασμένες πιστεύω και να το εξηγήσω με παράδειγμα:

Όλα τα ραδιοβοηθήματα του Ηρακλείου είναι εκτός λειτουργίας, ο καιρός είναι τέλειος. Α/φος έχει πάρει τον αεροδιάδρομο από την Μήλο (βάσει του VOR της Μήλου) και κατευθύνεται προς Ηράκλειο. Ήδη από τα 40 μίλια έξω, βλέπει το αεροδρόμιο πεντακάθαρα. Μας λέτε τώρα ότι το αεροπλάνο δεν θα προσγειωθεί visually, επειδή το VOR και το NDB είναι εκτός? Ακόμα και να μήν το έβλεπε από τόσο μακρυά, θα του έδινε το Ηράκλειο approach βέκτορες για visual προσέγγιση. Ή μήπως και αυτό το απαγορεύει το AIP? Αν το απαγορεύει, ενημερώστε και τους απροτσέριδες ανά την επικράτεια γιατί το προσφέρουν αφειδώς!

Κάπου εδώ, είπα αυτά που είχα να πώ, και θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συνέχεια εκ του μακρόθεν!
 
gonso":2q899elw said:
Τέλος, σχετικά με τη visual προσέγγιση, η ταπεινή μου άποψη είναι ότι ενώ το α/φος είναι ακόμα σε IFR σχέδιο πτήσης, δεν είναι πλέον σε ενόργανη προσέγγιση και δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, πλήν αυτών που έχουν να κάνουν με τις εξ'όψεως προσεγγίσεις.
Πολυ σωστά το αναφέρεις το IFR σχέδιο παραμένει ανοιχτό μεχρι το αεροσκάφος να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο π προσεγγίζει η να προσγειωθεί σε κάποιο εναλλακτικό αν για κάποιο λογο κάνει divert.στο αεροσκάφος συνεχίζουν να παρέχονται όλα ταμservices που πρέπει να παρέχονται σε μια IFR πτήση δηλαδή διαχωρισμός με αλλα IFR /VFR κλπ ανάλογος πάντα του airspace στο οποίο βρίσκεται :) και αν δεν μπορέσει να προσγειωθει συνεχίζει σαν IFR πτηση για κάποιο άλλο αεροδρόμιο ! Όπως κ με την visual αναχώρηση το σχέδιο ειναι IFR απο την αρχή απλά ο χειριστής πέρνει εξουσιοδότηση να παει μεχρι κάποιο σημείο / join κάποιο αεροδιαδρομο χωρις να ακολουθήσει ολόκληρο Sid !
 
Top