Ρήγας στη Ρίγα!!

COMPUTERISE

First-Class-Member
Εγγραφή
01/09/2005
Μηνύματα
800
Likes
0
Ίσως, σκέφτηκα , να είναι οι πολλές ώρες που κάθομαι στον υπολογιστή , ίσως να είναι εκείνες οι ρημάδες οι αποτυχημένες φωτό που τράβηξα στο Bοurget , ίσως το φαί που φάγαμε εκείνο το βράδυ στο Γκάζι, το αποτέλεσμα όμως μένει ίδιο, δεν ήμουν καλά.Πότε βασανιζόμουν από αυπνίες και πότε δεν μπορούσα με τίποτε να αφήσω την φιλήδονη ζεστασιά του στρώματος. H κατάσταση δεν πήγαινε άλλο, είχα να διαλέξω ανάμεσα στη μεταφυσική βοήθεια του παπά της ενορίας μου ή στις πρακτικές συμβουλές του οικογενειακού μας ιατρού. Μια που δεν είμαι ιδιαίτερα ένθερμος θιασώτης του Χριστόδουλου , προτίμησα την ασφάλεια του ψυχολόγου και με αγωνία ξάπλωσα στον γνωστό καναπέ και εξομολογήθηκα τις ανησυχίες μου. Η αλήθεια είναι ότι έδειξε ιδιαίτερη κατανόηση, χαμογέλασε με επιείκεια και μου εξέθεσε με σθένος την άποψή του.
- Αγαπητέ μου η κατάστασή σας είναι ιδιαίτερα σοβαρή, και για να επέλθει πλήρης ίαση χρειάζεστε άμεση θεραπεία , πρέπει να επισκεφτείτε και να δοκιμάσετε τα θαυματουργά νερά της νύμφης της Βαλτικής!!
Έμεινα εμβρόντητος.
- Έχει τόσες θεραπευτικές ικανότητες το νερό της Θεσ/κης γιατρέ μου; του είπα. Με κοίταξε επιτιμητικά και συμπλήρωσε.
- Νύμφη της Βαλτικής είπα αγαπητέ μου, όχι του Θερμαικού. Ο δρόμος της θεραπείας σας περνάει από την Ρίγα και τα νερά της Βαλτικής!! Πηγαίνετε άμεσα !! Μόνο εκεί θα βρείτε γιατριά. Εκεί θα γίνετε Ρήγας, στη Ρίγα!!

Ρίγα λοιπόν, εκεί έπρεπε να πάω για να βρω την λύτρωση!! Το μόνο που θυμόμουν από το προ δεκαετίας και βάλε ταξίδι μου στην Νύμφη της Βαλτικής ήταν μια υπέροχη μεσαιωνική πόλη, κάτι μεταμοντέρνα σοσιαλιστικού ρυθμού αρχιτεκτονήματα και ένα ζευγάρι υπέροχες γάμπες , τις γάμπες της Σέγια!!
Άρχισα να ψάχνω παλιές ατζέντες να ξεσκονίζω παλιά σημειωματάρια ώσπου τελικά να ξεθάψω το τηλέφωνο του παραδείσου, του σπιτιού της εξωτικής Βαλτικής βαλκηρίας μου. Με τρεμάμενη φωνή της εξήγησα την κατάσταση της υγείας μου και της ζήτησα να μου συμπαρασταθεί. Η κατανόηση ήταν πάντα ένα από τα προτερήματα της Σέγια και έτσι με ανακούφιση άκουσα από τα θεικά χείλη της να μου δηλώνει ότι θα με περίμενε για να με ξεναγήσει στις κρυφές γωνιές της πόλης της και να βουτήξουμε μαζί στα κρύα αλλά θαυματουργά νερά της Βαλτικής.

Το μόνο που απέμενε λοιπόν ήταν το μέσο για το μεγάλο ταξίδι. Το χαιρέκακο γέλιο του γκουρού των αεροπορικών εισιτηρίων aakunz, όταν μου ανακοίνωνε την τιμή 380+φόροι δεν με πτόησε διόλου.
- Ξεχνάς αγαπητέ ότι έχω ένα κερδισμένο εισιτήριο Lufthansa από μίλια, τον αποστόμωσα και το μόνο που έχω να κάνω είναι να επισκεφτώ τον δικτυακό τόπο των Γερμανικών Αερογραμμών!!
Η σκέψη ήταν άριστη, η πράξη κάπου όμως χώλαινε. Ενώ ο πηγαιμός μου ήταν άριστος τα προβλήματα άρχιζαν όταν ζήτησα την επιστροφή. Ήθελα να γυρίσω Δευτέρα ή Τρίτη στην Ελλάδα άλλα δυστυχώς όλες οι πτήσεις από Γερμανία προς τα πάτρια εδάφη ήταν υπερπλήρεις. Έτσι έκανα ένα τρυκ και αποφάσισα να γυρίσω μέσω Βερολίνου χρησιμοποιώντας την αγαπημένη Easy στο σκέλος Ρίγα-Βερολίνο.
Αναλυτικά θα ταξίδευα με 4 αεροπορικές εταιρίες , 4 διαφορετικά αεροπλάνα σε 4 διαφορετικές πόλεις!! Το 4 πρέπει να είναι αυτό τον καιρό ο τυχερός μου αριθμός! Μήπως όταν θα γυρίσω πίσω πρέπει να κάνω μια επίσκεψη στο ναό του τζόγου στο γειτονικό Λουτράκι , σκέφτηκα επιβεβαιώνοντας την κράτηση μου στο site της Lufthansa. To κοντέρ μετά και το κλείσιμο της Easyjet σταμάτησε στα 200euro (155 οι επαίσχυντοι φόροι του κερδισμένου εισιτηρίου + 45 το RIX-BER) και το δρομολόγιο μου το ακόλουθο:

FRIDAY 20 JUL
OS 804 ATH-VIE 07:35 – 09:00
OS 693 VIE-RIX 13:20 – 14:30

MONDAY 23 JUL
EZY 4594 RIX-SXF 13:25–14:05

TUESDAY 24 JUL
LH 3655 TXL-ZRH 18:15 -19:40
LX 1842 ZRH-ATH 20:35-00:10


Το αστείο σκέφτηκα, ήταν ότι αν και το εισιτήριο ήταν κερδισμένο από την Lufthansa η μοναδική διαδρομή που θα έκανα με αυτή θα ήταν το σκέλος BER-ZRH!! Τελικά αυτές οι συμμαχίες είναι ωραίο πράγμα! Άξιο λόγου είναι το ότι πολυαναμενόμενο εισιτήριο υπερπαραγωγή δεν ήταν e-ticket αλλά χάρτινο και το έλαβα μέσα σε δυό μέρες στην διεύθυνση του σπιτιού μου. Καλά, σε κάτι τέτοια οι Γερμανοί είναι παρασάγγες μπροστά, σκέφτηκα θαυμάζοντας το μαγικό χαρτάκι.

Η ώρα του ξυπνημού ήταν βάρβαρη, πέντε το πρωί, αλλά το δέλεαρ της αποκατάστασης της κλονισμένης υγείας μου μεγάλο, έτσι και ξύπνησα με μεγάλη ευκολία, πότισα τα ρημαδιασμένα τα λουλούδια , ευχή και κατάρα μου τα άφησε η μάνα μου πριν αναχωρήσει διακοπές στην εξωτική Αιδηψό, και καβάλησα το ιστορικό Megane μου με προορισμό το θρυλικό Ελευθέριος Βενιζέλος. Parking στο cargo, σιγά μην τους δώσω 12euro την μέρα, και γρήγορος πρωινός ποδαρόδρομος μέχρι τις αναχωρήσεις για να ανάψουν τα αίματα. Το check in στο γκισέ των Αυστριακών Αερογραμμών ήταν γρήγορο και άνετο αλλά το αίτημά μου για παράθυρο απορρίφτηκε πάραυτα από μια ξεπλυμένη ξανθιά, λέγοντας μου ότι αν και η πτήση δεν ήταν γεμάτη, παράθυρο δεν υπήρχε. Το δέχτηκα με στωικότητα και κατέβηκα στα βάθη του Βενιζέλος μια που φυσούνα δεν προβλέπετε για το FOKKER-100 των Austrian Arrows που πέταγε για λογαριασμό της Tyrollean που πέταγε για λογαριασμό της Austrian!! Tελικά αυτοί οι Αυστριακοί μάλλον κάπου έχουν χάσει τον λογαριασμό με της θυγατρικές και μητρικές εταιρίες τους, φιλοσόφησα σκεπτόμενος μια ακόμη θυγατρική-μητρική του ίδιου γκρουπ την Lauda Air. Λες να το κάνουν επίτηδες για να μπερδέψουν τυχόν επίδοξους αεροπειρατές ή πάλι το κάνουν για να φαίνονται πολλοί;; Άβυσσος η ψυχή τους!! Πράγματι το αεροπλάνο ήταν μισοάδειο αλλά ω του θαύματος είχε παράθυρα ελεύθερα πράγμα που με έκανε να σκεφτώ ότι η ξανθιά στο γκισέ ή ήταν πραγματική ξανθιά και δεν κατάλαβε τι της είπα ή το πρωινό χαμόγελό μου δεν την γοήτευσε διόλου και για να με εκδικηθεί με εξόρισε στα ορεινά, βλέπε προτελευταία σειρά του αεροσκάφους.
Oι Αυστριακές αεροσυνοδοί , μας καλωσόρισαν ψυχρά στο Zagreb (ησυχάστε το όνομα του αεροσκάφους είναι, δεν έκανε την αναγγελία η γνωστή και μη εξαιρετέα Βίκη) και γρήγορα προχώρησαν με τυπικότητα στην επίδειξη των σωστικών συσκευών. Αν και έξω από την ψυχρότητα και την αδικαιολόγητη σχολαστικότητα τους δεν έχω να προσάψω τίποτε στα κορίτσια, άξιες σχολιασμού είναι οι ανεκδιήγητες ερυθρόλευκες στολές της Αustrian που σε συνδιασμό με την μετριότατη εξωτερική εμφάνιση των αεροσυνοδών με έκαναν να αισθανθώ σαν τον κακό τον λύκο που έβλεπε τις κοκκινοσκουφίτσες σε αεροπλάνο ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σαν οπαδό της γυναικείας ομάδας άρσης βαρών του ένδοξου Ολυμπιακού. Τέλος πάντων, αφού ξεπέρασα το αισθητικό σοκ ,κάθησα δύο σειρές πιο μπροστά στο παράθυρο και απόλαυσα μια εξαιρετική απογείωση του ΟΕ-LVE προς τον ηλιόλουστο ουρανό της Αττικής γης. Μετά από κανένα 15λεπτο ήρθε το πρωινό ,ένα κουτάκι με κάτι σαν ομελέτα μέσα, γαρνιρισμένο με μια θλιβερή ντομάτα και δύο φέτες μαραμένου αγγουριού. Με αξιοπρέπεια επέστρεψα το διατροφικό εφιάλτη και αρκέστικα σε ένα ποτήρι ζεστό νερό μια που τα παγάκια αποτελούν ξεχωριστή πολυτέλεια φαίνεται στις Ευρωπαικές πτήσεις της Austrian ή Austrian Arrows ή Tyrolean ή δεν ξέρω εγώ πως άλλο διάβολο τις λένε. Η ώρα περνούσε μάλλον ευχάριστα μέχρι που η φυσική μου ανάγκη με ανάγκασε να επισκεφτώ τις τουαλέτες του Fokker. Όταν ο δυστυχής θέλησα να πλυθώ, με έκπληξη πρόσεξα ότι ο νιπτήρας ήταν σκεπασμένος με μια πετσέτα και μέσα σε αυτή ήταν 5-6 αρωματικά μαντηλάκια!! Μπα ονειρεύομαι, σκέφτηκα και αποφάσισα να πάω στην διπλανή τουαλέτα όπου και εκεί αντίκρισα το ίδιο θλιβερό θέαμα. Νερό γιοκ!! Ρε συ λες να κάνουν οικονομία στο νερό, αλλά μάλλον κατέληξα σε κάτι μεταφυσικό, στο ότι οι σχέσεις της Austrian με το νερό είναι ίδια με αυτή του διαβόλου με το λιβάνι!! Απέρριψα βέβαια σαν θλιβερές τις δικαιολογίες που ψέλλισε η υπεύθυνη κοκκινοσκουφίτσα της πτήσης μας και σκέφτηκα ότι τέτοιο πράγμα δεν έχω συναντήσει σε καμιά από τις πάμπολλες και αμφιβόλου αξιοπιστίας εταιρίες που έχω πετάξει. Με αυτές τις σκέψεις προσγειώθηκα 10 λεπτά νωρίτερα από το προγραμματισμένο στο αεροδρόμιο Schwechat της πανέμορφης Vienna.

To ότι η Βιέννη είναι μια από της ωραιότερες Ευρωπαικές πρωτεύουσες είναι γνωστό, γιαυτό και δεν δίστασα διόλου να εκμεταλλευτώ το 5ωρο stop over μου στην πρωτεύουσα του βαλς, πίνοντας μια υπέροχη κρύα σοκολάτα στο κλασάτο café Central και κάνοντας βόλτα στο αρχοντικό ring. Οι 5 ώρες στην ονειρική Βιέννη πέρασαν γρήγορα και επέστρεψα on time στο αεροδρόμιο για να πραγματοποιήσω το δεύτερο και τελευταίο μέρος του πολυθρύλητου ταξιδιού μου στη γη της επαγγελίας.

Το Dash 8-400 της Austrian oπου Austrian βάλτε ότι θέλετε δεν θα ασχοληθώ άλλο μαζί τους έλαμπε κάτω από τον καυτό Βιεννέζικο ουρανό. Η θερμοκρασία στις μία το μεσημέρι είχε σκαρφαλώσει τους 35 βαθμούς και οι Αυστριακοί παραμιλούσαν. Ο πιλότος μας όμως εκτός από την ζέστη είχε άλλο έναν καλό λόγο να παραμιλήσει και σίγουρα αυτό έκανε μια που σχολίαζε ανερυθρίαστα τις εντυπωσιακές αναλογίες δύο γοητευτικών Λετονών επιβατισσών . Το ταξίδι στη νύμφη της Βαλτικής ξεκινάει υπέροχα, συνηγόρησα κι εγώ βυθιζόμενος στις γαλάζιες θάλασσες των ματιών των εκθαμβωτικών συνεπιβατισσών μου. Τα πράγματα με την πτήση και τις αεροσυνοδούς εδώ ήταν φανερά καλύτερα. Μας υποδέχτηκαν με χαμόγελο, αστειεύτηκαν με έναν κύριο για τον καιρό και το αεροπλάνο το τεστ του νερού στις τουαλέτες το πέρασε με επιτυχία. Βέβαια είχαμε και την αναμενόμενη παραφωνία στο σάντουιτς που δεν τρωγόταν, είχα προνοήσει να σαβουριάσω στη Βιέννη γιαυτό και δεν με πείραξε διόλου και το νερό πάλι ήταν χλιαρό. Παγάκια για μια φορά ακόμη γιόκ. Δύο λόγακια μόνο για το Dash 8 (OE-LGE) που ήταν περίφημο. Εξαιρετικό seat pitch , πεντακάθαρο, σχετικά αθόρυβο κατάπιε με ευκολία τα μίλια που μας χώριζαν από την Riga σε 2 ώρες και προσγειώθηκε με απόλυτη ασφάλεια στο φρεσκοανακαινισμένο αεροδρόμιο της Riga. Πράγματι το Dash έκλεψε την παράσταση και πιστεύω (χωρίς να είμαι ο ειδικός) ότι με ευκολία θα μπορούσε να γίνει best seller στους Ελληνικούς ουρανούς ενώνοντας τα πολύπαθα νησιά μας.

CRASH TEST ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΤΗΣΕΩΝ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

OS 804 ATH-VIE - OS 693 VIE-RIX

ΝΑΥΛΟΣ= Πανάκριβος. Αν θέλετε να πάτε στη Riga που αξίζει να πάτε προτιμήστε την Air Baltic. Και απευθείας πτήση και με διαφορά φτηνότερος. 3/10
ΣΥΝΕΠΕΙΑ= Άριστα . Και στις δύο πτήσεις φτάσαμε 10 λεπτά νωρίτερα. 10/10
ΠΛΗΡΩΜΑ ΚΑΜΠΙΝΑΣ-ΕΜΦΑΝΙΣΗ= Να σας πω το κρίμα μου εγώ προτιμώ την στουμφίτα από την κοκκινοσκουφίτσα. Πιάσαμε πάτο κάντε κάτι δεν βλέπεστε! Που είσαι Aegean με τα ωραία σου!! 1/10
ΠΛΗΡΩΜΑ ΚΑΜΠΙΝΑΣ-ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ= Από ATH πολύ σφιγμένες, κορίτσια χαλαρώστε. Λίγο περισσότερη ευγένεια δεν θα έβλαπτε. 4/10
Από VIE (Καλύτερα τα πράγματα keep walking…) 7/10
ΑΤΗ HANDLING= Όχι άλλες ξανθιές ήμαρτον πια…. 2/10
VIE HANDLING= Λίγο χαμόγελο δεν βλάπτει κορίτσια… 6/10
ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ- FOKKER-100= Τα χάλια μας τα μαύρα τα ξέρετε;;; 2/10
ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ- DASH-8 = Ότι καλύτερο στο ταξίδι. 9/10
ΓΕΥΜΑΤΑ= Κόψτε την πλάκα εντάξει;; 2/10
ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΤΑΞΕΤΕ;; Aπογοήτευση. Ιδίως το σκέλος ATH-VIE ήταν για κλάματα. Το VIE-RIX το έσωσε το αεροπλάνο. Είπαμε να μειώσουμε το κόστος αλλά όχι να κόψουμε το νερό!!
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΑΤΗ-VIE = 4/10 Κάτω από την βάση. Τον Σεπτέμβρη με τον κηδεμόνα σας.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ VIE-RIX = 7/10 Καλούτσικα τα πήγατε περιμέναμε όμως περισσότερα.



(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ)
 
Πρέπει να είχες πολύ καιρό να επισκεφτείς τον ψυχολόγο σου. βρε θα σε γλίτωνε από όλες αυτές τις κακουχίες των τελευταίων χρόνων. Από την Ινδία στην Τοσκάνη, απ' την Μαλαισία στο Βερολίνο, απ' την Ιαπωνία στο Παρίσι. Πέρασες δύσκολα αγόρι μου, το ομολογώ.Αλλά είδες..ήρ8ε και για σένα η ώρα να ηρεμήσεις το πνεύμα σου στη Νύμφη του Ουζμπεκιστάν....ε....της Βαλτικής εννοούσα...
 
Λίγο άσχετο αλλά γιατί paper ticket αφού LH-OS-LX έχουν interline agreement και στα e-tickets?
 
Καλησπέρα σε όλους
χτες γύρισα από Βίλινιους. Είχα πάει Αθήνα Πράγα στις 21/7 το πρωί με πεντάωρη στάση στην Πράγα όπου και εκμεταλεύτηκα και μετά Πράγα Ρίγα όπου έφτασα στις 14,30 το μεσημέρι του Σαββάτου. Πήρα λεωφορείο μετά από δύο μέρες και πήγα Βίλνιους από όπου έφυγα χτες 25/7 το μεσημέρι και γύρισα Αθήνα στις 2,10 το ξημέρωμα της Πέμπτης. Φυσικά και ξαναεκμεταλεύτηκα το εξάωρο στην Πράγα. Η τιμή τελική ήταν 300 ευρώ με CSA.
 
Λίγο άσχετο αλλά γιατί paper ticket αφού LH-OS-LX έχουν interline agreement και στα e-tickets?

Πριν από λίγες μέρες έκλεισα award ticket της LH για ΑΤH-WAW-BRU με LOT και επιστροφή CPH-ZRH-SKG με SWISS (το BRU-CPH με SAS) και μου το έδωσε με χάρτινο. Το μόνο e-ticket είναι το SKG-ATH με Α3 kai to BRU-CPH.
Φαίνεται ότι τα award tickets είναι χάρτινα για να σου μένουν για σουβενίρ :D
Just for the history, το ΑΤΗ-WAW θα είναι με Embraer 175. Έχει πετάξει κανείς με την εταιρία αυτή ή το συγκεκριμένο αεροπλάνο? Θα ήθελα να ήξερα τι με περιμένει. Επίσης θα είναι η πρώτη μου φορα με SAS. Any comments?

Sorry for the off-topic.

Bye.
 
IATA":rumptk9a said:
Λίγο άσχετο αλλά γιατί paper ticket αφού LH-OS-LX έχουν interline agreement και στα e-tickets?

Μήπως το interline agreement ισχύει -προς το παρόν- μόνο για τα published fares? Δεν πάει το μυαλό μου σε κάτι άλλο...

Πάντως οι Βαλτικές Δημοκρατίες έχουν μπει γερά στο παιχνίδι του τουρισμού και όχι άδικα. Καιρός να αρχίσουμε να ξεφεύγουμε από το "πακέτο" Πράγα-Κάρλοβυ Βάρυ και λοιπά και ας δούμε λίγο την υπέροχη Βαλτική: Ελσίνκι με KF, από εκεί προς Tαλλίν με καταμαράν, μετά Ρίγα με ΒΤ και επιστροφή με ΒΤ στην Ελλάδα.

Φίλε COMPUTERISE, την εποχή αυτή συμβαίνει ένα εντυπωσιακό φαινόμενο στις βόρειες χώρες: οι σκανδιναβο-λεττονο-εσθονές καλλονές πετάνε τα περιττά ανοιξιάτικα ρούχα τους και βγαίνουν να τις δει ο υπέροχος ήλιος. Θα μπορούσες να μας διαφωτίσεις επι του θέματος; Έχει ένα χρόνο που πήγα Στοκχόλμη και Κοπεγχάγη και κοντεύω να ξεχάσω το υπέροχο θέαμα...

flying Doc":rumptk9a said:
Θα ήθελα να ήξερα τι με περιμένει. Επίσης θα είναι η πρώτη μου φορα με SAS.

Κάθε αρχή και δύσκολη... Για κοίτα παρακάτω, νομίζω ότι αξίζει:


Με το "σεις" και με το "σας", με τη Swiss και με τη SAS (φοβερό report, ειδικά αν πας business)
https://www.airliners.gr/community/viewtopic.php?t=3505

Ομαδική Εκδρομή στη Βαλτική από μέλη του φόρουμ
https://www.airliners.gr/community/viewtopic.php?t=2988

Τριλογία: Δανία-Σουηδία-Γροιλανδία: Συμμαχία (4 πτήσεις SAS)
https://www.airliners.gr/community/viewt ... 4527#44527

COMPUTERISE, μην ξεχνάς. Δείξε εξωτικά λεττονικά "αξιοθέατα" στο λαό. Αν μου φωτογράφισες πάλι arte nouveau και νεοκλασσικές σαχλαμάρες, λυπάμαι αλλά θα πρέπει να ξανακάνεις το ταξίδι κι αυτή τη φορά θα είναι μαζί μου.
 
COMPUTERISE":37bx4vpd said:
...Parking στο cargo, σιγά μην τους δώσω 12euro την μέρα, και γρήγορος πρωινός ποδαρόδρομος μέχρι τις αναχωρήσεις ...

Συγνώμη για το άσχετο, αλλά μήπως μπορείς να γίνεις πιο σαφής; Δηλαδή μπορώ να παρκάρω στο parking του cargo δωρεάν και να περπατήσω μέχρι τις αναχωρήσεις; Δεν απαγορεύονται οι πεζή στην Αττική Οδό; Μπορεί να με σταματήσει κάποιος και να μου πει που πας; Επίσης, μπορώ να πάρω το εσωτερικό λεωφορείο ή πρέπει να δείξω κάποιου είδους πάσο / ταυτότητας εργαζόμενου για να επιβιβαστώ σε αυτό;
 
Το κιτρινοπράσινο Renault Clio με την τεράστια διαφημιστική πινακίδα στην
κορυφή, ξεχώριζε σαν την μύγα μες το γάλα στο parking του αεροδρομίου.
Λόγω του ότι η εξωτική Jurmala , το μέρος όπου θα ακολουθούσα την ιαματική θεραπεία μου, βρίσκονταν περί τα δεκαπέντε χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Λετονίας και οι τιμές των taxi έπαψαν από καιρό να είναι σοσιαλιστικές και έγιναν σοσια-ληστικές, αποφάσισα να προβώ στην ενοικίαση ενός αυτοκινήτου από το site της Air Baltic. Η τιμή ήταν τουλάχιστον 2 φορές κάτω από αυτές των γνωστών πολυεθνικών εταιριών ενοικίασης γιαυτό δεν δίστασα διόλου να κλικάρω πάνω στην super τιμή-έκπληξη. Αυτό που δεν είδα ήταν ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ήταν η ζωντανή διαφήμιση της φίλτατης Air Βaltic στους δρόμους της Λετονίας και βρέθηκα μπροστά στο υπερθέαμα….

https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12047

Μισή ώρα νωρίτερα πατούσα το πόδι μου στα ιερά χώματα της πρώην σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Λετονίας που τώρα πια ονομάζετε απλά δημοκρατία της Λετονίας, είναι μέλος της Ευρωπαικής κοινότητας και ως εκ τούτου εισέρχεσαι σε αυτήν με την επίδειξη της ταυτότητός σου και μόνο. Ώ καιροί ώ ήθη, εκεί που κάποτε έφτυνες αίμα για να εξασφαλίσεις μια σοβιετική visa τώρα ούτε καν χρειάστηκε να δείξω την πτωχή Ελληνική μου ταυτότητα!! Το αεροδρόμιο, αν και μικρό ήταν άψογα ανακαινισμένο, με φυσούνες, μοντέρνο ντιζάιν και σύγχρονες αίθουσες αφίξεων-αναχωρήσεων. Γενικά η όλη ατμόσφαιρα σε παραπέμπει σε Σκανδιναβικό μάλλον αεροδρόμιο παρά σε αεροδρόμιο πρώην σοσιαλιστικής χώρας. Περιττό βέβαια να αναφέρω ότι το αεροδρόμιο που συνάντησα απέχει έτη φωτός από το ίδιο που επισκέφτηκα μέσα της δεκαετίας του 90.

https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12048

Η πρώτη μου εντύπωση από την χώρα ήταν αμφιλεγόμενη. Οι δρόμοι υπερσύγχρονοι, τα κτίρια ανακαινισμένα ή προς ανακαίνιση, τα καταναλωτικά αγαθά πλούσια. Από την άλλη όμως διαπίστωσα ότι η σοβιετική νοοτροπία παραμένει ριζωμένη στον Λετονικό λαό. Πολλά πράγματα, όπως η έλλειψη πινακίδων στον αυτοκινητόδρομο σίγουρα εύκολα θα διορθωθούν, αλλά πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν άραγε ώσπου να μάθουν οι άνθρωποι να χαμογελούν και να εξυπηρετούν τους τουρίστες ; Δεν θέλω να είμαι άδικος με αυτή την χώρα που μόλις πριν 19 χρόνια απέκτησε την ανεξαρτησία της , αναγνωρίζω τις σημαντικότατες και άοκνες προσπάθειες που καταβάλει ο κόσμος να κατακτήσει το Ευρωπαικό όνειρο, αλλά δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι η σοβιετική σφραγίδα σημαδεύει μέχρι τις μέρες μας την χώρα. Άραγε πόσο εύκολο είναι να ξεφύγει ένας λαός από το παρελθόν και τον πάτρωνα του όταν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι Ρωσικής καταγωγής και όταν η Ρωσική γλώσσα αποτελεί ουσιαστικά την επίσημη γλώσσα του κράτους;

Αρκετά όμως με τα σοβαρά, στην Λετονία δεν ήρθα να κάνω ψυχογράφημα της χώρας ήρθα για να βελτιώσω την ψυχική μου υγεία και κατά πως δείχνουν τα πράγματα ξεκινάω καλά. Η Jurmala όπως σας είπα, είναι μόλις 15 χλμ. μακριά από την πόλη και 10χλμ. από το αεροδρόμιο και κατά την θερινή περίοδο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός, κοινώς γίνετε χαμός!! Επίνειο της Riga, απλώνετε σε μια τεράστια παραλία της Βαλτικής και ουσιαστικά είναι το σύνολο 3-4 χωριών που τον χειμώνα κοιμούνται αλλά το καλοκαίρι ζουν μια άνευ προηγουμένου τουριστική φρενίτιδα. Μπορεί να έχει χάσει την αίγλη της σοβιετικής τουριστικής ναυαρχίδας, τότε που κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνονταν στις παραλίες της πάνω από 300.000 σοβιετικός εργαζόμενος λαός, αλλά είναι συνεχή τα limit ups της στο χρηματιστήριο της ρωσικής νέας τάξης πραγμάτων. Χιλιάδες νεόπλουτοι από όλες τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες συρρέουν στη Jurmala για να απολαύσουν μια βουτιά στη θάλασσα της Βαλτικής, να ηλιοκαούν στην ατελείωτη παραλία της, να παρακολουθήσουν κάποιο από τα δεκάδες κονσέρτα μουσικής που διοργανώνονται κάθε βράδυ στις πλατείες της. Μπορεί σε μας να φαίνεται παλαβό, αλλά μια πόλη της Βαλτικής, με καιρό φθινοπωρινό, θάλασσες για γέλια , service μέτριο και ελάχιστα φτηνότερη από την Ελλάδα, συγκεντρώνει απίστευτο αριθμό τουριστών στην συντριπτική τους πλειοψηφία βέβαια από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Για να καταλάβετε τι εννοώ, η εξασφάλιση καταλύματος στη Jurmala τους θερινούς μήνες είναι εξίσου δύσκολη με αυτή στη Μύκονο τον δεκαπενταύγουστο και χωρίς τον ντόπιο σύνδεσμό μου το πιθανότερο θα ήταν να κοιμόμουν στα παγκάκια της κεντρικής πλατείας παρά στην γλυκιά θαλπωρή του Baltic Beach hotel, ενός από τα εντυπωσιακότερα φρεσκοανακαινισμένα ξενοδοχεία της περιοχής.

https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12050
https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=12049

Οι απαντήσεις λοιπόν στην εύλογη απορία μου ήρθαν από τα χείλη της γοητευτικής συνοδού μου.

- Πάνω απόλα η Jurmala είναι ένα μέρος μύθος για τον πρώην σοβιετικό πολίτη μου εξήγησε. Είναι μεγαλωμένοι με την σκέψη να επισκεφτούν κάποτε αυτό το μέρος και να ζήσουν λίγες μέρες ξενοιασιάς στις παραλίες του. Μην συγκρίνεις τις παραλίες της μεσογείου με αυτές της Βαλτικής. Σκέψου ότι ο μέσος πολίτης που έρχεται από τα βάθη της Σοβιετίας δεν ξέρει από πραγματικά ωραίες παραλίες και αυτό που συναντά εδώ του φαίνεται πραγματικά όμορφο. Έπειτα είναι ή γλώσσα και η νοοτροπία. Μπορεί επίσημη γλώσσα της Λετονίας να είναι τα Λετονικά αλλά όλοι μιλούν Ρωσικά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα επικοινωνίας και ο τρόπος σκέψης των κατοίκων είναι μέσες άκρες ο ίδιος, νιώθουν σαν να βρίσκονται σπίτι τους. Τέλος είναι τα χρήματα. Μην κοιτάς τα ακριβά ξενοδοχεία. Αυτά είναι για λίγους, ο περισσότερος κόσμος έρχεται εδώ με τρένα και φτηνές πτήσεις, καταφεύγει σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και μαγειρεύει σε αυτά. Σε όλα αυτά βάλε την αίγλη που έχει αποκτήσει το μέρος από τις συχνές επισκέψεις της Ρωσικής jet set, έρχονται για τις πολλές και αξιόλογες συναυλίες , θέλεις κι άλλες απαντήσεις; Η Jurmala είναι, τηρουμένων των αναλογιών, η Μύκονος της Ρωσίας!!
Έκρινα τις απαντήσεις ικανοποιητικές και από την μια απογοητεύτηκα μια που καμία διάθεση δεν είχα να επισκεφτώ την Μύκονο πόσο μάλλον το κακό κακέκτυπο της, αλλά από την άλλη και μόνο ότι θα βρισκόμουν έστω και για δύο μέρες στο τουριστικό όνειρο του κάθε πρώην σοβιετικού πολίτη μου ανέβαζε την αδρεναλίνη.
Χάζεψα τα υπέροχα οπίσθια δύο εξωτικών καλλονών που βρίσκονταν στην είσοδο του ξενοδοχείου μου και κατευθύνθηκα προς την ρεσεψιόν.

(συνεχίζεται)
 
Top