Runways για Α300

• Thread starter Thread starter d|m|tr|s
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

d|m|tr|s

First-Class-Member
Περιοχή
Mosquito land
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
ΑΕΕ
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
EDLW
Ποιο είναι το ελάχιστο μήκος που πρέπει να έχει ένας runway για να προσγειωθεί/απογειωθεί ένα γεμάτο (επιβάτες, αποσκευές) Α300-600; Ξέρω ότι σίγουρα γίνεται στα 2600m του 07/25 AXD, μπορεί όμως να γίνει, για παράδειγμα στα 2300m του 09/27 SMI ή σε ακόμα μικρότερο, όπως στη JMK; Αντίστοιχα είναι και για ένα Α340-300, αν θεωρήσουμε ότι παίρνει καμιά τριανταριά παραπάνω επιβάτες; thx, Dimitris

d|m|tr|s":3hr56xdj said:
Ποιο είναι το ελάχιστο μήκος που πρέπει να έχει ένας runway για να προσγειωθεί/απογειωθεί ένα γεμάτο (επιβάτες, αποσκευές) Α300-600;

Ξέχασες και το σημαντικό παράγοντα καύσιμα, που επηρεάζει το βάρος του α/φ και κατ' επέκταση το μήκος απογείωσης. Και επίσης υψόμετρο αεροδρομίου, θερμοκρασία, κλίση διαδρόμου, ολισθηρότητα, flaps κτλ κτλ... Επίσης ρόλο -για το αν μπορεί να δεχτεί wide body α/φ- παίζει ρόλο και η αντοχή του διαδρόμου. Οπότε το όλο θέμα είναι αρκετά περίπλοκο.

:arrow: Wide-body αεροσκάφη (Α300, Α310, Α330, 767) επιχειρούν στην Ελλάδα στα παρακάτω πολιτικά α/δ (με σειρά μήκους απογείωσης διαδρόμου):
Αθήνα (4122 m), Χανιά (3622 m), Ρόδο (3306 m), Καβάλα (3284 m), Άκτιο (2987 m), Ηράκλειο (2746 m), Αλεξανδρούπολη (2643 m), Κεφαλονιά (2491 m), Θεσσαλονίκη (2471 m), Κω (2463 m), Κέρκυρα (2375 m), Ζάκυνθο. Η Ζάκυνθος έχει μήκος απογείωσης 2228 m (+96 m ζώνη ασφαλείας) και πλάτος διαδρόμου 30 m και έχω δει photo μέχρι από 762.

:arrow: Άλλα πολιτικά αεροδρόμια που μπορούν να δεχτούν (από άποψη μήκους) widebody α/φ αλλά λόγω έλλειψης σημαντικής κίνησης δεν δέχονται (πιθανώς να υπάρχουν και περιορισμοί αντοχής διαδρόμου σε κάποια):
Άραξος, Σκύρος, Αγχίαλος, Καλαμάτα, Καστοριά, Κάρπαθος, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Ιωάννινα.

:arrow: Στη Σάμο το μήκος του διαδρόμου δεν είναι 2300 αλλά 2044 m. Ανήκει στην "κατηγορία" των αεροδρομίων (μαζί με Μύκονο, Σητεία, Σκιάθο) που δέχονται μέχρι 757.

Βασική παράμετρος στα performance ενός αεροσκάφους / συναρτήσει μήκος διαδρόμου είναι το ASDA (Accelerate Stop Distance Available). Είναι δηλαδή το μήκος του διαδρόμου στο οποίο το εκάστοτε αεροσκάφος έχει αρκετό μήκος διαδρόμου ώστε να ματαιώσει απογείωση από την V2. Αυτό έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του κάθε αεροσκάφους, ολισθηρότητα διαδρόμου κλπ. 9performance charts) Όταν λέμε ολισθηρότητα διαδρόμου δεν σημαίνει πάντοτε βρεγμένος. Π.χ. στην Σκιάθο το 737-700 της Astraeus όταν φεύγει για ΜΑΝ αν κάνει abort take-off από την V2 στα χαρτιά μπορεί να σταματήσει εντός διαδρόμου. Η πράξη όμως είναι μία μεγάλη συζήτηση. Έτσι λοιπόν το Β747 της KLM ακόμη και με MTOW, μπορεί να απογειωθεί από το SXM, αλλά αν δοκιμάσει να κάνει abort τα μέτρα δεν βγαίνουν. Στις πιστοποιήσεις του Β744 πάντως, η Boeing έκανε abort με MTOW 399.000 κιλά από την V2 σε 840 μέτρα. Κάπου το έχω φωτογραφία με φωτισμένες ζάντες!!!

Ωραία και πολύ επιστημονικά τα γράψατε, οπότε εγώ απλώς να προσθέσω ότι τα Α300 της Apollo έρχονταν κανονικότατα στην Καλαμάτα και μάλιστα έφευγαν με απ'ευθείας πτήσεις για Στοκχόλμη. Δε γνωρίζω αν υπήρχαν περιορισμοί στη φόρτωση, αλλά με την επόμενη ευκαιρία θα το μάθουμε κι αυτό...

xristos":2yqazcqo said:
και κατ' επέκταση το μήκος απογείωσης.

Ναι εδώ ξέχασα να πω ότι το "απαιτούμενο μήκος απογείωσης" που αναφέρω και το οποίο δίνουν τα διάφορα νομογραφήματα για κάθε τύπο αεροσκάφους είναι το μήκος για να σταματήσει το αεροσκάφος σε περίπτωση ματαίωσης απογείωσης (αυτό είναι που ενδιαφέρει στο σχεδιασμό των διαδρόμων), και όχι φυσικά το μήκος για να σηκωθεί το αεροσκάφος από το έδαφος.

xristos":2yqazcqo said:
να προσθέσω ότι τα Α300 της Apollo έρχονταν κανονικότατα στην Καλαμάτα και μάλιστα έφευγαν με απ'ευθείας πτήσεις για Στοκχόλμη. Δε γνωρίζω αν υπήρχαν περιορισμοί στη φόρτωση, αλλά με την επόμενη ευκαιρία θα το μάθουμε κι αυτό...

Η Καλαμάτα ναι... με διάδρομο 2920 x 45 και αντοχή 053FBXU μια χαρά μπορεί να τα δεχτεί.

Για να το πω και «μπακαλίστικα» ένα wide body (κυρίως twin engine) για πτήσεις μέχρι 4 ώρες χοντρικά θέλει 1.000-1.200 μ για απογείωση και κανένα 1000ρικo για abort. Οπότε στην Ελλάδα πρακτικά μπορούν να μπουν Α300 σε αρκετά αεροδρόμια.
Εδώ βέβαια παίζουν και company minima, εμπόδια, συνήθεις καιρικές συνθήκες κλπ. Όλα αυτά λαμβάνονται υπ’ όψη πριν τον σχεδιασμό κάθε δρομολογίου, οπότε εκδίδονται και performance charts (πέραν του αεροσκάφους) για κάθε αεροδρόμιο σε συνάρτηση.
Η Σάμος που ειπώθηκε παραπάνω αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση πάντως. Να θυμίσουμε την περίπτωση της Condor που όταν παρέλαβε τα 757-300 εκπαίδευε πληρώματα εκεί.

Όλα αυτά από προσωπικές «εκτιμήσεις» από την θέση του επιμελητή πτήσεων, μιας και δεν είμαι χειριστής αεροσκαφών. Σίγουρα υπάρχουν πολύ καταλληλότεροι άνθρωποι για πιο σαφείς απαντήσεις.

thanks, κατατοπίστηκα αρκετά πιστεύω στην απορία μου!

Κάπου το έχω φωτογραφία με φωτισμένες ζάντες!!!

Και μετά για "τακάκια" στο συνεργείο! :lol:

Το πιο τρομακτικό abort που έχω δει στην ζωή μου ήταν στο Και Τακ (που αλλού) από ένα Β744 της UAL. Εφευγε non-stop για Chicago (UAL897) και έκανε περίπου στα 2.000 abort. Εστριψε στο τέλος του 31 στον τροχόδρομο Β και τροχοδρομούσε επί 40 λεπτα μέχρι την πίστα. (Δεν υπήρχε περίπτωση να πατήσει φρένα ξανά) Πάρκερε μπροστά στο υπόστεγο της HAECO. Υστερα από αρκετές ώρες defueling το "μαντρώσανε" για αρκετές μέρες στο hangar.

d|m|tr|s":r5m73fcb said:
thanks, κατατοπίστηκα αρκετά πιστεύω στην απορία μου!

Κάπου το έχω φωτογραφία με φωτισμένες ζάντες!!!

Και μετά για "τακάκια" στο συνεργείο! :lol:

Elliott LGAV":qr7l4z9c said:
Το πιο τρομακτικό abort που έχω δει στην ζωή μου ήταν στο Και Τακ (που αλλού) από ένα Β744 της UAL. Εφευγε non-stop για Chicago (UAL897) και έκανε περίπου στα 2.000 abort. Εστριψε στο τέλος του 31 στον τροχόδρομο Β και τροχοδρομούσε επί 40 λεπτα μέχρι την πίστα. (Δεν υπήρχε περίπτωση να πατήσει φρένα ξανά) Πάρκερε μπροστά στο υπόστεγο της HAECO. Υστερα από αρκετές ώρες defueling το "μαντρώσανε" για αρκετές μέρες στο hangar.

Αλλιώς θα κατέληγε στο parking του απέναντι ουρανοξύστη! :shock:
ΟΚ, σοβαρά τώρα, σε aborts και ειδικά σε τόσο "αγχωμένα", δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει thrust reversers και βασίζεται μόνο στα φρένα?

äåí ìðïñåß íá ÷ñçóéìïðïéÞóåé thrust reversers êáé âáóßæåôáé ìüíï óôá öñÝíá?

èåùñéôéêá ãéíåôå. Áí å÷åéò ôá÷õôçôá ðáíù áðï 60 knots êáé ðñïëáâåéò íá ôá åíåñãïðïéçóåéò ôïôå íáé êáÉ ìå÷ñé ôá 60 knots(ðáñáêáëù ôïõò ðéëïôïõò íá ìå äéïñèùóïõí).Áëëá áí ï÷é ôïôå öñåíá óôï max êáé spoilers sto full :wink: