Re: Αγνοείται αεροσκάφος της Air France από Βραζιλία
Aν και η διερεύνηση ατυχημάτων είναι κάτι που με ενδιαφέρει και σχεδόν πάντα γράφω την γνώμη μου πρίν το πόρισμα (και βέβαια και μετά), αυτό συνήθως γίνεται όταν υπάρχουν κάποια στοιχεία για να μπορέσει κανείς πάνω σε αυτά να κάνει brainstorming. Mιά φωτογραφία πχ ή ένα βίντεο. Κάτι.
Εδώ είμαστε στο σκοτάδι και πολύ φοβάμαι ότι α) δεν θα βρεθεί/ανασυρθεί ποτέ κάποιο σημαντικό στοιχείο από το αεροπλάνο β) το πόρισμα δεν θα έχει ακράδαντα στοιχεία στήριξης σε άιτια και θα τιτλοφορηθεί inconclusive.
Από τα όσα στοιχεία προβλήματος έστειλε το αεροπλάνο στην βάση του και είδαν το φώς της δημοσιότητας, τουλάχιστον τα μισά θα μπορούσαν να στάλθηκαν μετά την όποια "στραβή" και να είναι σε δεύτερη καί όχι πρώτη φάση. Εξηγούμαι και ΤΟΝΙΖΩ ότι παραδείγματα φέρνω και χωρίς να υποννοώ κάτι, απλά για να γίνει αντιληπτό αυτό που λέω:
Αν στο αεροπλάνο έγινε έκρηξη μικρής εώς μεσάιας ισχύος, στο ACARS δεν υπάρχει τυποποιημένο σήμα "ΕXPLOSION". Aν το κτύπησε μετεωρίτης (πχ λέμε), δεν υπάρχει σήμα "METEORITE". Αν πήρε φωτιά το κόκπιτ από την μπαταρία του λάπτοπ του κυβερνήτη, δεν υπάρχει σήμα "COCKPIT FIRE". Αν μπήκε σε καταιγίδα από το perfect storm και το αεροπλάνο έφερε δέκα τούμπες, δεν υπάρχει σήμα "THUNDERSTORM PENETRATION".
To σύστημα αυτό, έχει συγκεκριμένα σήματα για συγκεκριμένα συστήματα του αεροπλάνου που παρακολουθεί και καταγράφει την λειτουργία τους. Αυτά βλέπει.
Όταν λοιπόν στείλει σήμα ότι δύο οθόνες οργάνων είναι off, δεν πάει απαραίτητα να πεί ότι χαλάσανε. Όταν στέλνει σήμα ότι απενεργοποιήθηκε ο αυτόματος πιλότος, μπορεί να σημαίνει ότι α)χάλασε β)απενεργοποιήθηκε από χειριστή γ)εξωτερικός παράγοντας τον ανάγκασε να απενεργοποιηθεί δ) σταμάτησε η τροφοδοσία του από ρεύμα ή στοιχεία. Βρίσκεις έτσι άκρη? Δεν βγαίνουν ολοκληρωμένα πορίσματα έτσι.
Στο κάτω κάτω, γιατί όλα αυτά τα όργανα και οι υπολογιστές να επηρρεάστηκαν από αυτό το "κάτι", και να μήν επηρεάστηκε και το ίδιο το ACARS, που δεν είναι και το πλέον αξιόπιστο σύστημα επικοινωνίας. Στα σπάργανα είναι σε σχέση με τα υπόλοιπα συστήματα του αεροπλάνου.
Δύο τελευταίες επισημάνσεις.
Ακόμα και τα μεγαλύτερα και πλέον έγκυρα δίκτυα ενημέρωσης, δεν πρέπει να θεωρούνται πλήρως αξιόπιστα. Κάθε δύο μέρες αυτοδιαψέυδονται λόγω βιασύνης. Πρίν δύο μέρες μας έλεγαν για εξακριβωμένα συντρίμμια (μούφα), σήμερα μιλάνε ότι το αεροπλάνο πολέμαγε με τα στοιχεία της φύσης και τον εαυτό του
για 15 λεπτά....μέχρι να αποκαλύψουν κάτι άλλο.
Τέλος, μιλάμε για την Air France και όχι την Αιρ Ναμίμπια ή την Τουρκμενιστάν Αίργουέις. Σε επίπεδο πιλότων, συντήρησης, οργάνωσης κλπ. Προφανώς δεν είναι αλάθητοι (βλέπε Toronto), αλλά δεν θα τους βγάλουμε και για τα μπάζα. Το τεκμήριο αθωώτητός τους, όπως και να το κάνουμε, είναι λίγο πιό μεγάλο από τις περισσότερες εταιρείες που πετάνε.