Μια εξήγηση είναι οτι ακόμη και έγινε προσπάθεια οριζοντίωσης δεν "άκουσε" το αεροσκάφος, λόγω high speed stall που έχει αναφερθεί αρκετά...
Είμαι κι εγώ της άποψης ότι το αεροσκάφος έπαθε stall σε αυτόν τον ελιγμό, γι' αυτό και η τραγική κατάληξη. Συλληπητήρια στις οικογένειες των νεκρών και στον κόσμο της Π.Α.
Το δύσκολο είναι ότι το δυστύχημα έγινε σε ένα δημόσιο θέαμα, παρουσία πολιτών. Αυτό δίνει αυτόματα εφαλτήριο γιά πολλά σχόλια, άστοχα τα περισσότερα, σχετικά με την κατάσταση του αεροπλάνου, τις συνθήκες διοργάνωσης του σόου, κλπ. Σχόλια που οι γνώστες τα αντιμετωπίζουν εύκολα, αλλά οι λάθος εντυπώσεις, ελέω του δημοσίου βήματος που δίνεται πλέον στον καθένα, δημιουργούνται έντονα. Τα Airshows έτσι είναι, παντού και πάντα. Απλά το ευρύτερο ελληνικό κοινό δεν είναι εξοικειωμένο και υποψιασμένο γιά την ύπαρξη κινδύνων (γιά τους ιπτάμενους αλλά - πολύ λιγότερο - και γιά τους θεατές) κατά την διάρκεια των σόου. Κινδύνους που όσοι ασχολούμαστε έστω και ερασιτεχνικά με την αεροπορία, γνωρίζουμε πολύ καλά. Πολλώ δε μάλλον αυτοί που συμμετέχουν σε αυτά ως ιπτάμενοι!
Τώρα, όσον αφορά την συνέχεια του Airshow και τα επόμενα έτη, εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει να συνεχίσει να γίνεται. Όλοι οι ιπτάμενοι από όσους έχω διαβάσει αυτές τις μέρες στα social και μάλιστα σοβαροί και πεπαλαιωμένοι ιπτάμενοι, είναι της άποψης ότι τα Airshows πρέπει να γίνονται γιά να προβάλλεται το έργο της Π.Α. και να μπολιάζεται ο νέος κόσμος με την Αεροπορική Ιδέα. Είναι μία γιορτή και πρέπει να συνεχίσει. Όπως γίνεται και σε όλα τα Airshows του εξωτερικού όπου - δυστυχώς- έχουν συμβεί μείζονα ατυχήματα. Μάλιστα ένας παλαιός χειριστής είχε την (ομολογουμένως ακραία) άποψη ότι το σόου της Κυριακής έπρεπε να γίνει γιά τόνωση του ηθικού της Π.Α.
Εν κατακλείδι, έγραψε ο κ. Κτενάς στην ιστοσελίδα της Πτήσης αυτό το άρθρο, με το οποίο και συμφωνώ απόλυτα:
Το δυστύχημα του F-4E: Διευκρινίσεις, επισημάνσεις και ερωτήματα - ΠΤΗΣΗ