Σχετικά με ανεμούρια

• Thread starter Thread starter nikolaos_
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

nikolaos_

Νέο μέλος (Tourist)
Δεν έχω καταφέρει να βρω προδιαγραφές και πληροφορίες σχετικά με ανεμούρια (αυτές τις κάλτσες στα άκρα των διαδρόμων των αεροδρομίων).

Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα οι επισημάνσεις τους (η κόκκινη-λευκή ρίγα). Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι σε πλήρη έκταση βρίσκεται το ανεμούριο όταν πνέει άνεμος άνω των 15ΚΤ (κόμβων). Αλλά σε περιπτώσεις χαμηλότερων εντάσεων ανέμου πώς χρησιμεύει;

Πού δημοσιεύονται τέτοιες προδιαγραφές; Να ψάξω στον ICAO?

Ευχαριστώ πολύ όποιον/α απαντήσει και περισσότερο όποιον/α δώσει και links!

nikolaos_":1bl8xhpp said:
.....Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα οι επισημάνσεις τους (η κόκκινη-λευκή ρίγα). Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι σε πλήρη έκταση βρίσκεται το ανεμούριο όταν πνέει άνεμος άνω των 15ΚΤ (κόμβων)....

To χρώμα στα ανεμούρια κάθε άλλο παρά στάνταρντ είναι. Εξαρτάται με την κάθε χώρα. Υπάρχουν αρκετά που είναι μόνο κόκκινα και άλλα που είναι κίτρινα-μαύρα και βέβαια αυτά του ...Ολυμπιακού που ανέφερες. Μιλάμε πάντα για διεθνή ή γενικώς μεγάλα αεροδρόμια, γιατί σε κάτι μικρά ή σε ελικοδρόμια, έχω δεί ένα άσπρο που είχε και διαφήμιση επάνω !

Επίσης η λειτουργειά των 15 κόμβων είναι όπως την λές. ΄Ομως υπάρχουν και αεροδρόμια που και σε αυτό έχουν διαφοροποίηση η οποία όμως γίνεται γνωστή στους χρήστες, μέσω του briefing του αεροδρομίου. Πρόσφατα μάλιστα έτυχε να πετύχω ανεμούριο που ήταν μόνιμα τεντωμένο, άν και είχε άπνοια. Δηλαδή έδειχνε μόνο κατεύθυνση και όχι ταχύτητα. Δεν μπορώ να θυμηθώ που ήταν αλλά θα το ψάξω.

Γενικά νομίζω ότι και αυτό το θέμα μπαίνει στην κατηγορία των διαφορών που μπορεί να έχει η κάθε χώρα σε σχέση με τα στάνταρντ του ICAO.