Σχολες στην Αμερικη

  • Thread starter Thread starter Sotos
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Η άποψή μου είναι οτι η Ελλάδα και η Ευρώπη γενικώτερα πέθαναν αεροπορικά για τους νέους και άπειρους χειριστές.
Αρα συμφέρει κάποιον να ξοδέψει στην Αμερική έστω και τα λεφτά που θα ξόδευε για τα ευρωπαϊκά πτυχία αλλά να είναι στον παράδεισο της αεροπορίας και να έχει καθημερινά ευκαιρίες για όλο και καλύτερη επαγγελματική σταδιοδρομία παρά να βολοδέρνει εδώ και στην Ευρώπη.
Είπαμε: FAA πτυχία, εκπαιδευτής σε σχολή στην Αμερική (μεσοδυτικές πολιτείες πάντα), γάμο στο Las Vegas, πράσινη κάρτα,καριέρα κλπ και μόνο διακοπές στην Ελλάδα (και πολύ της είναι).
Περί ανανεώσεων: Οι χειριστές της Αερογής ανανεώνουν το πτυχίο του δικινητήριου από την τσέπη τους ή τους το πληρώνει η εταιρία? Απλή ερώτηση εργασίας κάνω...
 
121.5":379jc74x said:
Είπαμε: FAA πτυχία, εκπαιδευτής σε σχολή στην Αμερική (μεσοδυτικές πολιτείες πάντα), γάμο στο Las Vegas, πράσινη κάρτα,καριέρα κλπ και μόνο διακοπές στην Ελλάδα (και πολύ της είναι).

Εύκολο να το λες αλλά αν δεν το έχεις πιστέψει 100% και δεν ρίξεις μαύρη πέτρα πίσω σου, θα περάσεις δύσκολες μέρες... Και δεν μπορούν όλοι για χ,ψ λόγους να το κάνουν αυτό... Γιατί στην τελική δεν είναι όλη σου η ζωή μέσα σε ένα πιλοτήριο, η δουλειά σου είναι μόνο. Τι να το κάνω να ζω σε ένα σπίτι με την "γυναίκα" μου την οποία δεν γουστάρω καν και απλά την χρησιμοποιώ, να πρέπει να μπω στον τρόπο ζωής των αμερικάνων, να μην έχω φίλους κλπ κλπ απλά για να γίνω κάποια μέρα κυβερνήτης στην American (λέμε τώρα)... Και αν είναι έτσι, γιατί να κάνεις διακοπές στην Ελλάδα; Μπορείς να πας μια χρονιά στο Bali, μια άλλη στις Bahames, μία άλλη στον Αγιο Μαυρίκιο, μια άλλη στην Αυστραλία κλπ κλπ. Από την μία όλοι θέλουν να φύγουν μακριά από την Ελλάδα, αλλά από την άλλη δεν είναι "μάγκες" να αποκοπούν 100%... Οπότε δεν υπάρχει μαγική συνταγή που εφαρμόζεται σε όλους. Ο καθένας κάνει αυτό που τον ευχαριστεί και πιστεύει οτι είναι καλό για το μέλλον του (όπως το έχει φανταστεί ο καθένας).
Οσο για την Αερογη, δεν ξέρω να σου πω την αλήθεια... Για να ρωτάς, μάλλον έτσι θα είναι. Αναφερόμουνα σε σοβαρές εταιρείες που έχουν ένα Α επίπεδο :D Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος ο οποίος κάνει καρίερα στην Αερογη (αλλά και πάλι όπως είπα είναι θέμα τι ευχαριστεί τον καθένα και τι θέλει να κάνει με την ζωή του, οπότε καταλαβαίνω και κάποιον ο οποίος να θέλει να κάνει καριέρα ακόμα και εκεί).
Bottom line, συμφωνώ με την εκπαίδευση στην Αμερική αλλά όχι στο καλούπι που αναφέρεις (πτυχια, εκπαιδευτής, γαμος, κάρτα, καριέρα). Ο καθένας κάνει αυτό που τον ευχαριστεί :)
Clear skies :)

p.s. Και για να μην ξεφεύγουμε από το θέμα, όσοι θέλουν σχολές στην αμερική υπάρχει το google:
π.χ. florida flight schools, california flight schools, texas flight schools etc etc...
 
Γνωριζω οτι απο το google μπορω να βρω σχολες, αλλα φανταστικα οτι θα ηταν προτιμοτερο να μου επισημαινει καποιος 2,3 σχολες
που απο εμπειρια γνωριζει οτι ειναι καλες... Οπως ειπαμε εστω και με pm...
 
121.5":1qblcvqi said:
Πχ δεν σε συμφέρει να πας Αμερική για να πάρεις CPL/IR ξεκινώντας απ το μηδέν. Σε συμφέρει να πάρεις εδώ το PPL και να πας εκεί, να πάρεις validation, να κάνεις τις 100 ώρες σύνολον buildup με μονκινητήρια και μετά να πάρεις CPL κλπ.

Για ποιο λόγο ισχύει αυτό..? Το PPL πλέον στις σχολές εδώ στοιχίζει περίπου 9500Ευρώ!
 
Παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρώ το forum και έχω παρατηρήσει πολύ μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στους "υποστηρικτές" της Ελλάδας και στους "κατακριτές" της... Κατ' αρχήν αυτό νομίζω πως μειώνει όλη την αεροπορική βιομηχανία της χώρας μας, γιατί άλλωστε αν δεν παινέψεις το σπίτι σου... Ο καθένας μπορεί να έχει μία γνώμη αλλά δεν είναι δίκαιο για κανέναν να κατακρίνει αδιακρίτως χωρίς στοιχεία. Έχω επικοινωνήσει με όλες τις σχολές στην Ελλάδα, τουλάχιστον αυτές που με τίμησαν με μια απάντηση, και μπορώ να πω ότι διαθέτουμε για όλα τα γούστα! Όπως και σε κάθε κλάδο υπάρχουν άνθρωποι και εταιρίες που ξέρουν, μπορούν και θέλουν να κάνουν δουλειά και να βοηθήσουν και άνθρωποι που ενδιαφέρονται μόνο για να πάρουν ότι περισσότερο μπορούν δίνοντας όσο λιγότερο γίνεται. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως είναι σε κάποιους δύσκολο να το κατανοήσουν αυτό για οποιονδήποτε κλάδο σε οποιαδήποτε χώρα. Προσωπικά δεν έχω καν ασχοληθεί με σχολές στη Ευρώπη, λόγω του κόστους που ξεφεύγει, αλλά σχετικά με την Αμερική μπορώ να πω πως επίσης υπάρχουν σχολές για όλα τα γούστα. Κάποιες μου έδωσαν πειστικές απαντήσεις, κάποιες ένιωσα πως απλά προσπαθούν να μου πουλήσουν κάτι που δεν θέλω και δεν πρέπει να αγοράσω. Οι γενικεύσεις του τύπου, η Αμερική είναι η μόνη χώρα για να γίνεις πιλότος, η τάδε χώρα είναι όλο απατεώνες ή η Ελλάδα είναι απλά φτωχός συγγενής μου φαίνονται απλά ανοησίες… Υπάρχουν λύσεις που ταιριάζουν σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Το δικό μου συμπέρασμα μετά από αρκετό ψάξιμο είναι ότι πλέον με την αεροπορική ανάπτυξη που είχε η Ελλάδα σε υποδομές και τεχνογνωσία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Αμερική (πόσο μάλλον την υπόλοιπη Ευρώπη) σε ποιότητα εκπαίδευσης και κόστος. Ειδικά με τα JAR αρχίζει να γίνεται ασύμφορο έως και ανόητο να τρέχει κανείς στην Αμερική για να γίνει πιλότος, εκτός βέβαια αν σκοπεύει να μείνει για πάντα εκεί. Οι Έλληνες έχουμε μια τάση να απαξιώνουμε κάθε τι ελληνικό και νομίζω πως κάτι παρόμοιο γίνεται και εδώ.

Προσωπικά πιστεύω ότι θέλει ψάξιμο, ψάξιμο και πάλι ψάξιμο για να δεις όλη την αλήθεια για μια σχολή και τους ανθρώπους από πίσω…

Καλό κουράγιο σε όλους μας…
 
gpilot":sbp9cc84 said:
Το δικό μου συμπέρασμα μετά από αρκετό ψάξιμο είναι ότι πλέον με την αεροπορική ανάπτυξη που είχε η Ελλάδα σε υποδομές και τεχνογνωσία δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Αμερική (πόσο μάλλον την υπόλοιπη Ευρώπη) σε ποιότητα εκπαίδευσης και κόστος. Ειδικά με τα JAR αρχίζει να γίνεται ασύμφορο έως και ανόητο να τρέχει κανείς στην Αμερική για να γίνει πιλότος, εκτός βέβαια αν σκοπεύει να μείνει για πάντα εκεί. Οι Έλληνες έχουμε μια τάση να απαξιώνουμε κάθε τι ελληνικό και νομίζω πως κάτι παρόμοιο γίνεται και εδώ.

Συμφωνώ σε όλα όσα έγραψες πέρα από την παράγραφο αυτή που προφανώς επειδή δεν έχεις εμπειρία τα γράφεις...

Αεροπορική ανάπτυξη που έχει η Ελλάδα.... Που την βλέπεις αυτή την ανάπτυξη; Σε συνδιασμό με τις υποδομές που λες, ανάπτυξη και υποδομές θα έχει όταν υπάρχουν αεροδρόμια που δεν θα είναι μισα στρατιωτικά μισα πολιτικά, που θα ανήκουν στους δημους/κοινότητες, που θα μπορείς να προσγειώνεσαι όποια ώρα θες. Οταν δεν θα υπάρχουν ωράρια λειτουργίας των αεροδρομίων, όταν θα μπορείς να πετάς νύχτα, όταν θα υπάρχουν εταιρίες να βάζεις σε υπόστεγο το αεροπλάνο σου που θα μπορείς να έχεις γιατί δεν θα πρέπει να έχεις και 100000000 ευρώ να δώσεις στην εφορία, όταν δεν θα βλέπουν την γενική αεροπορία σαν μπελά μες τα πόδια τους οι ελεγκτές και οι πιλότοι των αερογραμμών, όταν.. οταν.. οταν.... Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για αεροπορική ανάπτυξη στην Ελλάδα... Δηλαδή σε 40-50 χρόνια απο σήμερα (αν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε γίνει σαν καμια αφρικανικη χώρα μέχρι τότε).

Οσον αφορά την ποιότητα εκπαίδευσης και κόστος που ανέφερες, πως μπορείς να συγκρίνεις καν τις τιμές από την στιγμή που το καύσιμο μόνο στην Αμερική έχει το 1/3 της τιμής που έχει στην Ελλάδα;; Δεν είναι λογικό λοιπόν να είναι κατά πολύ μικρότερο το κόστος στην Αμερική που είναι μια ΣΟΒΑΡΗ χώρα με αεροπορική ανάπτυξη;

Οσο για το ασύμφορο και το ανόητο, ρώτα όσους έχουν πάει το έχουν δοκιμάσει και άσε τις υποθέσεις...

Δεν έχω κάτι προσωπικό μαζί σου προφανώς αλλά μου την σπάει η πλύση εγκεφάλου που κάνουν οι σχολές στην Ελλάδα... Αν ποτέ η χ,ψ εταιρία φτάσει να γίνει σαν την Intercockpit ή την Flight Safety ή κάποια τέτοια σχολή τότε να αρχίσει να το παίζει όπως θέλει. Μέχρι τότε ας φροντίσουν να μην επιχειρούν συγκρίσεις με σχολές του εξωτερικού γιατί θα γελάνε και οι πέτρες.

Τέλος επειδή διάβασα και σε άλλο θέμα σχετικά με την σκέψη σου να πας στην Global για να κάνεις το intergrated course, αν τελικά το αποφασίσεις οριστικά, με το καλό να αρχίσεις και καλές προσγειώσεις να έχεις! Μια συμβουλή απλά, έχε στην μπάντα και 5.000-10.000 ευρώ γιατί σχεδόν σίγουρα δεν θα σου βγει μόνο 48.000 ευρώ.
 
Aν εξεραίσουμε την τελευταια παραγραφο, που ηταν λιγο off topic, συμφωνο απολυτα με τον Mernion και ηταν οι αποψεις που θα παραθετα στην συνεχεια.
Δημιουργώντας αυτη την ενοτητα δεν ηθελα να κατακρινω την Ελλαδα αλλα να βρω λυσεις και πληροφοριες, οχι μονο εγω αλλα και αλλα ατομα
που εχουν στραφει προς στις σπουδες στην Αμερικη. Και γι αυτο οποιαδηποτε πληροφορια παραθετετε την θεωρω πολυ χρησιμη...
 
Η ανάπτυξη είναι εξ’ ορισμού μία έννοια δυναμική και όχι στατική. Όταν ανέφερα ανάπτυξη εννοούσα την βελτίωση που είχε ο κλάδος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και είναι τεράστια. Αρκεί να δει κανείς την διαφορά στα αεροδρόμια! Στα τελευταία χρόνια έχει ουσιαστικά χτιστεί από το μηδέν ένα αεροδρόμιο γενικής αεροπορίας (Μέγαρα) που αν και παραμένει στρατιωτικό λειτουργεί και για την πολιτική αεροπορία (αεροπλάνα και ελικόπτερα).

Ελληνικές σχολές έχουν πλέον σοβαρά μέσα (αεροπλάνα, ελικόπτερα, simulators) και ανθρώπους με τεχνογνωσία. Στην μετά-Ολυμπιακής εποχή ακόμα και οι Ελληνικές αεροπορικές εταιρίες αναπτύσσονται ενώ στήνονται και νέες με σοβαρά κεφάλαια. Προφανώς είναι ακόμα πολύ πίσω σε υποδομές συγκρινόμενη με την Αμερική που ο κλάδος υπάρχει από το 1900! Αυτό δεν σημαίνει όμως πως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια την Αμερική και την Δ. Ευρώπη.

Έχω ρωτήσει πολλούς μαθητές που εκπαιδεύτηκαν στην Αμερική και οι απόψεις είναι διφορούμενες και καταλήγουν στο ότι πληρώνεις παίρνεις… Υπάρχουν οι σχολές των $35,000 που είναι χαμηλότατου επιπέδου και οι σοβαρές σχολές που το κόστος φτάνει πολύ ψηλά, χωρίς καν να υπολογίσουμε τα κόστη μετατροπής του πτυχίου και τα κόστη του να μείνει κανείς στην Αμερική για τουλάχιστον 1 χρόνο (αεροπορικά, διαμονή, ευκαιριακό κόστος). Όσο για τις «υποθέσεις» που κάνω, θα ήθελα να ξέρω όλοι οι φίλοι που γράφουν στο forum τι ακριβώς κάνουν, αν όχι «υποθέσεις» και τι παραθέτουν αν όχι προσωπικές απόψεις και εμπειρίες? Εκτός αν έχουν εκπαιδευτεί και στην Αμερική και στην Ελλάδα, έχουν παρακολουθήσει και Integrated και Modular κτλ… Οι γνώσεις και οι εμπειρίες του καθενός καθορίζουν την άποψή του, που και σεβαστή είναι και κάθε δικαίωμα έχει να την παραθέτει σε ένα ελεύθερο forum.

Μπορεί να μην έχω ακόμα εκπαιδευτεί ως πιλότος αλλά έχω σπουδάσει στο εξωτερικό 4 χρόνια και έχω άποψη από πρώτο χέρι για την «πλύση εγκεφάλου» που γίνεται από οργανισμούς επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο. Η Αμερική και η Αγγλία έχουν μετατραπεί σε Mecca της εκπαίδευσης σε όλους τους πιθανούς τομείς, όχι λόγω συγκεκριμένων πλεονεκτημάτων αλλά επειδή το έχουν ανάγει σε εθνική βιομηχανία. Οι απόφοιτοι των Harvard, Yale, LSE, Oxford κτλ έχουν αυτό-ονομαστεί ειδήμονες των πάντων ενώ φέρουν τεράστια ευθύνη για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας με τα «μαγικά» τους. Η «πλύση εγκεφάλου» γίνεται από γενιά σε γενιά και οι αντιλήψεις του τύπου εκπαίδευση δεν γίνεται στην Ελλάδα και η Ελλάδα είναι μόνο για σουβλάκια ζουν και βασιλεύουν… Έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο δε που Έλληνες φοιτητές, απόφοιτοι της νομικής, ξοδεύουν χρόνο και χρήμα, για να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές σε νομικά στην Αγγλία που έχει θεμελιωδώς διαφορετικό δίκαιο από την Ελλάδα! Επειδή δε το «αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…» ισχύει, διάφορα μέτρια (σύμφωνα με τις κατατάξεις τοπικών μέσων) κατά τα άλλα πανεπιστήμια της Αμερικής και της Αγγλίας στα οποία έχουν σπουδάσει πολλοί Έλληνες φοιτητές, έχουν αποκτήσει, στην Ελλάδα μόνο, εκπληκτική φήμη χωρίς αντικειμενικά να τους αξίζει.

Κάτι παρόμοιο πιστεύω ισχύει και στον αεροπορικό χώρο. Οι ειδήμονες του χώρου είναι η γενιά των πρώτων πιλότων της Ολυμπιακής που εκπαιδεύτηκαν είτε στην Flight Safety είτε στην Oxford (προφανώς αφού ο κλάδος την εποχή εκείνη απλά δεν υπήρχε στην Ελλάδα) και έχουν περάσει την άποψη πως αυτές είναι οι καλύτερες, αν όχι μοναδικές, σχολές στον κόσμο για να γίνει κανείς πιλότος. Προφανώς και αυτές οι σχολές είναι εξαιρετικού επιπέδου και πολύ πιθανό σχολές από την Ελλάδα να μην τις φτάσουν ποτέ σε υποδομές και μέγεθος. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει σωστή δουλειά στην Ελλάδα από σοβαρούς ανθρώπους. Δύσκολο ναι, αδύνατο όχι. Και απ’ όσο εγώ τουλάχιστον το έχω ψάξει έχει αρχίσει να γίνεται ήδη. Οι αντιλήψεις αλλάζουν με τον καιρό όσο έχουμε την διάθεση να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά.

Όσο για τα προβλήματα της αεροπορίας στην Ελλάδα είναι πολλά, συμφωνώ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως απαξιώνεται ένας ολόκληρος κλάδος επειδή οι ΥΠΑ δεν βοηθάει όσο θα μπορούσε ή επειδή η εφορία αποφάσισε να βάλει υψηλότερα τεκμήρια στα αεροπλάνα. Και υπόστεγα υπάρχουν και οργανισμοί που επενδύουν χρήματα και προσφέρουν ανάπτυξη. Όσο για τα αεροδρόμια και τα ωράριά τους, στην Ιταλία που έχουν δοθεί τα αεροδρόμια σε ιδιωτικές εταιρίες με την μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης τα ωράρια είναι βολικά αλλά τα τέλη προσγείωσης είναι τόσο υψηλά που η γενική αεροπορία έχει στραγγαλιστεί και το πρόβλημα είναι τεράστιο (λέει η ίδια η AOPA Ιταλίας). Αλλά στην Ελλάδα τα θέλουμε όλα δικά μας. Και τα αεροδρόμια ανοικτά συνέχεια και τέλειες υποδομές (από το κράτος βέβαια…) και όλα αυτά δωρεάν. Όπως και σε όλους τους κλάδους, πρώτα αναπτύσσεται ο ιδιωτικός τομέας και μετά (μέσω της πολιτικής πίεσης) βοηθάει και το κράτος. Αν και η γνώμη μου για το κράτος και την βοήθειά του είναι να περιοριστεί στο να μην ενοχλεί…

Μπορεί το post μου να μην ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το topic (μάλλον σε κάποιο που θα λεγόταν Ελλάδα vs Αμερική-Αγγλία :)) αλλά οφείλω να απαντήσω και να έχω το δικαίωμα της άποψής μου σε ένα θέμα που έχω κάνει και πτυχιακή στο πανεπιστήμιο (η πολιτική αεροπορία στην Ελλάδα). Για αποφυγή παρεξήγησης δεν έχω κανένα συμφέρον στον Ελληνικό αεροπορικό χώρο αλλά δεν μπορώ να δεχτώ έτσι απλά την απαξίωση της δουλειάς σοβαρών ανθρώπων (κάποιους από τους οποίους γνώρισα στο career day και συμπεριλάμβαναν και μαθητές συγκεκριμένων σχολών).
 
Εαν καποιος ειναι κατοχος του JAA PPL και παει Αμερικη για την επαγγελματικη εκπαιδευση του πρεπει να κανει conversion στο ppl του σε FAA και με ποιον τροπο γινεται αυτο?

Ενα link( http://www.aviationschoolsonline.com/sc ... ools/1.php ) για να βοηθησω οποιον ψαχνει να βρει σχολες στην Αμερικη
 
Δεν χρειάζεται να κάνεις conversion με την έννοια του groundschool και των δεκάδων πτήσεων. Υπάρχει μια διαδικασία που στέλνεις ένα αίτημα στην FAA με μια δήλωση και αντίγραφο του πτυχίου σου και αυτοί μετά επικοινωνούν με την ΥΠΑ για να βεβαιώσουν την ορθότητα των στοιχείων και το αν είναι όντως αυτό το πτυχίο σου και αφού ολοκληρωθεί αυτό (μπορεί να πάρει μέχρι και 1 μήνα, όχι λόγο FAA αλλά λόγω ΥΠΑ) τότε σου εκδίδουν ένα FAA Private με περιορισμό οτι ισχύει μόνο εφ' όσον έχεις σε ισχύ και το ελληνικό PPL.
Οταν όμως πας σε κάποια σχολή (σε σοβαρές το κάνουν σίγουρα, τώρα σε άλλες δεν ξέρω...) σίγουρα θα σε βάλουν να πετάξεις 1-2 ώρες για να δουν αν όντως ξέρεις αυτά που περιλαμβάνονται στο FAR (τα αμερικάνικα "JAR") και να βεβαιωθεί και η σχολή οτι δεν θα τους "σπάσεις" τα αεροπλάνα τους :)
Λογικά θα πρέπει να διαβάσεις και μόνος σου λίγο την νομοθεσία και διάφορα άλλα βασικά για τις πτήσεις στην Αμερική και θα δώσεις εξετάσεις (στον εκπαιδευτή σου) για το BFR (Biannual Flight Review) που θα περιλαμβάνει βασικές ερωτήσεις και 1 ώρα πτήσεις με βασικές διαδικασίες.
Επίσης θα πρέπει να κάνεις τις ώρες night που χρειάζονται στην Αμερική για το private (5) και δεν θα έχεις εσύ εδώ από την Ελλάδα καθώς και ίσως κάποιες ώρες cross country που θα σου λείπουν.

Η διαδικασία της FAA για την μετατροπή: http://www.faa.gov/licenses_certificate ... ification/
 
Top