Σχολή Ικάρων Ιπτάμενοι

  • Thread starter Thread starter air_boy
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Αξιότιμοι κύριοι nikos_k. και ΑΟΑ,

Άσχετα αν διαφωνώ εν μέρει μ΄αυτα που αναφέρετε, εντούτοις το λάθος φυσικά δεν είναι η απόψεις σας, ή κάποιων γνωστών σας Ιπταμένων της Π.Α. . Το λάθος είναι ότι δεν έχετε αντιληφθεί πως ο φίλος μας είναι δεκαέξι χρονών. Έχει την αγνότητα, νοοτροπία, αθωότητα, ενθουσιασμό, αγάπη και πολλά άλλα που ένας μεγαλύτερος "ωριμότερος" είναι λογικό να μην τα έχει πλέον, τουλάχιστον σε ένταση. Τα είχε όμως κάποτε για να διαλέξει αυτό το δρόμο. Φανταστείτε ένα κόσμο που όλοι οι δεκαεξάχρονοι θα σκέφτονταν ως σαραντάχρονοι με παιδιά. Μην του γκρεμίζετε κάποιους "μύθους" από τώρα, είναι άδικο. Αν και σε πείσμα πολλών κάποιοι μύθοι παραμένουν ακλόνητοι στο χρόνο.
Τώρα τα περι ταλιμπάν, πολεμοχαρών και άλλα τα αφήνω ασχολίαστα για να μην εκτραπώ μέρες που είναι.

Φίλε Billako κυνήγησε το όνειρό σου (όποιο και αν είναι) και μη φοβάσαι τίποτα. Το ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος από τα λεγόμενά σου συμπεραίνω πως το έχεις ήδη αντιληφθεί. Αν όμως για οποιοδήποτε λόγο δεν πραγματοποιηθεί το όνειρό σου, να κοιτάς μπροστά και να σκέφτεσαι ότι κάθε εμπόδιο είναι για καλό.

Καλή Ανάσταση

Mujahedin - Taleban Sagittarius
 
Το λάθος είναι ότι δεν έχετε αντιληφθεί πως ο φίλος μας είναι δεκαέξι χρονών.
Φίλε Sagittarius, ακριβώς τα ίδια λέω/λέμε κι εγώ/εμείς ! Απλά υπερτονίζω ίσως τον ενθουσιαμό του ( ταλιμπαν κλπ ) εκτιμώντας ότι εύλογα κι αντικειμενικά δεν έχει επίγνωση και πλήρη συνείδηση των επιχειρημάτων που εκφράζει λόγω ηλικίας και ανωριμότητας ,για να μην προσγειωθεί ανώμαλα αργότερα και να προβληματιστεί έγκαιρα τακτοποιώντας τις σκέψεις του , διότι όπως γνωρίζεις ο ενθουσιασμός κι η επιθυμία δεν αρκούν , για να αποφασίσει εν καιρώ αφού λάβει υπόψη του όλες τις υποκειμενικές και αντικειμενικές παραμέτρους σωστότερα για τις επιλογές του που θα αφορούν άμεσα τον εαυτό του και τη ζωή του,οπότε αν το θέλει , τότε να πάει χίλιες φορές στη Πολ.Αεροπορία.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
 
Γεια σας.
τωρα και στα ελληνικα.
Εχω καποιες αποριες για την σχολη.Ποσες θεσεις δινονται για τους αποδημους καθε χρονο και τι μαθηματα θα πρεπει να εξεταστει ενας αποδημος? :?:
 
Στην κεντρική σελίδα της Π.Α. (http://www.haf.gr) , δεξιά, έχει το λινκ της προκήρυξης των Στρατιωτικών Σχολών σε πι-ντι-εφ-ΟΥΦ καλό θα ήταν να ψάχναμε και λίγο μόνοι μας... Δεν πειράζει, εδώ είμαστε όλοι για να βοηθάμε, αλλά μιας και θέλουμε να γίνουμε αεροπόροι, να έχουμε και λίγη κοινή λογική...
Για φέτος στην Ικάρων 2 Ιπτάμενοι και 1 Μηχανικός. Διάβασε και την προκήρυξη... Καλή Ανάσταση.
http://www.geetha.mil.gr/media/DEKP/EDYETHA2009.pdf
 
ενταξη φιλε...ευχαριστω το βρηκα...!Τελικα τι μαθηματα θα πρεπει να δωσει ενα αποδημος? το εχω ψαξει αλλα δεν βρηκα κατι...ξερει κανεις???
 
Αν και έχω ξαναδιατυπώσει τις απόψεις μου πάνω στο θέμα "Σχολή Ικάρων", τα posts που διαβάζω στο συγκεκριμένο thread, αλλά και το pm του συνονόματου συμφορουμίτη Billakos, με αναγκάζουν να επανατοποθετηθώ.

Πριν ξεκινήσω όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι που να μείνει (ελπίζω) στη μνήμη και το μυαλό όλων των πιτσιρικάδων που ακόμη "ψάχνονται" για το επάγγελμα των ονείρων τους:
Δεν τίθεται καμια συγκριση ανάμεσα στην Πολεμική και στην Πολιτική Αεροπορία (ή τέλος πάντων στους απόφοιτους της Σχολής Ικάρων και τους απόφοιτους των σχολών aviation εσωτερικού και εξωτερικού.

Όπως ένας πιλότος Φόρμουλα-1, ένας ραλίστας του WRC/DTM, ένας ταξιτζής, ένας νταλικιέρης κλπ, κλπ, εκμεταλεύονται την άσφαλτο και τα οχήματά τους για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, έτσι και οι άνθρωποι του αεροπορικού επαγγέλματος γενικότερα, εκμεταλεύονται τα διαφόρων τύπων αεροσκάφη/ελικόπτερα και τον αέρα.

Διλήμματα του τύπου: Θέλω να πετάω αλλά φοβάμαι τα μαχητικά,γι αυτό θα πάω στην Πολιτική ή δεν έχω λεφτά για την Oxford, θα μπω στη σχολή Ικάρων, είναι εκτός τόπου και χρόνου....

Στο παρόν φόρουμ, καθώς και σε πολλά άλλα site & forum αναλόγου περιεχομένου, μπορεί ο καθένας να βρει απόψεις και γνώμες ανθρώπων που έχουν επιλέξει ένα από τα αεροπορικά επαγγέλματα και πως νοιώθουν για την επιλογή τους. Είναι επιλογή τους και ζουν με αυτήν. Αν περιμένει κάποιος να κάνει καριέρα επιτυχημένη βασισμένος στις επιλογές άλλων, με γεια του με χαρά του. Προσπαθήστε να βρείτε τι είναι αυτό που εσείς πραγματικά θέλετε να κάνετε στη ζωή σας.

Με δύο λογάκια, μόνο και μόνο επειδή έχω μια κάπως προχωρημένη ηλικία (ειδικά σε σχέση με τα παιδιά που ψάχνονται στο θέμα αυτό - είμαι 38), θα προσπαθήσω να δώσω το ρεζουμέ των 2 διαφορετικών επιλογών που έχει κάποιος ο οποίος θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμα του χειριστή. (Υπάρχουν πολλά ακόμα αεροπορικα επαγγέλματα, αλλά οι άνθρωποι που αποφασίζουν να τα ακολουθήσουν είναι αρκετά πιο κατασταλαγμένοι εξ αρχής).

:arrow: Δίνοντας ένα σημαντικό ποσό - το οποίο για κάποιους είναι μειονέκτημα, αλλά για μένα είναι απαραίτητο να επενδύσουμε κάτι σε όποια καριέρα κι αν ακολουθήσουμε, οπότε το θεωρώ απλώς γεγονός - αποκτάμε πτυχίο επαγγελματία χειριστή. Υπάρχουν πολλά thread στο airliners.gr που ασχολούνται με το θέμα αυτό. Με το πτυχίο αυτό ως εφόδιο, ψάχνουμε για δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, πράγμα - δυστυχώς - αρκετά δύσκολο, που πιθανώς να απαιτεί και την ύπαρξη κάποιας γνωριμίας (κοινώς μέσο), η οποία θα μας ανοίξει τον δρόμο για το μαγευτικό επάγγελμα του χειριστή εναερίων γραμμών.

Το επάγγελμα αυτό, προσφέρει πέρα από το κύρος και την καταξίωση στους φιλικούς και οικογενειακούς κύκλους, πολλά ακόμη πλεονεκτήματα. Πολλά ταξίδια, εθνικά - διεθνή - και υπερατλαντικά, ταξίδια σε χώρες μακρινές και εξωτικές, χειρισμό ενός πανάκριβου μηχανήματος και υπευθυνότητα για την ασφαλή μεταγωγή πολλών ψυχών (πιστέψτε με, η μεταφορά επιβατών δίνει πολλή συγκίνηση). Το περιβάλλον εργασίας είναι πολύ καλό πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεσαι είναι άνω του μέσου επιπέδου και πολλά άλλα ακόμα, που όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα βρει.

Υπενθυμίζω πως όποιος θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα, θα πρέπει να διαθέσει ένα σημαντικό ποσό για την εκπαίδευσή του, καθώς και να ζήσει το άγχος και την αγωνία του κάθε πρωτο-εμφανιζόμενου στην αγορά εργασίας μέχρι να απορροφηθεί σε κάποια θέση που θα τον ικανοποιεί/ευχαριστεί.

Πέραν του χειριστή εναερίων, υπάρχουν και πολλοί άλλοι τομείς εργασίας, όπως π.χ. η απασχόληση σε μια εταιρία αερομεταφορών (cargo) ή η απασχόληση σε μικρότερες εταιρίες (π.χ. medevac), αερολέσχες ως εκπαιδευτής κλπ. Οι τομείς αυτοί μπορεί να μην έχουν το κύρος ή/και τις απολαβές του airliner, προσφέρουν όμως διαφορετικές και δυνατές συγκινήσεις και για κάποιους γίνεται από εναλλακτική τους, κύρια μορφή απασχόλησης.


:arrow: Με επιτυχία στις Πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς και σε κάποιες εύκολες Ιατρικές/Αθλητικές/Ψυχοτεχνικές εξετάσεις, εισάγεστε στην Σχολή Ικάρων.
Μικρή παρένθεση - Θεωρώ πως οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα αεροπορικά επαγγέλματα πληρούν τα εκάστοτε κριτήρια / για ανθρώπους με ιατρικά "προβλήματα" όπως μυωπίες κλπ, υπάρχουν πολλά thread για να ψάξουν.
Ναι, είναι αλήθεια, όσοι μπουν, θα χάσουν την "διάσημη" φοιτητική ζωή. Ναι, θα πρέπει να ανεχτούν στρατιωτικό τρόπο ζωής και νοοτροπία. Ναι, θα "χάσουν" 4 χρόνια απ τα τρυφερά της ζωής τους. Τι θα κερδίσουν όμως? Θα σας πω: Δωρεάν τροφή, στέγη και εκπαίδευση στο αεροπορικό επάγγελμα, καθώς και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση μετά την αποφοίτησή τους. Είναι αρκετό αυτό? Ναι, αν το επάγγελμα που η Σχολή Ικάρων προσφέρει είναι αυτό που ζητάγατε. Όχι αν αυτό που θέλατε είναι απλώς να "πετάτε".

Το επάγγελμα αυτό, προσφέρει πέρα από το κύρος και την καταξίωση στους φιλικούς και οικογενειακούς κύκλους, πολλά ακόμη πλεονεκτήματα. Πολλά ταξίδια, εθνικά όμως κυρίως, χειρισμό ενός πανάκριβου μηχανήματος και υπευθυνότητα για την ασφαλή διεξαγωγή αερομαχιών και βομβαρδισμών (πιστέψτε με, η διεξαγωγή αερομαχιών και βομβαρδισμών δίνει πολλή συγκίνηση). Το περιβάλλον εργασίας είναι μέτριο/στρατιωτικό πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεσαι είναι άνω του μέσου επιπέδου και πολλά άλλα ακόμα, που όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα βρει.

Υπενθυμίζω πως όποιος θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα, θα πρέπει να διαθέσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα (4 χρόνια) για την εκπαίδευσή του, καθώς και να ζήσει την διάσημη με την καλή και την κακή έννοια στρατιωτική ζωή, μέχρι την μέρα της συνταξιοδότησής του. (κάποιοι την συνεχίζουν και μετά, αλλά δεν είναι επί του παρόντος).

Πέραν του χειριστή μαχητικών, υπάρχουν και πολλοί άλλοι τομείς εργασίας, όπως π.χ. η απασχόληση σε μια εταιρία αερομεταφορών (C-130, C-27 κλπ) ή η απασχόληση σε μικρότερες εταιρίες (π.χ. Ελικόπτερα έρευνας/διάσωσης, medevac, αεροπυρόσβεση), Καλαμάτα ως εκπαιδευτής κλπ. Οι τομείς αυτοί μπορεί να μην έχουν το κύρος ή/και τις απολαβές του μαχητικ-liner, προσφέρουν όμως διαφορετικές και δυνατές συγκινήσεις και για κάποιους γίνεται από εναλλακτική τους, κύρια μορφή απασχόλησης.


Με 2 λόγια:
:arrow: Διαλέγουμε την καριέρα που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Επαναλαμβάνω. Το: θέλω να πετάω δεν είναι επάγγελμα. Είναι σαν να πεις του πατέρα σου για να σου χρηματοδοτήσει το Kart που θέλεις να αγοράσεις: Θέλω να οδηγάω. Θα σου βγάλει δίπλωμα αγροτικού και θα σε στείλει να κουβαλάς πατάτες στη λαϊκή.
:arrow: Προετοιμαζόμαστε να πληρώσουμε σε χρόνο ή/και σε χρήμα, το τίμημα της καριέρας αυτής. Μετά τα 10-11 χρόνια του, ο κάθε άνθρωπος καταλαβαίνει πως δυστυχώς ΔΕΝ είναι το κέντρο του κόσμου και δυστυχώς πάλι, κάτι πρέπει να πληρώσει προκειμένου να κάνει στη ζωή του αυτό που θέλει. Αν δεν είστε προετοιμασμένοι/διατεθειμένοι να πληρώσετε το τίμημα, ακολουθήστε το βέλος 1 και μαζέψτε προκαταβολή για το Datsun (για τις πατάτες ντε)...
:arrow: Δεν έχω κάτι παραπάνω να γράψω αλλά για λόγους συμμετρίας και παρουσίασης έπρεπε να βάλω 3 arrows. Καλή επιτυχία και σταδιοδρομία σε όλους σας, ό,τι κι αν διαλέξετε...
 
ΧΑΧΑ ήταν κορυφαία η ατάκα στο 3ο βελάκι. :twisted: Ωραίος!

Επι του θέματος τώρα.. Ευχαριστούμε καταρχήν πολύ για την τοποθέτησή και παρουσίαση σου! Όσον αφορά το ότι ζητάμε τις γνώμες των άλλων, δεν ζητάμε να μας πούνε τι να κάνουμε(πχ πήδα απ το παράθυρο ή απαγχονίσου) απλά ζητάμε μερικές πληροφορίες τις οποίες προφανώς δεν μπορούμε να πάρουμε από κάπου αλλού(από κάπου κοντά μας).. ενώ λέμε τους προβληματισμούς μας για να ακούσουμε τις γνώμες και τις τοποθετήσεις κάποιων ανθρώπων που έχουν περισσότεροι εμπειρία και για το θέμα αυτό αλλά και γενικότερα για τη ζωή. Αυτά όλα πίστεψε με είναι πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τα άτομα τις ηλικίας μου, και πόσο μάλλον όταν αν δεν ήταν το airliners.gr θα πίστευα ακόμη ότι μπορώ να γίνω πιλότος μόνο αν περάσω στην ικάρων. Να φανταστείς το πόσο ελλιπής είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός όταν πήγαμε με το λύκειο σε ένα !εξειδικευμένο! κέντρο επαγγελματικού προσανατολισμού και τους ρώτησα πώς μπορεί να γίνει κάποιος πιλότος μου είπαν μέσω της ΠΑ. και όταν τους είπα για ιδιωτικές σχολές με κοιτούσαν λες και ήρθα από άλλο πλανήτη! Οπότε συγχωρέστε μας κάθε απελπισία και κάθε ανόητη ερώτηση :)
 
Φίλε air_boy και εγώ όταν ήμουν στο λύκειο η ίδια κατάσταση επικρατούσε... :wall:
Αν λοιπόν μετά από τόσα χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα, τότε πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ και έχω ακόμα ένα λόγο να ντρέπομαι για τη χώρα μου :cry: Οπότε όλοι εσείς που έχετε σκοπό να ασχοληθείτε επαγγελματικά και σε υψηλό επίπεδο με την αεροπορία, φύγετε εκτός Ελλάδας όσο είσαστε νέοι...
Ακόμα για την Ελλάδα ισχύει το "πιλότος ίσον Σχολή Ικάρων",
την ώρα που οι συνομίληκοί σας στις αναπτυγμένες (πνευματικά) χώρες τρέχουν στις αερολέσχες και μερικοί έχουν ήδη PPL... Κρίμα :cry:



Υ.Γ. Με συγχωρείτε για το off topic αλλά έπρεπε να εκφραστώ!
 
Το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού στην Ελλάδα πονάει πολύ. Στην εποχή μου απλώς δεν υπήρχε Ε.Π. και αρκετοί επιλέξαμε ειδικότητες που έχουν σοβαρά προβλήματα ένταξης στην αγορά. Δυστυχώς και σήμερα, ακόμα και αν οι σύμβουλοι ξέρουν για ποιό επάγγελμα μιλούν, δεν είναι σε θέση να σου εκθέσουν τα "ψιλά γράμματα".
 
Πίστεψε με ούτε στην δική μου εποχή υπάρχει επαγγελματικός προσανατολισμός.. Θεωρητικά βέβαια το μάθημα διδάσκετε ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις οι οποίες είναι είτε προσωπικές πρωτοβουλίες του εκάστοτε καθηγητή ο οποίος επιλέγει να είναι σωστός και ενημερωμένος είτε του διευθυντή ο οποίος στην περίπτωσή του απλά επιλέγει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτό το ΣΙΓΟΥΡΑ πολύ σοβαρό κομμάτι της εκπαίδευσης. Εγώ προσωπικά ήμουν τυχερός γιατί το γυμνάσιο στο οποίο ήμουν ανήκει στις εξαιρέσεις καθώς το μάθημα δεν ήταν παραμελημένο και η καθηγήτρια γνώριζε αρκετά πράγματα σχετικά με αυτό(και πάλι όμως αυτό οφείλετε στο μεράκι της διευθύντριας μας να κάνει σωστά τη δουλειά της και να μας μάθει αυτά που είναι απαραίτητα ίσως και για όλη την υπόλοιπη ζωή μας). Στα υπόλοιπα σχολεία όμως όπως και στο λύκειο στο οποίο είμαι τώρα, το μάθημα θεωρητικά υπάρχει πρακτικά όμως δεν διδάσκετε και οι καθηγητές(γυμναστές που και καλά έχουν παρακολουθήσει κάποια σχετικά σεμινάρια) έχουν πλήρη άγνοια περί πολλών επαγγελμάτων(πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου εμείς οι μαθητές διορθώναμε τον/την καθηγήτή/τριά μας). [αυτά έτσι για να ξέρετε τι παίζετε πάνω κάτω όσον αφορά το θέμα του Ε.Π.]

:)
 
Top