Σχόλια για Α3

  • Thread starter Thread starter idle descent
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Και γιατί να έχει υπο-στόλο και να μην έχει όλα τα αεροσκάφη της σε διαρρύθμιση 2x2 στην business;
Μακάρι λέω κι εγώ, αλλά το "και γιατί να το κάνει;" το θέτω από τη μεριά του management. Με τις εξαιρετικές πληρότητες και με μόνο πραγματικό ανταγωνισμό από τους υπόλοιπους μέτριους Ευρωπαίους, δεν έχει λόγο να το κάνει.
Είναι κάτι τέτοιο επικερδές; Ρωτήστε American, United, Delta, Alaskan, Qantas, Virgin Australia, Cathay Pacific, Singapore Airlines, Japan Airlines, ANA, China Airlines, και EVA AIR. Σας παραθέτω όλες τις υγιεινές εταιρίες που είναι ιδιωτικές είτε διοικούνται με ιδιωτικοοικονομικα κριτήρια.

Αυτήν την εξίσωση προς τα κάτω στην Ευρώπη ποτέ δεν την κατάλαβα.
Μεγάλη συζήτηση, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου της Aegean πάλι:
- Οι big3 στις ΗΠΑ, έχουν κυρίως ανταγωνισμό μεταξύ τους, και τεράστια αγορά στα business trips. Αν συνυπολογίσουμε ότι η νοοτροπία στην απέναντι όχθη είναι περισσότερο απαίτησης παρά καλύτερης τιμής (αλλιώς πας με lowcost), μου φαίνεται πιο πολύ να είναι υποχρεωμένοι να έχουν και οι 3 "Domestic First". Μην ξεχνάμε τα τεράστια ποσά από Πιστωτικές κάρτες και πτήσεις μόνο με μίλια, (σχεδόν) εγγυημένα complimentary upgrades σε status holders κλπ, πράγματα ανήκουστα για εμάς τους ιθαγενείς.
- Η Ιαπωνία είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, το όλο culture τους έχει στόχο να κάνεις το καλύτερο δυνατό, είτε αυτό λέγεται 8-across σε 787(!), εξαιρετική First class (ANA The Room) κλπ. Και φυσικά και εδώ όπως και στις ΗΠΑ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο businessman (εεε με συγχωρείτε business person, 2024 έχουμε σε λίγο) θα ταξιδέψει με business class. Πραγματική business class.
- Για τους υπόλοιπους δεν έχω σκεφτεί δικαιολογία ακόμα. Θεωρητικά αεροπορικές όπως η Qantas/Virgin Australia είναι σε παρόμοια κατάσταση με την Α3 (τουριστικός κυρίως προορισμός, με άλλες αεροπορικές να έρχονται και την αεροπορική να κάνει hub+spoke εσωτερικά). Αλλά μήπως είναι και "ιστορικοί" λόγοι; Δηλαδή η Qantas/κλπ είχαν πάντα διακριτή Business και αν άλλαζαν θα παραήταν μεγάλη αλλαγή; Ενώ στην Ευρώπη δεν θυμάμαι να είχαμε 2-2 τα τελευταία 20+ χρόνια σε κάποια μεγάλη αεροπορική, οπότε δεν "έλλειψε" σε κανέναν.

Η εξισωσή προς τα κάτω, είναι αναπόφευκτη όταν το βασικό μέλημα στην Ευρώπη είναι μικρότερο CASK, μεγαλύτερες πληρότητες και ancillaries/άλλες πηγές εσόδων. Oι Αμερικάνοι βρήκαν τρόπο να κάνουν το τελευταίο, και η εξίσωση "προς τα κάτω" για αυτούς είναι τα τεράστια και συνεχή devaluations των Frequent Flyer προγραμμάτων τους. Ενώ εδώ κυνηγάμε τα μικρότερα CASK.
(πάω να ακούσω καμιά 10ωρη ομιλία του Κουτσούμπα να συνέλθω από το corpo-speech που με αναγκάσατε να γράψω :mrgreen:)
 
Ωραίο το δρομολόγιο προς Ντουμπάϊ, αλλά το συνολικό offering είναι από ντροπιαστικό έως εξευτελιστικό για τις τιμές. 2500 ευρώ business return, προφανώς όπως ολοι (εμείς) γνωρίζουμε euro business - είμαι 1.73 και τα γόνατα μου ακουμπάνε στην μπροστά θέση. Προφανώς χωρίς IFE, όπως ξέρουμε. Το lounge ωραίο αισθητικά, αλλά το F&B επιεικώς απαράδεκτο - ειδικά τα beverages με κρασί του πεντάευρου. Επιβίβαση remote (ακατανόητη επιλογή· και 321, και γεμάτο, και σε προορισμό που υποτίθεται πας να πάρεις κόσμο από την ΕΚ), και προφανώς παραδοσιακά χωρίς ξεχωριστό λεωφορείο για business - αναρωτιέμαι τι νόημα έχει το early boarding αν σε βάζουν πρώτο στο λεωφορείο και περιμένεις να μπουν αλλά 100 άτομα. Η Αθήνα παραμένει το μοναδικό μέρος που επιμένει σε αυτό.

Γενικώς για αυτό το προϊόν, που είναι βασικά σαφώς υποδεέστερο της economy στην EK, δε βλέπω να έχει μεγάλο μέλλον η A3 σε πεντάωρες πτήσεις με σοβαρό ανταγωνισμό. Άλλο να χρεώνεις 1000 ευρώ για 2.5 ώρες πτήση, με ανταγωνιστή τη Lufthansa, και άλλο να χρεώνεις 2500 για πέντε ωρεσ όταν η EK χρεώνει 3000 (με lie-flat, εκπληκτικό IFE, ok φαγητό και πολύ καλό offering σε ποτά) και να προσφέρεις ένα αστείο προϊόν. Επιπλέον, no welcome drink, no wifi on board. Και οκ, το wifi είναι περίπλοκο. Το να δίνουν welcome drink ποσο δύσκολο είναι να το προσθέσουν;

Προφανώς δεν υπάρχει καμια περίπτωση να πληρώσω τις παρανοϊκές τιμές της Aegean (έκλεισα με μίλια) και αν πετάξω ξανά από Ντουμπάϊ με A3 θα πετάξω προφανώς economy. Πραγματικά δεν ξέρω ποιους περιμένουν να πετάξουν business με αυτό το προϊόν και αυτές τις τιμές. Πόσος κόσμος ειναι στο segment που είναι διατεθειμένος να πληρώσει 2.5k γι αυτό το προϊόν αλλά όχι 3k για να έχει όλα τα επιπλέον της EK? Οριακά θα δεχόμουν να πληρώσω 100-200 ευρώ πάνω από την economy της EK, αλλά για να είμαι ειλικρινής θα προτιμούσα economy EK, απλώς και μόνο για το καλύτερο legroom και το διαθέσιμο internet.
 
Last edited:
Γνωρίζει κανείς τις πληρότητες του δρομολογίου?
'H ακόμα καλύτερα ποια είναι τα forwrd bookings? Εχει καθόλου μέλλον ή θα κοπεί κάποια στιγμή?
 
Ξεκάθαρα το προϊόν της Αιγαίου δε συγκρίνεται με εκείνο της Emirates, ωστόσο εκτός από τους επιβάτες με τη δικαιολογημένα απαιτούν να πετούν αξιοπρεπώς και με τη στοιχειώδη άνεση (ή να έχουν παροχές αντίστοιχές του τιμήματος που κατέβαλαν), υπάρχουν και οι επιβάτες που δικαιολογημένα θέλουν να μεταβούν στον προορισμό τους με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Εδώ κουμπώνει το codeshare που έχει η Αιγαίου με την Emirates. Θεωρητικά, η δεύτερη αποκτά μέχρι και ένα επιπλέον 50% capacity στο δρομολόγιο της Αθήνας, τις ημέρες που πετάει η Αιγαίου, χωρίς να χρειαστεί να φέρει μεγαλύτερο τύπο (βλ. τις εποχές του Α380) και ακόμα πιο βολικά connections στο DXB.

Όπως υπάρχουν επιβάτες που δεν ενδιαφέρονται αν θα μπουν στo MAX της FlyDubai (EK codeshare) για Μπαγκλαντές, Ινδία, Τανζανία, Σαουδική Αραβία ή Ιράν, έτσι θα υπάρχουν και επιβάτες που δε θα ενδιαφερθούν να φτάσουν μέχρι το Ντουμπάι, με feeder του Α320 της Αιγαίου (EK codeshare). Αρκεί να φτάσουν και να έχουν πληρώσει ένα λογικό ποσό.
 
Ακριβώς όπως τα λες. Το δρομολόγιο είναι παρα πολύ καλή καλή προσθηκη, αλλά δε γίνεται να χρεώνουν αυτήν την τιμή γι αυτό το προϊόν. In the short term, sure they make something extra, αλλά δημιουργεί παρα πολύ αρνητική εικόνα: 2,500 χωρίς wifi, χωρίς καν πολυθρόνες (ας μη συζητήσουμε lie flat), χωρίς IFE το 2024 και με legroom οριακά χειρότερο από την eco της EK, ε είναι 100% αρπαχτή. Εάν βάλουν εισιτήρια σε τιμές in line with their product θα έχουν πολύ καλές πληρότητες πιστεύω, ειδικά όσο δεν πετάει η FZ Αθήνα (η οποία στα max έχει κανονικά lie flat btw)

Btw that said - εάν θέλουν dxb, AUH, και αργότερα Ινδία κλπ θα πρέπει να έχουν κάποια αεροσκάφη με τουλάχιστον ανθρώπινη business. Και επίσης έλεος, ας δρομολογούν αεροσκάφη με internet σε affluent and long-ish προορισμούς.

Στα θετικά πάντως, ωραίο το μικρό amenity kit.
 
Last edited:
Πραγματικά δεν ξέρω ποιους περιμένουν να πετάξουν business με αυτό το προϊόν και αυτές τις τιμές. Πόσος κόσμος ειναι στο segment που είναι διατεθειμένος να πληρώσει 2.5k γι αυτό το προϊόν αλλά όχι 3k για να έχει όλα τα επιπλέον της EK?
H σύντομη απάντηση είναι κανένας και όλοι. Ο εργοδότης μου με βάζει business από 9 ώρες και πάνω (ή 12 ώρες με στάση) και η business που μου κλείνει είναι αυτή που βλέπει στο σύστημα ως φτηνότερη ακόμα και για 1Ε. Μπορεί να γκρινιάζω όσο θέλω, αλλά αυτοί δεν βλέπουν ούτε τα α/φη, ούτε το κάθισμα, ούτε τα μίλια, ούτε καν τις συνδέσεις. Ο μόνος τρόπος για να τους ''ξεγελάσω'' είναι να βάζω ότι πρέπει να είμαι εκεί την τάδε ώρα. Σου δίνει η Aegean καλύτερη τιμή στο DXB-ATH-MAN; Εκεί θα σε βάλουν. Και το ίδιο πάρα πολλοί άλλοι εργοδότες. Το άλλο είναι ότι πολλοί επιβάτες δεν έχουν ιδέα του τι πετάνε και τι θα βρούνε. Νομίζω το 90-95%. Επίσης ξέρουμε αν το DXB είναι code sharing με United;

Για το welcome drink μάλλον το ξέχασαν, στις ενδοευρωπαϊκές που έχω πάρει σερβίρανε.
 
Πέταξα για Μαρόκο πριν από κάποιες μέρες και υπήρξε welcome drink και στις δύο πτήσεις, δεν μας έδωσαν όμως amenity kit (όχι πως το περίμενα).

Για το θέμα DXB απλά να προσθέσω πως σε γενικές γραμμές δίνει καλό availability σε award seats (economy & business), κάτι που είναι πλέον σπάνιο για άλλα δρομολόγια.
 
Πέταξα για Μαρόκο πριν από κάποιες μέρες και υπήρξε welcome drink και στις δύο πτήσεις, δεν μας έδωσαν όμως amenity kit (όχι πως το περίμενα).

Kι εγώ πέταξα Μπρατισλάβα - Αθήνα στις 23 Δεκ και επίσης μου προσέφεραν welcome drink μετά την επιβίβαση.
 
Πρώτον να αναφέρω μια γενικότερη πληροφόρηση/διαπίστωση εκ των έσω για τις καινούργιες Στολές των Πληρωμάτων, πέραν των όσων έχω ήδη σχολιάσει στο σχετικό τόπικ περί Στολών, ότι η φθορά τους είναι ήδη εμφανής ποιοτικά και ακούγεται ότι θα τις αντικαταστήσουν, ούτε θα αναφερθώ σε επί μέρους άλλα ζητήματα, όπως ενίοτε βρώμικα α/φ, για την λειτουργία wifi,ούτε για την κατάργηση του shop on board κλπ

Δεύτερον διερωτώμαι για την ανυπαρξία συνδικαλιστικού οργάνου από πλευράς των εργαζομένων που αφορά γενικότερα αφενός το υπαλληλικό προσωπικό εδάφους και αφετέρου κυρίως των Ιπταμένων Πιλότων και Αεροσυνοδών στην Α3, καθόσον ακούγονται διάφορα από πλευράς συνθηκών εργασίας κλπ., σε αντίθεση με τις ικανοποιητικές μισθολογικές απολαβές και αμοιβές τους.
 
Top