Spotting & Photography: εξοπλισμός, τεχνικά και ερωτήσεις

Λάθος για τον τρόπο που νομίζει ότι βγάζει φωτογραφίες! :?
Απλά ο mimithem, μάλλον δεν έχει μελετήσει προσεκτικά το βιβλιαράκι οδηγιων. Καμμιά επιλογή δεν είναι λάθος. Όλες χρησιμεύουν. Εξαρτάται τη στιγμή, το θέμα και τον φωτογράφο.
 
Εγώ που έχω μόνο manual μηχανή ακολουθώ τον κανόνα:

ταχύτητα = 1 διά ISO/ASA (π.χ με ISO 400, ταχύτητα 1:500).
διάφραγμα: f/16 στην έντονη λιακάδα, f/11 στη ψιλοθολούρα, f/8 στη συννεφιά.
Αν πρέπει να ανεβάσω ταχύτητα, ανοίγω αντίστοιχα το διάφραγμα (π.χ. για 1/1000, το f/16 γίνεται f/11). Αν βάλω teleconverter ανοίγει πιό πολύ (π.χ. από f/16 στο f/:cool:.

Συνήθως βγαίνουν καλές έτσι, χωρίς φωτομέτρηση.
 
Καλη φαση να εχεις καποια standard. Εμενα εχει φωτομετριτη και καθε φορα παιζω με την ταχυτητα και το διαφραγμα ουτως ωστε να μου δειχνει το καλυτερο φωτισμο. Βεβαια περνει λιγη ωρα καθε φορα για να το σεταρω.
 
Γιώργο σ'ευχαριστώ,φαίνεται ότι γνωρίζεις για τη συγκεκριμένη μηχανή(ή παραπλήσια).Θα διαβάσω καλύτερα το βιβλιαράκι οδηγιών.Μιας και γνωρίζεις,ήθελα να κάνω μια ερώτηση κρίσεως:Τι ρύθμηση θα πρότεινες για να "πιάσω" ενα π.χ.37αρι που κατεβαίνει το σούρουπο(γύρω στις 7-8μμ) που έχει ακόμα φως με τη συγκεκριμένη μηχανή,έτσι ώστε να έχω και καλά levels?Σ'ευχαριστώ και πάλι. :)
 
Εξαρτάται το πόσο φως εχει και πόσο zoom χρησιμοποιείς. Αν το 737 ειναι στον αέρα θα πρέπει να ανεβάσεις τα asa σε 800 ή παραπάνω ώστε να σου δώσει ικανοποιητική ταχύτητα (γύρω στο 250 και πάνω) και να μη σου βγει κουνημένη.
Όλα αυτά όμως επιτυγχάνονται αφού πρώτα κάνεις πολλές δοκιμές με διάφορες συνθήκες, ώστε να ξέρεις τις ρυθμίσεις για κάθε στιγμή.
 
Παρατήρησα χτες που έβγαζα βράδυ overfly με το διάφραγμα στο B (μεγάλοι χρόνοι) οτι μου εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία κόκκινες, μπλε και άσπρες κουκίδες διαφόρων μεγεθών στις φωτογραφίες.
Αυτό φάνηκε γιατί στον μαύρο ουρανό έκαναν μπαμ οι κουκίδες ενώ την μέρα σε φωτεινό φόντο δεν φαίνονται. Δοκίμασα να βγάλω με πολυ μεγάλο χρόνο 1/4000 ώστε να βγει μαύρη η φωτογραφία αλλά τότε δεν εμφανίζονται.
Εχει κανείς ιδέα τι μπορεί να είναι ή τι άλλο τεστ να κάνω για να βγάλω κάποιο συμπέρασμα;

Εδώ μια φώτο που έβγαλα χτες τον ουρανό και υπάρχουν τα σημάδια:
https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=11484

Και εδώ τα σημάδια σκέτα που τα έβγαλα αφήνοντας το διάφραγμα ανοιχτό για 2 λεπτά σε σκοτεινό δωμάτιο:
https://www.airliners.gr/community/album ... c_id=11483
(Δείτε την δεύτερη φώτο για να μπορέσετε να δείτε τα σημάδια στην πρώτη αν τα μπλέκετε με τα άστρα)
 
Το πρωτο που μου περναει απο το μυαλο ειναι σκονες στον αισθητηρα σου. Και με τον μεγαλο χρονο εκθεσης (Β) και αρα ανοιχτο διαφραγμα, "γραφουν" πιο εντονα.
 
Κωνσταντίνε πρόκειται για hot pixels:

Hot pixel: it's a pixel that reads high (bright) on longer exposures as white, red, or green color. The longer the exposure time, the more visible hot pixels will become. These pixels will not be visible in bright conditions.
 
Επειδή αναφέρθηκε παλαιότερα (σε μηνύματα από Μάρτιο) και δεν το σχολίασε κανείς, επιτρέψτε μου να πω τη γνώμη μου πάνω στο θέμα των compact vs SLR...

Μπορεί οι compact με μεγάλο zoom (πχ x10) να είναι...compact όνομα και πράμα (δηλ. να είναι σχετικά εύκολες στη χρήση), αλλά - κατά τη γνώμη μου - δεν μπορούν με τίποτα να συγκριθούν με τις - ακριβότερες - SLR. Είναι γενικά αποδεκτό ότι στις compact και στο τέρμα της διαδρομής του zoom, η ποιότητα πέφτει αρκετά.

Προσωπικά θα πρότεινα σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί - ειδικά, δε, αν ξέρει τα βασικά - μια καλή SLR (π.χ. την EOS 350D) με ένα φτηνό αλλά καλό τηλεφακό (π.χ. Sigma)
 
TOGA":37lik472 said:
Μπορεί οι compact με μεγάλο zoom (πχ x10) να είναι...compact όνομα και πράμα (δηλ. να είναι σχετικά εύκολες στη χρήση), αλλά - κατά τη γνώμη μου - δεν μπορούν με τίποτα να συγκριθούν με τις - ακριβότερες - SLR. Είναι γενικά αποδεκτό ότι στις compact και στο τέρμα της διαδρομής του zoom, η ποιότητα πέφτει αρκετά.

Λογικό είναι! Δεν μπορείς να συγκρίνεις μια cam των 500,-€ (όπως μια Lumix FZ50 με max 12x optical zoom -> eqv 420mm) με μια DSLR Canon 30D των +3000,-€ (με φακό 300 mm - για να έρθουμε στα ισα mm) :stupid: Αλλα και με μια compact στα 420mm μπορείς να βγάλεις καλές φωτό! Βεβαια μην ξεχνάς ότι υπάρχουνε και πολλοί διάφοροι εξωτερικοί, μη προβλέψιμοι και μη αναστρέψιμοι παράγοντες: Καιρός, ώρα, κλπ. Αλλα και κάτι που έχουνε πει αρκετοί εδώ μέσα: Όσο ακριβή και καλή να είναι η μηχανή σου, άμα δεν ξέρεις να τη χειριστείς, άχρηστη σου είναι! ;)

Για την ώρα παραμένω στην κατηγορια των compact, με μια Lumix FZ30 (προηγούμενο μοντέλο της FZ50, με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά) ;)
 
Top