Σταβάνγκερ, τί άλλο;

  • Thread starter Thread starter vassdel
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Τα δε inflight magazines και των δύο εταιριών κινούνται στο ίδιο μοτίβο: φωτορεπορτάζ δημοφιλών προορισμών ανάμεσα σε περήφανες αναφορές για το πόσα και ποιά αξιότιμα μέλη έχει η συμμαχία μας και άρα η αντίστοιχη των αλλουνώνε(sic) δεν τά'χει....

Τα λες αυτά γιατί μάλλον δεν έχεις διαβάσει το πολυσέλιδο αφιέρωμα (ολόκληρο το περιοδικό) του "BLUE" στη Star Alliance, με την ευκαιρία της ένταξης της Αιγαίου. Εκεί να δεις γλείψιμο...

Τα προσφερόμενα προς κατανάλωση μου θύμησαν έντονα τα σάντουιτς των Starbucks. Δίκαιη και μάλλον αξιοπρεπής λύση απέναντι στην πείνα που θερίζει σε άλλες πτήσεις, άλλων εταιρειών. Μια φορά έχω πετάξει με τις ολλανδέζες και ένα πανάρχαιο 737-300 και το μόνο πράγμα που είχε σώσει την εικόνα ήταν το εξαιρετικό πλήρωμα. Κατά τα άλλα, όταν ακούω SkyTeam, θυμάμαι τραγικές εμπειρίες με Aeroflot, Alitalia και China Southern και χάνω κάθε καλή διάθεση...

Αναμένω συνέχεια...
 
Το σκέφτηκα όσο περισσότερο μπορούσα και κατέληξα στο συμπέρασμα πως δεν πρέπει να σας παραθέσω ένα φωτογραφικό άλμπουμ - τύπου flickr - αλλά περισσότερο ένα μικρό ρεπορτάζ του τί είδα εκεί. Παρόλα αυτά, θα ανεβάσω μερικές φωτό για να έχετε ιδέα για το τί θα συναντήσει κανείς, αν ποτέ πάει στο Σταβάνγκερ.

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς, ακόμα και μέσα στο αεροδρόμιο πριν βγεις στον έξω κόσμο, είναι οι "ντόπιοι". Οι Νορβηγοί λοιπόν είναι απλά απίστευτοι. Δεν βρήκα ούτε έναν που να μη μιλάει αγγλικά. Πολύ περισσότερο, όλοι ήταν πρόθυμοι να συννενοηθούν στα αγγλικά, να παρέξουν οδηγίες και να σε βοηθήσουν όσο μπορούν. Νέοι και γέροι το ίδιο.

Βέβαια, δυσκολεύτηκα να βρω γέρους. Το 99% των εργαζομένων σε σχεδόν όλους τους τομείς, είναι νέοι 23-28 ετών. Λέγεται πως η Νορβηγία είναι ένας από τους καλύτερους τόπους όσον αφορά στις παροχές που δίνονται υπέρ της δημιουργίας οικογένειας, αλλά από ό,τι είδα, οι ηλικιωμένοι είναι κορυφαίοι εκεί. Τους βρήκα μόνο σε εκδρομές και πλατείες. Σε όλα τα πόστα, υπήρχαν πιτσιρίκια. Κοπέλα 16-17 ετών που μπήκε σε φέρυ που κινείται σε διαδρομή τύπου Ρίο-Αντίρριο για να καθαρίσει το φέρυ. Οι καθαρίστριες στο ξενοδοχείο - κυρίως Λετονές - αλλά max 25 ετών. Εντάξει στα μπαρ και τα εστιατόρια, αλλά κ στις τράπεζες, στα εμπορικά, παντού έβλεπες νέα πρόσωπα. Η μόνη "μεγάλη" που είδα, ήταν μια κυρία κοντά στα 45, που δούλευε ταμίας σε ένα υποκατάστημα τραπέζης, σε ένα πολυκατάστημα στο χωριό Sandness. Κορυφαία στιγμή της εν λόγω "ηλικιωμένης", όταν -ενώ περιμέναμε 4 άτομα στην ουρά για να εξυπηρετηθούμε σε ένα από τα δύο ταμεία- η κυρία έβαλε ταμπελάκι κλειστό (ήταν η ώρα για το διάλειμμά της όπως έμαθα αργότερα) και πήρε ένα καλάθι για να πάει στο διπλανό Super Market για ψώνια. Έμεινα άφωνος, αλλά βλέποντας πως κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, απλά περίμενα 5 λεπτά παραπάνω για να κάνω τη δουλειά μου....

Το ότι κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, δεν σημαίνει πως οι Νορβηγοί είναι μαλθακοί, όπως κάποιοι άλλοι Ευρωπαίοι. Το αντίθετο πιστεύω, κρίνοντας ειδικά από τον τρόπο που οδηγούν. Γρήγορα, επιθετικά και με σεβασμό. Το εθνικό όριο ταχύτητας στο οδικό τους δίκτυο είναι 110χμ την ώρα. Όλοι κινούνται ελαφρώς ταχύτερα (εκτός από τα σημεία που γνωρίζουν για κάμερες). Οδηγούν πάντα δεξιά και παραχωρούν πάντα προτεραιότητα σε αυτόν που μπαίνει στην εθνική οδό, αλλά αν πηγαίνεις αργά, θα σου κορνάρουν, θα σε προσπεράσουν και θα σου ρίξουν κ ένα νορβηγικό καντήλι περνώντας. (Μή έχοντας συνηθίσει στην πολύ σωστή ιδέα του ότι αυτός που μπαίνει στην πλατεία ΔΕΝ έχει προτεραιότητα, αφού οι κινούμενοι στην πλατεία πρέπει να φεύγουν γρηγορότερα για να μη δημιουργείται συμφόρηση, έκανα δύο λάθη αρκετές φορές: Πολλές φορές προσπάθησα να μπω σε πλατεία βιαστικά με αποτέλεσμα ο κινούμενος οδηγός επί της πλατείας να αναγκαστεί να φρενάρει και να με αγριοκοιτάξει. Το χειρότερο όμως ήταν που μερικές φορές σταμάτησα επί της πλατείας αφήνοντας τον εισερχόμενο να περάσει μπροστά μου, νομίζοντας πως προηγείται, με αποτέλεσμα να ακούσω πολλά καντήλια για τον Θωρ και την Άστριντ :mrgreen: ). Γενικά, πολύ μου άρεσε αυτός ο λαός. Δεν είναι τυχαία η σχέση τους με τους Βίκινγκς.

Μπαίνοντας στην πόλη του Σταβάνγκερ, εντύπωση κάνει το λιμάνι με τα χαρακτηριστικά του κόκκινα πλοία ανεφοδιασμού. Η πόλη έχει 3 είδη σπιτιών:
:arrow:Τα παλιά, γύρω από το λιμάνι , :arrow:τα καινούρια, με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες για να μαζεύουν τον λιγοστό ήλιο, όποτε βγαίνει αυτός και :arrow:τα σπίτια της παλιάς πόλης , :arrow:με τις αυλές τους, που είναι και το κυριότερο αξιοθέατο της πόλης. Εκτός από την παλιά πόλη, μπορεί κανείς να επισκεφθεί τις δύο λίμνες για περίπατο μέσα στην πόλη, το μουσείο κονσερβοποιείας, το μουσείο πετρελαίου και κίνησης, καθώς και τον καθεδρικό ναό της πόλης. Όλα τους όμορφα και περιποιημένα, αλλά σε γενικές γραμμές η πόλη από τουριστικής πλευράς είναι μικρή και δεν έχει πολλά ακόμα να προσφέρει. Βέβαια, κάθε ένα από αυτά τα σημεία είναι ένα μικρό διαμάντι, επειδή οι άνθρωποι που τα προσέχουν κάνουν ό,τι μπορούν για να τα προβάλλουν. Έτσι, ακολουθώντας μικρές πινακίδες, ή και διαφημιστικά φυλλάδια, βρίσκεις :arrow:μια μικρή εκκλησία λίγο έξω από την πόλη, η οποία χρονολογείται από το 1500 (και υπάρχουν μνήματα ανθρώπων ταφέντων εκεί από τότε), καθώς και άλλα πολλά αξιόλογα για επίσκεψη σξμεία (όπως π.χ. ένα μοναστήρι που καταλαμβάνει μια μικρή βραχονησίδα και είναι επισκέψιμο μέσω πεζογέφυρας, σπίτια των βίκινγκς, είτε γκρεμισμένα όπου βλέπεις τα θεμέλια, είτε ανακατασκευασμένα κλπ). Σε πολύ κοντινή απόσταση (18 χλμ), βρίσκεται και ο λόφος του Dalesnuten που "βλέπει" από ψηλά το Stavanger και αν το ψάξετε λίγο στο διαδίκτυο, θα δείτε πως είναι μαγευτικός την άνοιξη. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να φτάσω στην κορυφή του και να απολαύσω τη θέα, ούτε το Νοέμβριο λόγω βροχών, ούτε και το Γενάρη, λόγω χιονιού. Έφτασα μέχρι ένα σημείο, παρακάμπτοντας την :arrow:παγωμένη λίμνη στα μισά της διαδρομής, από όπου είχα μια μικρή γεύση της κωμόπολης :arrow:Sandnes, στα 5χλμ νότια του Stavanger.

Συνολικά, έμεινα στην πόλη και σε σημεία γύρω από αυτήν μέχρι 20 χιλιόμετρα απόσταση, 12 μέρες και δεν βαρέθηκα καθόλου. Να σημειώσω την ιδιαίτερη εντύπωση που μου έκαναν 2 πράγματα μέσα στο γιγάντιο καθεδρικό της πόλης: 1ον :arrow:μία Βίβλος του 1589, η οποία φυλάσσεται σε γυάλινη προθήκη ανάμεσα σε άλλα παμπάλαια μνημεία θρησκευτικού περιεχομένου, καθώς και 2ον, τα 2 κουτιά δίπλα στην είσοδο του ναού, γεμάτα με χαρτιά, ζωγραφικές, μολύβια και μαρκαδόρους, για να μπορούν τα παιδιά να περνάνε την ώρα τους όσο βρίσκονται στο ναό. Πολύ πιο ανθρώπινη προσέγγιση του λαού από τον κλήρο, δεν συμφωνείτε;
Σε πολλά σημεία της καθημερινότητάς τους, οι Νορβηγοί είναι άξιοι θαυμασμού και ίσως και κάποιας ένδειξης ζήλιας από μέρους μου. Βέβαια, καί αυτοί μας ζηλεύουν και αντιγράφουν :arrow:τα τυριά μας...

Σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα 20χλμ, ο ταξιδιώτης ανακαλύπτει την ιδιαιτερότητα της νορβηγικής φύσης, ταξιδεύοντας δίπλα, κάτω ή και πάνω από :arrow:τις λίμνες και :arrow:τα φιορδ, για να φτάσει σε σημεία όπως το :arrow:Manafossen με τον 92 μέτρων καταράκτη του, το Kierag (Boulder Rock) - στο οποίο μπορείς να πας όμως μόνο καλοκαίρι λόγω της δυσκολίας της διαδρομής, ή το Preikestolen (Pulpit Rock), το οποίο είναι και το αγαπημένο μου μέρος στην χώρα. Το πάρκινγκ του, βρίσκεται στα 75 λεπτά μακριά από το Σταβάνγκερ και από εκεί ξεκινάει η περιπέτεια. Μέσα από μία διαδρομή- η οποία το καλοκαίρι διαρκεί 4 ώρες μετ' επιστροφής, αλλά τις δύο φορές που την έκανα μου πήρε 5 και 6 ώρες, λόγω χιονιού και πάγου - απολαμβάνεις μια υπέροχη εμπειρία ορειβατικής πεζοπορίας. Δίπλα από λίμνες, που την μία μέρα είναι :arrow:κρυσταλλωμένες και την επομένη τις συναντάς :arrow:παγωμένες. Πάνω σε μονοπάτια, άλλοτε :arrow:γλυστερά, άλλοτε :arrow:ανηφορικά και άλλοτε :arrow:υψοφοβικά. Και όλα αυτά, για να φτάσεις στην άκρη της διαδρομής, 3,8 χιλιόμετρα μακριά από την αφετηρία και 605 μέτρα ψηλότερα, στο :arrow:πλάτωμα του Preikestolen και να :arrow:περπατήσεις ως την άκρη του βράχου και να χαζέψεις το κενό πάνω από το Lysefjord. Δυστυχώς, τώρα τον Γενάρη η μέρα διαρκεί 6 ώρες, ενώ εγώ δουλεύω 4 από αυτές καθημερινά, και αυτό δεν μου επέτρεψε έστω να πλησιάσω στο χώρο μέρα, να τον δω στην αγριότερη δυνατή μορφή του.

Σίγουρα υπάρχουν κι αλλού μαγευτικά τοπία, σίγουρα υπάρχουν κι άλλα μέρη μοναδικά για την ομορφιά της φύσης τους. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι πως είδα μόνο ένα μικρό μέρος της επαρχίας Rogaland, ένα κλάσμα της Νορβηγικής υπαίθρου και βρήκα τόσα μέρη άξια επίσκεψης που σίγουρα αφήνουν όμορφες αναμνήσεις στον επισκέπτη. Και πάντα με γνώμονα την νορβηγική θεώρηση των πραγμάτων, όπως μου εξήγησαν κάποιοι ντόπιοι:

_Παντού επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ. Αρκεί να μη βρωμίζεις το χώρο
_Και τουαλέτα όταν πας, δεν τον βρωμίζεις;
_Αυτό είναι λίπασμα. Αρκεί να μην πετάς χαρτιά :twisted:
_Καλά, δεν υπάρχει ένα κάγκελο, κάτι, να προστατεύσει αυτούς που θέλουν να ανέβουν στην πέτρα; (Kierag). Και αν πέσουν;
_Αν δεν μπορούν να κρατήσουν ισορροπία πάνω σε ένα βράχο, ας μην ανέβουν. Τί περιμένεις, το κράτος να σε αναγκάσει να μην είσαι ηλίθιος; :twisted:

Και το τελευταίο, που ακούστηκε στην τηλεόραση. Μια ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού, συνδέεται ζωντανά μέσω τηλεφώνου, με ένα κάτοικο χωριού του νορβηγικού Βορρά, όπου έχει σημειωθεί ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας -48 βαθμοί κελσίου:
_Γεια σας. Τί θερμοκρασία έχετε εκεί παρακαλώ;
_Πολύ κρύο. Έχουμε -18 βαθμούς κελσίου.
_-18;;; Νόμιζα πως είχατε -48..
_Αααα, εσείς λέτε για έξω από το σπίτι. Ναι, κάπου τόσο έχουμε... :lol:
 
Όντως η KLM πάσχει ελαφρώς στο θέμα..φαγητό. Πτήση AMS- LAX και μας δώσανε (ο θεός να το κάνει) κινέζικο. Στη χώρα του τζιμπούργκερ πάμε και μας βγάζεις κινέζικο? :lol: Κατα τα άλλα απο θέμα εξυπηρέτησης ήταν άριστοι, ειδικά όταν εξαιτίας τους έχασα ανταπόκριση και διανυκτέρευσα στο AMS. KLM δαγκωτό για υπερατλαντική πτήση αλλά η Skyteam και μετά την αποχώρηση της Continental πιστεύω έχασε αρκετούς πόντους.
 
Πολύ ωραίο report και πολύ ωραίες φωτογραφίες. :great:
 
vassdel":1nydvy22 said:
Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς, ακόμα και μέσα στο αεροδρόμιο πριν βγεις στον έξω κόσμο, είναι οι "ντόπιοι". Οι Νορβηγοί λοιπόν είναι απλά απίστευτοι. Δεν βρήκα ούτε έναν που να μη μιλάει αγγλικά. Πολύ περισσότερο, όλοι ήταν πρόθυμοι να συννενοηθούν στα αγγλικά, να παρέξουν οδηγίες και να σε βοηθήσουν όσο μπορούν. Νέοι και γέροι το ίδιο.
Δέν είναι μόνο οι Νορβηγοί,αλλά και οι Δανοί και Σουηδοί.Μού έκανε εντύπωση μάλιστα που ο οδηγός τού τραίνου που με πήγε από την Lund στο Malmoe,ο οδηγός τού τραίνου που με πήγε από την Lund στην Στοκχόλμη και οι οδηγοί τών λεωφορείων τής Lund (όπου είχα μείνει περίπου ένα μήνα) ήξεραν όχι απλώς αγγλικά,αλλά σωστά αγγλικά και ήταν πρόθυμοι να μού δώσουν οδηγίες και να βοηθήσουν,όποτε ρωτούσα πού πάει το εκάστοτε μέσον.Σε παρόμοια περίπτωση,ο Ελληνας οδηγός θα έλεγε απλώς "το γράφει στην πινακίδα μπροστά".Ξέρω βέβαια πως σήμερα έχουν αλλάξει αρκετά στόν τομέα αυτόν στην Ελλάδα,αλλά όταν είχα πάει στην Σκανδιναβία ήταν Αύγουστος τού 1976....


vassdel":1nydvy22 said:
Βέβαια, δυσκολεύτηκα να βρω γέρους. Το 99% των εργαζομένων σε σχεδόν όλους τους τομείς, είναι νέοι 23-28 ετών. Λέγεται πως η Νορβηγία είναι ένας από τους καλύτερους τόπους όσον αφορά στις παροχές που δίνονται υπέρ της δημιουργίας οικογένειας, αλλά από ό,τι είδα, οι ηλικιωμένοι είναι κορυφαίοι εκεί. Τους βρήκα μόνο σε εκδρομές και πλατείες. Σε όλα τα πόστα, υπήρχαν πιτσιρίκια. Κοπέλα 16-17 ετών που μπήκε σε φέρυ που κινείται σε διαδρομή τύπου Ρίο-Αντίρριο για να καθαρίσει το φέρυ. Οι καθαρίστριες στο ξενοδοχείο - κυρίως Λετονές - αλλά max 25 ετών. Εντάξει στα μπαρ και τα εστιατόρια, αλλά κ στις τράπεζες, στα εμπορικά, παντού έβλεπες νέα πρόσωπα
Το ίδιο συμβαίνει γενικά στίς Σκανδιναβικές χώρες,άν και εγώ είχα δεί ούκ ολίγους γέροντες στην Lund (που εν τούτοις,είναι πανεπιστημιούπολη,με πολλούς Ελληνες φοιτητές-έχουν μάλιστα και δικό τους σύλλογο με "παρακλάδι" στην Αθήνα διά τούς αποφοίτους).Πάντως και στην Lund (αλλά και στην Στοκχόλμη και στην Κοπεγχάγη,τίς οποίες επισκέφτηκα) οι γέροντες εντοπίζονται στίς πλατείες και στα μπαράκια,οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι νέοι.


vassdel":1nydvy22 said:
Η μόνη "μεγάλη" που είδα, ήταν μια κυρία κοντά στα 45, που δούλευε ταμίας σε ένα υποκατάστημα τραπέζης, σε ένα πολυκατάστημα στο χωριό Sandness
Δηλαδή εγώ,που την ημέρα τής αναχώρησής σου εις SVG έκλεινα τα 56 και έμπαινα στα 57,είμαι γερόντιο; :D

vassdel":1nydvy22 said:
Κορυφαία στιγμή της εν λόγω "ηλικιωμένης", όταν -ενώ περιμέναμε 4 άτομα στην ουρά για να εξυπηρετηθούμε σε ένα από τα δύο ταμεία- η κυρία έβαλε ταμπελάκι κλειστό (ήταν η ώρα για το διάλειμμά της όπως έμαθα αργότερα) και πήρε ένα καλάθι για να πάει στο διπλανό Super Market για ψώνια. Έμεινα άφωνος, αλλά βλέποντας πως κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, απλά περίμενα 5 λεπτά παραπάνω για να κάνω τη δουλειά μου....
Προφανώς δέν διαμαρτυρήθηκε κανείς διότι σέβονται και το δικαίωμα τού εργαζόμενου να κάνη ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα,όπως είναι νομοθετημένο άλλωστε.Φαντάζομαι όμως πως και η υπάλληλος σέβεται τους πελάτες τής τράπεζας και δέν πολλαπλασιάζει το 5λεπτο διάλειμμά της επί 80...


vassdel":1nydvy22 said:
Βέβαια, καί αυτοί μας ζηλεύουν και αντιγράφουν :arrow:τα τυριά μας...
Και οι Σουηδοί επίσης τα αντιγράφουν-στο supermarket που πήγαινα και ψώνιζα στην Lund είχα "τσιμπήσει" κάτι τέτοιες "κόπιες"...


vassdel":1nydvy22 said:
Και πάντα με γνώμονα την νορβηγική θεώρηση των πραγμάτων, όπως μου εξήγησαν κάποιοι ντόπιοι:

_Παντού επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ. Αρκεί να μη βρωμίζεις το χώρο
_Και τουαλέτα όταν πας, δεν τον βρωμίζεις;
_Αυτό είναι λίπασμα. Αρκεί να μην πετάς χαρτιά :twisted:
_Καλά, δεν υπάρχει ένα κάγκελο, κάτι, να προστατεύσει αυτούς που θέλουν να ανέβουν στην πέτρα; (Kierag). Και αν πέσουν;
_Αν δεν μπορούν να κρατήσουν ισορροπία πάνω σε ένα βράχο, ας μην ανέβουν. Τί περιμένεις, το κράτος να σε αναγκάσει να μην είσαι ηλίθιος; :twisted:
Φαντάζομαι ότι θα υπάρχη όμως μιά πινακίδα που θα επισημαίνη το επικίνδυνον τής ανάβασης.

vassdel":1nydvy22 said:
Και το τελευταίο, που ακούστηκε στην τηλεόραση. Μια ρεπόρτερ τηλεοπτικού σταθμού, συνδέεται ζωντανά μέσω τηλεφώνου, με ένα κάτοικο χωριού του νορβηγικού Βορρά, όπου έχει σημειωθεί ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας -48 βαθμοί κελσίου:
_Γεια σας. Τί θερμοκρασία έχετε εκεί παρακαλώ;
_Πολύ κρύο. Έχουμε -18 βαθμούς κελσίου.
_-18;;; Νόμιζα πως είχατε -48..
_Αααα, εσείς λέτε για έξω από το σπίτι. Ναι, κάπου τόσο έχουμε... :lol:
Φοβερή ατάκα,μού θύμισε τη σκηνή από την ταινία "Η κυρά μας η μαμμή",όπου ο Ορέστης Μακρής,βλέποντας το λεωφορείο που τον πήγαινε στο χωριό να ταρακουνιέται στόν κατσικόδρομο,ρωτάει "καλά,έτσι είναι συνέχεια ο δρόμος;" και τού απαντά ο Παντελής Ζερβός "Οχι.Παρακάτω χαλνάει".....
 
Ωραιες οι περιγραφές και οι εικόνες. Αγνή και προστατευμένη φύση συνδυασμένη με τον ορθολογικό τρόπο σκέψης των Σκανδιναβών. :great:
 
Σε συνέχεια των γραφομένων του φίλου Hastaroth, από την εμπειρία μου στις σκανδιναβικές χώρες/περιοχές, οι δανοί, και σουηδοί μιλούν -κατά κανόνα- καλύτερα/σωστότερα αγγλικά κι από τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας. Οι νορβηγοί και οι ισλανδοί "κρατούν" λίγο από την προφορά της μητρικής τους γλώσσας, ωστόσο τα αγγλικά τους είναι απολύτως σωστά. Στη Γροιλανδία και τις Φερόες γνώρισα ανθρώπους που γνώριζαν λιγότερο καλά αγγλικά. Οι σκανδιναβοί είναι εξυπηρετικοί όχι τόσο από αυτό που εμείς αποκαλούμε "φιλότιμο", όσο από το ότι αντιλαμβάνονται ότι σε κοινωνίες με υψηλό επίπεδο οργάνωσης/ ανάπτυξης/ παιδείας, δεν πρέπει να αφήνεται τίποτα στην τύχη του όσον αφορά τη στελέχωση θέσεων σε τομείς υποστήριξης ή εξυπηρέτησης. Ας μην ξεχνάμε ότι πλάι στο δικό μας "φιλότιμο" κολλάει και ο δικός μας "ωχαδελφισμός". Εκεί απλά υπάρχει (άριστος) επαγγελματισμός.
 
Συμφωνώ και επαυξάνω,σύντροφε υπερπράχτωρ.Πράγματα που εμείς εν Ελλάδι τώρα μόλις αρχίζουμε να τα οργανώνουμε κουτσά-στραβά,τα έβλεπα εγώ στην Σκανδιναβία σαράντα χρόνια πρίν.Στην Lund σε κάθε στάση λεωφορείου υπήρχε πίνακας με τίς ακριβείς ώρες που περνούσαν τα λεωφορεία-όχι το "κάθε 15-25 λεπτά" που βλέπω εδώ (και το λεωφορείο έρχεται μετά από μισή ώρα και βάλε.Και οι ώρες αυτές ετηρούντο με θρησκευτική ευλάβεια,συνεπώς ήξερα πότε έπρεπε να είμαι στην στάση κάτω από την φοιτητική εστία που έμενα (ώς φιλοξενούμενος) γιά να βρεθώ στο κέντρο μιά συγκεκριμένη ώρα.Κι'άν υποθέσουμε πως αυτό συνέβαινε στην Lund επειδή είναι σχετικά μικρή πόλη,το ίδιο είδα και στην Στοκχόλμη και στην Κοπεγχάγη.Στην Στοκχόλμη μάλιστα χρησιμοποίησα και το μετρό (το αποκαλούμενον Tunelbanna εις την Σουηδικήν).Στην δέ Κοπεγχάγη,στο λιμάνι υπήρχαν ειδικές θυρίδες αποσκευών γι'αυτούς που επρόκειτο μετά να πάνε στο αεροδρόμιο.Αμα δή κανείς σας τέτοιο πράμα στον Πειραιά ή στην Ραφήνα,να μού πετάξετε ένα αυγό,που λέει και ο Κηλαηδόνης.....

Ενα άλλο που είδα στο αεροδρόμιο τής Κοπεγχάγης,κατά την επιστροφή μου στην σκληρή πραγματικότητα που λέγεται "Ελλάς,και μού έκανε εντύπωση ήταν ότι όταν πέρασα τον έλεγχο αποσκευών,ο αρμόδιος "σεκιουριτάς" αφού άνοιξε την βαλίτσα μου και την έψαξε,ξανάβαλε τα πράγματα στην θέση τους όπως τα είχε βρεί.Και είχε αρκετή κίνηση,δέν ήταν μιά νεκρή ώρα όπου θα μπορούσα να πώ ότι ο άνθρωπος είχε χρόνο.Μάλιστα όταν μού ζήτησε να ανοίξω την κινηματογραφική μηχανή που είχα μαζί μου (είπαμε,1976 ήτανε,βιντεοκάμερες στην Ελλάδα είχαν μόνο η ΕΙΡΤ και η ΥΕΝΕΔ) και τού είπα ότι είχε ακόμα φίλμ μέσα και ότι άν την άνοιγα θα έπαιρνε φώς,δέν επέμεινε.

Και μιά άλλη λεπτομέρεια:την εποχή που πήγα εγώ,στην Σουηδία ήταν προεκλογική περίοδος.Δέν είδα να γίνεται ΟΥΤΕ ΜΙΑ συγκέντρωση σε δρόμους και πλατείες με πλήθη να κλείνουν την κυκλοφορία κλπ κλπ.Μόνο κάτι αφίσες σε αυστηρά καθωρισμένα σημεία (και ΟΥΤΕ ΕΝΑ χαρτάκι με φάτσα υποψηφίου πεταμένο στο δρόμο)....
 
vassdel":4ymzyg59 said:
(Μή έχοντας συνηθίσει στην πολύ σωστή ιδέα του ότι αυτός που μπαίνει στην πλατεία ΔΕΝ έχει προτεραιότητα, αφού οι κινούμενοι στην πλατεία πρέπει να φεύγουν γρηγορότερα για να μη δημιουργείται συμφόρηση, έκανα δύο λάθη αρκετές φορές: Πολλές φορές προσπάθησα να μπω σε πλατεία βιαστικά με αποτέλεσμα ο κινούμενος οδηγός επί της πλατείας να αναγκαστεί να φρενάρει και να με αγριοκοιτάξει. Το χειρότερο όμως ήταν που μερικές φορές σταμάτησα επί της πλατείας αφήνοντας τον εισερχόμενο να περάσει μπροστά μου, νομίζοντας πως προηγείται, με αποτέλεσμα να ακούσω πολλά καντήλια για τον Θωρ και την Άστριντ :mrgreen: )

Αρχικά, μπράβο στον vassdel γιά το άψογο trip report, αλλά και γιά τις υπέροχες φωτογραφίες. Μου κάνει εντύπωση η ιστορία με τα καντήλια του Θωρ και της Αστριντ. Εχοντας οδηγήσει κάμποσες φορές στην Δανία, έκανα το ίδιο λάθος στις πλατείες, αλλά δεν άκουσα κιχ. Στην περίπτωσή μου μείναμε στο "αγριοκοίταγμα", αλλά εντάξει το ξεπέρασα. Η ιδέα που έχω αποκομίσει είναι, πως γιά να σου μιλήσει άσχημα Δανός ή Σουηδός, πρέπει πρώτα να τον έχεις πυροβολήσει :wink: Επιπλέον όσες φορές άκουσα κορνάρισμα (2 ή 3 το πολύ) ήταν από τούρκο ταξιτζή :wink:

Νορβηγούς είδα μόνο φέτος σε ταξίδι με πλοίο Κοπεγχάγη - Οσλο και Οσλο - Κοπεγχάγη. Κάναμε βόλτες στο Οσλο, 29 Δεκεμβρίου όλη την μέρα(δεν κατάφερα να βγάλω φωτογραφίες ή video, γιατί το -12 με 7 μποφορ ήταν άγριο πράγμα). Οι Νορβηγοί που είδα φάνηκαν πιό "ζωντανοί", από τους Δανούς, ειδικά όταν πίνανε κανά ποτηράκι :D . Συμπαθητικοί μου φάνηκαν, βέβαια, πολύ Δανοί δεν τους πάνε, επειδή οι πρώην ψαράδες και ξυλοκόποι Νορβηγοί, έχουν χρήμα λόγω πετρελαίων της Βορείου θαλάσσης, επιπλέον μιλάνε Δανέζικα με σουηδική προφορά :lol:

@Hastaroth
Θα ανεβάσω εντός των ημερών, φωτογραφίες (Αυγουστος 2010), από το πανέμορφο Lund, γιά να θυμηθείς τα παλιά :wink:

Ξεφύγαμε, βέβαια από το Stavanger, και κατεβήκαμε νοτιότερα, αλλά η Σκανδιναβία, έχει απίστευτες ομορφιές και αξιόλογο κόσμο, χειμώνα καλοκαίρι.
 
Top