skg1
Low-Cost-Class-Member
- Εγγραφή
- 12/01/2009
- Μηνύματα
- 50
- Likes
- 0
- Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
- OAL
- Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
- LGTS
Θεσσαλονίκη - Αθήνα. SKG - ATH. Βορράς - Νότος. Όπως και να το πεις, αναφέρεσαι στο πιο συνηθισμένο, ίσως, δρομολόγιο εσωτερικού. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, οι επιλογές που είχες, αν ήθελες να το κάνεις αεροπορικώς, ήταν οι εξής δύο: ΟΑ (η παλιά, "κακή" κρατική παλιότερα, η νέα... ραφιναρισμένη αργότερα) και Aegean. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, παρά την κρίση, την περιορισμένη κίνηση και τη γενικότερη κατήφεια, οι εταιρίες διπλασιάστηκαν, με τη Cyprus και την Astra να μπαίνουν στο παιχνίδι. Δυναμικά η πρώτη, από σπόντα η δεύτερη. Παρ' όλα αυτά, το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης συνεχίζουν να το αποσπούν οι "μεγάλοι" του δρομολογίου. Μ' αυτούς τους δύο, λοιπόν, λέω να καταπιαστώ στο συγκεκριμένο trip report μου.
21.07.2012 ΟΑ 901
Airbus A319 SX-OAG
Αναχώρηση από το σπίτι λίγο μετά τις 5 και μισή το ξημέρωμα. Παραβιάζω τον όρκο που 'χω δώσει να μην ξαναπληρώσω ταρίφα παρά μονάχα μετά από κραιπάλη και μπαίνω στο πρώτο άδειο ταξί που βρίσκω μπροστά μου. Έτσι κι αλλιώς, δε φαίνεται να 'χω άλλη επιλογή. Το λεωφορείο του αεροδρομίου δεν περνάει κοντά από το σπίτι μου και οι περισσότερες γραμμές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα δρομολόγια τους, ώστε να μπορώ να μετεπιβιβαστώ σ' αυτό κάπου στο κέντρο της πόλης. Έτσι, το μόνο που μου μένει είναι να υπομείνω τον ομιλητικότατο ταξιτζή και τον εξαίρετο, ποιοτικό ραδιοσταθμό "Βαρύς Νταλκάς FM", "Ράδιο Σκύλος" ή όπως αλλιώς λέγεται, που άκουγε. Τουλάχιστον, ο δρόμος της Χαλκιδικής, που οδηγεί μέσω μιας παράκαμψης και στο αεροδρόμιο της πόλης, έκανε τη διαδρομή να μη διαρκεί πάνω από δεκαπέντε με είκοσι λεπτά. Κίνηση ανύπαρκτη. Μονάχα κάποιοι ξενύχτηδες κυκλοφορούν αυτή την ώρα, ίσως κι όσοι βιάζονται να φτάσουν στους προορισμούς τους στη Χαλκιδική πριν αρχίσει το πρωινό σαββατιάτικο μποτιλιάρισμα. Στην πρώτη κατηγορία μάλλον θα ανήκε κι εκείνος ο δυστυχής τύπος που είδε το αυτοκίνητο του να πέφτει στο προστατευτικό κιγκλίδωμα του δρόμου και να παίρνει φωτιά. Μεμιάς, τα σχόλια και οι ερωτήσεις του ταξιτζή κόπηκαν μαχαίρι. Δεν είναι δα και το πιο ευχάριστο πράγμα να βλέπεις κάτι τέτοιο μπροστά στα μάτια σου, πόσο μάλλον αν έχει γίνει πριν από ελάχιστα, μόλις δευτερόλεπτα, καθώς δεν είχε κάνει την εμφάνιση της ούτε η αστυνομία ούτε κι η πυροσβεστική. Η μοναδική κουβέντα που θα 'λεγε θα ήταν ένα τυπικό "Καλό ταξίδι", την ώρα που άφηνα το όχημά του.
Αερολιμήν Μακεδονία, λοιπόν. Ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο, hub μεγάλων εταιριών όπως η παγκοσμίου φήμης Astra. Ένα υπερσύγχρονο terminal με μοντέρνα σχεδίαση, φισούνες και πάμπολλα καταστήματα για να σκοτώνουν την ώρα τους οι ορδές των επιβατών σε transit. Και, φυσικά, ένας τεράστιος διάδρομος, ικανός να εξυπηρετήσει κάθε τύπο αεροσκάφους, τον οποίο και χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση οι πάμπολλες εταιρίες που εκτελούν διηπειρωτικές πτήσεις. Όλα αυτά, βέβαια, μονάχα σε μακέτες, εξαγγελίες και φαντασιώσεις των υπευθύνων. Στην πραγματικότητα το μόνο που βλέπει κανείς είναι ένα όμορφο μεν, μικρό δε terminal με ελάχιστες παρεχόμενες υπηρεσίες που σε καθημερινή βάση αγγίζει τα όρια του, δοκιμάζοντας παράλληλα τα νεύρα όσων ταξιδεύουν από εκεί. Κάνω ένα τσιγάρο στα γρήγορα, πριν περάσω στο αχανές (λέμε τώρα) εσωτερικό του. Το μάτι μου πέφτει σε μια μεγάλη πινακίδα που "διαφημίζει" τα φαραωνικά σχέδια των υπευθύνων που για δεκαετίες μένουν στα χαρτιά. Προϋπολογισμός: ούτε λίγο ούτε πολύ 900 εκατομμύρια. Ούτε ένα δις, τζάμπα πράγμα! Βέβαια, στην πράξη, η μόνη αλλαγή που παρατηρώ από την τελευταία μου επίσκεψη είναι το εξωτερικό καφέ που σε μικρό, λογικά, διάστημα, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, μπροστά στην είσοδο Β. Δε μπορούσαν, τουλάχιστον, να το κάνουν στην Α που δεν είναι τόσο κορεσμένη; Εκεί βρήκαν; Κάτι μου λέει πως σύντομα θα βλέπουμε ταλαίπωρους επιβάτες με ογκώδης βαλίτσες που προσπαθούν να μπουν στο κτίρΥΠιο να πέφτουν πάνω σε τραπεζοκαθίσματα. Ελπίζω βέβαια να διαψευστώ, αν και πολύ φοβάμαι πως δεεεν...
Κατευθύνομαι προς το check in. Εν αντιθέσει με τη γλαροεταιρία, η Olympic έαρ, όπως αρκετοί την προφέρουν, δε διαθέτει μηχανήματα για self check in. Οπότε, περιμένεις στην ουρά για το counter, εκτός βέβαια κι αν έχεις κάνει web check in. Βέβαια, στην περίπτωση μου κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο, καθώς ο εκτυπωτής αποφάσισε στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας να πνεύσει τα λοίσθια. Συνεπώς, μόνη λύση το counter και ο εξυπηρετικός, αν και φαινόταν κάπως βαριεστημένος, υπάλληλος. Μου δίνει θέση 19F. Μια χαρά, σκέφτομαι, καθώς κατευθύνομαι προς το σημείο απ' όπου η μικρή βαλίτσα μου θα κατευθυνθεί προς τα "αχανή" έγκατα του Μακεδονία και εν συνεχεία την κοιλιά του 319. Σκέφτομαι πώς να σκοτώσω την ώρα μου μέχρι την πολυπόθητη ώρα της αναχώρησης. Οι πάμπολλες επιλογές που έχω; Να πιω έναν κατ' ευφημισμό καφέ σ' ένα από τα Olympic Catering - Everest - δεν ξέρω τι στο διάολο είναι, του επιπέδου των αναχωρήσεων. Να βγω έξω για τσιγάρο. Να καθίσω κάπου και να σερφάρω στο διαδίκτυο με τη βοήθεια του δωρεάν Wifi του αεροδρομίου. Τελικά, διάλεξα την τελευταία λύση. Ή, για να λέμε την αλήθεια, την προσπάθησα πολύ. Για κάποιο άγνωστο λόγο, μετά την είσοδο στην αρχική - επιβεβλημένη - σελίδα (ναι, εκείνη της ΥΠΑ), η σύνδεση κολλούσε, με αποτέλεσμα να μη μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα. Τζίφος, λοιπόν.
Λίγο πριν τις 7 θα είναι, όταν και θα περάσω από τον έλεγχο των χειραποσκευών, για να 'ρθω αντιμέτωπος με την ανεπανάληπτη ελληνική ευγένεια. Νεαρός υπάλληλος της εταιρίας security στολίζει με υπέροχα "γαλλικά" μια μεγάλης ηλικίας κυρία που, κρίνοντας από τη γλώσσα που μιλούσε, μάλλον θα ταξίδευε για κάποια χώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία ίσως; ). Ο λόγος του όλου σκηνικού άγνωστος. Προφανώς θα 'χε κάτι στη χειραποσκευή της που θα απαγορευόταν να μεταφέρει εντός της καμπίνας. Ο "ευγενέστατος", λοιπόν, υπάλληλος, θεώρησε σκόπιμο να πάρει την τσάντα της κυρίας και σχεδόν να την πετάξει κάμποσα μέτρα πιο πέρα, σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τους κανονισμούς ασφαλείας.Αντί να επιληφθεί του ζητήματος ήρεμα και διακριτικά, ζητώντας ίσως τη συνδρομή κάποιου ανώτερου ή των αρχών ασφαλείας, καθώς δε μπορούσε να συνεννοηθεί, έκρινε πως είναι καλύτερο το να πετάξει την τσάντα της γυναίκας και να τη στολίσει συγχρόνως με υπέροχα κοσμητικά επίθετα, υπό τα βλέμματα των παραξενεμένων επιβατών που περίμεναν να περάσουν από τη διαδικασία του ελέγχου.
Κατευθύνομαι προς τη gate κι από εκεί στο γεμάτο λεωφορείο που μας μεταφέρει μέχρι το SX-OAG. Η υποδοχή από τα Μεζιτόπουλα τυπική. Τουλάχιστον, δύο εκ των κοριτσιών ήταν με το χαμόγελο στα χείλη. Η τρίτη που είδα στο "δρόμο" μου προς τη 19F αγέλαστη, μ' ένα μισοξινισμένο ύφος. Φυσικά, το πλήρωμα καμπίνας αποτελούνταν μονάχα από γυναίκες, όπως άλλωστε σχεδόν πάντα στις ελληνικές εταιρίες. Η θέση άνετη. Το Airbus έμοιαζε σχετικά καινούριο, περιποιημένο, με τα τυπικά μπλε καθίσματα που, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, δε φτάνουν την αισθητική και την άνεση αυτών της, για τα προσχήματα τουλάχιστον, ανταγωνίστριας εταιρίας. Βολεύτηκα, για να 'ρθει και να καθίσει δίπλα μου ένα ζευγάρι. Για κάποιο άγνωστο λόγο, τους τελευταίους μήνες σ' όλες μου τις πτήσεις τυχαίνει η διπλανή, ή ακόμα και οι δύο διπλανές μου θέσεις να μένουν κενές. Πρώτη φορά, λοιπόν, έπειτα από καιρό θα είχα συνεπιβάτες. Διόλου μ' ένοιαζε, όμως, καθώς ήταν αρκετά ήσυχοι. Ελάχιστες οι κουβέντες που αντάλλαξαν καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης. Πληρότητα γύρω στο 90%, boarding complete, live παρουσιαση σωστικών κι έτοιμοι για το... "μακρύ" ταξίδι μέχρι το άκρο 16 του διαδρόμου.
Απογείωση. Επιτέλους, στον αέρα. Πριν καλά καλά το καταλάβω, έχουν σβήσει οι ενδείξεις για τη ζώνη και ξεκινά το service. IFE, φυσικά, δεν υπάρχει. Μικρό το κακό, καθώς τόσο σύντομη που 'ναι η πτήση είναι πρακτικά άχρηστο. Βέβαια, για κάποιο πιο μακρινό προορισμό καλό θα ήταν να υπάρχει. Η ΟΑ, βέβαια, έλυσε το ζήτημα: έκοψε τους μακρινούς προορισμούς
Τα "καλούδια" που προσφέρονται τυπικά μιας πτήσης εσωτερικού. Καφέδες, αναψυκτικά, χυμοί, νερό και ένα μικρό αλλά νόστιμο κρουασάν. Η έκπληξη, ωστόσο, έρχεται λίγο αργότερα, όταν το πλήρωμα περνάει για να μοιράσει εφημερίδες. Οι διαθέσιμες επιλογές, βέβαια, μόνο δύο. "Αγγελιοφόρος" και "Μακεδονία", τοπικής εμβέλειας φύλλα από τη Θεσσαλονίκη. Δε γινόταν, άλλωστε, να υπάρχουν και περισσότερες, μια και λογικά δε θα 'χαν φτάσει ακόμα στη Θεσσαλονίκη τα αθηναϊκά φύλλα. Κάπου εκεί, λοιπόν, ο κυβερνήτης μας ανακοινώνει τα της πτήσης. Πορεία στα 28.000 πόδια, χωρίς αναταράξεις και αίθριο καιρό στην Αθήνα. Οι χαμογελαστές Μεζιτοπούλες περνούν για άλλη μια φορά για να μαζέψουν, ενώ αποφασίζω να περάσω τα τελευταία λεπτά της πτήσης, ρίχνοντας μια ματιά στο περιοδικό της εταιρίας. Δεν ήταν κι άσχημο, παρόλο που οι σεξιστικές αναφορές τύπου "τα κορίτσια της εταιρίας" σε κάποιο άρθρο σχετικά μ' ένα σεμινάριο που έκαναν κοντά σε κάποιο γνωστό (σε ποιους δεν ξέρω) σεφ χτυπούσαν άσχημα στο μάτι. Επιπλέον, οι σελίδες που αφορούσαν την εταιρική παρουσίαση και τις παρεχόμενες υπηρεσίες ήταν ελάχιστες και, θα μπορούσα να πω, λειψές.
Η κάθοδος, βέβαια, δεν αργεί να ξεκινήσει. Άλλωστε, το συγκεκριμένο ταξίδι δε διαρκεί παρά 40 μονάχα λεπτά. Ευχάριστη, χωρίς αναταράξεις, με ωραία θέα πάνω από το Σαρωνικό. Ομαλή προσγείωση στον 03L και τροχιοδρόμηση προς κάποιο remote stand, απ' όπου και με λεωφορείο θα μεταφερόμασταν στο κτίριο του terminal. Παραλαβή αποσκευών από τον ιμάντα σε ελάχιστο χρόνο, κι έτοιμος για ένα σαββατοκύριακο στη μεγάλη πόλη.
Εντυπώσεις - Βαθμολογία:
- Αεροσκάφος: 4/5 (καλό, καινούριο, καθαρό αλλά έλεος πια με τα 319/320/321)
- Πλήρωμα: 4/5 (-1 για την ξινισμένη)
- IFE: 4/5 (δε λέω, καλό το περιοδικό σας, πολύ καλό το ότι δίνετε εφημερίδες αλλά και μια οθόνη δε θα έβλαπτε.)
- Φαγητό: 5/5 (και μόνο το ότι σου προσφέρουν κάτι σε μια τόσο σύντομη πτήση μοιάζει πια με πολυτέλεια)
- Σχέση ποιότητας - τιμής: 5/5 (με 50 Ευρώ, την ώρα που η CY ήθελε περί τα 65 και η A3 πάνω από 70, δε θέλει και ερώτημα)
Γενικό συμπέρασμα:
Το προϊόν που προσφέρει η ΟΑ είναι αξιοπρεπές. Μπορεί το δίκτυο της, πια, να 'ναι πολύ περιορισμένο, οι συνεργασίες που έχει με άλλες εταιρίες να είναι σχεδόν ανύπαρκτες και το frequent flyer programme της να μην είναι τίποτα το αξιόλογο, τουλάχιστον όμως τα αεροσκάφη της είναι καινούρια, το προσωπικό της ευγενέστατο και χαμογελαστό και το inflight service ικανοποιητικότατο. Θα την επέλεγα και πάλι; Για κάποιο τέτοιο δρομολόγιο φυσικά, θέλει κι ερώτημα; Για κάτι πιο μακρινό ίσως, αν βέβαια υπήρχε αυτή η δυνατότητα.
21.07.2012 ΟΑ 901
Airbus A319 SX-OAG
Αναχώρηση από το σπίτι λίγο μετά τις 5 και μισή το ξημέρωμα. Παραβιάζω τον όρκο που 'χω δώσει να μην ξαναπληρώσω ταρίφα παρά μονάχα μετά από κραιπάλη και μπαίνω στο πρώτο άδειο ταξί που βρίσκω μπροστά μου. Έτσι κι αλλιώς, δε φαίνεται να 'χω άλλη επιλογή. Το λεωφορείο του αεροδρομίου δεν περνάει κοντά από το σπίτι μου και οι περισσότερες γραμμές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τα δρομολόγια τους, ώστε να μπορώ να μετεπιβιβαστώ σ' αυτό κάπου στο κέντρο της πόλης. Έτσι, το μόνο που μου μένει είναι να υπομείνω τον ομιλητικότατο ταξιτζή και τον εξαίρετο, ποιοτικό ραδιοσταθμό "Βαρύς Νταλκάς FM", "Ράδιο Σκύλος" ή όπως αλλιώς λέγεται, που άκουγε. Τουλάχιστον, ο δρόμος της Χαλκιδικής, που οδηγεί μέσω μιας παράκαμψης και στο αεροδρόμιο της πόλης, έκανε τη διαδρομή να μη διαρκεί πάνω από δεκαπέντε με είκοσι λεπτά. Κίνηση ανύπαρκτη. Μονάχα κάποιοι ξενύχτηδες κυκλοφορούν αυτή την ώρα, ίσως κι όσοι βιάζονται να φτάσουν στους προορισμούς τους στη Χαλκιδική πριν αρχίσει το πρωινό σαββατιάτικο μποτιλιάρισμα. Στην πρώτη κατηγορία μάλλον θα ανήκε κι εκείνος ο δυστυχής τύπος που είδε το αυτοκίνητο του να πέφτει στο προστατευτικό κιγκλίδωμα του δρόμου και να παίρνει φωτιά. Μεμιάς, τα σχόλια και οι ερωτήσεις του ταξιτζή κόπηκαν μαχαίρι. Δεν είναι δα και το πιο ευχάριστο πράγμα να βλέπεις κάτι τέτοιο μπροστά στα μάτια σου, πόσο μάλλον αν έχει γίνει πριν από ελάχιστα, μόλις δευτερόλεπτα, καθώς δεν είχε κάνει την εμφάνιση της ούτε η αστυνομία ούτε κι η πυροσβεστική. Η μοναδική κουβέντα που θα 'λεγε θα ήταν ένα τυπικό "Καλό ταξίδι", την ώρα που άφηνα το όχημά του.
Αερολιμήν Μακεδονία, λοιπόν. Ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο, hub μεγάλων εταιριών όπως η παγκοσμίου φήμης Astra. Ένα υπερσύγχρονο terminal με μοντέρνα σχεδίαση, φισούνες και πάμπολλα καταστήματα για να σκοτώνουν την ώρα τους οι ορδές των επιβατών σε transit. Και, φυσικά, ένας τεράστιος διάδρομος, ικανός να εξυπηρετήσει κάθε τύπο αεροσκάφους, τον οποίο και χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση οι πάμπολλες εταιρίες που εκτελούν διηπειρωτικές πτήσεις. Όλα αυτά, βέβαια, μονάχα σε μακέτες, εξαγγελίες και φαντασιώσεις των υπευθύνων. Στην πραγματικότητα το μόνο που βλέπει κανείς είναι ένα όμορφο μεν, μικρό δε terminal με ελάχιστες παρεχόμενες υπηρεσίες που σε καθημερινή βάση αγγίζει τα όρια του, δοκιμάζοντας παράλληλα τα νεύρα όσων ταξιδεύουν από εκεί. Κάνω ένα τσιγάρο στα γρήγορα, πριν περάσω στο αχανές (λέμε τώρα) εσωτερικό του. Το μάτι μου πέφτει σε μια μεγάλη πινακίδα που "διαφημίζει" τα φαραωνικά σχέδια των υπευθύνων που για δεκαετίες μένουν στα χαρτιά. Προϋπολογισμός: ούτε λίγο ούτε πολύ 900 εκατομμύρια. Ούτε ένα δις, τζάμπα πράγμα! Βέβαια, στην πράξη, η μόνη αλλαγή που παρατηρώ από την τελευταία μου επίσκεψη είναι το εξωτερικό καφέ που σε μικρό, λογικά, διάστημα, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του, μπροστά στην είσοδο Β. Δε μπορούσαν, τουλάχιστον, να το κάνουν στην Α που δεν είναι τόσο κορεσμένη; Εκεί βρήκαν; Κάτι μου λέει πως σύντομα θα βλέπουμε ταλαίπωρους επιβάτες με ογκώδης βαλίτσες που προσπαθούν να μπουν στο κτίρΥΠιο να πέφτουν πάνω σε τραπεζοκαθίσματα. Ελπίζω βέβαια να διαψευστώ, αν και πολύ φοβάμαι πως δεεεν...
Κατευθύνομαι προς το check in. Εν αντιθέσει με τη γλαροεταιρία, η Olympic έαρ, όπως αρκετοί την προφέρουν, δε διαθέτει μηχανήματα για self check in. Οπότε, περιμένεις στην ουρά για το counter, εκτός βέβαια κι αν έχεις κάνει web check in. Βέβαια, στην περίπτωση μου κάτι τέτοιο ήταν ανέφικτο, καθώς ο εκτυπωτής αποφάσισε στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας να πνεύσει τα λοίσθια. Συνεπώς, μόνη λύση το counter και ο εξυπηρετικός, αν και φαινόταν κάπως βαριεστημένος, υπάλληλος. Μου δίνει θέση 19F. Μια χαρά, σκέφτομαι, καθώς κατευθύνομαι προς το σημείο απ' όπου η μικρή βαλίτσα μου θα κατευθυνθεί προς τα "αχανή" έγκατα του Μακεδονία και εν συνεχεία την κοιλιά του 319. Σκέφτομαι πώς να σκοτώσω την ώρα μου μέχρι την πολυπόθητη ώρα της αναχώρησης. Οι πάμπολλες επιλογές που έχω; Να πιω έναν κατ' ευφημισμό καφέ σ' ένα από τα Olympic Catering - Everest - δεν ξέρω τι στο διάολο είναι, του επιπέδου των αναχωρήσεων. Να βγω έξω για τσιγάρο. Να καθίσω κάπου και να σερφάρω στο διαδίκτυο με τη βοήθεια του δωρεάν Wifi του αεροδρομίου. Τελικά, διάλεξα την τελευταία λύση. Ή, για να λέμε την αλήθεια, την προσπάθησα πολύ. Για κάποιο άγνωστο λόγο, μετά την είσοδο στην αρχική - επιβεβλημένη - σελίδα (ναι, εκείνη της ΥΠΑ), η σύνδεση κολλούσε, με αποτέλεσμα να μη μπορώ να κάνω απολύτως τίποτα. Τζίφος, λοιπόν.
Λίγο πριν τις 7 θα είναι, όταν και θα περάσω από τον έλεγχο των χειραποσκευών, για να 'ρθω αντιμέτωπος με την ανεπανάληπτη ελληνική ευγένεια. Νεαρός υπάλληλος της εταιρίας security στολίζει με υπέροχα "γαλλικά" μια μεγάλης ηλικίας κυρία που, κρίνοντας από τη γλώσσα που μιλούσε, μάλλον θα ταξίδευε για κάποια χώρα της ανατολικής Ευρώπης (Ρωσία ίσως; ). Ο λόγος του όλου σκηνικού άγνωστος. Προφανώς θα 'χε κάτι στη χειραποσκευή της που θα απαγορευόταν να μεταφέρει εντός της καμπίνας. Ο "ευγενέστατος", λοιπόν, υπάλληλος, θεώρησε σκόπιμο να πάρει την τσάντα της κυρίας και σχεδόν να την πετάξει κάμποσα μέτρα πιο πέρα, σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τους κανονισμούς ασφαλείας.Αντί να επιληφθεί του ζητήματος ήρεμα και διακριτικά, ζητώντας ίσως τη συνδρομή κάποιου ανώτερου ή των αρχών ασφαλείας, καθώς δε μπορούσε να συνεννοηθεί, έκρινε πως είναι καλύτερο το να πετάξει την τσάντα της γυναίκας και να τη στολίσει συγχρόνως με υπέροχα κοσμητικά επίθετα, υπό τα βλέμματα των παραξενεμένων επιβατών που περίμεναν να περάσουν από τη διαδικασία του ελέγχου.
Κατευθύνομαι προς τη gate κι από εκεί στο γεμάτο λεωφορείο που μας μεταφέρει μέχρι το SX-OAG. Η υποδοχή από τα Μεζιτόπουλα τυπική. Τουλάχιστον, δύο εκ των κοριτσιών ήταν με το χαμόγελο στα χείλη. Η τρίτη που είδα στο "δρόμο" μου προς τη 19F αγέλαστη, μ' ένα μισοξινισμένο ύφος. Φυσικά, το πλήρωμα καμπίνας αποτελούνταν μονάχα από γυναίκες, όπως άλλωστε σχεδόν πάντα στις ελληνικές εταιρίες. Η θέση άνετη. Το Airbus έμοιαζε σχετικά καινούριο, περιποιημένο, με τα τυπικά μπλε καθίσματα που, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον, δε φτάνουν την αισθητική και την άνεση αυτών της, για τα προσχήματα τουλάχιστον, ανταγωνίστριας εταιρίας. Βολεύτηκα, για να 'ρθει και να καθίσει δίπλα μου ένα ζευγάρι. Για κάποιο άγνωστο λόγο, τους τελευταίους μήνες σ' όλες μου τις πτήσεις τυχαίνει η διπλανή, ή ακόμα και οι δύο διπλανές μου θέσεις να μένουν κενές. Πρώτη φορά, λοιπόν, έπειτα από καιρό θα είχα συνεπιβάτες. Διόλου μ' ένοιαζε, όμως, καθώς ήταν αρκετά ήσυχοι. Ελάχιστες οι κουβέντες που αντάλλαξαν καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης. Πληρότητα γύρω στο 90%, boarding complete, live παρουσιαση σωστικών κι έτοιμοι για το... "μακρύ" ταξίδι μέχρι το άκρο 16 του διαδρόμου.
Απογείωση. Επιτέλους, στον αέρα. Πριν καλά καλά το καταλάβω, έχουν σβήσει οι ενδείξεις για τη ζώνη και ξεκινά το service. IFE, φυσικά, δεν υπάρχει. Μικρό το κακό, καθώς τόσο σύντομη που 'ναι η πτήση είναι πρακτικά άχρηστο. Βέβαια, για κάποιο πιο μακρινό προορισμό καλό θα ήταν να υπάρχει. Η ΟΑ, βέβαια, έλυσε το ζήτημα: έκοψε τους μακρινούς προορισμούς

Η κάθοδος, βέβαια, δεν αργεί να ξεκινήσει. Άλλωστε, το συγκεκριμένο ταξίδι δε διαρκεί παρά 40 μονάχα λεπτά. Ευχάριστη, χωρίς αναταράξεις, με ωραία θέα πάνω από το Σαρωνικό. Ομαλή προσγείωση στον 03L και τροχιοδρόμηση προς κάποιο remote stand, απ' όπου και με λεωφορείο θα μεταφερόμασταν στο κτίριο του terminal. Παραλαβή αποσκευών από τον ιμάντα σε ελάχιστο χρόνο, κι έτοιμος για ένα σαββατοκύριακο στη μεγάλη πόλη.
Εντυπώσεις - Βαθμολογία:
- Αεροσκάφος: 4/5 (καλό, καινούριο, καθαρό αλλά έλεος πια με τα 319/320/321)
- Πλήρωμα: 4/5 (-1 για την ξινισμένη)
- IFE: 4/5 (δε λέω, καλό το περιοδικό σας, πολύ καλό το ότι δίνετε εφημερίδες αλλά και μια οθόνη δε θα έβλαπτε.)
- Φαγητό: 5/5 (και μόνο το ότι σου προσφέρουν κάτι σε μια τόσο σύντομη πτήση μοιάζει πια με πολυτέλεια)
- Σχέση ποιότητας - τιμής: 5/5 (με 50 Ευρώ, την ώρα που η CY ήθελε περί τα 65 και η A3 πάνω από 70, δε θέλει και ερώτημα)
Γενικό συμπέρασμα:
Το προϊόν που προσφέρει η ΟΑ είναι αξιοπρεπές. Μπορεί το δίκτυο της, πια, να 'ναι πολύ περιορισμένο, οι συνεργασίες που έχει με άλλες εταιρίες να είναι σχεδόν ανύπαρκτες και το frequent flyer programme της να μην είναι τίποτα το αξιόλογο, τουλάχιστον όμως τα αεροσκάφη της είναι καινούρια, το προσωπικό της ευγενέστατο και χαμογελαστό και το inflight service ικανοποιητικότατο. Θα την επέλεγα και πάλι; Για κάποιο τέτοιο δρομολόγιο φυσικά, θέλει κι ερώτημα; Για κάτι πιο μακρινό ίσως, αν βέβαια υπήρχε αυτή η δυνατότητα.