Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014. Ώρα 21:42, πράγμα που σήμαινε ότι οι πόρτες είχαν κλείσει τρία λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης. Ο ηγούμενος έκανε την καθιερωμένη αναγγελία και με τη σειρά του (είχε προηγηθεί αυτή του κυβερνήτη) μας καλωσόριζε στην πτήση ΒΑ157 με προορισμό το Κουβέιτ. Κάπου εκεί ακούστηκε ένα απαλό γουργουρητό. Ήταν ένας από τους τέσσερις RB211 της μεγάλης κυρίας. Μου έκανε εντύπωση το πόσο ήσυχη ήταν η καμπίνα εκείνο το βράδυ. Ίσως η καλή ηχομόνωση, ίσως η μεγάλη απόσταση από τους κινητήρες (παρεμπιπτόντως, από την 2Κ δεν μπορούσα να δω ούτε φτερό, ούτε κινητήρες) ή και τα δύο. Στο μεταξύ είχε έρθει η ώρα της επίδειξης των σωστικών μέσων. Η λατρεμένη
εισαγωγή άρχιζε να παίζει στην οθόνη, αλλά το Flower
Duet απόν! Έγινε παύση και ακολούθησε δεύτερη απόπειρα. Το Flower Duet όμως δεν ήθελε να μας κάνει τη χάρη. Για να μην τα πολυλογώ, η ιέρεια Sarah κατέληξε μπροστά από την ντουλάπα με το Demo Kit στο χέρι. Μέχρι να κάνει όμως την επίδειξη η Sarah και να αρχίσει να κινείται η βασίλισσα, ας γράψω δυο-τρία πράγματάκια για τη First.
First και British Airways. Σχέση στενή, έστω κι αν δοκιμάζεται συνεχώς. Στην εταιρεία έχουν παράδοση στην ανεπιτήδευτη αίσθηση πολυτέλειας και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πολύ καλά ξέρουν να πλασάρουν. Εδώ δεν θα βρει κανείς τη χλιδή της Μέσης, ούτε το ντάντεμα της Άπω Ανατολής. Παρά ταύτα, μικρές λεπτομέρειες κάνουν το προϊόν της ΒΑ ξεχωριστό. Η ρετρό καμπίνα είναι πραγματικά καλοσχεδιασμένη, χωρίς ίχνος κιτς. Δεκατέσσερις ανοιχτές σουίτες συνθέτουν το πιο hot σημείο της βασιλίσσης, μπρόστά από τις πόρτες 1 και μέχρι το ρύγχος της. Φωτισμός μοντέρνος και φρέσκος. Χρώματα σκούρα αλλά όχι μουντά. Υλικά προσεγμένα με όμορφο φινίρισμα.
Θέση απλή, αλλά άνετη και
πολυτελής με άφθονους
χώρους. Στο πλάι υπήρχε
τραπεζάκι και θήκη με έντυπο υλικό, όπως την κάρτα σωστικών μέσων, τον οδηγό της θέσης και τα εταιρικά
περιοδικά. Τρία χαρακτηριστικά μου άρεσαν πάρα πολύ. Πρώτον, τα
παράθυρα. Σε πλαίσια, με ένα ζεύγος παραθύρων ανα πλαίσιο που καλύπτονταν από ηλεκτροκίνητες
περσίδες. Θύμιζαν πολύ ιδιωτικό τζετ. Δεύτερον, το ατομικό
φωτιστικό σώμα με το πάνελ χειριστηρίων. Ρετρό, απέριττο και λειτουργικό. Θύμιζε τραίνο. Τρίτον, το κεντρικό
φωτιστικό σώμα. Επίσης ρετρό, έδινε μια ξεχωριστή αίσθηση πολυτέλειας στην καμπίνα. Θύμιζε όπερα. Για κάποιο λόγο ήταν και το αγαπημένο μου χαρακτηριστικό της καμπίνας, το οποίο οι φωτογραφίες μου αδικούν.
Η Sarah είχε φέρει εις πέρας την επίδειξη των σωστικών μέσων, η βασίλισσα είχε
περάσει δίπλα από αρκετά αδελφά
αεροσκάφη, η καμπίνα προετοιμάστηκε για την απογείωση. Με εντολή του ηγούμενου το πλήρωμα πήρε τις θέσεις του για απογείωση και μετά από λίγο οι τέσσερις RB211 μούγκριζαν επιβλητικά. Η βασίλισσα δεν αστειευόταν. 35” αργότερα, στις 22:13 έκανε αυτό που ήξερε πολύ καλά: πετούσε!