Τις lo-co δεν τις δουλεύω συχνά και δεν μπορώ να σου πω αλλά γνωρίζω ότι όλοι οι επιβάτες ενός συγκεκριμένου αεροδρομίου πληρώνουν τους ίδιους φόρους ασχέτως εταιρίας, εφόσον ταξιδεύουν από το ίδιο αεροδρόμιο. Εξαίρεση αποτελούν ορισμένες ανπτυσσόμενες χώρες που επιβάλουν φόρους με ποσόστωση, οπότε όσο πιο ακριβό ναύλο πληρώνεις, τόσο πιο μεγάλο φόρο πληρώνεις. Μία ενδιαφέρουσα πτυχή την οποία πολλές lo-co αλλά και πολλές scheduled εταιρίες αποκρύπτουν από τα e-tkt receipts, αποτελεί η ανάλυση των φόρων. Μπορεί για παράδειγμα στο πεδίο των φόρων να συμπεριλαμβάνονται κάποια service / booking fees, cancellation insurance, επασφάλιστρα (ΥQ τα οποία επαφίενται στη σύμβαση που έχει η κάθε εταιρία με κάποια ασφαλιστική) και ιδιαιτέρως ο ΕΠΙΝΑΥΛΟΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ. Πράγματα εντελώς άσχετα με τα όσα θα έπρεπε ουσιαστικά να πληρώσει κάποιος αναχωρών επιβάτης στην εταιρία ενός αεροδρομίου ή σε κάποιο δημόσιο φορέα.
Παρακάτω σου παραθέτω κάποια screenshots από το Galileo για να καταλάβεις καλύτερα τι θέλω να σου πω. Έστω ότι έχουμε έναν επιβάτη (AAKUNZ/ANDREASMR) ο οποίος πετάει από Αθήνα για Ρόδο και έχει δύο επιλογές. Είτε με ΟΑ είτε με A3. Διάλεξα πτήσεις με ίδιο ναύλο για να καταλάβετε τη διαφορα.
https://www.airliners.gr/community/album ... ic_id=4522
Το L class σε αυτές τις πτήσεις είναι 60 ευρώ. Για να δούμε όμως και τί χρεώνει η κάθε εταιρία. Ας ξεκινήσουμε με την τιμημένη ΟΑ:
https://www.airliners.gr/community/album ... ic_id=4523
Έχουμε και λέμε:

Ναύλος: 60,00 ευρώ

Φόρος Ελλ. Δημοσίου (GR) 12,00 ευρώ

Τέλος Χρήσης ΑΙΑ (WP) 8,46 ευρώ

Τέλος ελέγχου ασφαλείας (WQ) 3,46 για τον έλεγχο πριν επιβιβαστείς

Επασφάλιστρο και επίναυλος (YQ) 9,00. To επασφάλιστρο το πληρώνουμε στη συμβεβλημένη ασφαλιστική εταιρία και ανέρχεται για την ΟΑ στα 3,00 ευρώ. Ο Επίναυλος ανέρχεται στα 6,00 ευρώ και επεβλήθη πρόσφατα από την εταιρία λόγω της ανόδου στις τιμές των καυσίμων. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ο επίναυλος και το επασφάλιστρο, τα οποία εδώ εμφανίζονται συνολικα σαν YQ, εξαρτώνται από την εταιρία και όχι από το αεροδρόμιο ή την ΥΠΑ ή το ελληνικό κράτος.
Ναυλος: 60,00 / Φόροι-Τέλη 32,92 / Σύνολο: 92,92
Πάμε στην Α3
https://www.airliners.gr/community/album ... ic_id=4524

Ναύλος: 60 ευρώ + 7,00 ευρώ Q surcharge (Πρώτη διαφορά λοιπόν ότι η Α3 χρεώνει την προσαύξηση για τα καύσιμα στο ναύλο και όχι στα τέλη. Η δε προσαύξηση ανέρχεται στα 7 ευρώ αντί για τα 6 ευρώ των ΟΑ)

Φόρος Ελλ. Δημοσίου (GR) 12,00 ευρώ

Τέλος Χρήσης ΑΙΑ (WP) 8,46 ευρώ

Τέλος ελέγχου ασφαλείας (WQ) 3,46 για τον έλεγχο πριν επιβιβαστείς

Επασφάλιστρο (YQ) 3,00 ευρώ αποδοτέο στην ασφαλιστική
Άρα εδώ έχουμε:
Ναύλος + προσαύξηση 67,00 / Φόροι-Τέλη 26,92 / Σύνολο 93,92
Βλέπετε λοιπόν ότι ενώ οι ΟΑ φαίνεται πως σας χρεώνουν 32,92 σε φόρους ενώ η Α3 μόλις 26,92. Αυτό όμως δεν ισχύει γιατί αυτά δεν πηγαίνουν αποκλειστικά σε κράτος ή τον ΑΙΑ αλλά μέρος αυτών παίρνει η αεροπορική εταιρία σαν επιβάρυνση καυσίμου (ΟΑ) ή σαν επασφάλιστρο (Α3 και ΟΑ). Από την πλευρά της η Α3 ενσωματώνει την προσαύξηση στο ναύλο και όχι στους φόρους-τέλη.΄
Γιατί γίνεται αυτό; Ένας από τους λόγους είναι ότι μέρος του ναύλου έχει προμήθεια στον πράκτορα. Οι φόροι-τέλη δεν έχουν. Η αεροπορική εταιρία αποδίδει την προμήθεια βάσει του ναύλου και όχι βάσει του φόρου ή του συνόλου της αξίας εισιτηρίων. Έστω ότι και οι δύο εταιρίες είχαν ενιαία προμήθεια 7% (κάτι που δεν ισχύει αλλά ας το δεχτούμε για να μην μπλέξουμε σε περισσότερο επώδυνες καταστάσεις) Η ΟΑ θα απέδιδε στον πράκτορα 7% επί των 60 ευρώ ενώ η Α3 θα απέδιδε 7% επί των 67 ευρώ, δηλαδή 4,20 και 4,69 αντίστοιχα. Αυτό φαίνεται ασήμαντο αλλά σκεφτείτε τί διαφορά κάνει σε χιλιάδες επιβάτες που ταξιδεύουν καθημερινά.
Και κλείνοντας να υπενθυμίσω ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ΟW εσωτερικού. Φανταστείτε τί γίνεται αν έχουμε να κάνουμε πτήσεις με πολλαπλά sectors, transfers, connections κλπ. κλπ.