Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι νικητές του Λόττο μόλις πάρουν τα χρήματα στα χέρια τους είναι να ξεχυθούν στα μαγαζιά για ψώνια. Έτσι ακριβώς και οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, θέλοντας να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αγοράζουν συνεχώς νέα αεροπλάνα. Μεταξύ αυτών είναι η αμερικανική Air Tran, η οποία παρήγγειλε στις 30 Ιουνίου 50 αεροσκάφη τύπου Boeing 737 και η βρετανική Easyjet που παρήγγειλε 120 αεροσκάφη τύπου Airbus A320.
Λόγω όγκου αυτές οι παραγγελίες είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων. Μόνο για φέτος οι παραγγελίες αεροσκαφών από τις εταιρείες χαμηλού κόστους αποτελούν το 61% των συνολικών παραγγελιών αεροσκαφών στενής ατράκτου. Πέρυσι, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 75%. Ωστόσο, το 2001 το ποσοστό ήταν 15,5% ή μόλις 39 αεροσκάφη.
Ερωτήματα για ανάπτυξη
Στελέχη των επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι τα αεροσκάφη είναι αναγκαία προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση για κρατήσεις θέσεων, η οποία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια με διψήφιο ποσοστό. Ωστόσο, με δεδομένες τις δύσκολες ώρες που περνά η παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφορών, μήπως οι εταιρείες χαμηλού κόστους επιχειρούν να αναπτυχθούν γρηγορότερα από ό,τι πρέπει;
Στη Ryanair, την ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, το ποσοστό των κενών θέσεων στις πτήσεις αυξήθηκε φέτος σημαντικά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η οικονομική επιβράδυνση είναι τόσο σοβαρή που η εταιρεία Southwest Airlines, η πιο κερδοφόρος αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, παρουσιάζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι αναλυτές της παγκόσμιας αγοράς αερομεταφορών υποστηρίζουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των εταιρειών χαμηλών ναύλων κινούνται σε λογικά επίπεδα. Δεν αποκλείουν όμως και να πραγματοποιηθούν σημαντικά επιχειρηματικά λάθη από την πλευρά τους.
Πάντως, ελάχιστοι αμφισβητούν την άποψη ότι οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλών ναύλων ήδη είναι σε θέση να διαμορφώνουν τις τάσεις στην παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφορών, αφήνοντας πίσω τους παραδοσιακούς αερομεταφορείς οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα.
ΤΑ ΝΕΑ , 23-07-2003