Για οικονομικούς λόγους, η Aegean «ανέστησε» την Ολυμπιακή και μετέφερε σε αυτήν ένα μεγάλο μέρος του εσωτερικού δικτύου εκτός από τα «άγονα» που κατείχε μέχρι τότε. Τα δρομολόγια που προσετέθησαν είναι εκείνα, στα οποία ο ανταγωνισμός δεν είναι ή δεν ήταν ιδιαίτερα έντονος (εκτός από CHQ και CFU, τα οποία μάλλον θα δείξουν τη προοπτική επέκτασης του δικτύου σε OA prime flights). Αυτό έγινε στα πλαίσια του περιορισμού του «κόστους διανομής», δηλαδή των χρεώσεων των GDS, που κυμαίνονται από $4 έως και $8 για κάθε θέση που πωλείται μέσω ταξιδιωτικών γραφείων.
Τον Ιούνιο του 2015, η ΟΑ απεσύρθη από τα GDS και οι θέσεις πωλούνταν μόνο με κωδικό A3, μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο σύστημα διανομής θέσεων της ΟΑ, κάτι το οποίο έγινε την 1η Οκτωβρίου. Το νέο σύστημα, που χρησιμοποιεί η ΟΑ παρακάμπτει τα GDS και το κόστος διανομής θεωρείται πως είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με αυτά. Αυτό βέβαια έχει σαν αποτέλεσμα, να μη μπορείτε -προς το παρόν- να δείτε πτήσεις ΟΑ σε άλλες ιστοσελίδες, εκτός από εκείνες της Aegean και της Olympic Air. Αυτό ίσως λυθεί στο μέλλον, εάν κι εφ' όσον τα ταξιδιωτικά γραφεία, που βρίσκονται πίσω από αυτές τις ιστοσελίδες, επενδύσουν ένα σημαντικό ποσό προκειμένου να διασυνδέσουν τις ιστοσελίδες με το σύστημα διανομής της ΟΑ.
Συνοψίζοντας, η νέα πολιτική διανομής της ΟΑ, εξοικονομεί χρήματα στον Όμιλο της Aegean, ωστόσο περιορίζει -προσωρινά;- το δίκτυο διανομής, ενώ αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των ταξιδιωτικών γραφείων, τα οποία θα έχουν μία ακόμα εφαρμογή για να χρησιμοποιούν και να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους, που δεν προσφέρει τα οφέλη ενός GDS (ευκολία, συμβατότητα, ευελιξία και οικονομικό κέρδος από το πρόγραμμα κινήτρων).
Αυτό βέβαια, δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Η Lufthansa επέλεξε να κινηθεί επιθετικότερα, ανεβάζοντας κατά €16 το κόστος του κάθε εισιτηρίου, που πωλείται μέσω GDS έναντι της αντίστοιχης εφαρμογής που έφτιαξε και που φαίνεται πως δεν περπάτησε όπως θα ήθελε (μεταξύ μας, της Aegean είναι αρκετά καλύτερη, σε σημείο που η LH ξεκίνησε συνεργασίας με τον ίδιο παροχέα υπηρεσιών με εκείνον της A3).
Γιατί η ΟΑ φαίνεται πως πετάει με Α320;
Για τον ίδιο λόγο που η A3, σε κάποιες πτήσεις πετάμε με Dash8 Q400. H μία εταιρεία χρησιμοποιεί αεροπλάνα της άλλης, ανάλογα με τη ζήτηση και τις προοπτικές του κάθε δρομολογίου.