tu154m
Νέο μέλος (Tourist)
- Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
- afl
- Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
- lgav
Καλησπέρα σε όλους!! Ίσως για μερικούς να μην είναι κάποια σπουδαία είδηση, αλλά ανακοινώθηκε από την Αεροφλότ η οριστική απόσυρση του Τουπόλεφ 154Μ και η αντικατάστασή του από το Έρμπας Α320. Η τελευταία πτήση (Yekaterinenburg-Moscow) πραγματοποιήθηκε την 31η Δεκεμβρίου και έκτοτε όλα της τα αεροσκάφη (23 τον αριθμό) καθηλώθηκαν. Παρ'ότι ο συγκεκριμένος τύπος είχε την δυνατότητα ( με αναβαθμίσεις) να πετά έως το 2016, οι κανονισμοί θορύβου του Δυτικού Κόσμου, οδήγησαν στην πρόωρη συνταξιοδότηση. Μέχρι το τέλος του 2010 και άλλες ρώσικες εταιρείες θα προχωρήσουν στην απόσυρση του 154. Δυστυχώς -κατ' εμέ- προτιμούνται τα δυτικής προέλευσης αεροπλάνα και όχι τα νέα ρώσικης κατασκευής ( Σουκχόϊ 100-Τουπόλεφ 204 & 334 κτλ) που πλέον έχουν αντίστοιχες προδιαγραφές. Έτσι λοιπόν ακόμα ένα τρικινητήριο σιγά-σιγά (όπως το MD-11, DC-10 και το 727), θα περάσει στη λήθη. Δεν είχα την δυνατότητα δυστυχώς να πετάξω -εκτός απο το 727 της Ολυμπιακής- με κάποιο από αυτά, κυρίως γιατί τα χρόνια που αυτά τα αεροσκάφη γέμιζαν τους ουρανούς εγώ ήμουν πολύ μικρός, το δε όμως Τουπόλεφ το συνάντησα πολλές φορές στη Θεσσαλονίκη τα καλοκαίρια που εταιρείες τσάρτερ έφερναν τουρίστες. Είμαι βέβαιος ότι όσοι έχουν πετάξει με το Τουπόλεφ το ευχαριστήθηκαν.