Για να γράφουμε και εμείς τίποτα γιατί το φόρουμ έχει πάει διακοπές ή χωνεύει ακόμα το business-class meal τής πρωτοχρονιάς.Από αύριο θα αρχίσουν να αρριβάρουν.Θα προσθέσω στη λίστα 2 ακόμη περιπτώσεις:
4) Όταν ο επιβάτης έχει πληρώσει πλήρη τιμή οικονομικού ναύλου χωρίς εκπτώσεις.Αυτό ήταν πολιτική τής Ολυμπιακής,δεν ξέρω άν εφαρμόζεται ακόμα,πάντως το είχε ξεκινήσει η SAS γύρω στα 1986.(Τήν αρχική ιδέα τής business τήν είχε ξεκινήσει η British Caledonian γύρω στα 1980.)
5) Και εδώ είναι το πιό ενδιαφέρον: Όταν στο check-in δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα ανάγκη,και πρέπει το upgrade να γίνει στο gate.Πριν από χρόνια,σε αναχώρηση ΟΑ265 για Λονδίνο με Α340~εννοείται ότι η εταιρεία ήταν ασυναγώνιστη~η οικονομική είχε γεμίσει ενώ υπήρχαν ακόμη 10-12 κενά στην business.Ήρθε λοιπόν η προϊσταμένη τού check-in,μία ψηλή,λεπτή,στυλάτη κυρία και διάλεγε εμφανισιακά ποιοί επιβάτες κατά τη γνώμη της μπορούσαν να καθήσουν μπροστά,γιατί δεν υπήρχε χρόνος για κάτι άλλο.Στάθηκε μπροστά στον υπολογιστή, έστελνε τις δύο συναδέλφισές μου να ρωτήσουν διακριτικά τούς επιβάτες πού επέλεγε εκείνη αν δέχονταν να καθήσουν business,εκείνες επέστρεφαν με τις κάρτες επιβίβασης,έγραφε τα entries της,τούς έδινε θέσεις μπροστά,και οι κοπέλλες έγραφαν "στό χέρι"καινούργιες κάρτες και τους τίς έδιναν. Μόνο έναν επώνυμο βρήκαν στη λίστα,ένα γνωστό τραγουδιστή, πού του κάναμε αναγγελία και παρουσιάστηκε.Έτσι ελευθερώθηκαν 12 καθίσματα,πήρε τίς αναμονές και έκλεισε τήν πτήση. Θυμάμαι,κάποτε,μία συνάδελφος τής "παλιάς φρουράς" μού είχε πεί ότι αυτό συνέβαινε,και να πηγαίνω καλά ντυμένος όταν ταξιδεύω...
6) Στα μισά τής πτήσης.Ναι,ναι μού έχει συμβεί.Το 1982 πέταξα με 737 τής British για Λονδίνο,τήν εποχή πού έκανα απιστίες στην ΟΑ.Μετά το πρωινό,ήρθε η προϊσταμένη καμπίνας~καθόμουν στις πρώτες σειρές της οικονομικής~και ρώτησε άν ήθελα να καθήσω στην Club γιατί ο σύζυγος τής κυρίας πού καθόταν στο διάδρομο ήθελε να έρθει πίσω για να είναι κοντά με τη γυναίκα του.Μού είπε ότι θα έχω και εκεί παράθυρο και διευθετήθηκε γρήγορα.Μή φανταστήτε πολυτέλειες,τριάδες καθίσματα ήταν όπως τής οικονομικής,και το φαγητό είχε σερβιριστεί.Καμμία διαφορά και η πτήση γεμάτη...