Βάσεις της Ryanair σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

• Thread starter Thread starter OA701
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Το θέμα εδώ ωστόσο, είναι μια επιχειρηματική διαμάχη μεταξύ ενός αερομεταφορέα και ενός αεροδρομίου. Προφανώς τα επιχειρηματικά μοντέλα τους δεν κουμπωνουν. Και αν πρέπει να ρίξω κάπου το ανάθεμα, θα το έριχνα στη Ράιαν, όπως έχω ξαναπεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Φραπορτ είναι Αγία. Στα μάτια μου ο ΑΙΑ έχει πολύ δυνατότερο μοντέλο λειτουργίας, όσον αφορά στην προβολή, στο μάρκετινγκ, στις πολιτικές κινήτρων, στη σύναψη βαθιών σχέσεων με τους αερομεταφορείς, σε όλα βασικά. Η Φραπορτ το πάει λίγο στον αυτόματο.

Κάπως έτσι το αντιλαμβάνομαι κι εγώ.

Η Ryanair αυτή τη "γκρίνια" την εφαρμόζει συστηματικά. Π.χ. στην Ιταλία γκρινιάζει ότι θα πάρει τις πτήσεις από κάποιες περιφέρειες γιατί δεν της δίνουν κίνητρα και στην Ελλάδα λέει οτι θα πάρει τα αεροπλάνα στην Ιταλία γιατι εκεί της δίνουν τα κίνητρα...Εν τω μεταξύ πολλές φορές της έχουν δώσει τα κίνητρα που ζητούσε και πάλι έφυγε.
Αυτή είναι η Ryanair, άλλοι την μισούν, άλλοι την λατρεύουν! Χωρίς αμφιβολία είναι ένα σημαντικό μέγεθος στις point-to-point αερομεταφορές της Ευρώπης και οι πολιτικές της έχουν ευρύτερη επίδραση. Αυτό το ξέρει καλά και το χρησιμοποιεί στο επιχειρηματικό πλάνο της ώστε να βελτιώσει:
-το κέρδος της και
-τη θέση της ανάμεσα στον ανταγωνισμό προσφέροντας χαμηλότερους ναύλους.

Η Fraport -όπως το βλέπω κι εγώ- βασίζεται πιο πολύ στη λογική ότι αυτή τη στιγμή έχουμε υπερτουρισμό και τα τουριστικά αεροδρόμια (ό,τι και να κάνει ή ό,τι και να μην κάνει) θα γεμίσουν...
Ο ΑΙΑ ναι, φαίνεται να έχει πιο δυνατό μοντέλο λειτουργίας αλλά είναι και άλλο μέγεθος.

Από τη Fraport θα ήθελα για παράδειγμα να δω ένα πιο σοβαρό πλάνο αύξησης της διάρκειας της τουριστικής κίνησης. Για παράδειγμα η νότια Ελλάδα έχει καλό καιρό και τον χειμώνα και συνεπώς θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω η τουριστική σεζόν...Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν! (εννοείται συνεργατικά με τουριστικές επιχειρήσεις και φορείς)

Last edited:
Σαν παρένθεση: Νοιάζεται ιδιαίτερα η Φραπορτ αν κάποιο αεροδρόμιο "μπει λίγο μέσα / πάει λίγο πίσω" αν την ίδια στιγμή έχει υπεραπόδοση σε άλλα αεροδρόμια του ομίλου που διαχειρίζεται;
Σε πιο ντιρέκτ ερώτημα: Αν έχει αύξηση 20% σε Χανιά και Ρόδο (ειδικά στην Ρόδο), θα την "πειράξει" αν έστω και για λίγο χάσει 5-10% στην Θεσσαλονίκη (αν απομείνει η μισή FR εκεί);
Το τελικό εταιρικό ταμείο είναι απο όλα τα αεροδρόμια μαζί, σωστά;

Θα την πειράξει μάλλον, μεγιστοποίηση θέλει, αν αυτή είναι δυνατή. Το ότι δεν πεθαίνει όσο αυτός που έχει αγοράσει 2 Airbnb με δάνειο είναι άλλη ιστορία.

Last edited: