Wizz Air στην Ελλάδα

Φυσικά και συνεχίζω να πετάω, όχι όμως γιατί εχω εμπιστοσύνη στους κανονισμούς EU FTL οι οποίοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των εταιρειών.
Καλά αυτό είναι λίγο υπερβολικό. Αυτά έχουν συμφωνηθεί μετά από συλλογικές διαπραγματεύσεις με τους πιλότους και τα σωματεία τους. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει κούραση, προσπαθώ να δουλέψω συχνά στο καπάκι από πτήση (που κάθομαι, δεν πιλοτάρω) και είναι δύσκολο, από την άλλη καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί μια εταιρεία να έχει 2 πιλότους stand by εκτός έδρας επειδή οι επιβάτες είναι εξαγριωμένοι για 1.5 ώρα καθυστέρησης (πόσο μάλλον όταν στο 99.9% των περιπτώσεων δεν φταίνε οι πιλότοι ή οι συνοδοί). Ούτε μπορεί να γράφει μια εταιρεία έναν πιλότο πχ για 6 ώρες σε περίπτωση που υπάρχει καθυστέρηση, αν μιλάμε για αυτό.

Στο τέλος δεν είναι προς το συμφέρον μιας εταιρείας να πετάει με τους πιλότους της (πολύ) κουρασμένους, τους λόγους τους καταλαβαίνουμε. Απλά κάπου ένα όριο θα μπει και σίγουρα αυτό το όριο δεν θα είναι να είσαι στο 100% ξεκούραστος.
 
Ovelix συμφωνούμε. Δεν μίλησα για ηρωισμό. Μίλησα για SOPs (δηλαδή διαδικασίες / κανονισμούς που διασφαλίζουν την ασφαλή διεξαγωγή της πτήσης), επαγγελματισμό (δηλαδή πιστή τήρηση των διαδικασιών) και ευσυνειδησία (ώστε να ξέρουν τα όρια τους και να μην πετάνε πέραν αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της κόπωσης).

Οι κανονισμοί FTL μπορεί εκ πρώτης να φαίνονται φιλικοί προς τα πληρώματα όμως εμπεριέχουν μια «δημιουργική ασάφεια» (για να χρησιμοποιησω άλλον ενα παλαιό πολιτικό ορο).
Έτσι τα FTLs αφήνουν στη διακριτική ευχέρεια των εταιρειών την ερμηνεία κάποιον όρων προς το συμφέρον τους.
Για παράδειγμα:”the operator shall ensure that flight duty periods are planned in a way that enables crew members to remain sufficiently free from fatigue so that they can operate to a satisfactory level of safety under all circumstances.”
Τι σημαίνει δηλαδή “sufficiently free”;
Όπως έδειξα με το παράδειγμα των πληρωμάτων “Romeo” & “Juliet”, κατά τα FTLs είναι και οι δυο εξίσου κουρασμένοι και δικαιούνται τον ίδιο χρόνο ξεκούρασης, πράγμα αναληθές και άδικο, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς πως τέτοια (ή και χειρότερα) rotations μπορεί να είναι 4, 5 ή ακόμα και 6 ημέρες στη σειρά.
Δυστυχώς οι LCC/ULCC καταχρώνται αυτή την ελαστικότητα στη διατύπωση των όρων.
Να είστε βέβαιοι πως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και η αρχική δήλωση, επ´ αφορμή της οποίας ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, δεν παρερμηνευτηκε.
Κανένα μέλος πληρώματος δεν θα δήλωνε fatigue χωρίς πραγματικό λόγο. Στο κάτω-κάτω δεν το συμφέρει καθώς ο ουσιαστικός μισθός προέρχεται από τα πτητικά.

-Ovelix κι εγώ σε μια Elbonia μένω. Στείλε pm μήπως τα πούμε κατ´ιδιαν.
-Flesland, χάλια ο καιρός σήμερα στο EDDK ;)
-Πληρώματα της Ryanair κατεβαίνουν σε απεργία τις επόμενες ημέρες διαμαρτυρόμενα για τις συνθήκες και τους όρους εργασίας.
 
έχει βγάλει πρόγραμμα η wizz για καλοκαίρι 2023. Αλλά σε κάτι τιμές... εξωφρενικά ακριβές τύπου 299.99€
 
Η θυγατρική της Wizz στο Αμπού Ντάμπι ξαναρχίζει τις πτήσεις προς Μόσχα τον Οκτώβριο.


Αν και οι άλλες εταιρείες των Εμιράτων πετούν κανονικά στη Ρωσία και τυπικά δεν μας νοιάζει, η μητρική της Wizz Air Abu Dhabi είναι η ουγγρική Wizz (έχει το 49%) και αυτό θα πρέπει να μας νοιάζει πολύ.

Δηλαδή, EU-registered εταιρεία κάνει μπίζνες μέσω της θυγατρικής της με τη Ρωσία παρότι η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις συγκεκριμένες μπίζνες.

Δεν ξέρω νομικά πώς θα στηθεί αυτό και αν στέκει. Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει.
 
Με τις ευλογίες Όρμπαν βεβαίως βεβαίως...
 
έχει βγάλει πρόγραμμα η wizz για καλοκαίρι 2023. Αλλά σε κάτι τιμές... εξωφρενικά ακριβές τύπου 299.99€
Υπάρχει κάπου πρόγραμμα απο Αθήνα; Γτ με μια γρήγορη ματιά, δεν ειδα νεους προορισμούς.
 
Για την ώρα έχει φορτώσει πτήσεις για τα ήδη υπάρχοντα δρομολόγια , αν προσθέσει νέους προορισμούς από Αθήνα αυτό θα το κάνει αργότερα από φθινόπωρο με χειμώνα.
 
Αρχίζει να φορτώνει από Αθήνα η Wizz νέα δρομολόγια :

Αθήνα (ATH) - Τίρανα (TIA) , από 12 Δεκεμβρίου 2022 , 3weekly
Αθήνα (ATH) - Τελ Αβίβ (TLV) , από 12 Δεκεμβρίου 2022 , 3weekly
 
Γνωρίζει κανείς για το πρόγραμμα της εταιρίας Wizz Discount Club ; Θέλω να μάθω εάν τα έξτρα μέλη θα είναι μόνιμα τα ίδια ή μπορεί και να αλλάξουν σε κάθε ταξίδι;
 
Top