Γενικές (αεροπορικές) απορίες !!!

• Thread starter Thread starter gioannis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Re: Olympic Air A319/A320

Είμαστε βέβαια off-topic, αλλά σύντομα:
emmanoue":2v4ertbm said:
.... και ο θόρυβος είναι σαν να κόβεις κάτι με πριόνι.
Η yellow electrical pump έχει συνεχόμενο high pitch ήχο.
Δεν είναι η hand pump, αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται όταν δεν λειτουργεί το ηλεκτρικό άνοιγμα της πόρτας.
Έναν διακόπτη χρησιμοποιούν οι baggage handlers που ενεργοποιεί την ηλεκτρική αντλία του Yellow system.
Αυτό που περιγράφει ο φίλος μας είναι το PTU, εκτός αν εννοεί οτι κόβεις το κάτι με ηλεκτρικό πριόνι, πριονοκορδέλα συγκεκριμένα :mrgreen:

PTU
http://www.youtube.com/watch?v=9ffJgk1-tCA&feature=related
Το "γαύγισμα" είναι το PTU & ο διαπεραστικός ήχος είναι η ηλεκτρική αντλία του Yellow Sys.

Normal Cargo Door OPN/CLS:
http://www.youtube.com/watch?v=JWTPfIp3d-4

Συγνώμη για το off-topic. Αν μπορούν οι διαχειριστές να μεταφέρουν την ερώτηση του emmanoue και τις απαντήσεις σε πιο κατάλληλο θέμα.
Ίσως να δημιουργηθεί ένα νέο θέμα όπου να μπορούν τα μέλη να κάνουν ερωτήσεις τεχνικής φύσεως ή/και ερωτήσεις σχετικά με την πτήση και χειρισμό των αεροσκαφών :roll: Αυτό βέβαια αν δεν υπάρχει ήδη κάποιο ανάλογο θέμα στο φόρουμ.

Re: Olympic Air A319/A320

Αυτό που ρωτάει ο/η emmanoue είναι προφανώς ο ήχος από το PTU. Τον αντιλαμβάνεται σαν πριόνι λέει. Ας δει το παρακάτω βιντεάκι και ας μας το επιβεβαιώσει ότι αυτό είναι το ερώτημά του http://www.youtube.com/watch?v=9ffJgk1-tCA&feature=related.
Ο ήχος όταν ανοίγουν τις cargo doors είναι εύκολο να αναγνωριστεί και διαρκεί λίγο. Ο ήχος του PTU μπορεί να ακουστεί όχι μόνο όταν το αεροσκάφος είναι σταματημένο αλλά και εν κινήσει π.χ. σε τροχοδρόμηση.

-EDIT- Παραθέσαμε και το ίδιο βινεάκι με τον B737 Mech, πόσο πιθανό είναι?! Αν θέλετε διαγράψετε το post μου με κάλυψε με διαφορά 4', sorry.

Re: Israel,Tel Aviv

Σχεδιάζω ταξίδι 5 ημερών με τον αδελφό μου στο Ισραήλ τον Οκτώβριο.
Θα πάμε μόνοι μας (όχι με πρακτορείο).
Έχω διαβάσει όλο το thread.
Έχω πολλές απορίες και θα ήθελα τη βοήθεια σας.
Καταλαβαίνω ότι το Ισραήλ είναι φλέγον ζήτημα που εξάπτει τα ανακλαστικά πολλών.
Όμως εδώ είναι αεροπορικό φόρουμ (και κατ' επέκταση φόρουμ ταξιδιών) και όχι πολιτικό φόρουμ.
Θα ήθελα όποιος γνωρίζει να μου δώσει κατατοπιστικές πληροφορίες και να μην εμπλακούμε σε συζητήσεις για το πόσο δημοκρατικό είναι το Ισραήλ και οι αραβικές χώρες κτλ. Ευχαριστώ..
Ξεκινώ:

1) Το ζήτημα της σφραγίδας του Ισραήλ: Θέλουμε να αποφύγουμε να σφραγιστεί το διαβατήριο μας, ώστε να μπορούμε μελλοντικά να ταξιδέψουμε στη Συρία κτλ. χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε διαβατήριο. Έχω διαβάσει ότι μπορείς να ζητήσεις να σου σφραγίσουν χωριστό χαρτί στο αεροδρόμιο. Ερώτηση: εφόσον το ζητήσουμε ευγενικά από τον υπάλληλο στην είσοδο και έξοδο, είναι υποχρεωμένος να σφραγίσει χωριστό χαρτί ή εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στη διακριτική του ευχέρεια? Μπορούμε να πούμε την αλήθεια, ότι θα ταξιδέψουμε μελλοντικά σε αραβική χώρα ή αυτό θα δημιουργήσει καχυποψία εις βάρος μας?

2) Συμπληρώνουμε κάποια δήλωση μες το αεροπλάνο (όπως όταν πας Αίγυπτο) ή το αεροδρόμιο ή απλώς μπορεί να μας κάνουν ερωτήσεις χωρίς να χρειαστεί να συμπληρώσουμε κάτι?

3) Επελέγη η Aegean. Φτάνουμε βάρβαρη ώρα 3:30 το πρωί. Πόση ώρα θα μας πάρει από τη στιγμή που θα προσγειωθούμε μέχρι να βγούμε από το αεροδρόμιο? Υπόψη δεν θα δώσουμε βαλίτσες για check in . Θα έχουμε μόνο χειραποσκευές.

4) Τι κάνουμε 4 ώρα το πρωί?? Πώς πάμε Ιεροσόλυμα? Sherut? Ταξί? Λεωφορείο? Υπάρχουν δρομολόγια τέτοια ώρα? Από ποιο σταθμό αναχωρούν τα λεωφορεία? Πώς πάμε εκεί?

5) Επιστρέφουμε Αθήνα Κυριακή πρωί. Αναχωρούμε 5:45 το πρωί από TLV. Τι ώρα θα πρέπει να είμαστε αεροδρόμιο? Το Σάββατο το βράδυ αξίζει να μείνουμε σε ξενοδοχείο ή να πάμε απευθείας αεροδρόμιο? Συμφέρει να μείνουμε Ιεροσόλυμα ή Τελ Αβίβ? Από ποια πόλη προσεγγίζεται πιο εύκολα το αεροδρόμιο? Τέτοια ώρα που θα πρέπει να φτάσουμε υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από ταξί? Πόσο κοστίζει το ταξί από Ιεροσόλυμα για Μπεν Γκουριόν και πόσο από Τελ Αβίβ?

Πάντα ρωτώ πολλά και έχω ακόμη πολλές απορίες. Αλλά εμπιστεύομαι αυτό το φόρουμ. Γι' αυτό και ρωτώ εδώ.
Ευχαριστώ εξ αρχής!

derion":2or9y9i6 said:
1) Το ζήτημα της σφραγίδας του Ισραήλ: Θέλουμε να αποφύγουμε να σφραγιστεί το διαβατήριο μας, ώστε να μπορούμε μελλοντικά να ταξιδέψουμε στη Συρία κτλ. χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε διαβατήριο. Έχω διαβάσει ότι μπορείς να ζητήσεις να σου σφραγίσουν χωριστό χαρτί στο αεροδρόμιο. Ερώτηση: εφόσον το ζητήσουμε ευγενικά από τον υπάλληλο στην είσοδο και έξοδο, είναι υποχρεωμένος να σφραγίσει χωριστό χαρτί ή εναπόκειται αποκλειστικά και μόνο στη διακριτική του ευχέρεια? Μπορούμε να πούμε την αλήθεια, ότι θα ταξιδέψουμε μελλοντικά σε αραβική χώρα ή αυτό θα δημιουργήσει καχυποψία εις βάρος μας?

Δεν έχει καμία υποχρέωση ο υπάλληλος να σου σφραγίσει χωριστό χαρτί... εναπόκειται στην διακριτική του ευχέρεια... ζήτησε πολύ μα πολύ ευγενικά να μην σου σφραγίσει το διαβατήριο... αυτό με την αραβική χώρα καλύτερα να μην το πεις όχι γιατί θα δημιουργήσεις καχυποψία αλλά γιατί απλά πιθανόν να στο σφραγίσει για να μην πας... πες καλύτερα κάποιο παραμύθι για την δουλειά σου... γενικά αν δεν ψαρώσεις είναι συζητήσιμοι... προσοχή να είσαι ευγενικός και με κάθε τρόπο να δείχνεις ότι συμπαθείς το Ισραήλ...

2) Συμπληρώνουμε κάποια δήλωση μες το αεροπλάνο (όπως όταν πας Αίγυπτο) ή το αεροδρόμιο ή απλώς μπορεί να μας κάνουν ερωτήσεις χωρίς να χρειαστεί να συμπληρώσουμε κάτι?

Δεν θυμάμαι να συμπλήρωσα κάτι...

3) Επελέγη η Aegean. Φτάνουμε βάρβαρη ώρα 3:30 το πρωί. Πόση ώρα θα μας πάρει από τη στιγμή που θα προσγειωθούμε μέχρι να βγούμε από το αεροδρόμιο? Υπόψη δεν θα δώσουμε βαλίτσες για check in . Θα έχουμε μόνο χειραποσκευές.

Από την στιγμή που θα βγεις από το αεροπλάνο μέχρι τον έλεγχο των διαβατηρίων θα σου πάρει το πολύ 10 λεπτά... ουρά τέτοια ώρα δεν πιστεύω να έχεις... δεν υπάρχουν διατυπώσεις όταν μπαίνεις στην χώρα... οι διατυπώσεις είναι όταν βγαίνεις... το πολύ πολύ να σε ρτήσει ο υπάλληλος πόσες μέρες θα μείνεις και που θα πας κι αυτό εντελώς ψαρωτικά...

4) Τι κάνουμε 4 ώρα το πρωί?? Πώς πάμε Ιεροσόλυμα? Sherut? Ταξί? Λεωφορείο? Υπάρχουν δρομολόγια τέτοια ώρα? Από ποιο σταθμό αναχωρούν τα λεωφορεία? Πώς πάμε εκεί?

Εγώ θα σου έλεγα να νοικιάσεις αυτοκίνητο... είναι ασφαλέστατο και οικονομικό αν είσαστε πάνω από δύο... μην φοβηθείς καθόλου... τώρα αν δεν νοικιάσεις θα πάρεις το λεωφορείο ή το τρένο για να πας στην πόλη... τσέκαρε τα ωράρια γιατί δεν έχω ιδέα... extra tip... προσπάθησε να πάρεις το πρώτο λεωφορείο για να προλάβεις την κίνηση... η κίνηση μετά τις 7 το πρωί είναι τραγική...

5) Επιστρέφουμε Αθήνα Κυριακή πρωί. Αναχωρούμε 5:45 το πρωί από TLV. Τι ώρα θα πρέπει να είμαστε αεροδρόμιο? Το Σάββατο το βράδυ αξίζει να μείνουμε σε ξενοδοχείο ή να πάμε απευθείας αεροδρόμιο? Συμφέρει να μείνουμε Ιεροσόλυμα ή Τελ Αβίβ? Από ποια πόλη προσεγγίζεται πιο εύκολα το αεροδρόμιο? Τέτοια ώρα που θα πρέπει να φτάσουμε υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από ταξί? Πόσο κοστίζει το ταξί από Ιεροσόλυμα για Μπεν Γκουριόν και πόσο από Τελ Αβίβ?

Εδώ έχεις θέμα... πρέπει να βρίσκεσαι τουλάχιστον δυόμιση ώρες πριν την αναχώρηση στο αεροδρόμιο για να μην πω τρεις... τα μέτρα ασφαλείας είναι παρανοικά... θα περάσεις 3-4 φορές έλεγχο και θα σε ρωτάνε άσχετα πράγματα... από το τι ήρθες να κάνεις στη χώρα μέχρι τι ομάδα είσαι... παίζουν με την ψυχολογία σου... υπομονή και μην χάσεις την ψυχραιμία σου... εγώ θα σου έλεγα την τελευταία μέρα να την αφιερώσεις στο Τελ Αβιβ... δες με την ησυχία σου την πόλη πήγαινε για φαγητό που είναι υπέροχο, τράβα για κανένα ποτάκι και πάρε το ταξί σου κατά τις δύο για αεροδρόμιο... το ταξί από τα Ιεροσόλυμα στο αεροδρόμιο έχω την εντύπωση ότι είναι αρκετά ακριβό...

Για το πρώτο δεν μπορώ να σε βοηθήσω δυστυχώς.

Δεν συμπληρώνεις τίποτα στο αεροπλάνο ή στον έλεγχο. Το διαβατήριο μόνο χρειάζεται.

Εξαρτάται πόσες αφίξεις έχει εκείνη την ώρα. Σήμερα το βράδυ π.χ έχει περίπου δέκα αφίξεις και όλοι περνάνε από το ίδιο χώρο για έλεγχο διαβατηρίων. Ο μόνος διαχωρισμός στα γκισέ είναι Ισραηλινά διαβατήρια και μη Ισραηλινά. Εγώ έχω κάνει διάφορους χρόνους από 15 λεπτά μέχρι 1 1/2 ώρα. Τα πάντα εξαρτώνται από τον κόσμο που έχει και από που είναι ο κόσμος αυτός

θα συμφωνήσω καλύτερα αμάξι. Αν θέλετε με συγκοινωνία τότε καλύτερα να ψάξεις στο Internet για δρομολόγια τιμές κλπ.

Καλύτερα 3 ώρες. Να απαντήσεις με ειλικρίνεια τις ερωτήσεις και να μην το παίξεις μάγκας. Να είσαι έτοιμος για άνοιγμα αποσκευών για έλεγχο πριν το check in καθώς και αρκετούς ελέγχους χειραποσκευών μετά. Ταξί από ΤελΑβιβ μέχρι το αεροδρόμιο να υπολογίζεις περίπου 140 Sekel, εκτός αν έχουν ανέβει οι τιμές. Οι περισότεροι ταξιτζίδες δεν μιλάνε καλά αγγλικά.

Μια επισήμανση. Σαββάτο είναι αργία για τους Ισραηλινούς. Αυτό σημαίνει αρκετά μαγαζιά είναι κλειστά. Αν θυμάμαι στο ΤελΑβιβ τα τουριστικά είναι ανοιχτά αλλά επειδή πάτε Οκτώβριο δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται.

Τέλος προσοχή στην παλιά πόλη στα Ιεροσόλυμα. Πολύς κόσμος, στριμωξίδι και μακριά χέρια... Οπότε προσοχή σε πορτοφόλια, διαβατήρια κλπ.

Ειχα παει με μια φιλη μου, ενα 7ημερο Τελ Αβιβ και Ιερουσαλημ το 1996... οποτε ισως οι πληροφοριες μου ειναι λιγο παροχημενες πια... :D
Μειναμε σε ξενοδοχειο στο Τελ Αβιβ. Θυμαμαι παντως οτι ειχα βρει το τροπο ζωης αρκετα μοντερνο σε συγκριση με την Αιγυπτο που μεχρι τοτε ειχα εμπειρια...ειχαμε παει με ΚΤΕΛ μονοημερο στην Ιερουσαλημ (μια χαρα) Η Ιερουσαλημ εχει πιο εθνικ εικονα παντως!
Κανε καμια αναζητηση στο ιντερνετ και νομιζω θα σου απαντηθπυν ολες οι αποριες που εχεις...
Σου βρεικα αυτο το post για το Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριον..
http://www.trivago.gr/%CF%84%CE%B5%CE%B ... B7-o319123
και το αντιστοιχο official site του αεροδρομιου
http://www.iaa.gov.il/Rashat/en-US/Airports/BenGurion/
Θυμαμαι οτι οταν φευγαμε ειχαμε φαει κανενα 2ωρο (μπορει και περισοτερο...) σε ελεγχο αποσκευων και ερωτησεις αλλα ειχε την πλακα του... :D

Ερώτηση -ολίγον τι ξενέρωτη- προς agents και λοιπούς αγγλομαθείς:

Πώς προφέρεται το όνομα της εταιρίας Sabre; :with: :mrgreen:

Στη Ελλάδα το προφέρουν "Σέιμπερ".

Έχω την εξής απορία. Όταν ήμουν φοιτητής στη Βόρεια Ουαλία πετούσα συνήθως από Θεσσαλονίκη για Manchester με κάποιο ενδιάμεσο connection (συνήθως Ζυρίχη, Μόναχο, Πράγα, κτλ). Θυμάμαι σε κάποια φάση όμως να πέταξα από Θεσσαλονίκη με Ολυμπιακή για Βρετανία απευθείας. Υποθέτω πως πέταξα για Λονδίνο. Παρόλα αυτά ορκίζομαι πως δε θυμαμαι να πέταξα ποτε Λονδίνο-Manchester, ούτε να πήρα τρένο από Λονδίνο για Βόρεια Ουαλία. Επομένως είναι πιθανόν να πέταξα Θεσσαλονίκη-Manchester απευθείας...

Εν ολίγοις: Είχε ποτε η παλιά Ολυμπιακή δρομολόγια για Manchester απευθείας από Θεσσαλονίκη? Μιλάμε για τη περίοδο γύρω στο 2002-2003.

Ευχαριστώ!

Όσο περνάνε τα χρονια, η μνήμη μου χειροτερεύει...