Γενικές (αεροπορικές) απορίες !!!

  • Thread starter Thread starter gioannis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
@giorgiosk

Ελέγχεται από την Ελλάδα ακόμα και αν δεν βρίσκεται εντός Ελληνικού Εναερίου Χώρου αλλά βρίσκεται εντός των ορίων της Περιοχής Πληροφοριών Πτήσης Αθηνών (FIR Athinai).

Το FIR Athinai περιλαμβάνει Εθνικό Εναέριο Χώρο και εναέριο χώρο πάνω από διεθνή ύδατα.

Ονομάζεται Athinai επειδή οι σχετικές υπηρεσίες, ανάμεσα τους και ο έλεγχος, παρέχονται από Κέντρο (Κέντρο Ελέγχου Περιοχής [από το area όχι το region] Area Control Centre - ACC) που εδρεύει στην Αθήνα.
 
http://i61.tinypic.com/2cz3s76.jpg

Kαι υποθέτω πως ο έλεγχος αυτός γίνεται με τη βοήθεια 3-4 ραντάρ π.χ Χορτιάτης Πήλιο Πάρνηθα ή σε άλλα βουνά βρίσκονται ;;
 
Ξέρει κανείς τι είναι τα codeshare;
Εχουν κάποια σχέση με τις χρονοθυρίδες και τα σλοτ;
Τέλος θα ήθελα να ξέρω πως ξεκλειδώνονται αυτά και που χρησιμοποιούνται;

Ευχαριστώ, δεκτή κάθε απάντηση
 
codeshare αφορα συνεργασιες μεταξυ εταιριων οσο αφορα τα δρομολογια

τα υπολοιπα αφορουν ποτε (μπορουν να) γινονται δρομολογια (αναχ./αφιξη)

οταν υπαρχει συνεργασια μεταξυ αερ. εταιριων οσο αφορα τα δρομολογια μπορει (συνηθως) να υπαρχει και μεταξυ δικαιωματων χρονοθυρίδων/ σλοτ και ουτω καθεξης ....its all about business decisions
 
Ειδικότερα ο όρος αφορά μιαν εταιρεία η οποία κατέχει το δικαίωμα χρήσης μιας χρονοθυρίδας και η οποία χορηγεί το δικαίωμα αυτό σε κάποια άλλη εταιρεία ώστε τις χρονοθυρίδες της πρώτης να εκμεταλλεύεται η δεύτερη.
 
Θεωρώ ότι γνωρίζεις εγγλέζικα οπότε με 2-3 λεπτά ψάξιμο μπορείς να βρείς στον γουγλή ακριβέστατες επεξηγήσεις για τις απορίες σου.

Εν τάχει, το codeshare (θα το δεις και ως cs για συντομία) αφορά εμπορική συμφωνία μεταξύ 2 ή και περισσότερων αεροπορικών όπου υπάρχει ένας κύριος (administrator) αερομεταφορέας που εκτελεί ένα δρομολόγιο κατέχοντας τις διάφορες αδειοδοτήσεις της πτήσης, κανονίζει τα χάντλιγκ κλπ και συνήθως εκτελεί και την πτήση και έπειτα ένας ή περισσότεροι (marketing) που πουλάνε θέσεις στην πτήση του κύριου αερομεταφορέα μέσα απ' τα δικά τους κανάλια διανομής με δικό τους κωδικό πτήσης.

Η χρονοθυρίδα ή αγγλιστί time slot, ουδεμία σχέση έχει με το cs καθώς αφορά αποκλειστικά τον χρονικό επιμερισμό της διαθεσιμότητας ενός α/δ (χωρητικότητα διαδρόμου/πίστας, αερολιμένα, διαθεσιμότητα υπηρεσιών εδάφους κλπ) σε αεροπορικές που δραστηριοποιούνται στον αερολιμένα. Ο σκοπός εύλογος, ειδικά στα πολύ μεγάλα α/δ, να μην υπάρχουν περισσότερες κινήσεις απ' όσες το α/δ μπορεί να διαχειριστεί καθώς τότε ξεκινάνε τα ευτράπελα (καθυστερήσεις/ακυρώσεις πτήσεων, κακή ποιότητα υπηρεσιών εδάφους κλπ) που επιφέρουν συνήθως και ανεπιθύμητα έξοδα. Κάθε πτήση που απο/προσγειώνεται σε ένα slot coordinated α/δ διαθέτει το δικό της ζεύγος σλότ, δλδ υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό "παράθυρο" για την άφιξη και την αναχώρηση.

Την τρίτη ερώτηση σου δεν την κατάλαβα. Τι ξεκλειδώνεται; Και για να χρησιμοποιηθεί πού;
 
Copy paste οι δηλώσεις του ο Μπράιεν
Τα ελληνικά αεροδρόμια έχουν περιορισμούς στις χρονοθυρίδες χωρίς λόγο. Είναι απολύτως τρελό να έχετε αεροδιαδρόμους που περιορίζονται σε 20 κινήσεις αεροσκαφών ανά ώρα» συνεχίζει.

«Εάν δείτε την περίπτωση των Χανίων, είναι σαφές ότι χρειάζονται νέο ραντάρ. Το ραντάρ θα κόστιζε το 1/3 των ετήσιων εσόδων του αεροδρομίου και θα οδηγούσε σε αύξηση της χωρητικότητας. Εμείς προσφερθήκαμε στο υπουργείο Μεταφορών να το πληρώσουμε, με αντάλλαγμα μειωμένα τέλη για έναν χρονο» τονίζει ο εμπορικός διευθυντής της Ryanair.

Το ίδιο ισχύει και σε άλλα δημοφιλή ελληνικά αεροδρόμια, όπως αυτά της Μυκόνου ή της Κέρκυρας. «Στην Κέρκυρα, όπου θα θέλαμε να εκτελούμε δύο πτήσεις την ημέρα εάν η χωρητικότητα ήταν διαθέσιμη, η ΥΠΑ υποστηρίζει ότι ο τερματικός σταθμός είναι πολύ μικρός» αναφέρει ο κ. Ο' Μπράιεν.

Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της Ryanair, λόγω του καλού καιρού, ο τύπος τερματικού αεροσταθμού που χρειάζεται η χώρα, είναι αρκετά πιο διαφορετικός «από ότι χρειάζεται το Δουβλίνο όπου βρέχει όλη την ώρα». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» συνεχίζει και σχολιάζει ότι τα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Κέρκυρας θα μπορούσαν να βελτιωθούν θεαματικά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Το Γκάτγουικ έχει έναν αεροδιάδρομο και αυτό τον χρόνο θα εξυπηρετήσει 40 εκατ. επιβάτες. Υπάρχουν αεροδρόμια όπου οι διαδικασίες εναέριας κυκλοφορίας πρέπει να αλλάξουν, ώστε να επιταχύνουν την χρήση του αεροδιαδρόμου» σημειώνει και προσθέτει ότι η Ryanair έχει προτείνει στο υπουργείο Υποδομών να χρηματοδοτήσει η ίδια μία μελέτη για την βελτίωση της χωρητικότητας των ελληνικών αεροδρομίων.

Και η απορία! Το ότι υπάρχουν α/δ με ελλιπή χωρητικότητα (πίστα, αεροσταθμός) το γνωρίζουμε όλοι, απ΄τα λεγόμενα όμως του άνωθεν υπάρχει θέμα και με τους "αεροδιάδρομους" και αναφέρει νέο ραντάρ για τα Χανιά ή απλά χαθήκαμε στη μετάφραση;;;
 
Αναφέρεται φυσικά στους διαδρόμους προσγείωσης (εδώ χαθήκαμε στη μετάφραση)᾽ η χωρητικότητα των αεροδρομίων εξαρτάται και από αυτόν τον παράγοντα. Στην ουσία αφορά το σύνολο των κινήσεων ανά ώρα που μπορούν να εξυπηρετηθούν από την ΕΚ.
 
Καλή χρονιά σε όλο το φόρουμ.

Εχω μια ιατρική αεροπορική απορία, ένας φίλος μου έχει ενα πρόβλημα στα μάτια, το οποίο σύμφωνα με αυτόν ονομάζεται (eye floaters),αν έχει αυτό το πρόβλημα στα μάτια μπορεί να κάνει ταξίδι με αεροπλάνο;
 
Τα floaters, κατά το κοινόν, μυγάκια, είναι είδωλα που οφείλονται σε κάποιες τοπικές 'ανομοιομορφίες' στο ζελατινοειδές υγρό που ονομάζεται vitreous body (υαλώδες), ανάμεσα στον κρυσταλλοειδή φακό και τον αμφιβληστροειδή. Λίγο ή πολύ ο καθένας μας τα έχει. Από μόνα τους, λοιπόν, δεν συνιστούν πρόβλημα.

Άλλωστε, οι πτήσεις ούτε πολλά g ασκούν, ούτε τρελλές αλλαγές συμπίεσης (αν συμβούν αυτά, τα προβλήματα όρασης θα είναι τα τελευταία που θα μας απασχολήσουν). Κανένα πρόβλημα, λοιπόν, για πτήση.

Πάντα θα συνιστούσα πάντως, σε περίπτωση έντονων 'floaters' μια επίσκεψη σε οφθαλμίατρο, για έλεγχο του αμφιβληστροειδή. Μεγάλη συγκέντρωση floaters ίσως να έχει προκύψει από μη ομαλή αποκόλληση του υαλώδους από τον αμφιβληστροειδή (αυτό είναι κάτι που συμβαίνει ομαλά και απολύτως φυσιολογικά σε όλους μας).
 
Top