Aegean Airlines: Αύξηση της επιβατικής κίνησης

  • Thread starter Thread starter SARIDAKIS VASILIS
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Συγχώραμε αγαπητέ 6circles, αλλά εάν είναι δήλωση του κ. Βασιλάκη είναι αυτη, εγώ την εκλαμβάνω διαφορετικά.
Και βέβαια 'πτήσεις μέχρι 4 ώρες'. Με πρόγραμμα και σταθερούς ρυθμούς φτάνεις στη κορυφή... και είναι σίγουρο οτι τα καλύτερα έρχονται για την Α3, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης αυξάνονται. Αυτο θα έχει ως συνέπεια την επέκταση της εταιρίας σε όλους τους τομείς -στόλος, υπηρεσίες, δρομολόγια κλπ- άρα να περιμένεις κάποια στιγμή και τα υπερατλαντικά δρομόλόγια, όταν θα συμφέρει την Α3, και όχι όταν θέλουμε εμείς οι ρομαντικοί του greek aviation!


Υ.Γ. Εάν παρατηρήσεις τον στατιστικό πίνακα με την επιβατική κίνηση της εταιρίας θα διαπιστώσεις οτι υπάρχει σταθερή άνοδος της, κάθε χρόνο, μέχρι τη στιγμή όπου και αρχίζει η παραλαβή των AIRBUS. Από εκείνο το σημείο υπάρχει αλματώδης ανάπτυξη και πίστεψε με θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη όταν τα νέα αεροσκάφη εκμεταλλευτούν στο 100% (θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να γίνει αυτο).
 
Μιας και αναφέρθηκε το θέμα των 320, ήθελα να ρωτήσω, ξέρουμε πως μεταβλήθηκε ο δείκτης πληρότητας της Α3 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
Γιατί ναι μεν ο μέσος αριθμός επιβατών/πτήση αυξήθηκε από 90 σε 93, αλλά δεδομένου πως ο μέσος αριθμός προσφερόμενων θεσών/πτήση αυξήθηκε με την προσθήκη των 320, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυξήθηκε ο δείκτης πληρότητας και κατά πόσο γέμιζαν τα 320. Βέβαια σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη της Α3 ήταν εντυπωσιακή. Έχει μήπως επίσης κανείς στατιστικά ανά μήνα; Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τι αποτέλεσμα είχαν οι εξαγγελίες του κου Χατζιδάκη στην επιβατική κίνηση τους 2 τελευταίους μήνες.
 
PILOT23":3hl52dtx said:
Είμαι λάτρης της ΟΑ, αλλά αυτή η εταιρία[Α3] λειτουργεί με τους ρυθμούς της παγκόσμιας αγοράς και όχι με αυτούς του ελληνικού δημοσίου..!


Συμφωνώ πλήρως με τον Pilot23 σε όλο το κείμενο.Η Ολυμπιακή μοιραίως δεν θα καταστραφεί αν συνεχίσει να είναι ζημιογόνος και η Aegean κερδοφόρα?Πάντως μπράβο.Θέλω να πετάξω τώρα!
 
Φιλε PILOT23,

Δεν χρειαζεται να σε συγχωρησω, δεν μου εκανες τιποτα :) . Ομως θα επιμεινω, αλλο εντυπωσιακοι ρυθμοι αυξησης ( που η Αιγαιου αναμφισβητητα εχει ) και αλλο θα κανω επεκταση δικτυου και σε μακρινους προορισμους η εστω medium haul, και θα αγορασω και μερικα widebodies. Π.χ μπορει κανεις να αμφισβητησει την αναπτυξη εταιρειων οπως η Ryanair, η Easyjet, και η Jet Blue; Και ομως αυτες οι εταιριες δεν εχουν σκοπο πανε περα απο πτησεις ενδω-ευρωπαικες η ενδω-αμερικανικες, αντιστοιχα. Γιατι ; Επειδη δεν ειναι μεσα στο πλανο τους, δεν ταιριαζει με την επιχειρησιακη φιλοσοφια τους.

Αυτο, λεω λοιπον, οτι ισχυει και για την Αιγαιου. Δια στοματος κ. Βασιλακη εχει δηλωσει και δειξει ολον αυτον τον καιρο οτι δεν την ενδιαφερει να επεκταθει περα απο μια επιχειρησιακη ακτινα 4 ωρων απο την Ελλαδα, και οτι το επικεντρο της ειναι ο Βαλκανικος χωρος.

Το αλλο στοιχειο ειναι το οτι συνεργαζεται στενα με την Λουφτχανσα. Αυτο σημαινει οτι η Αιγαιου εχει την σιγουροτερη επιλογη να χρησιμοποιει την Λουφτχανσα για να προωθει τους επιβατες της σε μακρινους προορισμους αντι να στειλει δικο της "μεταλλο" εκει, κατι που σιγουρα συνεπαγεται μεγαλες επενδυσεις και αναλογα ρισκα.

Ας δουμε πρωτα την Αιγαιου να καλυπτει τις τεραστιες τρυπες στο ευρωπαικο της δικτυο ( π.χ. Λονδινο, Παρισι, Ζυριχη, Πραγα, Βαρσοβια, Βουδαπεστη για να αναφερω λιγες μονο πολεις ) και μετα ισως σκεφτει και κατι πιο προχωρημενο.
 
Οι εταιρίες που ανέφερες όντως έχουν επιχειρισιακό σχέδιο για δρομολόγια μόνο εντός Ευρώπης, αλλά υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στη περίπτωση της Α3.
Η Α3 σε λίγα χρόνια δεν θα έχει αναταγωνιστή στον ελλάδικό χώρο και ακόμα στα Βαλκάνια! Αυτο θα της δώσει το περιθώριο αλλά και την ευκαιρία να εντάξει στα επιχειρισιακά της σχέδια τα υπερατλαντικά δρομολόγια, ως κύριος αντιπρόσωπος της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων.



Υ.Γ. Ενώ η easyjet ποτέ δε πρόκειται να γίνει ο κύριος αερομεταφορέας της Μ.Βρετανίας..
 
PILOT23 καλα αυτα που λες συγνωμη κιολας αλλα δεν στεκουν. Το οτι μια εταιρια ειναι μονη της σε ενα κρατος δεν σημαινει οτι θα αρχισει υπερατλαντικα. Δηλαδη θες να μου πεις οτι η Air Malta παει στο JFK. Το παραδειγμα για το UK απλα δεν το σηζηταω γιατι απλα ειναι τελειως αστοχο. Δεν μπορεις σε καμια περιπτωση να συγκρινεις τα μεγεθη αυτα. Η Ελλαδα ουτως η αλλως δεν μπορει να εχει μια εταιρια με πολλα αεροπλανα/δρομολογια λογω του οτι ζουν περιπου λιγο παραπανω απο 10,000,000 κατοικοι. Εδω που υποτιθεται η ΟΑ ειχε για Melbourne kai Syd τα εκοψε και δεν μιλαω για τωρα. Εδω απο εποχη Ωναση ειχε κοψει αρκετο καιρο τον Καναδα διοτι απλα δεν βγαζανε λεφτα. Δεν νομιζω η A3 λοιπον να αρχισει ποτε δρομολογια για JFK etc. Διοτι ειναι ρισκο και κανενας επιχηριματιας δεν ρισκαρει τετοια πραγματα.
 
PILOT23":1tktcj6c said:
Η Α3 σε λίγα χρόνια δεν θα έχει αναταγωνιστή στον ελλάδικό χώρο και ακόμα στα Βαλκάνια! Αυτο θα της δώσει το περιθώριο αλλά και την ευκαιρία να εντάξει στα επιχειρισιακά της σχέδια τα υπερατλαντικά δρομολόγια, ως κύριος αντιπρόσωπος της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων.

Υ.Γ. Ενώ η easyjet ποτέ δε πρόκειται να γίνει ο κύριος αερομεταφορέας της Μ.Βρετανίας..

Ειδικά στην ενωμένη πλέον Ευρώπη των απελευθερωμένων αερομεταφορών, η φιλοσοφία ότι κάθε χώρα πρέπει να έχει τον κύριο αερομεταφορέα της που θα την συνδέει με τα όλα τα μήκη και τα πλάτη του ορίζοντα, έχει μάλλον εγκαταλειφθεί ή τείνει να εγκαταλειφθεί. Στο κοντινό μας μέλλον φαίνεται πως θα υπάρχει χώρος για 3-4 μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες (πέρα των low-cost που μάλλον ανήκουν σε μια άλλη κατηγορία) που θα αναλαμβάνουν διηπειρωτικές συνδέσεις και από εκεί και πέρα αρκετοί περιφερειακοί αερομεταφορείς (π.χ. Aegean, μελλοντική Ολυμπιακή) που θα τις τροφοδοτούν. Ενδιαφέρον για ένα απευθείας δρομολόγιο Ελλάδας-Αμερικής πάντα θα υπάρχει, αλλά αυτό μπορεί να το αναλάβει και το εκτελέσει καλύτερα ένας από τους αερομεταφορείς που θα ειδικεύεται στις διηπειρωτικές συνδέσεις, και όχι η Aegean, της οποίας το αντικείμενο δεν είναι αυτές οι πτήσεις.
 
Νομίζω ότι οι υπερλατλαντικές πτήσεις δεν είναι στα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, σε κάποιες συνεντεύξεις και (editorial sto blue) του προέδρου Βασιλάκη που διάβασα , οραματιζόταν βαλκανική δύναμη.Κάτι που είναι και πολύ κοντά σε αυτό που είναι η εταιρεία. Βέβαια θα συμφωνήσω με το χρήστη pilot στο ότι όνειρο κάθε εταιρείας θα ήταν να έχει προορισμούς μακρινούς και απανταχού , αποτελούσε και αποτελεί αλλαγή εποχής το υπερατλαντικό ταξίδι! Ενδεχομένως σαν σκέψη να υπάρχει στους ανθρώπους της Aegean μα όχι πολύ άμεσα.
Βέβαια αν τα οικονομικά της συνεχίσουν την εξαιρετική τους άνοδο και η αγορά της απέναντι της όχθης διευρυνθεί , θα ήταν ένα δυνατό ρίσκο η έναρξη πτήσεων για τέτοιους προορισμούς. Ρίσκο βέβαια ...
Δύο σημεία θέλω να επισημάνω εγώ :arrow: 1) ¨οτι τέτοια συνεχόμενη αύξηση επιβατικής κίνησης δεν θυμάμαι να ξαναείχαμε σε ιδιωτική ελληνική αεροπορική εταιρεία (η κοινή γνώμη αντιμετώπιζε με φόβο την ασφάλεια της όποιας ιδιωτικής εταιρείας, κάτι τέτοιο σήμερα δεν ισχύει τόσο έντονα).
2) μια οικονομική απορία , γιατί αφού τα μεγέθη της εταιρείας αυξάνουν ολοένα (επιβάτες-τζίρος) η τιμή της μετοχής της στο ΧΑΑ έπεσε κάποιες μονάδες? Προφανώς δεν έχει να κάνει με την ποιότητα της εταιρείας , αλλα μου φαίνεται παράξενο.
 
Αγαπητοί συνομιλητές. Αν είχατε μια καφετέρια στο Γαλάτσι και πήγαινε πάρα πολύ καλά, πέρα από κάθε εκτίμηση.. και σας δινόταν η ευκαιρία να αγοράσετε άλλη μια καφετέρια στο Κολωνάκι η οποία είναι 'φιλέτο'..
Δεν θα προχωρήσετε στην επένδυση, διότι δεν το είχατε σχεδιάσει από την αρχή....
Αυτό μου λέτε?
Μπείτε στη θέση του κ.Βασιλάκη και αναλογιστείτε τι σκέφτεται όταν η Ο.Α. κάθε τόσο ανακοινώνει οτι σταματάει το χ,ψ, δρομολόγιο?
 
Κολωνάκι ??? χμ... Προτιμώ κάτι σε Καστέλλα με θέα τον Ιστιοπλοικό ... :D
Ναι δεν έχεις άδικο , πάντα στα επιχειρισιακά πλάνα πρέπει να κοιτούμε την παρούσα κατάσταση ελεύθερης αγοράς αρχικά και κατόπιν τι γίνεται λ.χ. στην Ε.Ε. Μα νομίζω ότι στις αρχικές σκέψεις του κ. Βασιλάκη δεν ήταν ποτέ η αγορά σε σύντομο χρόνο 16 καινούριων airbυs , όταν πρίν 15 περίπου χρόνια η εταιρεία είχε υπο leasing ένα learjet . Αλλά και η πρώτη μεγάλη αγορά των 2 avro προσανατολιζόταν σε πτήσεις εσωτερικού με μέση πληρότητα. (δεν θυμίζει λ.χ. την easyjet που ξεκίνησε με 737 και πτήσεις εξωτερικού ή hellas jet με 320 και συνέχισε στον τύπο.) Θες η υπονόμευση της Ολυμπιακής , θες η εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού στην εταιρεία , την οδήγησαν αναγκαστικά θα έλεγα στην αλματώδη ανάπτυξη. Μέσα σε 4 χρόνια προβαίνει στην μεγαλύτερη επενδυτική της αγορά και ανοιγεί πολλούς νέους προορισμούς. Με όλα τα παραπάνω δεν θα μου φανεί απίθανο το υπερατλαντικό, απλά δεν μπορώ να το σκεφτώ ακόμη. :great:
 
Top