Αεροδρόμιο στην Σαμοθράκη;;;

• Thread starter Thread starter Anonymous
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Δυστυχως,λιγο θα ξεφυγω απο το θεμα.Η Λαμπεντουζα ειναι πολυ κοντα με τη Σικελια αν δεν κανω λαθος κοντα στα αεροδρομια του Τραπανι και του Παλερμο.Στο κατω κατω και πολυ μακρια να ηταν η αποσταση ειναι η αιτια που δεχεται 321;Κατι μικροτερο θα ηταν ακαταλληλο;(320,737,319)Οχι φυσικα.Ο τουρισμος ειναι και αν η Ιταλια θελει να προμοταρει τα ελαχιστα νησια που εχει ποσο μαλλον η Ελλαδα.Οντως η ιδεα για κατασκευη αεροδρομιου δεν ειναι κακη.Δεν σημαινει οτι ξαφνικα θα ερθουν 1000000 τουριστες.Επισης η Σαμοθρακη ελκυει πολυ καλα κοσμο του εναλλακτικου τουρισμου με το ετησιο φεστιβαλ ηλεκτρονικης μουσικης,με ατομα που μενουν κυριως σε σκηνες.Η Σκιαθος δεν θα επρεπε να εχει τετοιο αεροδρομιο τοτε.Ευτυχως κοντρα στη νεοελληνικη μιζερια οι κατοικοι εκαναν αεροδρομιο που μπορει εξυπηρετει διεθνεις πτησεις.Το θεμα του οργανομενου τουρισμου και των ηπιων μορφων αναπτυξης το εχω ερευνησει παρα πολυ γιατι κι εγω σπουδαζω τουριστικες επιχειρησεις(ΤΕΙ).
Ναι οι κατοικοι της Σαμοθρακης σκεφτηκαν οτι ο τουρισμος αποτελει μονοδρομο για την οικονομικη τους αναπτυξη.Τι αλλο να κανουν;Μηπως να φτιαχνουν F16;Για την Παρο ετσι ειναι τα πραγματα.Αποφασησαν να ζησουν απο τον τουρισμο,αλλα να βγαλουν τα κερδη 6-7 μηνων σε 1,5 μηνα.Ναι ο Ελληνας πιανεται κοροιδο.Τα καναλια σχεδον καθε μερα εβγαζαν καταγγελιες για αισχροκαιρδια!

na apantiso ego pou eime apo ekei kai ksero ti lene oi perisoteroi....

to olo thema einai apo ta gnosta proeklogika tertipia tou kathe vo(u)leuti kai kathe dimarchou kai kathe nomarchi (apo tote pou eginan kai autoi airetoi)

i samothrakites os epi to pleiston zitane na echoun piotiko tourismo "anoteris stathmis" genikotera (ochi mono piotiko se money....) kai to echoun kataferei mechri ena vathmo.

apo ekei kai pera otan epi chronia sou lene oti tha sou kanoume auto to akous to ksanakous to ksanamanaakous,....signomi alla echeis kai apolito dikio meta na TO APAITEIS...

episis ekei pou "eikazete" (vasika einai kai to mono meros) oti tha ginei epi chronia to aerodromio echoun anevei oi aksies kai genika meta to boom pou echei to nisi akoma perisotero kai tha karpothoun pola atoma amesa kai choris kopo....apla einai gnosto oti den prokeite na ginei.

telos na ksanaipenthimiso oti eiparchoun antistiches iposcheseis gia ton voreio evro kai perimeno kai apo ekei na akouso ekselikseis... kai tha echei kai plaka...

giati echeis ena aerodromio kai ena limani me megala potentials pou sto zitane eteries cargo/pax kai aeroporikes kai nautiliakes...

choris na tou echeis dosei to aparetito focus... echeis ena limani , ena odiko diktio pou mazi me to sidirodromiko diktio aristo pou mporei na sindesei ola ta parapano (limani-aerodromio-odiko diktio) i stratigiki tis AXD einai zileuti...

alla par'ola tauta oute kan tis aparetites energies kaneis gia na eksipiretiseis tis APARETITES anagkes enos nisiou... oute kaneis kati parapano...para dineis iposcheseis gia aerodromia...

Παιδιά, αυτό το πράγμα τελικά υπάρχει ελπίδα να γίνει ποτέ...; Γιατί ναι μεν η Σαμοθράκη έχει τουρισμό, αλλά το να φτάσεις εκεί από οπουδήποτε πλην της Αλεξανδρούπολης είναι μια μεγάααααλη ιστορία. Δηλαδή από Αθήνα θέλει ουσιαστικά αμάξι ως την Αλξανδρούπολη (ή 2 τραίνα, το δεύτερο των οποίων πάει με μέση ταχύτητα ΠΟΛΥ κάτω από 100km/h). Και το θέμα είναι ότι η Σαμοθράκη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για διακοπές σε νησιά πάρα πολλών γνωστών μου εδώ και πολλά χρόνια και τελικά δεν πάνε ποτέ λόγω της τεράστιας ιστορίας για να φτάσεις εκεί (εκτός αν πάρεις αεροπλάνο για Αλεξανδρούπολη, αλλά μετά πρέπει να βρεις και βολικά καράβια κλπ). Πάντως δεδομένης και της τουριστικής κίνησης, ένα αεροδρόμιο τύπου JSH θα μπορούσε να το έχει νομίζω.......

H κατασκευή ενός αεροσρομίου συνεπάγεται πολλά πράγματα.
Η Σαμοθράκη έχει τους φυσικούς πόρους το αεροδρόμιο θα ήταν μια παράγωγος ή δευτερογενής ζήτηση για το νησί.
Από την άλλη δεν ξέρω κατά πόσο θα γέμιζε εσωτερικές πτήσεις ή θα έβγαινε άγονη σαν τη Σκιάθο που τουλάχιστον σε εποχικό επίπεδο είναι αδιανόητο αυτή η γραμμή να είναι επιδοτούμενη.
Με την παρούσα διοίκηση της ΥΠΑ μάλλον το 5000 θα αποκτήσει αεροδρόμιο η Σαμοθράκη.

Να τονίσω αν μου επιτρέπετε, το ότι η Σαμοθράκη είναι ένα μέρος απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Έχω πάει 2 φορές για διακοπές και πολλές φορές από αέρος στο νησί και πάντα φεύγω μαγεμένος. Το ότι είναι αγαπημένος προορισμός πολλών για διακοπές, δεν μου κάνει εντύπωση.
Είναι βέβαιο (πάντα κατά τη γνώμη μου), πως αν υπήρχε εκεί αεροδρόμιο, σίγουρα θα χρησιμοποιούταν αρκετά. Τόσο, ώστε να δικαιολογεί την καθημερινή άφιξη από 1 ή 2 εταιρίες ενός 50θέσιου πχ.. Το θέμα όμως είναι πως οι αεροπορικές εταιρίες δεν φτιάχνουν αεροδρόμια.
Αυτοί που όντως τα φτιάχνουν, έχουν τα δικά τους κριτήρια. Δεν νομίζω ότι είναι (μόνο) θέμα ΥΠΑ. Αν και το νησί είναι ορεινό και οι επιλογές για την τοποθεσία του αεροδρομίου πολύ περιορισμένες, αν ζητηθεί από την ΥΠΑ να γίνει μια μελέτη, θα γίνει. Από εκεί και μετά, πρέπει να συμφωνηθούν απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις και αποζημιώσεις κλπ. Πρέπει να γίνουν μελέτες και κόντρα μελέτες, με πολλά έξοδα κάθε φορά. Και αφού γίνουν όλα, να χρηματοδοτηθεί και η κατασκευή του αεροδρομίου, το οποίο σημειωτέον δεν εξυπηρετεί και πολλούς βουλευτές/ψηφοφόρους.
Αν υπήρχε αεροδρόμιο στη Σαμοθράκη, θα πήγαινα εκεί τουλάχιστον 3-4 φορές το χρόνο. Δυστυχώς, είμαι σίγουρος πως εγώ και τα παιδιά μου δεν θα δούμε κάτι τέτοιο. ελπίζω να το δουν τα εγγόνια μου.

ΥΓ: @ Hastaroth: Αν φας ντόπιο κατσικάκι στη λαδόκολλα, στις ταβέρνες του νησιού, δεν πρόκειται να ξαναπαραγγείλεις χωριάτικη. Η ντομάτα και το αγγούρι μετά συνοδείας τζατζικίου, μπορεί να είναι εύγευστο, αλλά όταν δοκιμάσεις κατσικάκι, δεν θα θέλεις να καλύπτεις χώρο στο στομάχι με τπτ άλλο. Μόνο ερίφιον. (και δεν είναι και βρώμικο :wink: )

vassdel":1yaj1dq8 said:
ΥΓ: @ Hastaroth: Αν φας ντόπιο κατσικάκι στη λαδόκολλα, στις ταβέρνες του νησιού, δεν πρόκειται να ξαναπαραγγείλεις χωριάτικη. Η ντομάτα και το αγγούρι μετά συνοδείας τζατζικίου, μπορεί να είναι εύγευστο, αλλά όταν δοκιμάσεις κατσικάκι, δεν θα θέλεις να καλύπτεις χώρο στο στομάχι με τπτ άλλο. Μόνο ερίφιον. (και δεν είναι και βρώμικο :wink: )

Τι μας κάνεις πρωί πρωί... Είμαι κ από εγχείρηση και δεν κάνει να τρώω τέτοια ακόμα :( :(

On topic, πιστεύω πως σίγουρα θα υπήρχε ζήτηση για 100 θέσεις τη μέρα πάντως από Αθήνα (μόνο το καλοκαίρι προφανώς). Πραγματικά είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος εναλλακτικός προορισμός για διακοπές στην Ελλάδα, και γίνεται κοσμοσυρροή κάθε χρόνο. Κρίμα που δεν το έχουν προωθήσει γιατί πιστεύω πως θα υπήρχαν πολλά οφέλη και για το νησί, ιδιαίτερα δεδομένου ότι έχουν χειριστεί το θέμα του τουρισμού εξαιρετικά καλά και οι ίδιοι (ούτε έχουν ξεφτιλίσει τα πάντα για χάρη του τουρισμού και είναι και αρκετά πιο επαγγελματίες από το μέσο -ελληνικό- όρο).

ΑΝ διαβάσετε το θέμα απο το πρώτο post θα καταλάβετε πολλά...
Κάποιος αναφέρει πολιτικές σκοπιμότητες (σιγουρότατα παίζει κι αυτό αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν γίνεται έργο αλλιώς και ειδικά στην περιφέρεια)
Κάποιος άλλος αναφέρει για τους ντόπιους οτι επιζητούν ποιοτικό τουρισμό. Ξέρουν τι είναι αυτό ή απλά αρέσει ο τίτλος γιατί υπόσχεται καλύτερες εισπράξεις? Νομίζω ότι αν ήξεραν θα πρότειναν άλλη λύση και όχι Α/Δ, τουλάχιστον αρχικά
Κάποιος άλλος συγκρίνει με την Πάρο (ατυχής όμως λόγω εγγύτητας στην ΑΤΗ)
Κάποιος άλλος προτείνει μαρίνες (υψηλότερα έσοδα-χαμηλότερο κόστος)
Κάποιος άλλος απορρίπτει το Α/Δ λόγω κινδύνου αλλοίωσης τοπικού χαρακτήρα
Και άλλες πολλές απόψεις, σεβαστές...
Κατα την ταπεινή μου άποψη, η λύση βρίσκεται κάπου στην μέση.
Ξεκινόντας, ποιούς θα εξυπηρετεί το Α/Δ? Γιατί διαβάζω μόνο για τουρισμό. Οι ντόπιοι κατεβαίνουν ΑΤΗ συχνά ή παίζει το ρόλο της ΑΤΗ η ΑΧD? Γιατί τότε μιλάμε μόνο για summer season Α/Δ.
Με 2.500 κατοίκους δεν υπάρχει ανάγκη Α/Δ όταν
α) υπάρχει ελικόπτερο για επείγουσες καταστάσεις
β) υπάρχει συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με Αλεξ/λη
Επιπλέον πόσες κλίνες έχει το νησί? 1000?2000?Παραπάνω?
Νομίζω ότι το θέμα αφορά πρωτίστως αυτούς που θα έχουν το Α/Δ δλδ τους ντόπιους. Τι θέλουν? Μαζικό τουρισμό? Μεμωνομένο? Σηκώνει το το νησί τους μαζικό τουρισμό?Αν σηκώνει, με τι κόστος το σηκώνει? Ποιές οι επιπτώσεις? Υπάρχουν δρόμοι για τα πούλμαν που θα απαιτούνται για τις κινήσεις απο/προς τα charterάδικα? Θα θυσίαζαν κάποιες ωραίες παραλίες τους για να ¨σηκωθούν¨ μεγαθήρια?
Αν οι ίδιοι το θέλουν και μπορούν να το υποστηρίξουν τότε εμείς περρισεύουμε...
Θα πρότεινα πάντως σε αρχικό στάδιο και αφού τόσος λόγος γίνεται για μαζικό τουρισμό, σε πρώτη φάση να πουληθεί η Σαμοθράκη σαν ξεχωριστός προορισμός χρησιμοποιώντας το AXD και συνδυάζοντας πτήσεις με καράβια να τους μεταφέρουν στο νησί (δεν είναι μακριά και ήδη έχει δοκιμαστεί και πετύχει αυτό το μοντέλο αλλού στην Ελλάδα). Αν έχει ξαναδοκιμαστεί προτείνω άλλη μια προσπάθεια, επαγγελματική δλδ με business plan κτλ. αφού κανείς πλέον δεν πουλάει με την πρώτη ή με πυροτεχνήματα.
Σε δεύτερη φάση, μπορεί να κατασκευαστεί ένα όμορφο και μαζεμένο Α/Δ με γνώμονα όμως πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και του τοπίου και να ενταχθεί στα επιδοτούμενα αν χρειάζεται ή να λειτουργεί αποκλειστικά το καλοκαίρι.
Sorry για το μακροσκελές αλλά ενα Α/Δ δεν φέρνει απο μόνο του την ευτυχία (και το εισόδημα)...Χρειάζεται πολλή δουλειά (πρίν και μετά) που εμείς οι Έλληνες δεν συνηθίζουμε να κάνουμε. Συνήθως ένα έργο ολοκληρώνεται και μετά αφήνεται στην τύχη του...