Αεροπορία & Οικολογία

  • Thread starter Thread starter gonso
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Η δική μου γνώμη είναι ότι οποιαδήποτε φορολόγηση και εάν επιβληθεί δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι οι καύσεις και το CO2 που παράγεται.
Ο Κάρολος με το βιοντήζελ κάει καύσιμο που παράγει CO2.
Ακόμα και το φυσικό αέριο που πειστήκαμε να τοποθετήσουμε στα σπίτια μας καίει "μια χαρά" και κάθε άλλο από "οικολογικό" είναι.
Εάν συλλογιστείτε τον τρόπο που ζούμε θα δείτε, ότι ό'τι και να κάνουμε επιβαρύνουμε το περιβάλλον. γιατί?
Γιατί το ρεύμα, κυρίως στην Ελλάδα, παράγεται από καύση, τα αυτοκίνητα λειτουργούν με καύση, τα πλοία, τα αεροπλάνα, η θέρμανση, η βιομηχανία.
Η ζωή μας φαίνεται σαν να είναι αδιέξοδη ως προς την μόλυνση και ρύπανση του περιβάλλοντος εάν... δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής... Π.χ. Χρήση ποδηλάτου, δημόσιας συγκοινωνίας, ορθολογική χρήση θέρμανσης, ψύξης του χώρου μας, λιτός τρόπος ζωής κλπ.

Δυστυχώς θα μας απογοητεύσω αλλά το αεροπλάνο ναι... είναι πολύ ρυπογόνο γιατί καιει χιλιάδες λίτρα καυσίμου μέσα σε λίγες ώρες και ταυτόχρονα σε χιλιάδες ανά τον κόσμο πτήσεις... δυστυχώς ακόμα και εάν το λατρεύουμε δεν παύει να είναι πρόβλημα για τον πλανήτη.
Οι παραγωγοί αεροσκαφών κάνουν προσπάθειες για βελτίωση του βαθμού απόδοσης των κινητήρων και των αεροσκαφών αλλά πάλι αυτό δεν κάνει τη διαφορά.
Θυμάμαι πως παλαιότερα έκανα σχετική ερώτηση για εναλλακτικές μορφές κίνησης των αεροσκαφών αλλά φαίνεται ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος το αεροπλάνο να μην παράγει διοξέιδιο. :(
Εάν η φορολόγηση βοηθήσει την έρευνα για νέους τρόπους κίνησης των αεροσκαφών να επιβληθεί, αλλά νομίζω ότι η φορολογία αυτή δεν έχει αυτό το σκοπό...
 
Υπήρχε καποτε μια εκδοση του Β52 με πυρηνικο αντιδραστήρα... δεν κανω λάθος απλα δεν ειμαι σιγουρος αν ο αντιδραστήρας ειχε σκοπο κινητηριας ενεργειας η κατι αλλο... το προγραμμα σταματησε για λογους κοστους κ ασφαλειας...

Εχουμε συνεπως την επιλογη των ρυπων κ την επιλογη της ραδιενεργειας....

Οι ουρανοι δεν ειναι απαραιτητα δικοι τους αλλα η επιλογή ειναι ...
 
Nikitas":2lhf37hq said:
Μόνο για τους πιτσιρικάδες στα προάστεια...

δημόσιας συγκοινωνίας
Αν δοκιμάσεις δημόσια συγκοινωνία, θα αλλάξεις γνώμη στο λεπτό.

λιτός τρόπος ζωής
Αν θέλεις να ζήσεις σαν μοναχός στο Αγιο Όρος ή να καπνίζεις φούντα με τους χίππις.

Άσ'τα να πάνε, ζούμε σε ένα κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον που επιβάλλει τον σπάταλο και αυτοκαταστροφικό τρόπο ζωής και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε.
 
Μη λέμε ότι θέλουμε!!!
Γιατί δε μπορούμε να τον αλλάξουμε?
Το να πετάμε τις μπαταρίες στην ανακύκλωση και όχι στα σκουπιδια είναι τόσο δύσκολο?
Το να μην διπλοπαρκάρουμε τα ΙΧ μας δημιουργώντας έτσι κίνηση, περισσότερους ρύπους και χαμένες ώρες συνανθρώπων μας είναι δύσκολο?
Το να έχουμε τρεις κάδους απορριμάτων στο σπίτι μας, χωρισμένους σε αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικό/γυαλί αντί για έναν, είναι δύσκολο?
Το να κάνουμε οικονομία στο νερό, κλείνοντας τη βρύση όταν ξυριζόμαστε/βουρτσίζουμε δόντια/πλένουμε πιάτα/σαπουνίζουμε αυτοκίνητο είναι δύσκολο?
Το να μην καίει άσκοπα το φως στην κουζίνα όταν καθόμαστε στο καθιστικό είναι δύσκολο?
Το να μαζεύουμε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα δικά μας σκουπίδια από την παραλία και να μη θάβουμε τις γόπες μας στην άμμο είναι τόσο δύσκολο?
Επίσης πολλά ακόμα. Θα μπορούσα να γράφω μέχρι το πρωί.

Γι'αυτό λοιπόν, ας είμαστε εντάξει εμείς οι ίδιοι απέναντι στο περιβάλλον για να έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε αν μπορούμε να αλλάξουμε τον αυτοκαταστροφικό και σπάταλο τρόπο ζωής ή όχι.

Και ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους να καταλάβουμε ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ επιλογής του αν θα κάνουμε τα παραπάνω ή όχι!!!
Είμαστε ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να τα κάνουμε!!!


Και τέλος, για να πεις πως δοκίμασες δημόσια συγκοινωνία και άλλαξες γνώμη στο λεπτό θα πρέπει να το αιτιολογείς. Πού ήθελες να πας και δεν μπόρεσες να πας (εκτός κι αν λόγω συγκεντρώσεων δεν γινόταν να φτάσεις, οπότε δε μπορούσες να φτάσεις ούτε με το αυτοκίνητο)
Πόσοι από εμάς έχουμε καλέσει στο 185 (το τηλεφωνικό κέντρο του ΟΑΣΑ) για να ρωτήσουμε ποιό μέσο συγκοινωνίας θα χρησιμοποιήσουμε για να πάμε κάπου πριν αποφασίσουμε ότι δεν μας βολεύει η συγκοινωνία?

Συγνώμη αν γίνομαι επιθετικός (και σε παρακαλώ μην πάρεις τίποτα από τα παραπάνω προσωπικά), αλλά ΕΚΝΕΥΡΙΖΟΜΑΙ όταν ακούω ότι "άστα να πάνε, δε γίνεται τίποτα, δε μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα".
Ας προσπαθήσουμε και ας μην τα καταφέρουμε.
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ (για τα παιδιά μας) ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ!!!
 
οικολογια και ραδιενέργεια

Pocopico":10lqb7pb said:
Υπήρχε καποτε μια εκδοση του Β52 με πυρηνικο αντιδραστήρα... δεν κανω λάθος απλα δεν ειμαι σιγουρος αν ο αντιδραστήρας ειχε σκοπο κινητηριας ενεργειας η κατι αλλο...

Ήταν πριν το Β-52, μία έκδοση του Β-36 Peacemaker (το NB-36H) που χρησιμοποιήθηκε σαν "πλατφόρμα ανάπτυξης" για χρήση πυρηνικής ενέργειας εν πτήση. Τα προιόντα της πυρηνικής αντίδρασης δεν αποτελούσαν όμως κύρια πηγή πρόωσης. Σταμάτησαν τις πτήσεις το 1961. Σήμερα δεν θα περνούσε ούτε απο το στάδιο σχεδιασμού λόγω και των "πράσινων" αντιδράσεων οπότε και μόνο σε κάποια διαστημόπλοια συνεχίζεται η χρήση ατομικής ενέργειας.
 
Re: "Οικολογία" κατά Αεροπορίας

Ξεθαψα αυτο το θεμα με αφορμη σχετικα με μια σελιδα που διαβασα για οσους απο εμας εχουμε οικολογικες οικολογικες ανησυχιες σε σχεση με τα ταξιδια που κανουμε http://www.carbonneutral.com/cncalculat ... ulator.asp
 
Re: "Οικολογία" κατά Αεροπορίας

Καπετάνιε μου, δεν θέλω να σε επιπλήξω, αλλά δεν μου άρεσε καθόλου το λινκ που παρέθεσες. Και εξηγούμαι:
Κατ'αρχήν, αν και δεν είμαι φανατικός των κανόνων, το να παραθέτεις άρθρα χωρίς προσωπικό touch είναι όντως άσχημο. Επειδή έχω διαβάσει αρκετά ποστ σου, σε εμπιστεύομαι και έτσι κλικάρησα το λινκ που ανάρτησες. Αν είχα δει για τι πράγμα μιλούσε θα το σκεφτόμουνα πολύ, καθώς είμαι υπερβολικά επιφυλακτικός με τους κινδυνολόγους/καταστροφολόγους.
Τέλος πάντων, μπήκα στο site, είδα περί τίνος πρόκειται και αποφάσισα να βάλω τα στοιχεία που έλεγε και να δω πόση ζημιά κάνω στον πλανήτη μας....
Δεν ξέρω πότε φτιάχτηκε η σελίδα, αλλά να μην ξέρουν για το ΕλΒεν? Μόνη επιλογή σε ταξίδι από Αθήνα ήταν το Ελληνικό. Επίσης, έχει ως επιλογή στο Βερολίνο το Tempelhof που έχει κλείσει εδώ και χρόνια. Τεσπά. Όχι πως με νοιάζει αν ξέρουν τον Βενιζέλο (είτε τον πολιτικό, είτε το αεροδρόμιο), αλλά μου φάνηκε αρχικά ως προχειροδουλειά και συνήθως οι ακτιβιστές ΔΕΝ κάνουν τέτοιες...
Οπότε, πάτησα next και είδα περί τίνος πρόκειται:
Για να αντισταθμίσω τα carbon emissions της πτήσης μου, να αγοράσω πορτοφόλια* από αυτούς? Έλεος. Ακόμη κι αν είναι Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, η ανταλλαγή της ρύπανσης - ή μάλλον της συνείδησης - με προγράμματα επ' αμοιβή, είναι αν μή τι άλλο ύποπτη.

*Όπου πορτοφόλια, εννοώ portfolio, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δίνεις τα λεφτά σου για να αγοράσεις χρόνο σκέψης σε κάποιους (αν διαβάσεις λεπτομέρειες του πρότζεκτ θα καταλάβεις). Σαν να αγοράζεις ένα άδειο πορτοφόλι δηλαδή. Έτσι που καταντήσαμε, το πιο άχρηστο πράγμα για κάθε άνθρωπο (πέραν των εκλεκτών), είναι το πορτοφόλι....
 
Re: "Οικολογία" κατά Αεροπορίας

Αν προσπαθήσει να υπολογίσει κανείς μέσα απο το πιο πάνω αναφερόμενο site για πόσο CO2 είναι ¨υπεύθυνος¨ ταξιδεύοντας απο Αθήνα για Οζάκα μέσω Ντουμπάϊ ανακαλύπτει ότι η απόσταση που θα διανύσει είναι 23688 km ( εγω νομίζω ότι είναι 2000 km λιγότερα ) και θα ¨εκπέμψει¨ 2,6 tons δηλαδή 109,77 gr/km. Αν πάλι μπεί στο site της Finnair , που έχει ανάλογο υπολογιστή, βρίσκει ότι στη διαδρομή Ελσίνκι-Οζάκα η εκπομπή είναι 73,9 gr/km . Η διαφορά στον υπολογισμό είναι της τάξεως του 48 %. Τι να πιστέψει κανείς;
 
Re: "Οικολογία" κατά Αεροπορίας

Αυτό το θέμα με την αεροπορία και τους "οικολόγους" έχει γίνει γραφικό!
Διάβαζα πριν από μερικούς μήνες σε γνωστό αμερικανικό περιοδικό (δεν μπορώ να θυμηθώ ποιό),
πως στην αεροπορική βιομηχανία αναλογεί ποσοστό εκπομπής CO2 ίσο με το ποσοστό εκπομής της βιομηχανίας πληροφορικής :roll:
Αυτό προκύπτει αν υπολογίσουμε πόσο διοξείδιο του άνθρακα εκπέμπεται κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται
για τη λειτουργία όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών παγκοσμίως! 8)

Οπότε, πετάξτε τους υπολογιστές και... καλά αεροπορικά ταξίδια!


Υ.Γ. Στο παρόν forum θα postάρουμε μέσω IFE ή και ACARS... :wink:
 
Top