Airport Security: αδικαιολόγητα έως ανόητα μέτρα

• Thread starter Thread starter Re
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
εγώ αρνούμαι να είμαι ελαστικός κ αρνούμαι ακόμα περισσότερο να χαρακτηρίσω επαγγελματία κάποιον που δεν γνωριζει τη διαφορα μεταξυ Φέτας(τυρί) κ ΤΝΤ ούτε τη διαφορα μεταξυ του παστελιου από τη νιτρογλυκερίνη και του νερού από του νίτρο.Αν δεν μπορούν να τον εκπαιδεύσουν να μην τον βάλλουν για δουλειά.Δεν με νοιάζει. Αρνούμαι να υποστώ κάθε είδους ταλαιπωρία από κάθε είδους ανειδίκευτο(αλλά την υφείσταμαι).
Κ κάτι ακόμα.Υπάρχουν πάρα πολλά χημικά(τα οποία φυσικα κ δεν αναφερω για πολλούς κ ευνόητους λόγους) που σε ποσότητες πολλή μικρότερες από αυτές που επιτρέπει ο κανονισμός της ΥΠΑ(περί υγρών) μπορούν να κάνουν μεγάλες ζημιές - αρκέτα μεγάλες ζημιές αν το θέλετε διαφορετικά.
Γενικά πιστεύω πως με λίγους επαγγελματίες μπορούμε να έχουμε καλύτερα κ πιο αποτελέσματικά μέτρα απ' ο,τι έχουμε με τους αμέτρητους ελλειπώς εκπαιδευμένους. Δεν με νοιάζει ποίος ευθύνεται για αυτό αλλά δεν θέλω να λογοδοτώ σε ανθρώπους που δεν έχουν βασικές γνώσεις περι βασικών επιστημών.
Σεκιουριτάς είναι αυτός που έχει αυστηρο βλέμα κ σε ξεβρακώνει ή αυτός που γνωρίζει τι είναι ασφαλές κ τι δε είναι; Ή μήπως πιστεύετε ότι είναι αρκετό προσόν για έναν υπεύθυνο ασφάλειας να χειρίζεται το ανισχευτή κ να σου λέει πως πρέπει να ανοίγεις τα χέρια σου;
Τώρα που το θυμήθικα....Για κάντε μια προσπάθεια να ρωτήσετε για τα χρώματα που εμφανίζονται στα μόνιτορ τον x-ray κ αν σας πεί έστω κ ένας τι αντιπροσωπεύουν......δεν ξέρω....πείτε μου εσείς τι θέλετε να κάνω.
Κλείνοντας,έχω την πεποίθεση ότι υπάρχουν βασικές ελλειψεις σε πολύ βασικές γνώσεις. Το χειρότερο αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι ότι προσπαθουν αν την αντισταθμίσουν με ένα σωρό υπερβολικές κ ανούσιες ενέργειες. Αυτές με τη σειρά τους εκνευρίζουν επιβάτες,πληρώματα κ.τ.λ. που γκρινίαζουν κ παραπονιούνται(αρκετές φορές άδικα)....και πάει λέγοντας.....

Ερώτηση προς όσους δουλεύουν στο Βενιζέλο: Πώς κρίνεται την ποιότητα των υπαλλήλων security από τα φυλάκια μέχρι των έλεγχο επιβατών; Σίγουρα όλοι θα έχουν πολλές κωμικοτραγικές ιστορίες να διηγηθούν. Δεν τα βάζω με τα παιδιά που κάνουν την δουλειά τους (άσχετα αν μερικοί την έχουν δει σερίφηδες) αλλά με αυτούς που δεν τους εκπαιδεύουν, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται όλοι

Αγαπητέ superman, ποιός ακριβώς θα κρίνει τί είναι περιττό, ανούσιο και ανόητο; και με βάση ποιά κριτήρια; Εχω αναφέρει περιστατικά και όποιος θέλει ας ψάξει στα συμβάντα και στη βιβλιογραφία, για να δούμε πόσο "τραβηγμένοι" είναι οι συγχρονοι έλεγχοι στα αεροδρόμια.
Συγνώμη, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε τον Einstein να κάνει τους ελέγχους και να περνάει τον καθένα απο ειδικό χημικό ελεγχο (τότε θα βλεπατε χρόνο, κόστος και ταλαιπωρία και μάλιστα χωρίς αποτέλεσμα!). Μπορούμε να έχουμε προσωπικό που κάνει ελέγχους, σύμφωνα με όσα έχει καταλήξει επιστημη και πρακτικη. Και δεν χρειαζόμαστε διάνοιες, ούτε αυτούς που πέρνουν πρωτοβουλίες. Ατομα που κατά κυριο λόγο ακολουθούν τις οδηγίες και κάνουν τυφλοσούρτι (ας μου επιτραπεί η έκφραση) το searching είναι τα πιο αποτελεσματικά. Οι "τρύπες" στο security ξεκινούν, όταν κανεις "κάνει τον έξυπνο" και παίρνει πρωτοβουλίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαι υπέρ της εκπαίδευσης του προσωπικού (για να μην παρεξηγηθώ). Και αν κάποιος βρεθει με αποχρώσες ενδείξεις ύποπτος για τη διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας, τότε αναλαμβάνου οι πιο "ειδικοί", που να είναι σίγουρος ο superman και τις εκρηκτικές ουσίες γνωρίζουν και τα pattern της εγκληματικής συμπεριφοράς. Αλλά δεν γίνεται να υπάρχουν σούπερ-εγκληματολογοι σε κάθε gate αεροδρομίου να έλεγχον οι ίδιοι τους επιβάτες.
Δεν μπορεί να είναι γκασμάδες όλοι όσοι ασχολούνται με το suicide terrorism και το aviation security παγκοσμίως, και θελουνε να ταλαιπωρούν τους επιβάτες. Παντως οι Ελληνες το έχουμε ως λαός..όχι απλά έχουμε γνώμη, αλλά είμαστε ειδήμονες σε όλα και βγάζουμε σκάρτους τους άλλους. Αναλύσεις του καναπε!
Επειδη ούτε χρόνος υπάρχει, ούτε δυνατοτητα να ελέγχονται τα πάντα, έχουν μπεί κάποια στανταρντ (θα ήθελα να δω μερικούς απο αυτούς που παραπονιούνται, Θεος φυλάξοι, αν είναι τα παιδιά τους σε πτήση που έχει γινει επίθεση, αν θα εχουν κέφια να μιλάνε για "φετα" ή "παστελι"). Σαφως μπορείς να έχεις εκρηκτικές ουσίες σε πολύ μικρή ποσότητα. Μπορείς να μεταφέρεις και ιους και βιολογικά όπλα. Αλλά αυτό δεν καταλαβαίνω πως επιρρωνύει την άποψη ότι είναι χαζοί οι έλεγχοι. Ισα ίσα, η αποψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σκληρα μέτρα και να απαγορευονται τα πάντα. Αποφασίστε τί θέλετε ....
Περιμένω πάντως από κάποιον να κάνει μια πρόταση πώς νομιζει αυτός ότι θα μπορούσε να γίνει αποτελεσματικός ο έλεγχος στα αεροδρόμια και με κόστος που να μην κάνει ένα ταξίδι ονειρο θερινης νυκτός για όποιον δεν είναι Λάτσης. Πραγματικά με ενδιαφέρει (όχι τίποτα, αλλά να πάρω και ιδέες !)

ρε παιδες, το καλοκαιρι πηγα Κυπρο για ενα τριμερο. Στο γυρισμο ειχα ενα ψυγειακη με κυψελη, κοκα κολα, νερο και κτ κολωνιες στο τσαντακι στο χερι μου.
μετα απο κανα μηνα πηγα με την Wizz στο Κατοβιτσε και παλι ειχα την ιδια τσαντα με την κυψελη και νερα. εκει ολα μου τα πεταξαν, με ειδαν που τα επεινα και παλι ειπαν να τα πεταξω. Στην Πυλη που περειμενα το αεροπλανο το μηχανημα δε δουλευε με τα νερα και ο τυπος στο καροτσακι δε εμαφανιστηκε. Αναγκαστηκα να παρω ενα μπουκαλακι νεορ απο το αεροπλανο 2 ευρω

Το πας στο προσωπικό κ δεν θέλω να συχεχίσουμε έτσι την κουβέντα.Θα πω απλά οτι το να αναγκάζεις ανθρώπους να πετανε τα νερά τους είναι το πιο τραγικό πράγμα που μπορεί να γίνει οπουδήποτε.Φυσικά δεν χρειάζεται να είσαι Αινστάιν για να μπορέσεις να ξεχωρίσεις το νερό απο οτιδήποτε άλλο.
Είπα πράγματα περί μη γνώσης λειτουργίας εργαλείων κ μηχανημάτων που επισης δεν χρειάζεται να είσαι Αινστάιν για να ξέρεις πως δουλεύουν. Ή ξέρεις (κ κάνεις σωστά τη δουλειά σου) ή δεν ξέρεις (κ ταλαιωρείς τον κόσμο). Τα μηχανήματα, ΑΝ ξέρεις να τα "διαβάσεις", σου δίνουν απαντήσεις για πάρα πολλές ουσίες κ μηχανισμούς. Αλλα το θέμα είναι ξέρεις να αποκωδικοποιείς αυτό που βλέπεις;Κ αν μπορείς να το αποκωδικοποιήσεις μπορείς να ξέρεις αν είναι επικύνδηνο ή όχι; Με σωστή εκπαίδευση μπορείς να το κάνεις κ σωστά κ γρήγορα κ by the book.
Η κουβέντα δεν γίνεται για μια φέτα ή ένα παστέλι. Γίνεται με αφορμή αυτά. Αλλά αν γίνει κάτι κακό θα έχει γινεί γιατί κάποιος αντί να ασχοληθεί με το πραγματικά επικύνδυνο ασχολήθηκε με το παστελι(που στην τελική το έφαγε ο υπάλληλος στο αεροδρόμιο).
Θα πω πάλι οτί η κατάσταση θα μπορούσε είναι αρκετά καλύτερη(κ πιο λειτουργικη) με σωστό προσωπικό. Κ στο κάτω κάτω μπορείς να προσλάβεις κάποιον με πτυχίο για νευραλγικές θέσεις.Δόξα τω θεώ(δυστυχώς) ένα σωρο τέτοιοι άνεργοι υπάρχουν.
Εγώ, πρώτος από όλους, θέλω πολύ αυστηρό έλεγχο πριν μπω στο αεροπλάνο. Μπορώ όμως να κρίνω πότε ο έλεγχος είναι ανόητος δεν χρειάζομαι το κράτος,ούτε κανέναν για να μου το πεί. Νοήμον άνθρωπος είμαι.
Πάντως,αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, τα πράγματα είναι σε καλό δρόμο. Απλά ζητάω να δωθεί έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς κ μην αναλωνόμαστε στο να εκβιάζουμε καταστάσεις(του τύπου: ή πετάς το νερό σου ή δεν ταξιδεύεις). Το 1 λεπτό που θα τσακωθείς για το ριμάδι το νέρο(ή το παστέλι ή το κραγίον ή τη μάσκαρα ή το γάλα του παιδιού ή τα μελομακάρονα ή τους κουραμπιέδες) χρησιμοποίησέ το για να κάνεις καλύτερο έλεγχο.

Να είσαι σίγουρος superman ότι δεν το παίρνω επι προσωπικού! Δεν είμαι σεκιουριτάς στο αερόδρομιο και έχω αναφέρει στο φόρουμ την άποψη μου και για το ιδιωτικό σεκιούριτι. Απλα το ζήτημα με ενδιαφέρει γιατί είναι ο χώρος που ασχολούμαι ως επιστημονας (ανήκω σ'αυτούς των οποιων η έρευνα και τα πορίσματα της για το suicide terrorism και aviation terrorism οδηγει σε μέτρα security που λαμβάνονται σε χωρες του εξωτερικού- και μετά αντιγράφονται και εδω, συνήθως κακεκτυπα). Και γι'αυτο ζήτησα πριν ιδέες. Το εννοούσα και δεν το έθεσα ειρωνικά! Το feedback ειναι ότι καλύτερο για εναν επιστημονα. Μπορεί κάτι να διαφεύγει σε όσους το βλέπουμε απο το ερευνητικό πρίσμα. Απλα βλέπω διαρκως κριτική, αλλά όχι εποικοδομητικές προτάσεις, που να είναι και εφαρμοσιμες όμως.
Το μηνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι δεν είναι τα πράγματα τόσο απλα, όσο παρουσιάζονται. Μιλάς για το νερό και ζητάς να μπορεί να ξεxωρίσει το νερο ο σεκιουριτας απο επικίνδυνη ουσία. Πώς? Αγαπητέ μου ο μονος τρόπος να βεβαιωθεί 100%, είναι να το δοκιμάσει. Αυτή τη δουλειά θα κάνει? Θα πίνει απο το νερό του καθενός? Εκτός οτι θα τρώει ώρα το όλο εγχείρημα, θα πάθουν τα νεφρά του από το κατούρημα (συγνώμη και για λέξη). Γιαυτό και απλά δεν δέχεται να περνά υγρη ουσία.
Για την εκπαίδευση θα συμφωνήσω, αλλά όχι για να παίρνει ο υπάλληλος πρωτοβουλίες. Απλα για να εφαρμοζει καλύτερα εντολές και να εντοπίζει και άλλους κινδυνους. π.χ. ο Shoe Bomber είχε βρεθεί 3 φορές στο Ben Gurion και πέρασε security εκει. Μολονότι έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις στη συνεντευξη που πρόδιδαν ότι κάτι δεν πάει καλα (επί λέξη απαντησε: ηρθα για να ελεγξω τα μετρα ασφάλειας στο αεροδρόμιο), τα παιδια που κάνανε τον έλεγχο, δεν τον απομόνωσαν, ούτε ειδοποίησαν τους υπευθυνους της Shin Bet για να τον αναλάβουν αυτοί (αντίθετα με τα όσα ορίζονται). Τον θεώρησαν γραφικό. Πήραν πρωτοβουλια. Πολύ κακώς! Πιθανόν να είχε συλληφθεί απο τότε. Προφανώς υπήρχε θέμα ελλιπούς εκπαιδευσης και πειθαρχίας, το οποίο νομίζω ότι αντιμετωπίστηκε εκτοτε.
Ο δε χρονος που τρώγεται με διαμάχες με τους επιβάτες είναι ασκοπος και δυστυχώς φταίνε οι δεύτεροι. Γιατί θα έπρεπε πλέον ο επιβάτης να γνωριζει ότι δεν κουβαλάμε υγρά, ζελε κλπ.
Μακάρι να γυρίζαμε στις ξέγνοιαστες εποχές χωρίς μετρα κλπ,αλλα αυτό είναι αδύνατον. Γιαυτό μίλησα για καλοπιστία. Αν έχουμε συμβαν, μετά θα ψέγουμε αυτούς τους ανθρώπους ότι δεν έκαναν καλά τη δουλεια τους. Και πάλι αν κάποιος σεκιουριτάς υπερβαίνει τα εσκαμμένα και μας προσβάλει, μπορούμε πάντα να το χειριστούμε αναφερόμενοι αρμοδίως και όχι να βριζόμαστε στα αεροδρόμια...

Μαζί σου είμαι, ειδικά στο θέμα κατούρημα.Δεν έχεις καθόλου άδικο! Κ για να σου πω την αλήθεία πίο πολύ εκνευρίζομαι με όσους επιδεικτικά κάνουν πωσ δεν βλέπουν κ δεν ακούνε όσα του λένε ίσα με 4 άτομα απο τη στιγμή που μπαίνουν στο αεροδρόμιο μέχρι το έλεγχο.Ο νόμος είναι σαφής...τα υγρα τέλος. Η κολυσιεργεία είναι αποκλείστικά δική τους υπαιτειότητα.
Στέκομαι ,λοιπόν, μόνο στο θέμα εκπαίδευσης - γιατι επιστήμονας είμαι κ εγω΄κ ξέρω τις δυνατότητες των μηχανημάτων , όπως κ την επικυνδηνότητα πολλών ουσιών- που έχει, κατά τη γνώμη μου, την μερίδα του λέωντος, κ στην απαράδεκτη συμπεριφορά μερικών που δεν έχουν ούτε παιδεία ούτε γνώσεις και που νομίζουν ότι αν φάνε τους κουραμπίεδες σου είναι τρελοί μάγκες κ συμβάλλουν στην ασφάλεια.
Λέγωντας όλα τα παραπανω(και σε προηγούμενες δημοσιεύσεις) μου έρχεται στο νού συνεχως ένα γεγονος:
ότι σε 5 αεροπλάνα δεν αφήνανε τα νερά(που λέει ο λόγος) κ αφήσανε ραδιενεργό πολόνιο να κάνει βόλτες στην ευρώπη.
Το λήγω εδώ.
Καλή χρονία σε όλους, με υγεία κ ευτυχία!

Ε...καλά! Γνωστό ότι η ανθρώπινη βλακεία δεν έχει όρια και ότι συμβαίνουν λάθη. Και τί με αυτο?
Το καλύτερο μηχάνημα πάντως (και εγώ είμαι υπερ της τεχνολογίας)δεν αντικαθιστά τον άνθρωπο και τη δική του αντίληψη (οι ανήκοντες στις ανθρωπιστικές επιστήμες έχουμε αδυναμία στον homo sapiens). Αλλωστε αφού γνωρίζεις από εκρηκτικά θα γνωρίζεις ότι τόσο τέτοιου είδους υλικά, όπως και άλλες παράνομες ουσίες πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτές απο μηχανηματα. Παρατηρητικότητα από ανθρωπινο παράγοντα είναι το κλειδί.Ε..και ας αφήσουμε τον σεκουριτά να φάει και τον κουραμπιέ, τώρα που είναι και γιορτές!
Καλό 2008 με πολλές και ασφαλεις πτήσεις σε όλους (και εγω σήμερα πετάω!!!!) :D

Στην NYC τα μετρα αδιαφορα,τουλαχιστον ετσι καταλαβα,αντιθετα στην Ζυριχη πολυ πολυ αυστηρα και προς NYC αλλα και προς ΑΤΗ(σε σχεση παντα με της ποσοτητες για υγρα στην καμπινα).

Αεροδρομιο Manchester για Αθηνα, μεχρις εδω ολα οκ, ελα ομως που ημουνα συναχωμενος
και εφερα μαζι μου explosive Otrivin!!! :shock:
Απαγορευεται μου ειπε η κυρα!! δεν μπορεις να το παρεις μαζι σου, ρε χρυση μου ρε my dear..I have the cold,
τιποτα..οποτε της λεω δωστο μου( το μπουκαλακι) να τραβηξω 2 σνιφιες :) , ΟΧΙ !!!! ουτε και αυτο επιτρεπεται
μου λεει και παραλληλα φωναζε εναν αρχηγο για να του πει οτι ειμαι disruptive pax!!
Δεν μπορειτε να φανταστειτε πως αισθανομουνα, το τι ακουγan (απο μεσα μου :) ), ο Blair και ο mother lover bush
δεν λεγονται εδω, σημειωτεον ολη αυτη την ωρα ειμαι με τις καλτσες,τα υποδηματα στο χερι,ζωνη βγαλμενη κλπ..κλπ..
οχι μονο εγω αλλα και οι αλλοι επιβατες, ηταν μια αξεχαστη εμπειρια, απο ολη αυτη την διαδικασια,πλην ομως
επρεπε να γινει για το καλο μου,και για το καλο των υπολοιπων επιβατων
Αλλωστε αν ανακατεψεις otrivin,κραγιον,σαλτσα απο κρεας,και καλαμποκι,εχεις ενα τελειο εκρηκτικο
μηχανισμο(οπως βλεπετε δεν σας εδωσα τις αναλογιες :) )
Σαν δεν ντρεπονται, οι παλιολεχριτες,θελουν αμετι μωχαμετι να μας κανουνε να τους χειροκροτησουμε,διοτι δηθεν μας προστατευουν απο τρομοκρατες,απο αυτους ποιος θα μας προστατεψει?
Εχουν το θρασος οι αλητηριοι και ανεβαζουν στο youtube, εικονες θανατωσης αμαχου κοσμακη, και καυχιουνται για αυτες τις
πραξεις τους τα λωλοπαιδα του κερατα. οι φονιαδες των λαων!!
Ειναι να τρελαινεσαι..τι να πεις...
Οσο για τα μετρα ειναι αδικαιολογητα,ηλιθια, απαραδεκτα καλακισμενα, ..κλπ..κλπ
Αν θελει να την κανει καποιος(οι)την λαδια θα την κανει..τερμα..τελεια και παυλα (η γνωμη μου)