oaicarus
Business-Class-Member
- Περιοχή
- Athenes, Grece
- Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
- OAL
- Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
- LGAV
Καλησπέρα και Χριστός Ανέστη!
Καταρχάς, το ταξίδι αυτό μπορώ να πω πως οργανώθηκε και αποφασίστηκε πάρα πολύ απότομα. Συγκεκριμένα με ημερομηνία αναχώρησης το Σάββατο 6 Μαΐου, το ταξίδι οργανώθηκε την Πέμπτη.
Λόγω και κάποιων υποχρεώσεων στην Κέρκυρα, αποφασίσαμε να πάμε στην Κέρκυρα με το υδροπλάνο και να μείνουμε εκεί ένα βράδυ (να προσκυνήσουμε και τον Άγιο).
Έτσι και μετά από αρκετό ψάξιμο, κυρίως από πλευράς AirSea Lines, κλείσαμε δύο εισιτήρια μέσω Internet και ξεκινήσαμε...
Iωάννινα - Κέρκυρα
Ημερομηνία: 06 Μαΐου 2006 Ώρα: 16:00
Πτήση: PEV 204
Αεροσκάφος: De Havilland DHC-6 Twin Otter 300
Νηολόγιο: SX-BVP
Θέσεις: 5F, 5G
Τιμή: 60 euro/άτομο με επιστροφή
Με πολλή ανακούφιση λόγω της καλοκαιρίας (λιγότερο κύμα στη λίμνη), φτάνουμε στο λεγόμενο terminal της AirSea Lines στο Λιμάνι Περάματος στην Παμβώτιδα. Terminal βέβαια, είναι μία κουβέντα. (https://www.airliners.gr/community/album_page.php?pic_id=7316) Όχι ότι είναι άσχημο βέβαια για μια εταιρεία του μεγέθους της AirSea αλλά πάντως είναι μια διαφορετική εμπειρία.
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή που πάμε να μπούμε μέσα μας σταματάει ένας από τους δύο υπαλλήλους στην είσοδο και μας λέει να περιμένουμε λίγο απέξω διότι βρισκόταν μέσα τηλεοπτικό συνεργείο από τοπικό κανάλι που έπαιρνε συνέντευξη από τη δεύτερη υπάλληλο, για τα υδροπλάνα. Τελειώνει η συνέντευξη και μπαίνουμε στο εξαγωνικό λυόμενο για check-in. Με το απόκομμα από την online αγορά των εισιτηρίων, μαθαίνουμε πως ούτε κάρτες επιβίβασης δίνονται, ούτε και συγκεκριμένες θέσεις (καθόμαστε όπου θέλουμε). Μόνο ζυγίσαμε τη μία αποσκευή που είχαμε (στην ίδια ζυγαριά όπου πήγε ύστερα μία επιβάτις να ζυγιστεί (!). Ευτυχώς βέβαια η δική μας βαλίτσα ήταν κάτω από 13 κιλά, αλλιώς θα πληρώναμε επιπλέον 2 ευρώ) και περιμέναμε περίπου 20 λεπτά οπότε και ξεπρόβαλε το SX-BVP. Αφού κάνει και τη στροφή του για να δέσει στο λιμάνι (ότι θα χρησιμοποιούσα αυτή τη φράση για αεροπλάνο, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό) μας ειδοποιούν για επιβίβαση. Ο κυβερνήτης ήταν τελικά Ιταλός, χωρίς αυτό να λέει τίποτα, αλλά ο συγκυβερνήτης που μας μίλησε ήταν πολύ καλός και ευγενής. Μπήκαμε λοιπόν στο DHC-6 (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι πάααααρα πολύ κοντό και στενό, με τα καθίσματα σε διαμόρφωση 1-2) καθίσαμε στις θέσεις 5F, 5G (αυτό δεν το πολυκατάλαβα, καθότι υπήρχαν στα αριστερά οι θέσεις Α και δεξιά οι θέσεις F, G
), με μια μοναδική παραφωνία: όλες οι θέσεις παρουσίαζαν μια έντονη τάση κλίσης προς τα εμπρός. Με μεγάλη μου έκπληξη αφού κάθισα διαπίστωσα πως τα παράθυρα είχαν τρύπες! Φυσικά η καμπίνα δεν συμπιέζεται (εγώ δεν το ήξερα πάντως) και όταν ξεκινούν οι κινητήρες μπαίνουν όλα τα καυσαέρια μέσα. Σε οποιαδήποτε θέση και να κάθεσαι. Μετά από μια σύντομη επίδειξη ασφάλειας (την οποία έκανε ο συγκυβερνήτης απέξω από το αεροσκάφος στηριζόμενος στην πίσω αριστερή πόρτα) ξεκίνησαν οι κινητήρες. Στην αρχή (πέραν της μυρωδιάς) δεν με ενόχλησαν καθόλου, ούτε καν από θόρυβο. Έχω άλλωστε συνηθίσει στα ATR της Ολυμπιακής. Όταν όμως άρχισε να επιταχύνει στη λίμνη για την απογείωση (ακριβώς στις 16:00) κατάλαβα γιατί κάποιες θέσεις έχουν στις θήκες τους ωτασπίδες (δυστυχώς όχι η δική μου, πάντως). Η απογείωση ήταν πραγματικά μαγευτική, όπως και η πτήση πάνω από την πόλη. Εκεί κάπου άρχισε το όλο περιβάλλον να παγώνει επικίνδυνα (λόγω των οπών στα παράθυρα), όμως 2-3 λεπτά μετά άνοιξε το καλοριφέρ. Ακόμα χειρότερα, διότι ο ζεστός αέρας έγινε από ένα σημείο και έπειτα ανυπόφορος, σε συνδυασμό μάλιστα με τον ήλιο που έμπαινε από τα παράθυρα. Εγώ φυσικά τράβηξα βίντεο από όλες τις φάσεις της πτήσης, αλλά και από το cockpit. Από τη θέση μου βέβαια, διότι το σήμα για τις ζώνες ασφαλείας δεν έσβησε παρά μόνο όταν δέσαμε στην Κέρκυρα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης εξεπλάγην από το χαμηλό ύψος στο οποίο πετάει, αλλά και από τις "περίεργες" αναταράξεις (σαν να βρίσκεσαι σε Cessna). Χωρίς να το καταλάβουμε φτάσαμε στην Κέρκυρα, όπου προσθαλασσωθήκαμε σε απόσταση αναπνοής από τρία ιστιοφόρα και ύστερα ξεκινήσαμε "δεν-ξέρω-τι" (δηλ. τροχοδρόμηση στο νερό, δεν μου έρχεται καμία άλλη λέξη) για τη Μαρίνα Γουβιών. Αφού δέσαμε στην προβλήτα και πήραμε τις αποσκευές και αφού μας αποχαιρέτισαν τα μέλη του πληρώματος) βγήκαμε λίγο πιο έξω όπου περίμενε το λεωφορειάκι της εταιρείας για να μας πάει στην πόλη (για το οποίο όμως πρέπει να πληρώσεις 2 ευρώ επιπλέον/άτομο) και το SX-BMG υδροπλάνο της ίδιας εταιρείας που βρισκόταν σε φάση επισκευών στον αριστερό κινητήρα.
Ήταν μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία, κάτι που πραγματικά αξίζει να ζήσει κανείς. (ακολουθεί το Μέρος 2ο με την επιστροφή στα Γιάννενα)
Αξιολόγηση:
Σέρβις: 5/10
Πτήση: 8/10
Σύνολο: 10/10. Παρά τις πρακτικές δυσκολίες και τις (πολλές) ελλείψεις στο σέρβις (που όμως συγχωρούνται λόγω νεότητας υπηρεσιών) είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Θα το ξανάκανα οπωσδήποτε!
ΥΠΕΡ:
1. Εμπειρία!
2. Τιμή εισιτηρίου.
3. Χρόνος πτήσης σε σχέση με άλλα μέσα
4. Οι πολύ φιλικοί και ευγενικοί υπάλληλοι, τόσο στην Κέρκυρα, όσο και στα Γιάννενα.
5. Περιποιημένο εσωτερικό αεροσκάφους.
ΚΑΤΑ:
1. Μη δυνατότητα επιστροφής στην ίδια μέρα με άλλη πτήση.
2. Υπερβολικός θόρυβος από κινητήρες (λόγω των οπών στα παράθυρα).
3. Άσχημη μυρωδιά όταν είναι σταματημένο (επίσης λόγω των οπών).
4. Λίγο απομακρυσμένες οι βάσεις από τις πόλεις.
Καταρχάς, το ταξίδι αυτό μπορώ να πω πως οργανώθηκε και αποφασίστηκε πάρα πολύ απότομα. Συγκεκριμένα με ημερομηνία αναχώρησης το Σάββατο 6 Μαΐου, το ταξίδι οργανώθηκε την Πέμπτη.
Λόγω και κάποιων υποχρεώσεων στην Κέρκυρα, αποφασίσαμε να πάμε στην Κέρκυρα με το υδροπλάνο και να μείνουμε εκεί ένα βράδυ (να προσκυνήσουμε και τον Άγιο).
Έτσι και μετά από αρκετό ψάξιμο, κυρίως από πλευράς AirSea Lines, κλείσαμε δύο εισιτήρια μέσω Internet και ξεκινήσαμε...
Iωάννινα - Κέρκυρα
Ημερομηνία: 06 Μαΐου 2006 Ώρα: 16:00
Πτήση: PEV 204
Αεροσκάφος: De Havilland DHC-6 Twin Otter 300
Νηολόγιο: SX-BVP
Θέσεις: 5F, 5G
Τιμή: 60 euro/άτομο με επιστροφή
Με πολλή ανακούφιση λόγω της καλοκαιρίας (λιγότερο κύμα στη λίμνη), φτάνουμε στο λεγόμενο terminal της AirSea Lines στο Λιμάνι Περάματος στην Παμβώτιδα. Terminal βέβαια, είναι μία κουβέντα. (https://www.airliners.gr/community/album_page.php?pic_id=7316) Όχι ότι είναι άσχημο βέβαια για μια εταιρεία του μεγέθους της AirSea αλλά πάντως είναι μια διαφορετική εμπειρία.
Εκείνη ακριβώς τη στιγμή που πάμε να μπούμε μέσα μας σταματάει ένας από τους δύο υπαλλήλους στην είσοδο και μας λέει να περιμένουμε λίγο απέξω διότι βρισκόταν μέσα τηλεοπτικό συνεργείο από τοπικό κανάλι που έπαιρνε συνέντευξη από τη δεύτερη υπάλληλο, για τα υδροπλάνα. Τελειώνει η συνέντευξη και μπαίνουμε στο εξαγωνικό λυόμενο για check-in. Με το απόκομμα από την online αγορά των εισιτηρίων, μαθαίνουμε πως ούτε κάρτες επιβίβασης δίνονται, ούτε και συγκεκριμένες θέσεις (καθόμαστε όπου θέλουμε). Μόνο ζυγίσαμε τη μία αποσκευή που είχαμε (στην ίδια ζυγαριά όπου πήγε ύστερα μία επιβάτις να ζυγιστεί (!). Ευτυχώς βέβαια η δική μας βαλίτσα ήταν κάτω από 13 κιλά, αλλιώς θα πληρώναμε επιπλέον 2 ευρώ) και περιμέναμε περίπου 20 λεπτά οπότε και ξεπρόβαλε το SX-BVP. Αφού κάνει και τη στροφή του για να δέσει στο λιμάνι (ότι θα χρησιμοποιούσα αυτή τη φράση για αεροπλάνο, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό) μας ειδοποιούν για επιβίβαση. Ο κυβερνήτης ήταν τελικά Ιταλός, χωρίς αυτό να λέει τίποτα, αλλά ο συγκυβερνήτης που μας μίλησε ήταν πολύ καλός και ευγενής. Μπήκαμε λοιπόν στο DHC-6 (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι πάααααρα πολύ κοντό και στενό, με τα καθίσματα σε διαμόρφωση 1-2) καθίσαμε στις θέσεις 5F, 5G (αυτό δεν το πολυκατάλαβα, καθότι υπήρχαν στα αριστερά οι θέσεις Α και δεξιά οι θέσεις F, G
), με μια μοναδική παραφωνία: όλες οι θέσεις παρουσίαζαν μια έντονη τάση κλίσης προς τα εμπρός. Με μεγάλη μου έκπληξη αφού κάθισα διαπίστωσα πως τα παράθυρα είχαν τρύπες! Φυσικά η καμπίνα δεν συμπιέζεται (εγώ δεν το ήξερα πάντως) και όταν ξεκινούν οι κινητήρες μπαίνουν όλα τα καυσαέρια μέσα. Σε οποιαδήποτε θέση και να κάθεσαι. Μετά από μια σύντομη επίδειξη ασφάλειας (την οποία έκανε ο συγκυβερνήτης απέξω από το αεροσκάφος στηριζόμενος στην πίσω αριστερή πόρτα) ξεκίνησαν οι κινητήρες. Στην αρχή (πέραν της μυρωδιάς) δεν με ενόχλησαν καθόλου, ούτε καν από θόρυβο. Έχω άλλωστε συνηθίσει στα ATR της Ολυμπιακής. Όταν όμως άρχισε να επιταχύνει στη λίμνη για την απογείωση (ακριβώς στις 16:00) κατάλαβα γιατί κάποιες θέσεις έχουν στις θήκες τους ωτασπίδες (δυστυχώς όχι η δική μου, πάντως). Η απογείωση ήταν πραγματικά μαγευτική, όπως και η πτήση πάνω από την πόλη. Εκεί κάπου άρχισε το όλο περιβάλλον να παγώνει επικίνδυνα (λόγω των οπών στα παράθυρα), όμως 2-3 λεπτά μετά άνοιξε το καλοριφέρ. Ακόμα χειρότερα, διότι ο ζεστός αέρας έγινε από ένα σημείο και έπειτα ανυπόφορος, σε συνδυασμό μάλιστα με τον ήλιο που έμπαινε από τα παράθυρα. Εγώ φυσικά τράβηξα βίντεο από όλες τις φάσεις της πτήσης, αλλά και από το cockpit. Από τη θέση μου βέβαια, διότι το σήμα για τις ζώνες ασφαλείας δεν έσβησε παρά μόνο όταν δέσαμε στην Κέρκυρα. Κατά τη διάρκεια της πτήσης εξεπλάγην από το χαμηλό ύψος στο οποίο πετάει, αλλά και από τις "περίεργες" αναταράξεις (σαν να βρίσκεσαι σε Cessna). Χωρίς να το καταλάβουμε φτάσαμε στην Κέρκυρα, όπου προσθαλασσωθήκαμε σε απόσταση αναπνοής από τρία ιστιοφόρα και ύστερα ξεκινήσαμε "δεν-ξέρω-τι" (δηλ. τροχοδρόμηση στο νερό, δεν μου έρχεται καμία άλλη λέξη) για τη Μαρίνα Γουβιών. Αφού δέσαμε στην προβλήτα και πήραμε τις αποσκευές και αφού μας αποχαιρέτισαν τα μέλη του πληρώματος) βγήκαμε λίγο πιο έξω όπου περίμενε το λεωφορειάκι της εταιρείας για να μας πάει στην πόλη (για το οποίο όμως πρέπει να πληρώσεις 2 ευρώ επιπλέον/άτομο) και το SX-BMG υδροπλάνο της ίδιας εταιρείας που βρισκόταν σε φάση επισκευών στον αριστερό κινητήρα. Ήταν μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία, κάτι που πραγματικά αξίζει να ζήσει κανείς. (ακολουθεί το Μέρος 2ο με την επιστροφή στα Γιάννενα)
Αξιολόγηση:
Σέρβις: 5/10
Πτήση: 8/10
Σύνολο: 10/10. Παρά τις πρακτικές δυσκολίες και τις (πολλές) ελλείψεις στο σέρβις (που όμως συγχωρούνται λόγω νεότητας υπηρεσιών) είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Θα το ξανάκανα οπωσδήποτε!
ΥΠΕΡ:
1. Εμπειρία!
2. Τιμή εισιτηρίου.
3. Χρόνος πτήσης σε σχέση με άλλα μέσα
4. Οι πολύ φιλικοί και ευγενικοί υπάλληλοι, τόσο στην Κέρκυρα, όσο και στα Γιάννενα.
5. Περιποιημένο εσωτερικό αεροσκάφους.
ΚΑΤΑ:
1. Μη δυνατότητα επιστροφής στην ίδια μέρα με άλλη πτήση.
2. Υπερβολικός θόρυβος από κινητήρες (λόγω των οπών στα παράθυρα).
3. Άσχημη μυρωδιά όταν είναι σταματημένο (επίσης λόγω των οπών).
4. Λίγο απομακρυσμένες οι βάσεις από τις πόλεις.