Βασίλη με μία πρώτη ανάγνωση έτσι φαίνεται, αλλά δεν είναι έτσι. Αφενός το αεροπλάνο δεν κάνει μόνο ένα δρομολόγιο την ημέρα. Δηλαδή δεν πετάει ένας και οι υπόλοιποι τέσσερεις κάθονται.
Αφετέρου να υπολογίσεις ότι ο κάθε χειριστής απαγορεύεται δια νόμου να εργαστεί πάνω από 50-55 ώρες την εβδομάδα (ώρες εργασίας, όχι πτήσης), και έχει και άλλους περιορισμούς (7-8 ρεπό τον μήνα, 100 ώρες πτήσης τον μήνα, όχι παραπάνω από 3 ολονύκτια δρομολόγια στην σειρά και άλλα πολλά τα οποία μάλιστα ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και γι'αυτό μιλάω γενικά).
Την σήμερον ημέρα, σπάνια θα βρείς σε εταιρεία να πηγαίνει ο πιλότος στην δουλειά και να γυρίζει σε λιγότερο από 10 ώρες (αν κάνει μικρά δρομολόγια, θα κάνει πολλά, αν κάνει ένα θα είναι "βαρβάτο"). Πολλές φορές μάλιστα φτάνει και τις 12 ώρες την ημέρα, ακόμα και τις 13. Αν βάλεις λοιπόν 10 ώρες την ημέρα επί 5 μέρες, φτάνει το εβδομαδιαίο όριο και αναγκαστικά κάθεται δύο μέρες. Μπορεί να φτάσει το όριο σε 4 μέρες και να κάθεται 3. Αν δείς όλο αυτό το "γαιτανάκι" ξεδιπλωμένο, τα 5 πληρώματα ανά αεροπλάνο είναι το απόλυτο ελάχιστο στην πραγματικότητα και οι πιλότοι που πετάνε σε τέτοια σμήνη, καίνε μπιέλες στην κυριολεξία. (Βλέπε Ryanair για παράδειγμα, που βάζουν 900 ώρες πτήσης και χαλαρά πάνω από 600 προσγειώσεις τον χρόνο :? )
Το θέμα είναι αν θεωρούνται οι 55 ώρες την εβομάδα πολλές ή λίγες. Ένας υπάλληλος δουλεύει 40 χωρίς υπερωρίες και προφανώς ο χειριστής όπως καταλαβαίνεις, στην 55η ώρα θα πρέπει να είναι σε ασφαλή επίπεδα διαύγειας.
ΥΓ Και στο κάτω κάτω, εσείς παίρνετε και .....πτητικό ! (που λέει ο λόγος

)