ATH-HEL-STO-HEL-TLL-HEL-ATH : "The Baltic Sea Trip"

• Thread starter Thread starter jerry
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
..ας παίξουμε με μερικές τάπες βαρελιών...μέχρι να έρθει και η ώρα του TLL. ... :wink:

...Η επιστροφή από STO ήταν πολύ ήρεμη έως κουραστικά ήρεμη... :lol:
Λοιπόν κάποια στιγμή έπιασα κουβέντα με τον διπλανό μου μπας και βγάλει κάτι το επιτόπιο ρεπορτάζ. Ο Άρι λοιπόν ήταν φοιτητής από το Τούρκου και έδωσε δυο-τρεις προτάσεις που μας έβαλαν μετά σε απίστευτες καταστάσεις πίσω στο HEL. Πρότεινε να πάροπυμε τραίνο για Τούρκου, ή κάποια "φτηνή πτήση" :roll: για κάπου στον βορρά. Βέβαια η κατακλίδα του ήταν ότι έπρεπε να δούμε και το Ταλλίν...

Αφού κατεβήκαμε από το σαύρο, πήγαμε να τσεκάρουμε τί μπορεί να παίζει με κάποια επίσκεψη για την Κυριακή, μέχρι να έρθει το βράδυ και να την Μαλεύσουμε. Κάτι έπαιζε με αυτό το αεροδρόμιο πάντως (ΗΕL). Λες και είχε πέσει το μαύρο σκοτάδι...Δεν υπήρχε ίχνος ζωής... :shock:
Ελάχιστα φώτα, σπάνια ανθρώπινες υπάρξεις και μία ησυχία που άγγιζε τα όρια του Θρίλερ...Μου θύμισε κάτι από Άκι Καουρισμάκι (φινλανδός σκηνοθέτης) και τις υπέροχα αυτοκτονικές ταινίες του ("μακριά πετούν τα σύννεφα"...δείτε το και θα με θυμηθείτε).
Και κει είπαμε να ταράξουμε λίγο τα νερά και να ξυπνήσουμε λίγο το αεροδρόμιο....

...επιλέγουμε το κεντρικό ντέσκ της Finnair, κάτω από τον πίνακα ανακοινώσεων...Μία υπέροχα αθώα μελαχρινή υπάλληλος έμελε να ήταν το τέταρτο μέλος στο... παιχνίδι μας... :lol:

...Γειά σας...
...γειά σας, απάντησε τόσο αθώα...πώς θα μπορούσα να σας φανώ χρήσιμη?...(Αμ δεν τα ρωτάνε αυτά σε ξένους τόπους καλή μου... :D )...
...θα θέλαμε να μας βοηθήσετε λιγάκι...
...παρακαλώ...επέμενε η μικρή φινλανδέζα...
...λοιπόν...τί θα μας προτείνατε για αύριο?...
...κόκαλο η νεαρά...Τί εννοείτε?...
...εννοούμε..τί θα προτείνατε γιαμία ημερήσια βόλτα με αεροπλάνο στην χώρα σας...
...____________...
...πoία πτήση δηλαδή θα μας προτείνατε και σε καλή τιμή...
...ε..ε...δεν μου έχει ξανατύχει κάτι τέτοιο...πρόλαβε και ψέλισε...
Για να μην σας κρατώ και σε αγωνία, για περίπου είκοσι λεπτά μας έλεγε κάθε πιθανή επιλογή για κάθε πόλη της Φινλανδίας...Βγάλανε και οι άλλοι τα προγρτάμματα δρομολογίων...βλέπαμε τους προορισμούς της εταιρίας και η μικρή φινλανδέζα μας έδινε τα data... Κάποια στιγμή, όταν ζεσταθήκαμε, οι ταχύτητες άγγιξαν αυτές της ADSL... :lol: Ίβαλο? Κόλκαλα? Ούλου? Τάμπερε?...Εκεί πετάγεται ο dtrach και φωνάζει...ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ ΤΑΜΠΕΡΕ...ΔΕΝ ΠΑΩ ΕΚΕΙ...ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ...ΘΑ ΠΑΩ ΚΑΙ ΜΕ ΑΤR? ΔΕΝ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ...ΟΧΙ ΤΑΜΠΕΡΕΕΕΕΕ...
...τρόμαξε και την κοπέλα που κάποια στιγμή ήθελε να βάλει τα κλάματα, αλλά μετά μάλλον ψιλογούσταρε και αυτή και πήραν φωτιά τα keyboard... :lol:
Στο τέλος ψηφίσαμε να πάρουμε το Rovaniemi με τα 160€... Δεν είχε θέσεις απιστροφής όμως...Λέμε Ίβαλο τότε με 170€...δεν είχε θέσεις...ε μην σας φουσκώνω φτάσαμε να βλέπουμε μέχρι και το Μάριενχαμ με Ατάρι. Κάπου εκεί μας έπσε και μας...η λαχτάρα για Finnair και είπαμε να αφήσουμε την μικρή φινλανδέζα στην ερημιά του φινλανδέζικου γραφείου της...
Τελικά αποφασίσαμε να πάμε στο Ταλλίν... Επιλογή που θα σας κρατήσει κοντά μας για τις επόμενες 20 σελίδες... :lol:

captainjumbo":1zwqk51l said:
...τρόμαξε και την κοπέλα που κάποια στιγμή ήθελε να βάλει τα κλάματα, αλλά μετά μάλλον ψιλογούσταρε και αυτή και πήραν φωτιά τα keyboard... :lol:
....και είπαμε να αφήσουμε την μικρή φινλανδέζα στην ερημιά του φινλανδέζικου γραφείου της...

Μα καλά, δεν ντρέπεστε; Τη βρήκατε μικρή και άβγαλτη και είπατε να της ανεβάσετε την πίεση; Άντε μετά να πιστέψει το "Live your myth in Greece" η φτωχή σκανδιναβή. Έπρεπε να ήμουν εγώ στη θέση της και να βλέπατε τι θα παθαίνατε και τι σημαίνει στα φινλαδικα το "Mina olen kreikkalainen matkatoimisto"! One way για την KRN στη Σουηδία θα σας έβγαζα να γίνετε ανθρακωρύχοι.

"Kiitos, Andi, kiitos", αλλά η μικρή φινλανδέζα από ένα σημείο κι ύστερα, έδειχνε σε τρελά κέφια. Εκεί κάπου κοντά στη Jivayskyla? έδειχνε να έχει πια λυθεί και ήταν έτοιμη για τρελλές προτάσεις... :lol: Μόλις άκουσε δε ότι είμαστε και από την kreikkaland, της ολοκληρώθηκε το όνειρο... :lol:
Όσο για την KRN, όχι δεν είχαμε φτάσει σε τέτοιο αδιέξοδο. Τώρα εάν μας το κάνεις δώρο, θα βρούμε τρόπο να γυρίσουμε...ίσως από Lulea... :?: :idea: :lol:

Το trip report σας με έβαλε σε νέες αναζητήσεις. Για 22 Σεπτεμβρίου έχω κάνει μια κρατησούλα για ένα μονοήμερο στη Στοκχόλμη από την Κοπεγχάγη (βλ. υπογραφή μου). Αξίζει τον κόπο να πάω έστω και για μία μέρα (9:20 το πρωί με 20:30 το βράδυ) ή τα έχω εντελώς χαμένα και δεν ξέρω τι μου γίνεται; :twisted: Σε όσους το λέω με κοιτούν παράξενα, για αυτό το λόγο ρωτάω το αξιότιμο φόρουμ.

aakunz":2tjwus8y said:
Αξίζει τον κόπο να πάω έστω και για μία μέρα (9:20 το πρωί με 20:30 το βράδυ) ή τα έχω εντελώς χαμένα και δεν ξέρω τι μου γίνεται; :twisted:

Δεν είναι άσχημα, κι εγώ την πρώτη τη φορά, ουσιαστικά είδα τη Στοκχόλμη σε μονοήμερη εκδρομή από άλλο μέρος της Σουηδίας. Παίρνεις μια γενική εικόνα του κέντρου και προλαβαίνεις να περπατήσεις και την παλιά πόλη. Τώρα αν θέλεις να δεις και το περιφήμο Vasa Museet (δεν μιλώ για τα υπόλοιπα) ή/και το Skansen, μάλλον πρέπει να κάνεις -τουλάχιστον- μια διανυκτέρευση... :roll: :wink:

Ενημερωτικά πάντως, το Arlanda απέχει μια σημαντική απόσταση από την πόλη (45 km).

Αυτο ακριβώς σκεφτόμουν, λίγες ώρες στη Gamla Stan ή και λίγες στο Skansen. Όσο για την απόσταση, ευτυχώς υπάρχει και το arlandaexpress.
Πάντως βρήκα ένα καλό ναύλο και το έκοψα. Μόλις 108 ευρώ μετ' επιστροφής

@aakunz : Μην ακούς κανένα... Μια χαρά είσαι... Γιατί να μην το κάνεις; Μια μερούλα μπορεί να μην είναι αρκετή αλλά είναι παραπάνω από το τίποτα...

Ας είναι καλά το Arlanda Express και η τσέπη μας..

Και για να γυρίσω στο report
Get ready, TLL coming soon :wink:

@aakunz
Για βόλτα είναι μια χαρά η ημερήσια στην STO. Συμφωνώ με τον Χρήστο ότι μπορείς κάποια άλλα πράματα να τα δεις άλλη στιγμή. Πάρε τώρα μια τζούρα και βλέπεις... :wink:

ΒΤW, δεν μας λες και το πρόγραμμά σου (υπογραφή..), έτσι για να ιντριγκαριστούμε λίγο πριν έρθει και το TLL hit by jerry.. :D

TLL trip

Συγνώμη για την καθυστέρηση μετάβασης στο TLL απλά τύχαιναν συνεχώς διάφορα πράγματα και ανεβάλλετο συνεχώς η συγγραφή του report...

Λοιπόν, όπως καταλάβατε φόλα η Finnair δεν μας άφησε να την προτιμήσουμε για αυτό το μοναδικό ταξίδι εντός Φινλανδίας... Έτσι και εμείς τα μπογαλάκια μας, και σε άλλη εταιρεία...

Παρακαλώ διαβάστε πρώτο το report από την αρχή ως το τέλος και ύστερα ανοίξτε τις φωτογραφίες, έχει σημασία...

HEL-TLL 25SEP05 DEPARTURE 10:05

Πρωινό ξύπνημα, πλούσιο πρωινό (ναι ναι το είχε και αυτό το καταπλητικό μας ξενοδοχείο) και βουρ για το τέρμιναλ των αναχωρήσεων. Εκεί έχοντας κάνει την κράτησή μας, πήραμε στο χέρι τις κάρτες επιβίβασης, επεξεργαστήκαμε λίγο τη συμπαθέσταση αίθουσα αναμονής και κατόπιν βάσει και του πίνακα αναχωρήσεων αποφασίσαμε ότι πρέπει επιτέλους να μας τσεκάρουν μιας και το gate είχε ανοίξει... Δείτε στιγμιότυπο από την επιβίβαση του captainjumbo εδώ και τη γλυκύτατη φινλανδή τσεκαρίστρια... Ακολούθησε έλεγχος διαβατηρίων (μην ξεχνάτε ότι η Εστονία μόλις πρόσφατα μπήκε στην ΕΕ)

Η έκπληξή μας ήτο μεγάλη μιας και από την αναμονή στο gate βλέπαμε ότι θα ταξιδεύαμε με τζάμπο!! και την ονομασία Kvaerner Fjellstrand... Στις 9.55 και ακριβώς στην ώρα μας (βάσει του πίνακα αναχωρήσεων πάντα) ξεκίνησε η επιβίβαση από την φυσσούνα Κάποιοι φοβόντουσαν το μεγαλείο και το ύψος της φυσσούνας (το dtrach εννοώ).

Ω ναι! Και πλέον ήμασταν μέσα στο jumbo! Το σύστημα ήταν free-sitting λόγω μειωμένης πληρότητας, οπότε προτιμήσαμε τις θέσεις A/C στις μπροστινές σειρές, κοντά και στο IFE, που μέχρι την αναχώρηση έδειχνε live το σημείο αναχώρησης...

Και ύστερα έγινε η επίδειξη σωστικών μέσων στο σκάφος από τις οθόνες για να γίνει το towing και η αναχώρηση λίγο αργότερα... Τίποτε δεν ήταν δωρεάν στην πτήση, η οποία ήταν πολύ ήρεμη και απολαυστική... Μέχρι να φτάσουμε στη φυσσούνα μας στο TLL...

Και τώρα μπορείτε να ξαναδιαβάσετε το report από την αρχή και να καταλάβετε κάποια πράγματα καλύτερα :wink: αν και οι πιο ψαγμένοι φαντάζομαι θα το έχετε υποψιαστεί :wink:

Το Tallinn
Όσον αφορά στο TLL, πραγματικά έμεινα εντυπωσιασμένος...Πρόκειται για μία πόλη, σαν να βγαίνει από παραμύθι ή από το μεσσαίωνα...
Περιηγηθήκαμε σε διάφορα σημεία της,
TLL1
TLL2
TLL3

βλέποντας το ότι έχει αναπτύξει πολύ τουρισμό και προσεκλύει κόσμο...
μιλώντας με τους αυτόχθονες πωλητές οι οποίοι θέλαν να μας φορτώσουν με διάφορα καλούδια τουριστικά και με τις παραδοσιακά ντυμένες Ταλινοπούλες που πουλούσαν τα καραμελωμένα αμυγδαλά τους...
και φυσικά ανακαλύπτονταςκαι το ελληνικό στοιχείο

Βέβαια, όλα αυτά ήταν απλά ένας μακρύς δρόμος για μία άλλη πτυχή της πόλης, που ονομάζεται Lenujaam (ταλινιστί : αεροδρόμιο)

ΤΟ BE CONTINUED...

Wste me Jumbo e???????? LOOOOOOOOOOOOOL :lol: :lol: :lol: :lol:

poly kalo, poly kalo!!!

fagate sto elliniko estiatorio?