Re: Ατύχημα της ΤΗΥ στο Amsterdam
Νομίζω ότι το κείμενο του CVR δεν είναι ανακοινώσιμο πρίν το πλήρες πόρισμα. Το έχει δεί κανείς πουθενά?
Σχετικά με την κατάσταση των κινητήρων, εγώ εξέφρασα τίς σκέψεις μου φοβούμενος επανάληψη run-down αναλόγου του Χίθροου. ΕΥΤΥΧΩΣ τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πιθανόν οι κινητήρες να μην έφτασαν σε full thrust όπως λέει ο Hastaroth, ή ο CFM να έχει περισσότερες αντοχές στο περίβλημα των fan blades.
Στο τεχνικό του θέματος. Προφανώς και δεν υπήρχε autoland. Γι'αυτό και εγώ έγραψα πρίν ότι η ανακοίνωση των Ολλανδών είχε τρύπες. Το autothrottle δεν έπρεπε να κάνει αυτό που έκανε, άσχετα με το τί έδειχνε το χαλασμένο ραδιουψόμετρο. Κατά την γνώμη μου το πλήρωμα μπορεί ναι ή μπορεί και όχι, να πήρε χαμπάρι την βλάβη του ραδιουψομέτρου. Είναι πολύ μικρή ένδειξη και "άχρηστη" στα 2000 πόδια. Αυτό που σίγουρα θα τους τράβηξε την προσοχή είναι η προειδοποίηση ότι είναι χαμηλά και οι τροχοί δεν είναι κάτω (ψευδής, αλλά βάρεσε). Εκεί αρχίζει το μπέρδεμα. Ψάχνοντας να δούνε γιατί το ακούνε (ειδικά αν ήταν στα σύννεφα), η πρώτη σκέψη θα ήταν το ραδιούψόμετρο και μπάς και είναι χαμηλότερα από ότι νομίζουν. Εκεί μπορεί να το πρόσεξαν. Η αντίδραση στο χαλασμένο ραδιουψόμετρο του κυβερνήτη θα έπρεπε να ήταν σχεδόν μηδενική. Δεν τρέχει και τίποτα. Το όργανο δεν ήταν απαραίτητο στην συγκεκριμένη προσέγγιση. Άρα τέλος συναγερμού με το που κατέβηκαν οι τροχοί. Όλα αυτά που χαλάνε λίγο την ρουτίνα και την ακολουθία των γεγονότων, έχουν τον κίνδυνο να βγάλουν τους χειριστές από τον "ρυθμό" τους. Βάλε και το θέμα εκπαίδευση από πάνω και έτσι μάλλον "έκοψε το γλυκό".
Αυτήν την στιγμή που μιλάμε, η Βρετανική AAIB (Air Accident investigation Branch), κάνει διερεύνηση για σοβαρότατο συμβάν που έγινε στην Νότια Αγγλία, στην ίδια φάση προσέγγισης, με 737-300. Το πλήρωμα, σε ίδιο σκηνικό αλλά για άλλους λόγους, έκανε go-around, και στην κυριολεξία έχασε τον έλεγχο του αεροπλάνου (νύχτα). Τα αεροπλάνο (κατά το go-around) έφτασε να έχει γωνία περίπου 40 μοίρες nose up και η ταχύτητα έπεσε στους 86 κόμβους σε ύψος περίπου 3000 πόδια. Μετά από stall, οι πιλότοι κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο και να επαναφέρουν το αεροπλάνο σε κανονικές παραμέτρους.
To line training είναι αρκετά απαιτητική πτήση. Η εμπειρία και οι ικανότητες του εκπαιδευτή δεν είναι ο μόνος και καταλυτικός παράγων. Μεγάλη σημασία παίζει και ο εκπαιδευόμενος. Ένας πολύ καλός εκαπιδευόμενος που είναι αστέρι και αλάθητος, μπορεί να "κοιμήσει" τον εκπαιδευτή. Επίσης κάποιος εκπαιδευόμενος δύστροπος ή ξεροκέφαλος μπορεί να εκνευρίσει τον εκπαιδευτή. Ανθρώπινα είναι αυτά.
Έγραψα πρίν μερικά πόστ, ότι δυστυχώς υπάρχουν και εταιρείες που προάγουν σε εκαπιδευτές τους αρχαιότερους ή "κολλητότερους" και όχι απαραίτητα τους ικανότερους. Δεν σημαίνει αυτό ότι αυτό ίσχυε και στην περίπτωση του συγκεκριμένου. Απλά ότι γίνεται. Είναι θέμα δομής της εταιρείας. Ο φίλος μας ό docORL, με το χέρι στην καρδιά, θα μπορούσε να μας πεί αν υπήρξαν στο παρελθόν εκπαιδευτές στην ΟΑ οι οποίοι ήταν ανεπαρκείς γι΄αυτήν τη δουλειά. Μεμονωμένοι μέν αλλά υπαρκτοί.
aas59":36fkf6b1 said:
Ίσως κάτι παραπάνω να γνώριζαν οι πιλότοι της ΤΗΥ που τόσες μέρες στα forums προσπαθούσαν να περάσουν την θεωρία των W.T.
Τώρα αυτό, δεν ήταν ανεύθυνη στάση των Τούρκων πιλότων? Ο σκοπός μιάς διερεύνησης, πρωτίστως, είναι η αποκάλυψη τυχόν ανωμαλιών και λαθών που θα μπορούσαν να αποφευθούν στο μέλλον. Δηλαδή οι Τούρκοι πιλότοι του 737-800, θα κοιμόντουσαν ήσυχοι αν πέρναγε το δικό τους και τα πραγματικά αίτια ή σχεδιστικά λάθη μέναν στο σκοτάδι? Το ίδιο αεροπλάνο δεν πετάγανε την άλλη μέρα?