C 130 crashed 1991 Όρος Οθρυς

  • Thread starter Thread starter Pocopico
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
gonso":1t1s8981 said:
Αν δεν με απατά η μνήμη μου (έχουν περάσει και 16 χρόνια), το αεροπλάνο πηγαινε από Ελευσίνα-Αγχίαλο. Το 1991 η Αγχίαλος είχε την δυνατότητα να φέρει τον φέρει "μέσα" με έλεγχο ραντάρ και εν συνεχεία μέ ενόργανη προσέγγιση (ILS δεν θυμάμαι αν είχε τότε η Αγχίαλος, αλλά σίγουρα είχε NDB και GCA approach ).
Ναι, έτσι είναι, ILS δεν υπήρχε. Υπήρχαν NDB, D/F, TACAN & GCA/PAR. Δεν θυμάμαι αν είχε ήδη εγκατασταθεί το T-VOR, πρέπει όμως να υπήρχε.

. Πρός αποφυγή τέτοιας ...τρομακτικής καθυστερήσης, οι πιλότοι έχουν την δυνατότητα να απορρίψουν την βοήθεια του ραντάρ και να συνεχίσουν εξ΄όψεως, όπως και έγινε.
Τότε όμως κανείς δεν πετούσε με radar αφού δεν υπήρχε (μόνο τα μαχητικά είχαν GCI) και η Π.Α. έδινε συμβουλευτικές υπηρεσίες radar κατόπιν αιτήσεως, όπως και τώρα. Δηλαδή το radar δεν έμπαινε στις πτήσεις γενικά.

Όσον αφορά την προσέγγιση, τα στρατιωτικά αεροσκάφη μπορούσαν (όπως και τώρα) να ζητήσουν GCA αν ήθελαν, κατά την κρίση τους. Αυτό δεν υποκαθιστά την ύπαρξη radar τομέα και, κυρίως, προσέγγισης που έχει εικόνα του εναέριου χώρου και διορθώνει εγκαίρως τυχόν σφάλματα.

Έτσι γίνεται και σήμερα, πχ από τα ελαφρά και την Αεροπλοοία.
Ναι αλλά μόνο με συνθήκες VFR/VMC και μόνο σε μη ελεγχόμενο εναέριο χώρο.

Το ατύχημα του 1991 είχε πάρα πολλά κοινά με το ατύχημα του 1997 του "Ηρακλή". Η διαφορά ήταν ότι πέτυχε άλλο βουνό, πιό νωρίς σε παρόμοια διαδρομή και ότι είχε 10 φορές λιγότερα θύματα.
Βεβαίως - όπως και παλαιότερο με C-47 στην ίδια περιοχή (Μάνδρα), για το οποίο δεν θυμάμαι λεπτομέρειες. Προσέγγιση (αναχώρηση - άφιξη) εξ όψεως με μη προβλεπόμενη διαδικασία, σε συνθήκες νέφωσης και χαμηλής ορατότητας. Πρόκειται για κακώς εννοούμενη μαγκιά που ευδοκιμεί σε έμπειρους χειριστές. Το τελευταίο δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί ακόμα και αν υπήρχε κάλυψη από radar προσέγγισης, διότι έγινε αμέσως μετά την απογείωση.
 
To ILS εγκατασταθηκε στα τελη του 1990 (98-2000) οπου αρχισαν στο αεροδρομιο να πυκνωνουν οι καλοκαιρινες πτησεις charter... και οι εποχικοι διωγμοί ελληνων (ντοπιων κυριως) φοιτητων προς την Γυραια Αλβιώνα.

Το T-VOR υπήρχε.
 
sv1xv":3ptlk15k said:
gonso":3ptlk15k said:
Έτσι γίνεται και σήμερα, πχ από τα ελαφρά και την Αεροπλοοία.
Ναι αλλά μόνο με συνθήκες VFR/VMC και μόνο σε μη ελεγχόμενο εναέριο χώρο.

Και το C-130 σε τέτοιες συνθήκες ήταν ....νόμιζε.

Να μήν υπάρχει η εντύπωση ότι αυτοί που πέφτουν σε βουνά το κάνουν επίτηδες. Όλοι αυτοί οι πιλότοι, είχαν την πεποίθηση και την βεβαιότητα ότι αυτό που κάνανε, ήταν ασφαλές. Γι'αυτό λέγονται Controlled flight into terrain (CFIT). Υπήρχε στον χειριστή πλήρης εικόνα του τί συμβαίνει, πού ακριβώς βρίσκεται, πού ακριβώς πάει και πού είναι τα βουνά. "Απλά" αυτή η εικόνα κατάστασης που ήταν στο μυαλό του, ήταν λάθος !
 
:6:

@gonzo: έτσι είναι, αλλά μου αρέσει και ο τρόπος που τα γράφεις! Έχεις ταλέντο συγγραφέα.
 
Ως ελάχιστο μνημόσυνο, η λίστα με τα ονόματα των 63 νεκρών:
http://www.insitu.gr/psoipa/alboum/Oros ... artup.html

Θυμάμαι πως μόλις είχα απολυθεί από την αεροπορία τότε και είχα ζωντανές μνήμες ακόμη. Το ατύχημα με είχε σοκάρει. Είχε δε τύχει να γνωρίσω τις μέρες της βασικής, στην Τρίπολη, το Ραδιοναυτίλο του αεροσκάφους. Ένας γλυκός άνθρωπος: πολύ-πολύ αργότερα έμαθα πως ήταν μέλος πληρώματος στην περίφημη αποστολή των Noratlas στην Κύπρο το 1974. Ας είναι σχωρεμένος...

landlover":2dbngjj4 said:
Υπάρχουν αρκετές ιστορίες από κείνες τις μέρες που τις κουβαλάω ακόμα μέσα μου, αλλά πραγματικά δεν ξέρω ποιόν μπορεί τελικά να ενδιαφέρουν....
Και όμως θα μπορούσαν...


sv1xv":2dbngjj4 said:
Σήμερα πιθανώς θα είχε αποφευχθεί το δυστύχημα γιατί θα πετούσε IFR με κανονικό έλεγχο από τον τομέα της ΥΠΑ, μέχρι να ξεκινήσει διαδικασία approach.
Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, ένα C130 σήμερα για να κάνει τη διαδρομή Ελευσίνα-Αγχίαλος υπόκειται στον έλεγχο της ΥΠΑ;
 
john3":12x3gd7t said:
Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, ένα C130 σήμερα για να κάνει τη διαδρομή Ελευσίνα-Αγχίαλος υπόκειται στον έλεγχο της ΥΠΑ;
Βεβαίως. Με εξαίρεση λίγες αποστολές που χαρακτηρίζονται ως επιχειρησιακές, όλες οι άλλες πτήσεις των C-130 & C-27 γίνονται όπως οι πολιτικές VFR (αν ο καιρός το επιτρέπει) ή IFR μέσω αεροδιαδρόμων.

Ακόμα και οι "επιχειρησιακές" πτήσεις, αν εισέλθουν σε ελεγχόμενο εναέριο χώρο, π.χ. τερματική περιοχή πολιτικού αεροδρομίου ή αεροδιάδρομο, πρέπει να συνεργασθούν με την αρμόδια μονάδα της Υ.Π.Α.

Ειδικά για την Ελευσίνα, επειδή είναι μέσα στην μεγάλη τερματική περιοχή των Αθηνών, υπάρχει πάντα εμπλοκή με μονάδα (-ες) της Υ.Π.Α., ή με το FIC ή με την προσέγγιση.
 
Pocopico":3szjft03 said:
Και σιγουρα οι ιστοριες σου ενδιαφερουν πολυ κοσμο αν θελεις να τις πεις


john3":3szjft03 said:
landlover":3szjft03 said:
Υπάρχουν αρκετές ιστορίες από κείνες τις μέρες που τις κουβαλάω ακόμα μέσα μου, αλλά πραγματικά δεν ξέρω ποιόν μπορεί τελικά να ενδιαφέρουν....
Και όμως θα μπορούσαν...

Εχει καλώς... (ίσως αν τα μοιράζεσαι να είναι καλύτερα)

Θα προσπαθήσω να το κάνω με τον σεβασμό που αρμόζει σε ανθρωπους που είτε χάθηκαν οι ίδιοι είτε χάσαν αγαπημένους τους υπηρετώντας την Πατρίδα.

Αν θυμάμαι καλά ήταν Τρίτη προς το μεσημέρι οταν με ειδοποίησαν οτι ""είχαμε χάσει επαφή με τον τον Μπίνα " (σημ. πρόκειται για τον μακαρίτη τον Κυβερνήτη) και μετά το πρώτο σοκ έπρεπε να προετοιμαστούμε για την υποδοχή των συγγενών των μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοουμένων.

Πρώτο μέλημα ήταν ο έλεγχος της λίστας επιβατών πράγμα δύσκολο γιατί ενω η διαδικασία προέβλεπε οτι κάποιος για να επιβιβαστεί έπρεπε να περάσει πρώτα από το γραφείο φόρτου να γραφτεί και από κει με όχημα να πάει στη πίστα κάποιοι που είχαν αργοπορήσει αμέσως μετά την είσοδό τους στη 112 αντί να πάνε ευθεία στο γραφείο φόρτου πήγαν δεξιά στη πίστα που βρισκόταν το αεροσκάφος και επιβιβάστηκαν.Αποτέλεσμα η λίστα να είναι ελλειπής.

Με αυτή τη λίστα βρέθηκα στη πύλη όπου είχαν αρχίσει ήδη να φτάνουν οι πρώτοι συγγενείς προκειμένου να πληροφορηθούν νέα.....

Δε θα ξεχάσω ποτέ ένα πατέρα, παπάς θυμάμαι ήταν, που με αγωνία μέ ρωτούσε σχεδόν με παρακαλούσε να του πω αν το παιδί του ήταν στη πτήση.

Εγώ μη βρίσκοντας το όνομα στη λίστα τον καθησύχασα λέγοντάς του οτι το πιό πιθανό ήταν ο γιός του να μην είχε επιβιβαστεί τελικά σε αυτή τη πτήση γιατί εκείνη την ημέρα είχαν εκτελεστεί και άλλες πτήσεις.

Την ίδια ή την επόμενη μέρα οταν είχε πια χαθεί οποιαδήποτε ελπίδα για την τύχη της πτήσης και ενω οι συγγενείς φιλοξενούνταν στη λέσχη Αξιωματικών με πλησίασε ο ίδιος πατέρας και κρατώντας μου το χέρι μου είπε

"Σε ρώτησα αν το παιδί μου ήταν μέσα καί μου είπες όχι. Γιατί ... ;"

Το μόνο που μπορεσα να κάνω ήταν να τραβηχτώ σε μια γωνία και να με πάρουν τα κλάματα.

Οταν μετά στο τέλος εκείνης της τραγικής εβδομάδας αρχίσαμε να παραδίδουμε τους "δικούς μας ανθρώπους" στους συγγενείς τους η εντολή ήταν σε κάποιοες περιπτώσεις τα φέρετρα να παραδίνονται σφραγισμένα.

Ενας πατέρας σε απόγνωση ζητούσε να ανοιχτεί και όταν έγινε αυτό διαπίστωσε οτι ήταν σχεδόν άδειο. Τότε βρέθηκε εκτός ελέγχου μέχρι που τον πλησίασε ο Παπαναγιωτάκης (ο Διοικητής της 112) βουρκωμένος, τον έπιασε από το μπράτσο και απλά τον κοίταζε στα μάτια σαν να του έλεγε οτι δεν έχω κάτι άλλο να σου δώσω......

Ξαφνικά όλα έγιναν βουβά και μετά από κάποια δευτερόλεπτα, λεπτά , δεν θυμάμαι πόσο κράτησε αυτό, ο πατέρας γύρισε πήρε οτι του δίνανε και έφυγε....

Αν τέτοιες σκηνές δεν έχουν βγεί από αρχαία τραγωδία τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι.

Την Παρασκευή πριν το ατύχημα παρουσιαστήκαν στη 112 δύο σμηνίτες από μετάθεση. Οπως προβλεπόταν θα παίρναν αδεια και θα παρουσιαζόντουσαν πάλι τη Δευτέρα. Σε μια συζήτηση που είχαμε μου είπαν οτι ανήκαν στη ΜΑΦ και τη Τρίτη θα πετούσαν για Κρήτη (αν θυμάμαι καλά το δρομολόγιο του Ηρακλή ήταν Ελευσίνα Αγχίαλο Ηράκλειο Ελευσίνα) και με ρώτησαν αν υπήρχε κενή οργανική θέση στην 112 προκειμένου να αποφύγουν την Κρήτη. Τους ρώτησα τί είχαν σπουδάσει και κατά σύμπτωση οι σπουδές του ενός κουμπώναν με τη κενή θέση. Του είπα να προσπαθήσει το Σαββατοκύριακο να πετύχει να πάρει τη θέση.
Τη Δευτέρα που τους ξαναείδα ο ένας μου είπε οτι κατάφερε να παραμείνει στην 112 στη θέση που του είχα πει.

Ο αλλος την άλλη μέρα πέταξε... για πάντα.

Μακάρι να τους είχα σώσει και τους δύο....

Μακάρι να μπορούσα να δώ σήμερα το παιδί που κατάφερε να μείνει στην 112 και σώθηκε, να είναι γερός, να τον δώ να έχει κάνει οικογένεια, να έχει παιδιά και να μην έχει σπαταλήσει τό δώρο που εκείνη τη μέρα του πρόσφερε η τύχη, ο Θεός, όπως θέλετε πέστε το.

Αυτά και άλλα στοιχιώνουν μέσα μου από κείνες τις μέρες του 91 ευχόμενος όσοι βρίσκονται ψηλά να έχουν ασφαλείς προσγειώσεις και όσοι βρίσκονται ψηλότερα ο Θεός να τους αναπαύσει και εμείς να μην τους λησμονήσουμε.
 
Top