Ολοι οι κινητήρες απο μέγεθος JΤ8D, CFM56, IAE2500 και μεγαλύτεροι εκκινούν με αέρα, και ο λόγος είναι οτι η μάζα που πρέπει να περιστραφεί είναι πολύ μεγάλη και ένα ηλεκτρικό στάρτερ θα ήταν πολύ βαρύ και ενεργοβόρο για αυτή τη δουλειά.
Οπότε για να εκκινήσει ένα Α320, Β737, Β747, Α330 β777 κλπ ο αέρας είναι απαραίτητος. Το ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζεται μόνο για το άνοιγμα και κλείσιμο των βαλβίδων αέρα εκκίνησης, (αν και αυτό σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να γίνει χειροκίνητα).
Ο αέρας μπορεί να προέρχεται:
- απο το APU,
-απο επίγειο μέσο GPU (το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο απο ένα APU σαν του αεροσκάφους τοποθετημένο επάνω σε οχημα ή καρότσι),
-απο κινητήρα ο οποίος λειτουργεί.
Το cross bleed start είναι μια δυνατότητα που υπάρχει αλλά στις μέρες μας σπάνια χρησιμοποιείται.
Ο λόγος είναι οτι για να μπορέσει να δώσει αρκετή πίεση και παροχή αέρα ένας κινητήρας για εκκίνηση πρέπει να ανεβάσει στροφές σε τέτοιο σημείο που είναι προβληματικό για τα σημερινά αεροδρόμια με μεγάλη κίνηση αεροσκαφών και οχημάτων εδάφους στίς πίστες. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι εκκίνηση σε pushback και βλάβη του APU μετά την εκκίνηση του πρώτου κινητήρα.
Αρκετές εταιρείες (κυρίως σε Β737) για λόγους ασφαλείας του προσωπικού εδάφους όταν δεν λειτουργεί το APU και γίνεται η εκκίνηση με GPU εφαρμόζουν την εξής πρακτική για να μην αναγκαστεί ο οδηγός που θα απομακρύνει το GPU να πλησιάσει σε επικίνδυνη απόσταση τον κινητήρα: Εκκινούν με το GPU τον Νο1, απομακρύνεται το GPU το οποίο ήταν σταθμευμένο μπροστά απο τον Νο2 και κατόπιν εκκινούν τον Νο2 ΄με cross bleed start αφού έχουν τροχοδρομήσει σε ασφαλή περιοχή.
Εγραψα προηγουμένως "στις μέρες μας" διότι πριν πολλά χρόνια στα έρημα τότε αεροδρόμια της Ρόδου, της Σαντορίνης ή της Αλεξανδρούπολης πχ, τα GPU πολλές φορές χάλαγαν και όταν ερχόταν αεροπλάνο χωρίς APU, άφηνε ένα κινητήρα σε λειτουργία, φόρτωνε-ξεφόρτωνε, εκκινούσε με cross bleed και όλα καλά. Ειδικά αεροπλάνα που είχαν τοποθετημένους ψηλά τους κινητήρες (DC-9, B727) ή μακριά απο το σκάφος (Β707/720 Νο1) και υπήρχε "σχετική" ασφάλεια.
Αν δε λειτουργεί η APU επιτρέπεται να απογειωθεί ο πιλότος;
Ναι, επιτρέπεται να είναι χαλασμένο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, εκτός απο ειδικές περιπτώσεις (ETOPS)
Η APU για να ξεκινήσει πρέπει να ανοίξουμε το fuel pump του αριστερού κινιτήρα ή δε χρειάζεται;
Τα APU συνήθως έχουν δική τους αντλία ή οποία λειτουργεί αυτόματα με ρεύμα απο τη μπαταρία μόλις βάλεις APU ON και δεν αισθανθεί πίεση καυσίμου πρός το APU . Αν υπάρχει εξωτερική ηλεκτρική πηγή χρησιμοποιείται η booster pump του κινητήρα η οποία είναι ισχυρότερη και δεν αναγκάζεται η αντλία του APU να λειτουργήσει εξαντλώντας την μπαταρία.
Εξαρτάται και απο τον τύπο του αεροπλάνου βέβαια, σε μερικούς τύπους που το APU ήταν σε θέση να τροφοδοτηθεί δια βαρύτητος (πχ Β707, Β727 κλπ) δεν χρειαζόταν αντλία.