Cross Bleed Startup - APU

  • Thread starter Thread starter g-pal
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

g-pal

Low-Cost-Class-Member
Εγγραφή
07/03/2006
Μηνύματα
56
Likes
0
Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα και καλώς με δέχεστε !!!! :)

2 ερωτήσεις για αρχή..

1) Για ποιο λόγο επιλέγουμε να κάνουμε Cross Bleed Startup και πως γίνεται αυτό σε B737-600?

2) H APU τι παρέχει στους σβηστούς κινιτήρες για να ξεκινήσουν? Bleed air ή ηλεκτρική ενέργεια?

Δε ξέρω αν έκανα καλά που άνοιξα καινούριο θέμα αλλά δεν ήξερα σε ποιο topic έπρεπε να τοποθετηθώ...
 
Γειά χαρά, συγκεκριμένα για το 737-600 (NG)δεν μπορώ να σου πω, μπορώ να σου πω για 737-400 (CL).Πιθανότατα όμως η διαδικασία είναι παρόμοια εαν όχι η ίδια.
1) Συνήθως crossbleed γίνεται όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη επίγεια πηγή "αέρα" από τα facilities του αεροδρομίου ή το APU δεν μπορεί να τον παράξει πχ βρίσκετε εκτός λειτουργίας.Συνήθως η κύρια πηγή "αέρα" για το σύστημα εκκίνησης είναι το APU.
Συνεχίζω με τη διαδικασία όπως αυτή περιγράφεται στα manual του α/φους
1-Engine BLEED air switches ON
2)-APU BLEED air switch OFF
3)-PACK switches OFF
4)-ISOLATION VALVE switch AYTO (Ensures bleed air supply for engine start) 5)-Engine thrust lever (operating engine) Advance thrust lever untill bleed duct pressure indicates 30 PSI)
5)-Non-operating engine Start.

2) Το APU παρέχει στους κινητήρες "αέρα". Το starter στη θέση Ground χρησιμοποίει DC ρεύμα από την/τις μπαταρίες του α/φους.
Εαν θέλεις παραπάνω στοιχεία δες εδώ http://www.smartcockpit.com/plane/boeing/B737/ και http://www.b737.org.uk/
 
Καλημέρα,

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή με τα βασικά.

Γενικά:

Τα περισσοτερα αεροσκάφη έχουν τρεις διαφορετίκες πηγές ρεύματος.
External (ac or dc)
Batteries (dc)
APU (ac)
Engine CSD/IDG (ac)

Tις μπαταρίες τις έχεις σαν emergency power back up το οποίο και σημαινει οτι ΔΕΝ χρησιμοποιούντε παρά μόνο οταν υπάρχει καποια ανάγκη. Για αυτο σχεδόν πάντα τροφοδοτούν τα όργανα του κυβερνήτη και το fire protection του αφους (είναι hot wired που λέμε). Τώρα αν είμαστε κάπου που δεν έχουμε GPU τοτε θα χρησιμοποιήσουμε τις μπαταρίες για να βάλουμε μπροστά το APU.

Το APU μας τροφοδοτεί με bleed air & ac power.

Tο ρευμα που θα παραχθει από το APU συνήθως θα το χρησιμοποιήσουμε σε τέσσερις περιπτώσεις:
α: Εαν δεν λειτουργεί κάποια απο τις μηχανες στο έδαφος και δεν υπάρχει καποιο GPU, ή κατα την περίπτωση που σιγουρα έχεις δει δλδ λίγο πριν το push back οπου αλλάζουν τα ρευματα απο GPU σε APU και τα φώτα της καμπίνας αναβοσβήνουν σχετικα γρήγορα.
β:αρκετές εταιρειες εχουν στις διαδικασίες τους σαν απαιτητό το APU να δουλευει κατα την απογείωση ή την προσγείωση σαν back up σε περίπτωση που κάποια απο τις γεννήτριες απο τις μηχανές βγει εκτός.
γ:Σε μερικά αεροπλάνα *εγώ προσωπικά γνωρίζω μόνο το Avro RJ για την εκκίνηση των μηχανών.
δ:Σε περίπτωση ολικής απώλειας ρευματος απο τις μηχανες τότε θα βαλουμε μπροστά το APU ωστέ να έχουμε καποια εξτρα πηγή ενέργειας.

Οσον αφορά την εκκινηση των μηχανών υπάρχουν 2 τρόποι. Με αέρα ή με ηλεκτρική μίζα, αυτο εξαρτάται από τον εκάστωτε κατασκευαστή. Μεχρι στιγμής εγω δεν εχω δει σε καμία μηχανη να είναι και τα 2 μαζι, είναι ή το ένα ή το άλλο.

To bleed air του APU με αυτό των μηχανών είναι για την ίδια χρήση ίσως σε μερικά αεροπλάνα να έχεις άλλα χαρακτηριστικά ως προς την πίεση μεταξυ τους.

Απ' όσο ξέρω το Cross Bleed Startup το κάνουν μόνο σε περίπτωση που το APU τα φτύσει πριν εκκίνησουν όλες τις μηχανες. Ο διακόπτης της Cross Bleed βαλβίδας είναι παντα στο auto για ευνόητους λόγους.


ΥΓ: Γράψε το κείμενο σου στα ελληνικά γιατί αλλιως θα καταλήξει στον κουβά........
 
Δημήτρη καλημέρα!!!

Καλά 5 η ώρα το πρωί εσύ δε κοιμάσαι; :mrgreen: :D :) :great:

Σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου οι οποίςε ήταν απόλυτα κατατοπιστικές.

Να ρωτήσω κάτι ακόμα όμως. Λες κάπου μέσα στο κείμενο πως το APU χρησιμοποιείται σε κάποια αεροπλάνα στην εκκίνιση των κινιτήρων.

Εγώ είχα την εντύπωση πως πρωταρχικός σκοπός του APU είναι η εκκινιση των κινιτήρων!!!!!!

Επίσης αν θυμάμαι καλά η εκκίνιση μπορεί να γίνει από το ground με ένα μέσο δε θυμάμαι καλά το όνομα το οποίο παρέχει αέρα;

To GPU παρέχει μόνο ρεύμα για τα ηλεκτρικά η και για εκκίνιση κινιτήρων;
 
Σωστά θυμάσαι οτι μπορούν να εκκίνησουν απο το air starter ή από το GPU αλλά συνήθως λόγο του μειωμένου χρόνου που το αεροπλάνο είναι στο έδαφος καθώς επίσης και οτι τα αεροδρόμια έιναι σπάνιο να έχουν παραπάνω από 2 με 3 air starter χρησιμοποιήτε το APU.

Το APU έχει πρωταρχικό ρόλο να σου παράξει ηλεκτρική ενέργεια και αέρα οταν αυτο απαιτηται δλδ όταν κάποια απο τις μηχανες δεν δουλέυει ή όταν είσαι στο εδάφος οπού καμία απο τις μηχανες δεν λειτουργεί.

Το GPU τροφοδοτεί όλο το ηλέκτρικό κύκλωμα του αεροσκάφους, απο το ίδιο κύκλωμα έαν χρειαστεί θα τροφοδοτήσουμε τις μίζες εαν είναι ηλεκτρικές *βλέπε RJ....



είμαι σε business trip στο Δουβλίνο και μόλις τελειώσαμε με το sim session και γυρίσαμε στο ξενοδοχείο σου απάντησα..... :wink:
 
Δημήτρη είσαι :great:

Άρα μετά αφού πάρουν οι κινιτήρες "μπροστά" το αεροπλανό τροφοδοτείται με τις γεννήτριες από τις μηχανές υποθέτω.

1) Αν δε λειτουργεί η APU επιτρέπεται να απογειωθεί ο πιλότος;

2) Όταν προσγειωθεί και βάλει και φρένα και σβήνοουμε μηχανές, ξαναβάζουμε μπροστα την APU? (Υποθέτω πως αν δεν έρθει GPU τότε ναι αλλά αν έρθει τότε δε χρειάζεται)

3) Η APU για να ξεκινήσει πρέπει να ανοίξουμε το fuel pump του αριστερού κινιτήρα ή δε χρειάζεται;


Όπως κατάλαβες οι απορίες είναι άπειρες. :banana: Έχεις κάθε δικαίωμα να με μισίσεις :great: :banana: :lol:
 
Ολοι οι κινητήρες απο μέγεθος JΤ8D, CFM56, IAE2500 και μεγαλύτεροι εκκινούν με αέρα, και ο λόγος είναι οτι η μάζα που πρέπει να περιστραφεί είναι πολύ μεγάλη και ένα ηλεκτρικό στάρτερ θα ήταν πολύ βαρύ και ενεργοβόρο για αυτή τη δουλειά.
Οπότε για να εκκινήσει ένα Α320, Β737, Β747, Α330 β777 κλπ ο αέρας είναι απαραίτητος. Το ηλεκτρικό ρεύμα χρειάζεται μόνο για το άνοιγμα και κλείσιμο των βαλβίδων αέρα εκκίνησης, (αν και αυτό σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να γίνει χειροκίνητα).
Ο αέρας μπορεί να προέρχεται:
- απο το APU,
-απο επίγειο μέσο GPU (το οποίο δεν είναι τίποτα περισσότερο απο ένα APU σαν του αεροσκάφους τοποθετημένο επάνω σε οχημα ή καρότσι),
-απο κινητήρα ο οποίος λειτουργεί.

Το cross bleed start είναι μια δυνατότητα που υπάρχει αλλά στις μέρες μας σπάνια χρησιμοποιείται.
Ο λόγος είναι οτι για να μπορέσει να δώσει αρκετή πίεση και παροχή αέρα ένας κινητήρας για εκκίνηση πρέπει να ανεβάσει στροφές σε τέτοιο σημείο που είναι προβληματικό για τα σημερινά αεροδρόμια με μεγάλη κίνηση αεροσκαφών και οχημάτων εδάφους στίς πίστες. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση είναι εκκίνηση σε pushback και βλάβη του APU μετά την εκκίνηση του πρώτου κινητήρα.
Αρκετές εταιρείες (κυρίως σε Β737) για λόγους ασφαλείας του προσωπικού εδάφους όταν δεν λειτουργεί το APU και γίνεται η εκκίνηση με GPU εφαρμόζουν την εξής πρακτική για να μην αναγκαστεί ο οδηγός που θα απομακρύνει το GPU να πλησιάσει σε επικίνδυνη απόσταση τον κινητήρα: Εκκινούν με το GPU τον Νο1, απομακρύνεται το GPU το οποίο ήταν σταθμευμένο μπροστά απο τον Νο2 και κατόπιν εκκινούν τον Νο2 ΄με cross bleed start αφού έχουν τροχοδρομήσει σε ασφαλή περιοχή.

Εγραψα προηγουμένως "στις μέρες μας" διότι πριν πολλά χρόνια στα έρημα τότε αεροδρόμια της Ρόδου, της Σαντορίνης ή της Αλεξανδρούπολης πχ, τα GPU πολλές φορές χάλαγαν και όταν ερχόταν αεροπλάνο χωρίς APU, άφηνε ένα κινητήρα σε λειτουργία, φόρτωνε-ξεφόρτωνε, εκκινούσε με cross bleed και όλα καλά. Ειδικά αεροπλάνα που είχαν τοποθετημένους ψηλά τους κινητήρες (DC-9, B727) ή μακριά απο το σκάφος (Β707/720 Νο1) και υπήρχε "σχετική" ασφάλεια.

Αν δε λειτουργεί η APU επιτρέπεται να απογειωθεί ο πιλότος;
Ναι, επιτρέπεται να είναι χαλασμένο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, εκτός απο ειδικές περιπτώσεις (ETOPS)

Η APU για να ξεκινήσει πρέπει να ανοίξουμε το fuel pump του αριστερού κινιτήρα ή δε χρειάζεται;
Τα APU συνήθως έχουν δική τους αντλία ή οποία λειτουργεί αυτόματα με ρεύμα απο τη μπαταρία μόλις βάλεις APU ON και δεν αισθανθεί πίεση καυσίμου πρός το APU . Αν υπάρχει εξωτερική ηλεκτρική πηγή χρησιμοποιείται η booster pump του κινητήρα η οποία είναι ισχυρότερη και δεν αναγκάζεται η αντλία του APU να λειτουργήσει εξαντλώντας την μπαταρία.
Εξαρτάται και απο τον τύπο του αεροπλάνου βέβαια, σε μερικούς τύπους που το APU ήταν σε θέση να τροφοδοτηθεί δια βαρύτητος (πχ Β707, Β727 κλπ) δεν χρειαζόταν αντλία.
 
Nontas :great: thnx a lot!!!

Προσπαθω να σκεφτώ καμιά αλλη ερώτηση :wall: αλλα είμαι καλυμμένος από τις λεπτομερείς απαντήσεις σας!!! :mrgreen:
 
Nontas":1y6u93mp said:
σε μερικούς τύπους που το APU ήταν σε θέση να τροφοδοτηθεί δια βαρύτητος (πχ Β707, Β727 κλπ) δεν χρειαζόταν αντλία.

Το 707 και το 727 δέν είχαν APU,γι'αυτό και η εκκίνηση τών κινητήρων γινόταν πάντα από GPU και σε κάποιες περιπτώσεις από bleed air ή ακόμα και battery start (τουλάχιστον το manual τού 720-που ήταν παρόμοιο με το 707-περιγράφει τέτοιες διαδικασίες).

Γενικά τα παλιότερα αεροπλάνα δέν είχαν APU-το μόνο που ξέρω να είχε ήταν το Trident.
 
Όλα τα 727 είχαν APU.
Κάποια 707 είχαν εγκατεστημένο APU μετά από μετατροπή, αλλά γενικά τα περισσότερα όντως δεν είχαν.
 
Top