Cyprus Airways News

• Thread starter Thread starter gioannis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Αυτό που συμβαίνει με τα 330 είναι κάπως περίεργο ... Έχω πάρα πολλους γνωστούς-φίλους που ταξιδεύουν από/προς Λονδίνο με τις ΚΑ και σχεδόν πάντα πετάνε με 330. Όσες φορές μίλησα μαζί τους για την πτήση κτλ ρώτησα σχετικά με την πληρώτητα του αεροσκάφους. Και πάντα η ίδια απάντηση: ΑΔΕΙΟ. Πως μπορεί λοιπόν μια εταιρία του βελινεκούς των ΚΑ να έχει τόσα έξοδα για να συντηρεί ένα α/φ το οποίο στις πτήσεις που εκτελεί δεν είναι κερδοφόρο ... Εγώ διερωτήθηκα πάρα πολλές φορές, γιατί οι ΚΑ δεν βάζουν αυτά τα αεροσκάφη σε πιο "αγαπητά" δρομολόγια, όπως για παράδειγμα Αθήνα. Πρόσφατα μάλιστα ταξίδεψε μια πολύ καλή μου φίλη από Λονδίνο και μου είπε πως η μεσαία σειρά των 4 θέσεων ήταν άδεια ... Που αυτό σημαίνει πως ακόμα και ένα 320 θα μπορούσε να εκτελέσει την πτήση αυτή ... Πιστεύω πως τα 321 είναι τα καταληλότερα για αυτή την εταιρία και για αυτό το δρομολόγιο. Επίσης κάτι άλλο που με ξενίζει, είναι το γεγονός πως τα καινούρια (σχετικα) αεροσκάφη εκτελούν συνήθως τις πτήσεις για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Βυρητό. Υποτίθετε τα αεροσκάφη αυτά είναι πιο άνετα (δερμάτινα καθίσματα), άρα θα ήταν καλύτερο να εξυπηρετούν πτήσεις μεγαλύτερης διάρκειας (Άμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες). Στους προορισμούς που προανάφερα πετάνε συνήθως τα 319 και ΑΝ πετάξει 320 θα είναι ένα από τα 4 παλιά. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τη χρήση των αεροσκαφών τους νομίζω δεν φέρνει "κέρδη" στην εταιρία ... Γιατί αυτός που θα πετάξει από εξωτερικό μπορεί να είναι και ξένος. Ενώ αυτός που θα πετάξει από Αθήνα, το πιο πιθανόν να είναι Κύπριος. Προσπαθείς να ικανοποιήσεις τον ξένο για να σε ξαναπροτιμήσει, όχι τον "δικό" σου που πάντα πετάει με σένα !

Εγώ πάλι, ζούσα για 10 χρόνια Λονδίνο και ταξίδευα πολύ συχνά με τις Κ.Α., αρχικά με τα Α310 και απο το 2001 με τα Α330 και πάντα θυμούμαι τις πτήσεις από LHR να έχουν πληρότητες που άγγιζαν το 100%.

Προφανώς δέν θα πάρω εγώ απόφαση αν χρειάζονται τα Α330 στις Κ.Α. αλλά σίγουρα οι εμπειρίες μας απο τις πληρότητες των πτήσεων συγκεκριμένων ημερομηνιών δέν μπορούν να είναι κατατοπιστικές μια και η επιβατική κίνηση από Κύπρο έχει αυξημένα ποσοστά εποχικότητας.

Επίσης, για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, είναι πάρα πολύ μεγάλης σημασίας και το φορτίο (cargo) που μεταφέρεται πράγμα το οποίο θα είναι πιθανόν αδύνατο να γίνει με Α321 ή άλλο παρόμοιο α/σ δεδομένου ότι τα Α330 έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες μεταφοράς φορτίου.

Όσο αφορά τις προσφερόμενες θέσεις, απο τη μιά θα μπορούσε να αυξηθεί η συχνότητα με ταυτόχρονη αλλαγή α/σ σε κάτι πιο μικρό αλλά σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπολογιστούν τα επιπρόσθετα κόστη που θα έχει η δρομολόγηση επιπλέον πτήσεων, με λίγα λόγια να υπολογιστεί το τελικό κόστος ανα επιβάτη για τον προσφερόμενο αριθμό θέσεων για τις διάφορες εναλλακτικές επιλογές α/σ.

Σε τελική ανάλυση, είναι καθαρά θέμα αριθμών αν πρέπει τα Α330 να παραμένουν στις Κ.Α. και σίγουρα μια άδεια 4άδα σε μιά συγκεκριμένη πτήση δέν είναι ενδεικτική.

Σίγουρα δεν μπορούμε εμείς να αποφασίσουμε αν πρέπει ή οχι η εταιρία να χρησιμοποιεί τα 330 !!! Τα περιστατικά που προανάφερα είχαν γίνει σε πτήσεις high season όταν πηγαίνουν/επιστρέφουν όλοι οι φοιτητές από Ηνωμένο Βασίλειο. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται και για μεταφορά φορτίων δίνει μια λογική απάντηση στο ζήτημα. Αλλά θα ήταν καλύτερο να βλέπαμε ένα-το πολύ δύο- 330 στα χρώματα της Cyprus Airways cargo !! Ίσως με αυτό τον τρόπο να μπορούν να έχουν πληρώτητα στις πτήσεις και cargo (αν πετάνε για Λονδίνο 321). Μην ξεχνάς φίλε όμως το γεγονός πως ο κόσμος στην Κύπρο τώρα περνάει σχετικά μια οικονομική κρίση. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει πάρα πολύ από τη δεκαετία του 90. Και εγώ όταν πετούσα για Λονδίνο με τα 310 ήταν σχεδόν πλήρες τα α/φ και έτυχε πολλές φορές συνταξιδιώτες μου να αναβαθμηστούν σε θέση επιχειρηματία. Όμως τώρα ΔΥΣΤΥΧΩΣ αυτό δεν συμβαίνει. Και είναι πραγματικά λυπηρό για μια εταιρία η οποία πετάει για 63 χρονια !!! Ίσως ένας καλύτερος ισολογισμός να φέρει περισσότερα κέρδη στην εταιρία. Ήθε ...

Απολογούμαι αν φάνηκε λίγο έντονο το post μου, σίγουρα αυτός δέν ήταν ο σκοπός.

Πίσω στο θέμα μας... Σχετικά με τη σύγκριση με τα Α310, μου κάνει εντύπωση ότι τότε είχαν 4 Α310 με χωρητικότητες 245 επιβάτες το καθένα (σύνολο περίπου 980 επιβάτες) ενώ τώρα έχουν 2 Α330 με συνολική χωρητικότητα περίπου 590 άτομα (σχεδόν τα μισά).

Συμφωνώ ότι τα Α332 είναι κατασκευασμένα για μεγάλες αποστάσεις αλλά το αμέσως μικρότερο Α321 έχει πολλά μειονεκτήματα.

Πιστεύω ότι ένα α/σ του μεγέθους Α310 (δήλ ευρείας ατράκτου αλλά κατασκευασμένο για μικρομεσαίες αποστάσεις) θα ήταν ιδανικό για τις Κ.Α.

Παρόμοιο πρόβλημα θα έχει και η Β.Α. η οποία όταν αποσύρει τα Β767 θα αναγκαστεί να χρησιμοποιεί τα νέα της Β788/Β789 τα οποία είναι βελτιστοποιημένα για μεγάλες αποστάσεις. Εκτός κι αν πάει με τα Α321 με μείωση περίπου 20% στις προσφερόμενες θέσεις ανα πτήση.

Το συγκεκριμένο θέμα που προκύπτει με την Cyprus Airways δείχνει ένα λάθος της Airbus, ήτοι ένα σημαντικό κενό χωρητικότητας στην γκάμα της. Από το Α321 που χωράει γύρω στους 185 με διαμόρφωση όπως τα Α320 των Κ.Α., πάμε απευθείας στο Α330 των 295 θέσεων. Το κενό αυτό δημιουργήθηκε με την διακοπή παραγωγής των επιβατικών εκδόσεων των Α300 και Α310 (για την ακρίβεια υπάρχουν ακόμα στον κατάλογο αλλά κατασκευάζονται μόνο κατόπιν παραγγελίας - πράγμα ασύμφορο για τις Κ.Α.). Μια μικρότερη έκδοση του Α330 με χωρητικότητα 200-250 επιβατών θα ήταν λύση για πολλές εταιρείες.

Μιας και έγινε αναφορά ότι τα Α310 των Κ.Α. ενώ τα Α330 μόνο δύο, ας θυμηθούμε ότι γύρω στο 2003 έγινε ευρεία αναδιάταξη του στόλου. Πριν αρχίσει αυτή, που περιελάμβανε παραλαβή των νέων Α330 και Α319 και επιστροφή των μισθωμένων Α320 από την Eurocypria, ο στόλος ήταν 4 Α310 και 5 Α320, ήτοι 9 αεροπλάνα. Όταν αυτή η αναδιάταξη ολοκληρώθηκε, υπήρχαν 2 Α330, 8 Α320 και 2 Α319, ήτοι 12 αεροπλάνα συνολικά (+3). Άρα δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μεμονωμένα τα Α310 με τα Α330, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τον στόλο γενικότερα. Τα Α310 ορισμένες φορές ήταν ανεπαρκή για το Λονδίνο, όμως πήγαιναν άδεια σε προορισμούς όπως η Μόσχα, η Ζυρίχη, το Birmingham κ.ά. Εκεί στηρίχθηκε και η απόφαση για μείωση του αριθμού των μεγάλων αεροσκαφών και αύξηση των μικρότερων, με παράλληλη αύξηση συχνοτήτων σε κάποιους προορισμούς. Το Α330 ήταν μονόδρομος κατά κάποιον τρόπο, λόγω του όμοιου πιλοτηρίου με τα Α320, αντίθετα με το συνυποψήφιο Β767-400. Εκείνη την εποχή γίνονταν και κάποιες κρυφές σκέψεις για υπερατλαντικές πτήσεις, όπου βεβαίως δεν έκαναν αεροπλάνα της οικογένειας του Α320.

Μπορει καποιος να μου πει η πτηση 1342 οπου αναχωρει καθημερινα στις 06.00 το πρωι για Βυρητο η επιστροφη της συμφωνα με το προγραμμα ειναι η ωρα 23.50,τοσες ωρες το αεροσκαφος γιατι να βρισκεται εκει ενω θα μπορουσε να κανει κι'αλλα δρομολογια....... :roll:

Μάρτιος - Μάιος και Οκτώβριος:

Code:
LCA	BEY	1234567	2205	2250	342 	320
BEY	LCA	1234567	0715	0800	343 	320
Ιούνιος - Σεπτέμβριος:

Code:
LCA	BEY	1234567	2130	2215	342 	320
BEY	LCA	1234567	2305	2350	1343	320
και

Code:
LCA	BEY	1234567	0600	0645	1342	320
BEY	LCA	1234567	0730	0815	343 	320

panos81c":fqzwtsv3 said:
Το συγκεκριμένο θέμα που προκύπτει με την Cyprus Airways δείχνει ένα λάθος της Airbus, ήτοι ένα σημαντικό κενό χωρητικότητας στην γκάμα της. Από το Α321 που χωράει γύρω στους 185 με διαμόρφωση όπως τα Α320 των Κ.Α., πάμε απευθείας στο Α330 των 295 θέσεων. Το κενό αυτό δημιουργήθηκε με την διακοπή παραγωγής των επιβατικών εκδόσεων των Α300 και Α310 (για την ακρίβεια υπάρχουν ακόμα στον κατάλογο αλλά κατασκευάζονται μόνο κατόπιν παραγγελίας - πράγμα ασύμφορο για τις Κ.Α.). Μια μικρότερη έκδοση του Α330 με χωρητικότητα 200-250 επιβατών θα ήταν λύση για πολλές εταιρείες.
Αν δεν κάνω λάθος το Airbus Α330-200 σε μια συνηθισμένη διαρρύθμηση έχει χωρητικότητα περίπου 260-280 επιβάτες. Το λάθος σίγουρα δεν είναι της Airbus, μιας και αν υπήρχε ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες τότε κάποιο τέτοιο αεροπλάνο θα ήταν σε παραγωγή. Σημειώστε οτί ούτε και η Boeing προσφέρει ανάλογο αεροσκάφος (με μόνη εξαίρεση το Β787-8 το οποίο όμως είναι υπερ-μακρών αποστάσεων). Για τις λεπτομέρειες σχετικά με την παραγωγή και τα κόστη παραγγελείας Α300/Α310 δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, αλλά κατ' εμέ η αγορά αυτών των τύπων θα ήταν γελοία απλά λόγω τεχνολογίας (μην ξεχνάμε οτί τα αεροπλάνα αυτά ουσιαστικά έχουν τεχνολογία αρχών της δεκαετίας του 1980...) Μια "χρυσή τομή" κατά την γνώμη μου (στον τομέα της μεταφοράς επιβατών) θα ήταν η αντικατάσταση των δρομολογίων των Α330 στο Λονδίνο με τις ίδιες πτήσεις με Α321 στο Χήθροου, και το συμπλήρωμα την θερινή περίοδο με ίσως μια καθημερινή πτήση για Στάνστεντ, εξυπηρετώντας ως επί το πλείστον τουρίστες. Για Αθήνα που από ότι γνωρίζω δρομολογείται επίσης Α330, οι ΚΑ μπορούν, εαν επιθυμούν, να αυξήσουν απλά τις πτήσεις και να χρησιμοποιούν μικρότερο αεροπλάνο, μιας και δεν τίθεται θέμα έλλειψης χρονοθυρίδων (σλοτς).

Θα διαφωνήσω σχετικά με τη χωρητικότητα των Α330, δεδομένου ότι οι Κ.Α. έχουν διαρύθμιση δύο θέσεων (οικονομική, business) με βάση την οποία η χωρητικότητα είναι περίπου 295 άτομα. Για χωρητικότητα 260 ατόμων που αναφέρεις, το αεροπλάνο θα έπρεπε να είναι χωρισμένο σε 3 θέσεις (οικονομική, business & first).

Σίγουρα απο τεχνικής πλευράς τα Α321 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για LHR (με μειωμένο cargo όμως) αλλά απο πλευράς αγοράς, πιστεύω θα ήταν μεγάλο λάθος οι Κ.Α. να μειώσουν τις θέσεις στο 2ο σημαντικότερο δρομολόγιο τους μετά την Αθήνα δεδομένου ότι οι περισσοτερες εταιρείες/επιβάτες τοποθετούν το LHR πάνω από STN και LGW παρόλο που και τα δύο βρίσκονται εξίσου κοντά στην πόλη. Ένα καλό παράδειγμα είναι η Aegean που ξεκίνησε με STN και πολύ σύντομα μεταφέρθηκε στο LHR.

Για το θέμα της Αθήνας και άλλων δημοφιλών δρομολογίων, συμφωνώ ότι το Α321 είναι ιδανικό ιδιαίτερα σε συνδιασμό με Α320/Α319 με τα οποία θα μπορεί να εναλλάζεται ανάλογα με την μέρα/ώρα/δρομολόγιο και την κίνηση της κάθε πτήσης.

Το τελευταίο το έχω παρατηρήσει να γίνεται στη LH όταν αντί για Α320 χρησιμοποιήθηκε Α321 λόγω του ότι υπήρχε ζήτηση για συγκεκριμένη πτήση και το αντίστροφο όταν αντί για Α321 χρησιμοποιήθηκε Α319.

Το Α330 έρχεται στην Αθήνα μόνο περιοδικά, σε περιπτώσεις ημερών υψηλής κίνησης (π.χ. Δεκαπενταύγουστο, Χριστούγεννα, Πάσχα κ.τ.λ.).

Όσον αφορά το Stansted, δεν το χρησιμοποιούν μόνο τουρίστες... οι πτήσεις προς Stansted γίνονται διότι το αεροδρόμιο βρίσκεται στο βόρειο Λονδίνο, όπου η είναι κατά κύριο λόγο συγκεντρωμένη η Κυπριακή παροικία (περίπου 250.000 Κύπριοι ζουν στο βόρειο Λονδίνο), σε συνδυασμό με το ότι είναι ένα μικρό, μαζεμένο και εύχρηστο αεροδρόμιο με μικρή κίνηση.

Βεβαίως και το Heathrow έχει εύκολη πρόσβαση από το βόρειο Λονδίνο μέσω της γραμμής Piccadilly του υπόγειου, αλλά ο χρόνος διαδρομής, που είναι 32 μίλια (48 χλμ. περίπου) από το Cockfosters ως το Heathrow, ξεπερνά την 1 ώρα.