Το τέλος των Κ.Α. είναι προδιαγεγραμμένο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Βρίσκονται ήδη σε δανεικό χρόνο. Λίγες φορές στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας που είχαν ένα μικρό κέρδος, δεν ήταν παρά οι τελευταίες αναλαμπές.
Όσον αφορά την εξέλιξη της Κύπρου σε ενεργειακό κόμβο, δεν σημαίνει τίποτα. Την όποια αύξηση της επιβατικής κίνησης προς την Κύπρο θα κοιτάξουν να την απορροφήσουν ξένες εταιρείες. Κακά τα ψέμματα, στην κατάσταση που έχουν περιέλθει τώρα οι Κ.Α. δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί κανένας για να επενδύσει σε αυτές. Εδώ δεν ενδιαφέρθηκε κανείς στην περίπτωση π.χ. της Sabena ή της Swissair που ήταν πολύ σημαντικότερα μεγέθη στον χώρο των αερομεταφορών.
Επίσης, άσχετα από το φυσικό αέριο, το μέλλον της Κύπρου ως κράτος είναι αβέβαιο (για να μην πούμε χειρότερα). Η Κύπρος έχει εκτεθεί πολύ παγκόσμια λόγω της πολύ στενής σχέσης της προς την Ελλάδα. Οι διαρκείς υποβαθμίσεις της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης είναι περισσότερο αποτέλεσμα αυτής της σχέσης παρά της ίδιας της Κυπριακής οικονομίας. Μια ενδεχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδας θα συμπαρασύρει και την Κύπρο. Παράλληλα, στην περίπτωση χρεωκοπίας, θα επιβληθεί εμπάργκο στην Ελλάδα, που θα σημαίνει απαγόρευση εισαγωγής καυσίμων αλλά και απαγόρευση εξόδου των Ελλήνων από την Ελλάδα, προκειμένου να μην κατακλυστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από Έλληνες οικονομικούς μετανάστες. Συνεπώς, οι Κ.Α. χάνουν αυτομάτως την σημαντικότερη αγορά τους.
Η τάση στον χώρο των αερομεταφορών είναι να δημιουργούνται κολοσσοί, είτε με την ισχυροποίηση των εταιρειών του Αραβικού κόσμου (Emirates, Etihad, Qatar Airways), είτε με την συγχώνευση εταιρειών σε Ευρώπη (Air France KLM, I.A.G.) και Βόρεια Αμερική (Delta-Northwest, Continental-United και πιθανώς μελλοντικά American-US Airways), ενώ οι μικρότεροι είτε απορροφώνται/εξαγοράζονται από τους κολοσσούς (Air Berlin, bmi British Midland, Brussels Airlines, Swiss, Seychelles κ.τ.λ.). Σε αυτό το περιβάλλον, μικρές και προβληματικές εταιρείες όπως οι Κ.Α. δεν έχουν θέση.
Είναι πολύ αργά πλέον για να πετύχει το οποιοδήποτε "πακέτο διάσωσης" καθώς το έλλειμα είναι πλέον πολύ μεγάλο για να καλυφθεί και να καταστεί η εταιρεία βιώσιμη.
Μια λύση ανάλογη με της Olympic Air, δηλαδή η δημιουργία μιας νέας εταιρείας από μηδενική βάση, πάλι απαιτεί την εξεύρεση ενός επενδυτή, αλλά θα αποτελούσε αγκάθι η μετακύλιση του χρέους των Κ.Α. στο κράτος, που δεν του περισσεύουν...
Συνεπώς, τον μελλοθάνατο απλά τον αφήνεις να πεθάνει...