Δεν πιστεύω ότι οι προτάσεις των συντεχνιών είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστούν.
Πρώτον, η δημιουργία εταιρείας handling συνεπάγεται επιπλέον έξοδα, και δεν είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει αξιοσημείωτα έσοδα. Η Swissport είναι ήδη ένας σημαντικός παίχτης στον τομέα του ground handling και δύσκολα οι ξένες εταιρείες θα την αφήσουν για να εμπιστευθούν την επίγεια εξυπηρέτησή τους σε μια εταιρεία που παραπαίει. Έτσι, οι Κ.Α. μπορεί να απαλλαγούν από το κόστος των υπηρεσιών της Swissport, θα πρέπει όμως να επωμισθούν τα κόστη της νέας εταιρείας.
Η χρήση remote stands περιορίζει μεν τα έξοδα στάθμευσης των αεροσκαφών, όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι μεγάλο μέρος της κίνησης της Λάρνακας είναι charter εταιρείες που επίσης προτιμούν τα remote stands για λόγους κόστους. Όπως είναι τώρα το αεροδρόμιο της Λάρνακας, τα remote stands είναι λιγότερα από τις θέσεις με φυσσούνες (εννοείται ότι το να ξαναχρησιμοποιηθεί η πίστα του παλιού αεροσταθμού θα σημαίνει μεγάλες καθυστερήσεις στην μεταφορά επιβατών από και προς τα αεροπλάνα), και ειδικά το καλοκαίρι η διαθεσιμότητα σε remote stands θα είναι μικρή. Την τελευταία φορά που βρέθηκα στο terminal σε υψηλή τουριστική περίοδο, μόνο η Thomas Cook Αγγλίας ήταν σε φυσούνα, την ώρα που Thomson, WizzAir, Donbassaero, Aviaenergo και Fly Hellas ήταν σε remote stands, άρα ελάχιστα έμεναν διαθέσιμα.
Όσον αφορά το να περπατούν οι επιβάτες από και προς το αεροπλάνο, η Ryanair το εφαρμόζει αυτό στο Λονδίνο/Stansted όπου ένα pier είναι ειδικά κατασκευασμένο για τέτοια χρήση. Δηλαδή είναι περίπου σαν να υπάρχει η βάση της φυσούνας αλλά... χωρίς την φυσούνα. Αντ' αυτής, υπάρχει μόνο μια σκάλα που κατεβαίνει στην πίστα και το αεροπλάνο σταθμεύει ακριβώς μπροστά, όπως σε ένα contact stand. Στην Φρανκφούρτη (Hahn) το σύστημα θυμίζει το Luton, με οριοθετημένο διάδρομο προς τις θέσεις στάθμευσης των αεροσκαφών. Στην Λάρνακα, μόνο τρία stands όπου τα αεροπλάνα σταθμεύουν με την ουρά προς τον διάδρομο απογείωσης, στο απέναντι άκρο του κτιρίου από την κύρια είσοδο (αρ. 31-33) είναι κατάλληλα για τέτοια χρήση, και νομίζω ότι είναι μικρά ακόμα και για Α320 (ίσως μόνο Α319 μπορεί να τα χρησιμοποιήσει). Τα υπόλοιπα είναι πολύ απομακρυσμένα, με τους όποιους κινδύνους συνεπάγεται το να περπατήσει κάποιος από τον αεροσταθμό προς αυτά. Ούτε γίνεται να σταθμεύει ένα αεροπλάνο σε contact stand χωρίς να χρησιμοποιεί την φυσούνα.
Άρα το τέχνασμα της Ryanair μπορεί να το χρησιμοποιήσει μόνο... στο Stansted. Μπορεί βεβαίως να προσπαθεί να χρησιμοποιεί remote stands και στα αεροδρόμια των προορισμών, όπου υπάρχουν διαθέσιμα. Αυτό ισχύει και στην Αθήνα σε μεγάλο βαθμό, στο Λονδίνο/Heathrow πια είναι λίγα τα remote stands στο Τ1 που έμειναν και τα χρησιμοποιούν μόνο long-haul widebodies.