Δικαιώματα επιβατών

• Thread starter Thread starter akantif
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
@aakunz
Να πάψει η volotea να πουλαει πτησεις aegean μέχρι να λύσει τα συστημικά προβλήματα. Και όταν ο επιβατης παει στο αεροδρομιο και του λενε "δεν εχετε εισιτηριο", να του λυνουν το προβλημα αντι να τον αφηνουν να χασει την πτηση του κλπ
Ποσώς ενδιαφέρει τον επιβάτη τι σύστημα έχει η volotea και τι σύστημα η aegean.
Ας μην αποφάσιζαν να πουλάει η volotea πτήσεις aegean αν έχουν συστημικά θέματα

Κι εγώ μαζί σου. Δε δικαιολογώ καμία Volotea και καμία Αιγαίου, απλά προσπάθησα να δώσω μια εξήγηση για το χάλι που επικρατεί (και ισχύει και αντίστροφα, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό).

Την ευθύνη εδώ έναντι του πελάτη την έχει αυτός που είναι σε άμεση συναλλαγή με τον πελάτη.Ας ζητήσει μετά αυτός το λογαριασμό από τον Τρίτο που τον εξέθεσε.

Επίσης σημαντικό είναι να ξέραμε πως κλείστηκαν τα εισιτήρια: από Aegean, από Volotea ή από τρίτο site.
Διάβασα λίγο πιο προσεκτικά το thread στο linkedin. Η Volotea δίνει τους αριθμούς εισιτηρίων, που ξεκινούν από 712, άρα ο εκδότης είναι η ίδια η Volotea (αν ο εκδότης ήταν η Αιγαίου, θα είχαμε 390). Άρα υπόλογος είναι η Volotea. Αν η κράτηση ήταν αμιγώς Volotea (χωρίς codeshares) και η αγορά είχε γίνει μέσω της ιστοσελίδας της Volotea, τότε θα υπήρχε μόνο ο αλφαριθμητικός κωδικός του Navitaire. Το πιο πιθανό είναι να αγοράστηκε μέσω online travel agency (εκδίδονται εισιτήρια από 712) ή επειδή υπάρχει πτήση της Αιγαίου, να δημιουργήθηκαν αριθμοί e-ticket, ώστε να μεταδοθούν στην Αιγαίου η οποία λειτουργεί μέσω EDIFACT.

Το Σάββατο 13/12 ήμουν στην πτήση της Wizz από Αθήνα για Craiova, που κανονικά θα έφτανε στις 10.10 . Η αναχώρηση από Αθήνα έγινε κανονικά. Όταν έφτασε η ώρα να προσγειωθούμε ο πιλότος ανακοίνωσε ότι επειδή έχει ομίχλη στο αεροδρόμιο στην Craiova (πράγματι από κάτω φαινόταν σύννεφα ενώ από πάνω είχε υπέροχη λιακάδα) θα κάνουμε κύκλους 2 ώρες περιμένοντας να διαλυθεί η ομίχλη. Τελικά στη 1.5 ώρα μας ανακοίνωσε ότι θα προσγειωθούμε στο Otopeni όπως και έγινε.

Εκεί αφού με κάποια δυσκολία βρήκαμε κάποιον της εταιρίας να μας πει τι θα γίνει, περιμέναμε περίπου 2 ώρες για να έρθει λεωφορείο να μας πάει στον τελικό μας προορισμό την Craiova. Προσπαθούσαν λέει να βρουν τον οδηγό στο τηλέφωνο δεν μπορούσαν, να δουν που βρίσκεται / αν έρχεται. Όταν έφτασε το ένα λεωφορείο, ευτυχώς γι αυτούς μόνο ένας επιβάτης δεν χώραγε. Τελικά κάποιος πήρε το παιδί στα πόδια του και έτσι έκατσε ο άνθρωπος, καθώς το ταξίδι είναι 200+χλμ. Ποτέ δεν μας μέτρησαν ήθελα να ήξερα αν ήταν ακόμη μερικοί επιβάτες τι θα τους έκαναν. Φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Craiova με το λεωφορείο κατά τις 18.00. Σε όλη τη διαδρομή είχε πολλή ομίχλη, αλλά στο αεροδρόμιο ήταν το κάτι άλλο.

Στην επιστροφή, την Τρίτη 16/12 πολύ νωρίς το πρωί η πτήση μας πήρε 3 ωριαίες αναβολές πάλι λόγω ομίχλης. Μάλιστα μια πτήση για Λονδίνο που έφευγε 15 λεπτά πριν τη δική μας, την ακύρωσαν εξ αρχής. Κατά την καθυστέρηση έρχονταν ενημερώσεις στο κινητό, ενώ μας έστειλαν και ενημέρωση για voucher αξίας 5€ για να φάμε κάτι στο αεροδρόμιο. Κάποια στιγμή με πήραν και τηλέφωνο (!), για να μου πουν πόσο λυπούνται, και ότι να χρησιμοποιήσω το voucher (ηχογραφημένο μήνυμα). Πολύ καλή εντύπωση μου έκανε η αντιμετώπιση της wizz σε αυτό το στάδιο.

Κάποια στιγμή δίνουν άλλα 30 λεπτά καθυστέρηση και βλέπουμε κινητικότητα στο αεροδρόμιο. Οι υπάλληλοι έτρεξαν στα πόστα τους στην πίστα. 2 λεωφορεία ήρθαν έτοιμα να μας παραλάβουν. Ο καιρός σα να είχε ανοίξει λίγο. Στο flight radar είδαμε ένα αεροπλάνο να έρχεται από το Otopeni, προφανώς για εμάς. Ένα αεροπλάνο που το προηγούμενο βράδυ ερχόμενο από UK, δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στην Craiova και είχε εκτραπεί στο Βουκουρέστι. Όμως το αεροπλάνο αυτό πολύ συντομα άρχισε να κάνει κύκλους μεταξύ Βουκουρεστίου και Craiova. Τελικά μία ώρα μετά άρχισε να επιστρέφει στο Otopeni και μας ανακοίνωσαν τα δυσάρεστα. Η πτήση μας ακυρώνεται οριστικά.

Εκεί μας οδήγησαν στο Desk της wizz για να δούμε τις εναλλακτικές. Ξέροντας ότι δεν έχουμε και πολλές επιλογές και γνωρίζοντας ακριβώς πού έπρεπε να πάω, έφτασα πρώτος στο desk. Μόνη λογικη εναλλακτική η πτήση από Βουκουρέστι (Baneasa) την επόμενη μέρα. Στη στάση για το αστικό για το κέντρο της Craiova ήρθε μετά από 10 λεπτά ένας Ρουμάνος και στην κουβέντα πάνω μου είπε ότι δεν είχε άλλες θέσεις την επομένη από Βουκουρέστι και ήταν στεναχωρημένος χάλασαν οι διακοπές του στην Αθήνα και θα ζήταγε αποζημίωση για τα χαμένα χρήματα του ξενοδοχείου (Αλήθεια έχει καμία πιθανότητα να λάβει αποζημίωση;). Λίγο μετά έλαβα ειδοποίηση αν θέλω ξενοδοχείο (!). Μωρέ μπράβο η wizz! Βέβαια η μόνη επιλογή ήταν ένα ξενοδοχείο στην Craiova. Τι να το κάνω; εγώ είχα πτήση από Βουκουρέστι δεν θα προλάβαινα, χρειαζόμουν διανυκτέρευση στο Βουκουρέστι. Εδώ μου τα χάλασε η wizz.

Η ερώτηση λοιπόν είναι δικαιούμαι πληρωμή από την Wizz για το τρένο + διαμονή στο Βουκουρέστι;

ΥΓ1 Να προσθέσω ότι το αυτόματο σύστημα της wizz με έπρηξε στα τηλέφωνα για τις επόμενες 2-3 ώρες μετά την ακύρωση. Να τρέχω να προλάβω το τρένο, να κουβαλάω τα πράγματά μου και αυτοί στο τηλέφωνο να μου λένε "καθίστε σε κάποιο ήσυχο σημείο να σας ρωτήσουμε μερικά πράγματα".

ΥΓ2 Όσο καθόμασταν στο αεροδρόμιο ήρθε μια κυριούλα - αναρωτιέμαι πώς πέρασε μέσα στο gate - που δεν ήξερε και αγγλικά, αλλά μας άφησε ένα διαφημιστικό για τον κανονισμό 261/2004 με έναν ρουμάνικο αριθμό whatsapp και το website τους (https://www.flighthelp.eu/) ότι και καλά δικαιούμαστε αποζημίωση. Γιατί εγώ νομίζω ότι εφόσον ήταν θέμα καιρού δεν δικαιούμαστε αποζημίωση;

Η ερώτηση λοιπόν είναι δικαιούμαι πληρωμή από την Wizz για το τρένο + διαμονή στο Βουκουρέστι;
... Γιατί εγώ νομίζω ότι εφόσον ήταν θέμα καιρού δεν δικαιούμαστε αποζημίωση;

Δικαιούσαι ΦΡΟΝΤΙΔΑ (ξενοδοχειο, μετακινησεις, φαγητο)
Δεν δικαιουσαι αποζημιωση
Οποτε στειλε αιτημα για να σου πληρωσουν τη φροντιδα με τις αποδειξεις των εξοδων σου (τρενο + ξενοδοχειο βουκουρεστι + φαγητο)

The assistance to be provided includes:

• Refreshments
  • Food
  • Accommodation (if you are rebooked to travel the next day)
  • Transport to your accommodation and return to the airport
  • 2 telephone calls, telex, fax messages or emails
If assistance is not offered and you paid for your own meals and refreshments etc., the airline should reimburse you, provided the expenses were necessary, reasonable and appropriate. You should keep all receipts for this purpose. You only have the right to assistance as long as you have to wait for re-routing, under comparable transport conditions, to your final destination at the earliest opportunity or a return flight.