Ενδιαφέροντα άρθρα/video στο internet

  • Thread starter Akis
  • Ημερομηνία δημιουργίας
παλαιότερα είχα δει ένα ντοκιμαντέρ στην ερτ για τα a340 της ολυμπιακής με πτήσεις k video συντήρησης στον ελευθέριο.ξέρει κανεις που μπορώ να το βρω η αν κάποιος το έχει να το ανεβάσει σε torrent
 
Δεν ρίχνεις μια ματιά στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ ? Υπάρχουν μαργαριτάρια εκεί μέσα!
 
vassdel":xpe4hxvj said:
Ένας από τους δυσκολότερους ελιγμούς (δεν το συζητάμε για νύχτα - έχεις το vertigo στο τσεπάκι). Μακάρι η ηγεσία μας να μας επέτρεπε να προσνηωθούμε και εμάς... Μέχρι τώρα το έχω δοκιμάσει μόνο στο simulator με ανάλογο sea state και η αδρεναλίνη εκτινάσσεται. Καταπληκτικό!!! Ελπίζω να προλάβω τη μέρα που θα επιτρέψει το ΓΕΑ τις αποπροσνηώσεις σε φρεγάτες :great:

Γιατί δέν σάς επιτρέπει το ΓΕΑ να αποπροσνηώνεστε στίς φρεγάτες;Αφού ούτως ή άλλως τον σχετικό χώρο τον διαθέτουν.Και προφανώς δέν τον έχουν γιά μόστρα,όπως είναι οι τουαλέττες στον σταθμό τού προαστιακού στην Μαγούλα....

Πάντως στο βιντεάκι φαίνεται καθαρά πως μόλις ο πιλότος είδε την φρεγάτα να είναι στην κορυφή τού κύματος,"κοπάνησε" το ελικόπτερο στο κατάστρωμα,φοβούμενος μήν ξαναβουτήξη το πλοίο και το χάση κάτω απ'τα πόδια του.Ο δέ flagman πρέπει να ένιωσε μεγάλη ανακούφιση εκείνη τη στιγμή.Υποψιάζομαι πως αυτή η ειδικότητα έχει τους περισσότερους φαλακρούς στον κόσμο,από την αγωνία τους σε κάθε τέτοια προσνήωση....
 
Hastaroth":2laoqxil said:
Πάντως στο βιντεάκι φαίνεται καθαρά πως μόλις ο πιλότος είδε την φρεγάτα να είναι στην κορυφή τού κύματο,"κοπάνησε" το ελικόπτερο στο κατάστρωμα,φοβούμενος μήν ξαναβουτήξη το πλοίο και το χάση κάτω απ'τα πόδια του.

Ίσως γράφω μ@@@κια, αλλά δεν μου φαίνεται πως το κοπάνησε.
Δεν κατέχω από ελικόπτερα, αλλά έχω την εντύπωση πως εφαρμόζει κάτι σαν negative collective :rolleyes: . Φαίνεται να το κρατάει "βεντούζα" στο κατάστρωμα, ίσως μέχρι να το ασφαλίσουν στο κατάστρωμα με κάποιο άλλο τρόπο.
Αν παρατηρήσουμε το βίντεο, οι αναρτήσεις τερματίζουν και δεν επανέρχονται στην κατάσταση πχ weight on wheels.

Για διαφώτισέ μας Vassdel.
 
Κι'όμως,άν προσέξης στο 2.02 και έπειτα,φαίνεται πόσο γρήγορα κατέβηκε,σάν να βιαζόταν μήν "χαμηλώση" πάλι το κατάστρωμα (όπως συμβαίνει στο 1.44 όπου παίρνει απότομα ύψος καθώς το κατάστρωμα "βουτάει" ξανά).

Negative collective δέν ξέρω άν υπάρχει-δέν έχω δεί τέτοιο όρο σε κανένα βιβλίο περί ελικοπτέρων.Ομως δέν αποκλείεται να υπάρχη-κάτι ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται στα οχηματαγωγά πλοία όταν κρατιούνται κοντά στην αποβάθρα με τίς προπέλες στό "ανάποδα" (γίνεται όταν ο χρόνος παραμονής στο λιμάνι είναι μικρός και δέν προλαβαίνει το πλήρωμα να δώση κάβους-να δέση δηλαδή-ή/και να ρίξη άγκυρα.Μόλις τελειώση η φορτοεκφόρτωση,γυρίζουμε τίς προπέλες στο πρόσω και την κάνουμε σάν κύριοι....)
 
Δεν μας αφήνουν να προσνηωνόμαστε, διότι το ρίσκο ατυχήματος είναι πολύ μεγάλο για μια άσκηση που στην ουσία δεν θα χρειαστεί επιχειρησιακά. Δεν υπάρχει λόγος υπό κανονικές συνθήκες να προσνηωθείς, οπότε δεν μας επιτρέπεται να το δοκιμάσουμε καν.

Η τεχνική προσνήωσης, είναι όπως την περιγράφει ο Hastaroth. Παραμένεις σταθερά σε μετεώριση, εκμεταλλευόμενος τον τεχνητό ορίζοντα του Ε/Π, άσχετα με την στάση του πλοίου. Προσεγγίζεις στο ελάχιστο δυνατό σταθερό ύψος πάνω από το deck και μόλις αυτό φτάσει στο ανώτερο σημείο κλυδωνισμού λόγω κύμματος, κατεβάζεις το collective άμεσα για να παραμείνεις στο deck. Ουσιαστικά, μένεις μετεώριση μέχρι να έρθει το κατάστρωμα όσο πιο κοντά γίνεται από κάτω σου και το "κοπανάς" μόλις βρεις την ευκαιρία.
Αυτό που με παραξένεψε, είναι η απουσία safety net. Στα περισσότερα decks πλοίων, υπάρχει ένα χοντρό δίχτυ δεμένο στο κατάστρωμα, στο οποίο "μαγκώνουν" οι τροχοί του Ε/Π για να μη γλυστρίσει το Ε/Π με τις κλίσεις του πλοίου. Προφανώς στην συγκεκριμένη περίπτωση, λόγω δοκιμών, δεν έχουν βάλει δίχτυ και το Ε/Π παραμένει με κινητήρες αναμμένους και έτοιμο για άμεση απονήωση. Αν υπήρχε το δίχτυ, με τέτοιες ακραίες στάσεις, υπήρχε ο κίνδυνος να "μπλεχτεί" κάποιος τροχός σε αυτό σε φάση που η παραμονή του Ε/Π στο deck δεν είναι εφικτή και αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο.

ΥΓ1. Τα Ε/Π δεν έχουν και ιδιαίτερα προηγμένο σύστημα αναρτήσεων στα σκέλη. Η τροχοδρόμηση και η running προσγείωση είναι η εξαίρεση κ όχι ο κανόνας. Ουσιαστικά οι αναρτήσεις χρησιμεύουν στο cushioning της προσγείωσης κ όχι στην απόσβεση κραδασμών, οπότε φαντάσου το σαν αυτοκίνητο που έχει αμορτισέρ (μπουκάλες), αλλά όχι ελατήρια. Είναι λογικό να βυθίζεται έτσι κ να παραμένει κάτω, ειδικά αν τα πόδια του καπετάνιου είναι γατζωμένα στα φρένα (με φρένα πατημένα, δεν επιτρέπεις στα βάκτρα να εκταθούν ή να συμπτυχθούν ελεύθερα, χρήσιμο για προσγειώσεις σε μη επίπεδες/κεκλιμένες επιφάνειες).

ΥΓ2. Υπάρχει αρνητικό βήμα στο collective, για να σου δώσει αρνητική άντωση, αλλά όχι στο συμβατικά ελικόπτερα. Μόνο σε ακροβατικά/πειραματικά και σε μοντέλα Ε/Π υπάρχει και χρειάζεται για να πετάξεις ανάστροφα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μετά την επαφή, θα βλέπαμε τα ακροπτερύγια του Ε/Π να ανεβαίνουν χαρακτηριστικά προς τα πάνω, πιέζοντας το Ε/Π προς τα κάτω. Στο βίντεο που είδαμε τα πράγματα είναι πιο απλά. Το Ε/Π κατέβηκε, ο marshal την κοπανάει, το βίντεο σταματάει... (και η γνώμη μου είναι πως λίγα δευτερόλεπτα αργότερα το Ε/Π ήταν ήδη μακριά από το deck, στην ασφάλεια των 100' και άνω :mrgreen:
 
Το επόμενο βήμα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης;

http://www.dailytech.gr/dailytech-news/ ... 0/430.html

Ας ελπίσουμε ότι θα το προλάβει ο vassdel για να μας πει τις εντυπώσεις του :great:
 
Πολύ φοβάμαι ότι δέν θα το προλάβη,καθώς δέν πιστεύω ότι η χώρα μας διαθέτει το αηδιαστικά μεγάλο χρηματικό ποσόν γιά τέτοιες αγορές.

Αν η EADS βγάλη κανένα upgrade kit γιά τα Super Puma,κάτι μπορεί να γίνη....
 
Όταν επιλέγεις κάτι για τις ανάγκες σου, πάντα κοιτάς το καλλίτερο, αλλά μετά από την αρχική σου σκέψη, κοιτάς και τις τιμές. Φυσικά 220kts είναι σαφώς γρηγορότερα και αναγκαία ίσως, αλλά κοιτώντας το value for money, ίσως να μας καλύπτουν τα Πούμα για πολλά χρόνια ακόμα. Εννοείται πως αν μας έλεγε η Eurocopter να τους δώσουμε πίσω τα Ε/Π μας κ να πάρουμε τα Χ-3 σε πολύ χαμηλό κόστος, θα ήταν ό,τι καλλίτερο. Αλλά δεν νομίζω πως μας παίρνει να αγοράσουμε κι άλλα Ε/Π στην παρούσα (ή και στην πρότερη) οικονομική κατάσταση...

Στο θέμα μας, το Χ-3 είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα περίπτωση. Είχε αναφερθεί και παλιότερα στο φόρουμ και μου είχε προξενήσει μεγάλη εντύπωση. Τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά και ποικίλα, με κυριώτερο όλων την ταχύτητα των ακροπτερυγίων (blade tips), η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά την ταχύτητα του ήχου. Για να γ'ινει αυτό, η ταχύτητα του main rotor πρέπει να μειώνεται αισθητά, μειώνοντας έτσι την αεροδυναμική επιφάνεια (στο V-22 Osprey, που αναφέρεται απλοϊκά ως ο μεγάλος αδερφός του Χ-3 στο άρθρο, οι πτέρυγες παρέχουν άντωση με την ταχύτητα και οι έλικες γυρνούν προς τα πάνω κ προσφέρουν κατακόρυφη άντωση σε χαμηλές ταχύτητες. Στο Χ-3, δεν υπάρχει άλλη αεροδυναμική επιφάνεια πλην του κυρίως στροφείου, το οποίο, όσο γρηγορότερα γυρνάει, τόσο "μεγαλύτερη" επιφάνεια προσφέρει, αυξάνοντας την άντωση (απλοϊκή εξήγηση φυσικά). Αν ρίχνεις την ταχύτητά του για να μην ξεπεράσεις το sound barrier, πώς επιτυγχάνεις άντωση; Σε περίπτωση απώλειας ώσης, μπορείς να ανεβάσεις τις στροφές του ρότορα σε επίπεδα αυτοπεριστροφής, ή σκας σαν καρπούζι; Πως αποφεύγεται η υπερστροφία (που σε ταχύτητες κοντά στον ήχο, είναι άκρως επικίνδυνη) σε περίπτωση ακούσιου ή εκούσιου απότομου pitch up;

Αυτά και άλλα πολλά καλείται να ανακαλύψει/επιλύσει η Eurocopter πριν βγάλει κάποιο "εμπορικό" μοντέλο του Χ-3 στην αγορά. Δεν νομίζω να το προλάβω ούτε ως χειριστής, ούτε ως εν ενεργεία. Ελπίζω να περάσει καμιά μέρα πάνω από τη στάνη που σαν γεροντάκι θα φυλάω τα κατσικάκια μου, να το θαυμάσω στα Ελληνικά χρώματα.... :twisted:
 
Top