Re: Συνεργασία Αιγαίου - Ολυμπιακής?
Η Α3 το 2010 είχε -16% κίνηση στα εσωτερικά δρομολόγια, εκεί δηλαδή που βγαίνουν τα πολλά κέρδη και +9% στα διεθνή δρομολόγια. Total traffic 6.23mn passengers -5%. Πωλήσεις γύρω στα 590εκ. (-5,3%) και ζημιες 22-24εκ από κέρδη 23εκ. πέρσι. Τα ανακοίνωσε σήμερα.
Το 9μηνο με σχεδόν ίδιο load factor είχε yield -11%. Την ίδια στιγμή είχε cask (COST PER ASK) +3%.
Όπως έχω ξαναγράψει σε άλλο ποστ, το load factor μόνο του δεν λέει κάτι
Μπορείς να δίνεις τα εισητηρια τσάμπα, να έχεις 90+% load factor και να μπαίνεις μέσα. Είναι συνδυασμός παραγόντων η κερδοφορία μια αεροπορικής όπου ίσως τον σημαντικότερο ρόλο παίζουν τα yields . δηλαδή μπορεί η ΟΑ να γεμίζει τα αεροπλάνα της πιο πολύ από αυτά της Α3 αλλά να χάνει πιο πολλά χρήματα γιατί έχει χειρότερο yield management.
η εσωτερική κίνηση, η εσωτερική αγορά δηλαδή που προέρχεται από κίνηση πελατών που ζουν στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει...η Α3 με -16% και το ΕλΒελ με μειον 9,4% συνολικα το 2010 και -24,4% τον Δεκέμβρη. Και πορφανώς δεν είναι μόνο επειδή μειώθηκε το capacity...ε τότε αν δεν είναι αυτό κατάρρευση τότε τι είναι? η αύξηση που υπάρχει στο international traffic δεν προέρχεται απο Ελληνες προφανώς από ξένους προέρχεται. Πως όμως? με κατάρευση των yields (A3 -23% to yield από το 08 στο 2010) και εγώ αν ρίχνω τις τιμές πουλάω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βγαζω πιο πολλά χρήματα
Τώρα με το traffic να πέφτει, τα yields να καταποντίζονται (υπολογίζω για την Α3 -23% το yield από το 2008 στο 2010 όπως προείπα) με τα κόστη να εκτοξέυονται ( +33% ΥοΥ το jet fuel
http://www.iata.org/whatwedo/economics/ ... index.aspx) ποια οικονομική λογική έχει το να ανοίξει καινούργια δρομολόγια μια εταιρία αν δεν είναι 100% σιγουρη ότι θα της βγάλει λεφτα σχεδόν αμέσως, εγώ δεν μπορω να καταλάβω. Πραγματικά κάποιος από τους υπόλοιπους συμφορουμιστες (?) που υποστηρίζουν ότι πρέπει να ανοιχτουν καινουργια δρομολόγια σε αυτό το περιβαλλον ας μου εξηγουσε πως θα ωφεληθουν οι εταιρίες? θα το εκτιμουσα δεόντως. Μπορεί να κάνω λάθος τι να πω.
τώρα αν όλα αυτά οφείλονται σε οκνηρίες η στην εξυπηρέτηση αλλώτριων συμφερόντων τι να πω....εγώ δεν έχω γνωρίσει έστω ένα επιχειρηματία που δεν έχει σκοπό το κέρδος. μάλλον οι βασιλακης/βγενο/λασκαρίδης/κωσταντκόπουλος/δαυιδ/ιωάννου έχουν τόσα πολλά χρήματα που λενε ε ας χασουμε και καμια 100εκ (Α3+ΟΑ μαζί) το χρόνοα έτσι για να κάνουμε χάζι.