Flightsim

• Thread starter Thread starter Hristos
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Μετα απο μερικες προσεγγισεις αρχιζω και το μαθαινω. Ερωτηση: εφοσον εχω θεσει το course του διαδρομου η συχνοτητα ils τι ακριβως βοηθαει; Επισης ποια η διαφορα NAV-GPS και το APR που παταω οταν φτανω τι κανει;

Σχετικά με το course. Έχεις μια πυξίδα και κινείσαι ακριβώς βόρεια. Αν ξεκινάς από τη Λάρισα θα βρεθείς κάπου κοντά στην Κατερίνη. Αν ξεκινάς από τον Βόλο θα βρεθείς κάπου στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή πιο ανατολικά. Άρα το σωστό course δεν σε εξασφαλίζει ότι θα καταλήξεις εκεί που θέλεις... Το ILS σε φέρνει στην μια και μοναδική ευθεία η οποία καταλήγει στον διάδρομο και είναι παράλληλη με αυτόν.
Το APR (approach) διατηρεί την ευθυγράμμιση με τον διάδρομο αλλά ταυτόχρονα μειώνει το ύψος ώστε όταν φτάσεις πάνω από τον διάδρομο να είσαι και στο υψόμετρο του διαδρόμου (το LGAV είναι 300ft αν δεν κάνω λάθος ενώ σε άλλα αεροδρόμια μπορεί να είναι πιο ψηλά ή πιο χάμηλα σε σχέση με τη θάλασσα). Δεν μπορείς να προσγειωθείς αν φτάσεις στη σωστή ευθεία με τον διάδρομο αλλά είσαι ας πούμε 1000ft πιο ψηλά...
Το GPS όταν είναι ενεργοποιημένο (δηλαδή επιλέγεις τον διακόπτη NAV/GPS και πατάς το πλήκτρο nav) το αεροπλάνο ακολουθεί την πορεία που έχεις ορίσει στο flight plan. Διαφορετικά πηγαίνει ευθεία ή όπως το στρίβεις εσύ.

Ελπίζω να έγινα αντιληπτός και ταυτόχρονα να μην τσατίζω τους παλαιότερους με την απλοϊκη γλώσσα...

Το course καταλαβαινω τι ειναι. Τη διαφορα μεταξυ course και heading δεν καταλαβαινω. Επισης το apr ρυθμιζει το υψος με βαση την αποσταση απο τον διαδρομο και τα δεδομενα που στελει το ils η απλα αρχιζει καθοδο;

Heading = Η διαφορά που έχει η μύτη του αεροσκάφους με τον Βορρά (δεν σε μπλέκω με αληθή κ μαγνητικό - δεν υπάρχει λόγος)
Track = Η πραγματική πορεία που ακολουθεί το αεροσκάφος επί του εδάφους (πχ έχεις πορεία 090, αλλά έχεις 30kts βόρειο άνεμο (από αριστερά σου δλδ)), που σε "σπρώχνει" προς τα δεξιά. Ενώ δηλαδή κινείσαι και η κεφαλή σου κοιτάει στο 090, το track σου, η πραγματική σου πορεία στο έδαφος, είναι 097 (για παράδειγμα).
Course = Η πορεία που έχεις από για ένα συγκεκριμένο σημείο, συνήθως ραδιοβοήθημα. Για παράδειγμα, αν θέλεις να προσεγγίσεις ένα αεροδρόμιο από Νότια, με πορεία 360 δηλαδή, πρέπει να έρθεις στην διόπτευση 180, δηλαδή νοτίως του βοηθήματος. Αν έρχεσαι από νοτιο-δυτικά, έρχεσαι με πορεία 090, συναντάς την διόπτευση 180 και στρίβεις αριστερά, για να πάρεις course 360 και να συναντήσεις το βοήθημα. Για να σε ξεμπλέξω λίγο: Υπάρχουν άπειρες ευθείες - παράλληλες - που έχουν κατεύθυνση πχ 030. Μόνο μία όμως έχει ΚΑΙ κατεύθυνση 030, αλλά ΚΑΙ περνάει από το ILS του 03L του LGAV. Αυτή η συγκεκριμένη ευθεία προκύπτει όταν ακολουθείς το course 030 για το LGAV ILS.

hlias*":2webbzpz said:
Επισης το apr ρυθμιζει το υψος με βαση την αποσταση απο τον διαδρομο και τα δεδομενα που στελει το ils η απλα αρχιζει καθοδο;
Νομίζω εξαρτάται από τον τύπο του NAVAID που έχει το αεροσκάφος που πετάς. Δεν γνωρίζω από sim, αλλά πχ στο βοήθημα που χρησιμοποιώ εγώ έχω τις εξής περιπτώσεις:
NAV = ακολουθεί την επιλεγμένη ναυτιλία. Δεν επηρρεάζει το ύψος πτήσης.
APR (VOR A.) = ακολουθεί την επιλεγμένη ναυτιλία. Δεν επηρρεάζει το ύψος πτήσης. Χρησιμοποιείται σε απόσταση μικρότερη από τα 10 ΝΜ από το ραδιοβοήθημα. Εκεί οι radials γίνονται "πυκνότερες" και απαιτείται μεγαλύτερη ακρίβεια στην τήρηση του ίχνους, πράγμα που κάνει η λειτουργία APR.
ILS = ακολουθεί το ILS, δηλαδή κρατάει το COURSE, την ακριβή πορεία που θα σε φέρει παραλληλισμένο με το διάδρομο κ πάνω από την αρχή του, αλλά και το GLIDE SLOPE, το ενδεδειγμένο δηλαδή κατ' απόσταση ύψος, που θα σε φέρει στο κατώφλι του διαδρόμου σε συγκεκριμένο ύψος, ανάλογα το ILS (70' στο ILS που εγώ χρησιμοποιώ).

Τα addons οπως το acceleration το cargo pilot τι ακριβως προσθετουν; Αεροπλανα η missions;

Στo Cargo Pilot ξεκινάς μια δική σου εταιρια μεταφοράς φορτίου.Ξεκινάς με ενα Cessna 208 και διαλέγεις την βάση της εταιρίας σου.Για κάθε δρομολόγιο που θα κάνεις και ανάλογα με το βάρος και την αξία των εμπορευμάτων σου πληρώνεσαι.Φυσικά έχεις και έξοδα( π.χ. φόρος,καύσιμα,συντήρηση). Εγώ προσωπικά το έχω αγοράσει και έχει ενδιαφέρον.

Έχω ανάλυση στο παιχνίδι 800x600 32bit και προσπαθώ να την αυξήσω στη μέγιστη δυνατή (νομίζω 1280x1024 32 bit, to shk;vnei o H/Y μου) αλλά μικραίνει πολύ η οθόνη του παιχνιδιού. Στο desktop έχω ανάλυση 1024x768 (θέμα συνήθειας). Παίζει αυτό κάποιο ρόλο, μήπως πρέπει να βάλω και στο desktop τη μεγάλη ανάλυση;

Παιδιά υπάρχει κανένα καλό ελληνικό εγχειρίδιο για VOR navigation και VOR/ILS approach?
Με μπερδεύει το άτιμο και τα μαθήματα του flight simulator δεν σε βοηθάνε καθόλου.

Ευχαριστώ :)
Το τελευταίο εγχειρίδιο για μαθήματα IFR δεν υπάρχει στα ελληνικά?
Παρ'ότι τα αγγλικά μου είναι σε επίπεδο advance δυσκολεύομαι λίγο.