Heading = Η διαφορά που έχει η μύτη του αεροσκάφους με τον Βορρά (δεν σε μπλέκω με αληθή κ μαγνητικό - δεν υπάρχει λόγος)
Track = Η πραγματική πορεία που ακολουθεί το αεροσκάφος επί του εδάφους (πχ έχεις πορεία 090, αλλά έχεις 30kts βόρειο άνεμο (από αριστερά σου δλδ)), που σε "σπρώχνει" προς τα δεξιά. Ενώ δηλαδή κινείσαι και η κεφαλή σου κοιτάει στο 090, το track σου, η πραγματική σου πορεία στο έδαφος, είναι 097 (για παράδειγμα).
Course = Η πορεία που έχεις από
για ένα συγκεκριμένο σημείο, συνήθως ραδιοβοήθημα. Για παράδειγμα, αν θέλεις να προσεγγίσεις ένα αεροδρόμιο από Νότια, με πορεία 360 δηλαδή, πρέπει να έρθεις στην διόπτευση 180, δηλαδή νοτίως του βοηθήματος. Αν έρχεσαι από νοτιο-δυτικά, έρχεσαι με πορεία 090, συναντάς την διόπτευση 180 και στρίβεις αριστερά, για να πάρεις course 360 και να συναντήσεις το βοήθημα. Για να σε ξεμπλέξω λίγο: Υπάρχουν άπειρες ευθείες - παράλληλες - που έχουν κατεύθυνση πχ 030. Μόνο μία όμως έχει ΚΑΙ κατεύθυνση 030, αλλά ΚΑΙ περνάει από το ILS του 03L του LGAV. Αυτή η συγκεκριμένη ευθεία προκύπτει όταν ακολουθείς το course 030 για το LGAV ILS.
hlias*":2webbzpz said:
Επισης το apr ρυθμιζει το υψος με βαση την αποσταση απο τον διαδρομο και τα δεδομενα που στελει το ils η απλα αρχιζει καθοδο;
Νομίζω εξαρτάται από τον τύπο του NAVAID που έχει το αεροσκάφος που πετάς. Δεν γνωρίζω από sim, αλλά πχ στο βοήθημα που χρησιμοποιώ εγώ έχω τις εξής περιπτώσεις:
NAV = ακολουθεί την επιλεγμένη ναυτιλία. Δεν επηρρεάζει το ύψος πτήσης.
APR (VOR A.) = ακολουθεί την επιλεγμένη ναυτιλία. Δεν επηρρεάζει το ύψος πτήσης. Χρησιμοποιείται σε απόσταση μικρότερη από τα 10 ΝΜ από το ραδιοβοήθημα. Εκεί οι radials γίνονται "πυκνότερες" και απαιτείται μεγαλύτερη ακρίβεια στην τήρηση του ίχνους, πράγμα που κάνει η λειτουργία APR.
ILS = ακολουθεί το ILS, δηλαδή κρατάει το COURSE, την ακριβή πορεία που θα σε φέρει παραλληλισμένο με το διάδρομο κ πάνω από την αρχή του, αλλά και το GLIDE SLOPE, το ενδεδειγμένο δηλαδή κατ' απόσταση ύψος, που θα σε φέρει στο κατώφλι του διαδρόμου σε συγκεκριμένο ύψος, ανάλογα το ILS (70' στο ILS που εγώ χρησιμοποιώ).