Ηλικία αεροσκαφών ΓΑ

Comrade Antonov

Νέο μέλος (Tourist)
Εγγραφή
13/09/2018
Μηνύματα
9
Likes
3
Αγαπημένη αεροπορική εταιρεία (ICAO Code)
WWW
Πλησιέστερο αεροδρόμιο (ICAO Code)
LGAT
Καλημέρα σας. Αποφάσισα να ανοίξω αυτό το θέμα, παρά την τεχνική φύση του, σε αυτό το thread, καθώς αφορά τόσο τους κατόχους αλλά και τους εκπαιδευόμενους της Γενικής Αεροπορίας.Κάνοντας το τελευταίο διάστημα μια έρευνα αγοράς σχετικά με την απόκτηση PPL συναντήθηκα με διάφορους υπεύθυνους αερολεσχών οι οποίοι πέραν της συζήτησης με ξενάγησαν στα υπόστεγα των αεροσκαφών τους. Ένα φαινόμενο που μου κίνησε αρκετά την περιέργεια ηταν η παλαιότητα των αεροσκαφών, κάτι το οποίο δεν αφορά συγκεκριμένες αερολέσχες αλλά απ’ ότι φαίνεται είναι καθολικό. Κατά την συζήτηση με τους εκπαιδευτές, έσπευσαν να με καθησυχάσουν ότι οι κινητήρες περνάνε rebuild ανά τακτά προβλεπόμενα διαστήματα και πραγματικά τους πιστεύω. Η απορία μου όμως είναι η εξής:Τι γίνεται με το ‘’σασί’’;Τι γίνεται δηλαδή με την κόπωση στα δομικά στοιχεία του airframe(το skin, τα ribs, τα stringers και τα πριτσίνια); Αλλάζονται και αυτά;Αν για παράδειγμα πάρουμε ένα Cessna 152 με χρονολογίες παραγωγής 1977-1985, αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείται για 36 χρόνια στην καλύτερη περίπτωση. Αν τώρα υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείται 200 ημέρες το χρόνο για ένα δίωρο τη φορά αυτό μας οδηγεί σε περίπου 15000 ώρες πτήσης με συντηρητικούς υπολογισμούς.Δεδομένου ότι η Cessna θεωρεί γερασμένο το εν λόγω μοντέλο για πάνω από 10000 ώρες πτήσης, θα ήθελα να με διαφωτίσετε αν οι προβληματισμοί μου είναι βάσιμοι ή αν υπάρχουν διαδικασίες και πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται προκειμένου να μην έχουμε ποτέ αστοχία από κόπωση μετάλλων.Ευχαριστώ προκαταβολικά και ελπίζω να μην κούρασα πολύ.
 
Νομίζω σε όλο τον κόσμο τα αεροσκάφη της ΓΑ είναι από πολύ καινούρια ως πάρα πολύ παλιά. Και όχι μόνο της ΓΑ αλλά και τα αεροσκάφη του Β' ΠΠ (που είναι σαφώς παλαιότερα και διατηρούνται από ιδιώτες ή τα επιβατικά που διενεργούν ιστορικές πτήσεις και sightseeing. Όταν το αεροσκάφος συντηρείται σωστά μπορεί να διατηρηθεί πλόιμο δεκαετίες, χωρίς πρόβλημα. Και όταν λέμε συντήρηση δεν εννοούμε μόνο τα μηχανικά μέρη αλλά και τα μέταλλα, τις συνδέσεις, τα συρματόσχοινα, τα πριτσίνια κλπ. Πρόσφατο παράδειγμα το Spitfire που ήρθε Ελλάδα, ετών 60. Αλλά και Ντακότες 80 ετών. Άρα τα Cessna από τα τέλη της δεκαετίας '70 δεν τα λες και πολύ παλιά. Άνευ συντήρησης ακόμα και ένα αεροσκάφος δεκαετίας μπορεί να έχει τραγική κατάληξη.
 
.Δεδομένου ότι η Cessna θεωρεί γερασμένο το εν λόγω μοντέλο για πάνω από 10000 ώρες πτήσης, θα ήθελα να με διαφωτίσετε αν οι προβληματισμοί μου είναι βάσιμοι ή αν υπάρχουν διαδικασίες και πρωτόκολλα τα οποία εφαρμόζονται προκειμένου να μην έχουμε ποτέ αστοχία από κόπωση μετάλλων.

Εγώ δεν θα ανυσυχούσα τόσο στην θέση σου. Κατ' αρχήν μπορεί να θεωρείται γερασμένο ένα C152 με 10000 ώρες πτήσης αλλά το όριο ζωής δεν το έχει φτάσει ακόμη. Υπάρχουν τεχνικές οδηγίες της Cessna (Supplemental Inspection Documents) με τα οποία το όριο ηλικίας των αεροπλάνων της σειράς 100 (152, 172 κλπ.) φτάνει τις 30000 ώρες πτήσης (υπό προυποθέσεις φυσικά).
Η οδηγία αυτή αναφέρει χαρακτηριστικά: “Retirement of this airframe is recommended when 30,000 flight hours have been accumulated".
Γενικά , οι οδηγίες για την σωστή συντήρηση υπάρχουν από τους κατασκευαστές. Όπως είπε και ο GP707 παραπάνω, όταν ακολουθούνται αυτές οι οδηγίες, οποιοδήποτε αεροσκάφος μπορεί να πετάει με ασφάλεια για πάρα πολλά χρόνια.
 
Δεδομένου ότι η Cessna θεωρεί γερασμένο το εν λόγω μοντέλο για πάνω από 10000 ώρες πτήσης
Πού είδες αυτήν την δήλωση του κατασκευαστή ;

Θα σου λυθούν αρκετές απορίες :


Ένα αεροσκάφος το οποίο διατηρεί το πιστοποιητικό πλοϊμότητας, πλήρει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο κατασκευαστής και έχουν εγκρίνει οι αεροπορικές αρχές (EASA, Ελληνική ΥΠΑ).

Το «σασί» η αλλιώς άτρακτος, δεν καταπονείται τόσο από τις ώρες / κύκλους πτήσεων(όταν μιλάμε για non pressurized μοντέλο). Παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες όπως στάθμευση κοντά σε θάλασσα(αλάτι), εκτός υπόστεγου κλπ.

Σε γενικές γραμμές, ο κύκλος ζωής του αεροσκάφους ολοκληρώνεται, όταν οι διαδικασίες συντήρησης για συνέχιση των πτήσεων, κοστίζουν περισσότερο απο την αξία απόκτησης του.
 
Πού είδες αυτήν την δήλωση του κατασκευαστή ;

Θα σου λυθούν αρκετές απορίες :


Ένα αεροσκάφος το οποίο διατηρεί το πιστοποιητικό πλοϊμότητας, πλήρει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο κατασκευαστής και έχουν εγκρίνει οι αεροπορικές αρχές (EASA, Ελληνική ΥΠΑ).

Το «σασί» η αλλιώς άτρακτος, δεν καταπονείται τόσο από τις ώρες / κύκλους πτήσεων(όταν μιλάμε για non pressurized μοντέλο). Παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες όπως στάθμευση κοντά σε θάλασσα(αλάτι), εκτός υπόστεγου κλπ.

Σε γενικές γραμμές, ο κύκλος ζωής του αεροσκάφους ολοκληρώνεται, όταν οι διαδικασίες συντήρησης για συνέχιση των πτήσεων, κοστίζουν περισσότερο απο την αξία απόκτησης του.
Pilot-737 Καλημέρα.Αρχικά θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την απάντησή σου και θα ήθελα να μου επιτρέψεις να κάνω τις εξής καλοπροαίρετες επισημάνσεις.
-Σχετικά με την δήλωση μου, περί των 10000 ωρών είναι ένα νούμερο το οποίο προέκυψε από διαδικτυακή αναζήτηση σε ξένα φόρουμ και είχε συνήθως αρνητικό χαρακτήρα. Το νούμερο των 30000 ωρών είχε πέσει επίσης στην αντίληψή μου και παλιότερα και μάλλον χρησιμοποιεί πιο αισιόδοξες παραδοχές στον υπολογισμό του.
-Σχετικά με την αεροπορική ορολογία απλά αναφέρω ότι η άτρακτος/fuselage δεν ταυτίζεται με το airframe/πλαίσιο(το οποίο χαριτολογώντας αποκάλεσα ‘’σασί’’) αλλά μαζί με τα φτερά αποτελούν υποκατηγορία του.
-Σχετικα με την κόπωση των υλικών επέτρεψέ μου να διαφωνήσω καθώς ένα αεροσκάφος υπόκειται στους ίδιους νόμους της Φυσικής/Κόπωσης μετάλλων που υπόκειται μια οποιαδήποτε άλλη κατασκευή(όπως ένα χωροδικτύωμα γέφυρας ή ένα καλώδιο ασανσέρ). Ως εκ τούτου, το να λέμε ότι ένα φτερό ή μια άτρακτος (στοιχεία που δέχονται δυναμική φόρτιση +/- το βάρος του ίδιου του αεροσκάφους με πολλές εναλλαγές ανά λεπτό) δεν υπόκεινται σε αξιοσημείωτη κόπωση είναι αφελές. Η διάβρωση θα συμφωνήσω ότι παραμένει εξίσου σημαντική και οι πρεσαριστές καμπίνες αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα.
Σε γενικές γραμμές από τα λεγόμενά σου καθώς και των υπολοίπων φαίνεται ότι η συντήρηση των αεροσκαφών των αερολεσχών υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες κάτι που είναι καθησυχαστικό για έναν που ψάχνεται για PPL.Άλλωστε θα ήταν κρίμα κάτι τέτοιο να μπει εμπόδιο στην πορεία προς την απόκτηση του διπλώματος.
 
Αγαπητέ Comrade Antonov,

Βλέπω ότι οι απαντήσεις σου, καλύπτουν πλήρως τις ερωτήσεις του αρχικού post σου. Είμαι σίγουρος ότι το managment της Cessna θα δεχτεί με χαρά τις όποιες προτάσεις σου.
 
Pilot 737,τα σχόλια μου είναι καλοπροαίρετα και σε καμία περίπτωση δεν έχουν σκοπό να σε θίξουν.Άπλά επενέβη στο σχόλιο σου γιατί θεώρησα ότι ασχολήθηκες περισσότερο με το να αντικρούσεις την θεωρία μου περί ύπαρξης κόπωσης στα αεροσκάφη παρά να μοιραστείς μαζί μου την όποια πρακτική εμπειρία έχεις από τον χώρο της συντήρησης των αεροσκαφών των αερολεσχών.Όσον αφορά το αν κάλυψα τις ερωτήσεις που έθεσα ο ίδιος θα σου πω ότι είμαι το σχεδόν το ίδιο μπερδεμένος με πριν καθώς και πάλι δεν γνωρίζω από όλη την νομοθεσία τι τελικά εφαρμόζεται στο Α Cessna της Β αερολέσχης.Όσον αφορά το σχόλιο για την θέση συμβούλου στην Cessna,θεωρώ ότι είναι ατυχές καθώς ουδέποτε προσέβαλα τους μηχανικούς της ή την ποιότητα των αεροσκαφών της ούτε δήλωσα ότι θα έκανα καλύτερη δουλειά από εκείνους. Το μόνο που έκανα είναι να θέσω εύλογα ερωτήματα για την συντήρηση στην Ελλάδα.
 
Last edited by a moderator:
Αγαπητοί ...ιπτάμενοι νυν και μέλλοντες, περιφερόμενος και Γκούγκλη βοηθούντος, βρέθηκα όχι μόνο στο σάιτ αυτό, αλλά και στο θέμα σας. Και φυσικά κόλλησα, γράφτηκα και νάμαι... Θέλω να πω και να ομολογήσω ότι, η πτήση και η πετομηχανή είναι ένας έρωτας μεγάλος που πιστεύω ότι χτυπάει όλες τις ηλικίες. Και αναρωτιέμαι: άμα την ερωτευτείς θα την ρωτήσεις πόσων ετών είναι; ή σε ποιό ινστιτούτο καλλονής κάνει τις "επισκευές" της; Όχι βέβαια, θα την απολαμβάνεις με τις καλές και τις κακές της στιγμές...
 
Top