Κατ' αρχάς επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για το πολύ καλό forum που έχετε δημιουργήσει. Πραγματικά πολύ ωραίο και οι απόψεις που διαβάζω πολύ σωστά συγκροτημένες.
Θα σας παρακαλούσα βέβαια να με κρίνετε με επιείκεια, αφού είναι η πρώτη φορά που γράφω.
Εισαγωγικά, η Ο.Α. είναι ένα κομμάτι της ιστορίας του έθνους μας, ένα κομμάτι που ποτέ δεν κατάφερε να δείξει την πραγματική του δυναμική, ειδικά κάτω από την ιδιοκτησία του Δημοσίου. Οι Έλληνες την εμπιστεύονται εδώ και κοντά 50 χρόνια και είναι παγκοσμίως γνωστή. Καλώς ή κακώς έτσι έχουν τα πράγματα.
1) Πράγματι, σε περίπτωση εξαγοράς της από την Α3, θα δημιουργηθεί μονοπώλιο, μόνο όμως στις πτήσεις εσωτερικού. Γιατί είναι πλέον τέτοιες οι συνθήκες, που σε όλους σχεδόν τους προορισμούς εξωτερικού των Ο.Α. υπάρχουν και ξένες αεροπορικές εταιρείες, που εκτελούν τις ίδιες πτήσεις. Άρα δεν θα είναι οικονομικά συμφέρον για τις νέες Ο.Α. (υπό την ιδιοκησία Α3) να αυξήσει τις τιμές. Γιατί να το κάνει αυτό, όταν υπάρχουν (π.χ. Lufthansa στις πτήσεις προς Γερμανία) που να προσφέρουν και πιο φτηνούς ναύλους; Όταν εγώ πήγα στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο, πήγα με LH και όχι με Ο.Α., γιατί άλλα τα 675 Ευρώ με επιστροφή και άλλα τα 1200. Αν η Α3 ήθελε να αυξήσει τις τιμές της, θα το έκανε και τώρα, αφού έτσι και αλλιώς όσες αυξήσεις και να κάνει, οι ναύλοι της θα είναι πολύ πιο φτηνοί από των Ο.Α. Όσο για τα δρομολόγια εσωτερικού, δεν νομίζω ότι οι Ο.Α. και η Α3 είναι οι μοναδικοί τρόποι να μεταβεί κάποιος κάπου στην Ελλάδα. Εξάλλου, το κενό που θα δημιουργήσει η Α3 στην low cost αγορά, μάλλον δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτο. Κάποια άλλη εταιρεία θα εμφανιστεί σύντομα στη θέση της. Και μάλλον προσφορές τύπου 400 Ευρώ ΑΤΗ-SKG είναι απλές - ας μου επιτραπεί η έκφραση - υπερβολές.
2) Αν οι Ο.Α. κλείσουν, ποιο ακριβώς θα είναι το όφελος; Γιατί αν μου λέτε πως σιγά σιγά αρκετοί επενδυτές αποσύρουν το ενδιαφέρον τους (αυτό το διάβασα νομίζω σε άλλο topic), μάλλον θα μείνει στο τέλος μόνο η Α3. Δηλαδή αν μείνει και η Dba θα είναι καλύτερα να αγοραστεί από μια μικρή - γερμανική όμως - low cost εταιρεία; Γιατί η Α3, κακά τα ψέματα, είναι μια ελληνική Dba. Αν κλείσουν οι Ο.Α., τόσες χιλιάδες υπάλληλοι θα μείνουν στο δρόμο. Και ειλικρινά δεν μπορώ να δεχτώ πως μέσα σε τόσους υπαλλήλους, δεν αξίζει κανείς. Αν μέσα σε τόσους υπαλλήλους υπάρχουν και αυτοί, τότε η Α3 θα έχει κάθε δικαίωμα να τους απολύσει. Και καλά θα κάνει, γιατί μάλλον δεν τους αξίζει να δουλεύουν σε οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία. Εξάλλου, όπως πολύ σωστά διάβασα, υπάρχουν και άλλοι που ζητούν δουλειά και μπορούν να συμπληρώσουν τα κενά.
3) Απ' όσο θυμάμαι, την δεκαετία του '60 ούτε η Ο.Α. ήξερε από υπερατλαντικά ταξίδια, που ήταν μάλιστα και καινούρια κατάκτηση της αεροπορίας. Άρα νομίζω ότι και οι άνθρωποι της Α3 μπορούν κάλλιστα (γιατί φαίνεται πως είναι και ικανά στελέχη) να μπουν σε αυτή την αγορά.
4) Η Α3 πράγματι μπορεί να μπει σε κάποια αεροπορική συμμαχία και τώρα, θα έχει όμως περισσότερο κύρος και θα είναι περισσότερο υπολογίσιμη ως Ο.Α. (αφού είναι ιστορική εταιρεία)
5) Δεν νομίζω ότι στην περίπτωση μιας αμιγώς ιδιωτικής εταιρείας μπορεί να παρέμβει ο οποιοσδήποτε βουλευτής, γιατί απλώς δεν τον αφορά. Με την ίδια λογική που δεν μπορούν να παρέμβουν στα εσωτερικά οποιασδήποτε ιδιωτικής επιχείρησης (είτε είναι οι Ο.Α., είτε είναι ο Αντέννα, είτε οποιαδήποτε άλλη).
6) Εννοείται ότι πολλοί υπάλληλοι είναι συνυπεύθυνοι για την κατάσταση των Ο.Α. Όμως πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα συνεχιστεί αυτό και μετά την εξαγορά των Ο.Α. από την Α3; Εξάλλου, σε όποιον υπάλληλο δεν αρέσει το νέο (σκληρότερο, άρα καλύτερο) καθεστώς, μάλλον είναι πρόβλημά του, γιατί όλοι οι συνάδελφοί του στις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης δουλεύουν έτσι και γιατί αυτοί δεν κάνουν τουλάχιστον κάθε λίγο απεργίες (μέχρι και για συμπαράσταση σε άλλους δημόσιους υπαλλήλους) ζημιώνοντας τελικά τη ίδια την εταιρεία.
7) Τώρα, όσον αφορά τα μεγάλα και τα μικρά ψάρια και τα στομαχικά τους προβλήματα, η Α3 είναι ιδιωτική εταιρεία και μπορεί πιο εύκολα από τον καθένα να πάρει μια σόδα και να ησυχάσει. Άλλωστε, όπως αναφέρεται, υπάρχει και η επιλογή της μετάταξης, αντί για απόλυση. Άλλωστε, καμία επιχείρηση στον κόσμο δεν έγινε μεγάλη χωρίς εξαγορές και συγχωνεύσεις. Σε οποιονδήποτε τομέα. Και τα μικρά ψάρια πολλές φορές κάνουν τις μεγάλες εκπλήξεις.
Υ.Γ. Αν η Ε.Ε. ήθελε να αποφύγει μονοπώλια, θα μπορούσε να μην εφαρμόσει αυτή την εξοντωτική μεν, δίκαια δε πολιτική αερομεταφορών. Ίσως να μην είναι τόσο απλά όσο αναφέρω τα πράγματα, αλλά θεωρώ ότι η Α3 να εξαγοράσει τις Ο.Α. είναι η καλύτερη λύση. Και ίσως η πιο λογική εξέλιξη του σίριαλ.