Υπόθεση Falcon

• Thread starter Thread starter sv1xv
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Nontas":379qudjb said:
Κανείς δεν μίλησε για μια σειρά απο στοιχεία που οδήγησαν στο ατύχημα
-Με ποια κριτήρια και διαδικασίες επελέγησαν τα άτομα που πετούσαν και συντηρούσαν το αεροσκάφος.;
-Ποιός τους έλεγχε ή ειχε υποχρέωση να το κάνει;
Αυτό είναι ένα πολύ βασικό θέμα στα "τεχνολογικά" ατυχήματα (αεροπορικά, βιομηχανικά κλπ). Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές οι προσωπικές ευθύνες των άμεσα εμπλεκομένων είναι διάχυτες και συνήθως πολύ μικρές για τον καθένα χωριστά. Η "αστοχία" που οδηγεί στο ατύχημα είναι συνήθως αστοχία του συστήματος διαχείρισης και οι σοβαρότερες ευθύνες είναι των διευθυντών.

Δυστυχώς το ποινικό μας σύστημα αλλά και η κουλτούρα αστυνομικών, ανακριτών, δικαστών κλπ λειτουργούν με λάθος τρόπο και αντιμετωπίζουν τα θέματα αυτά σαν απλά τροχαία δυστυχήματα ή σαν εγκλήματα προσωπικού χαρακτήρα. Έτσι όμως ποτέ δεν θίγεται το πραγματικό πρόβλημα, απλώς προσπαθούν να ικανοποιούν περισσότερο ή λιγότερο τους οργισμένους συγγενείς των θυμάτων. Συνήθως δεν μπορούν να πετύχουν ούτε αυτό, μια και οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν μπορούν να καταδικαστούν σε σημαντικές ποινές.

Ευτυχώς βέβαια, με τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής ειδικά για τα αεροπορικά ατυχήματα αυτή η κατάσταση διορθώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Παραμένει όμως για τα βιομηχανικά, τα σιδηροδρομικά κλπ.

sv1xv, μου άρεσε πολύ αυτό: " Διάχυτες ευθύνες"

'Ολοι από λίγο. Αυτοί, που μιλάνε για καταμερισμό ευθυνών λοιπόν , αυτό εννοούν. Εμείς το είχαμε καταλάβει λάθος !

Νώντα κάτι είπες ότι ο ΔΠΕ δεν ήταν κατηγορούμενος. Καλά κατάλαβα? Δηλαδή δεν είναι υπέυθυνος έναντι του νόμου αυτός? Τί ρόλο βάραγε στην εταιρέια? (στις τελυταίες δύο ερωτήσεις, δεν θέλω απάντηση. Ήταν ρητορικές. Γνωρίζω ότι ο κύριος αυτός ήταν κράτος από μόνος του).

Νομιζω οτι το να αποδιδονται αυθερετα ευθυνες στους πρωην κατηγορουμενους, και νυν αθωοθεντας χειριστας, ειναι ποινικα κολασιμη πραξη. Οποτε υπαρχει παντα η περιπτωση να κατηγορηθειτε για συκοφαντικη δυσφημιση, αν σας μηνυσουν!
Λιγο προσοχη, σε τοσο λεπτα θεματα, δεν βλαπτει! Με ολον τον σεβασμο!

Το να εκφράζει κανείς τη γνώμη του για θέματα γενικού κοινωνικού ενδιαφέροντος, θέματα γνωστα, θέματα αεροπορικά σε φόρουμ εξειδικευμένο σε θέματα αεροπορίας, δεν στοιχειοθετει τη νομοτυπική μορφή της συκοφαντικής δυσφήμισης. Και δεν πιστευω ότι όσα ατομα εξεφρασαν εδώ την άποψη τους είχαν σκοπούμενο δόλο. Δεν διαβασα να έγραψε κα΄ποιος κάτι συκοφαντικό. Εκφραζονται γνώμες. ουτε οι αθωωτικές , όπως και οι καταδικαστικές αποφάσεις, είναι αλανθαστες. υπόκεινται και αυτες σε κριτική, που επιτρέπει και το Σύνταγμα μας.
Οπότε φίλε του φόρουμ που έκανες την προειδοποίηση αυτή, προέβης σε αστοχο σχόλιο. Αλλωστε αυτό το φόρουμ είναι για να συζητάμε και να μαθαινουμε.Με ελευθερία και όχι φοβο.
Εγώ θα ήθελα μονο να προσθεσω ότι καταρχήν βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ανάλυση στο περιστατικό και ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Να ξέρετε πάντως ότι υπάρχουν εκ του αντικειμένου πολλά προβλήματα στη δικαστική διερευνηση και αποδοση δικαιοσύνης στις περιπτωσεις αυτές. Ο δικαστής δεν μπορεί να είναι σε θέση (εκτός αν ήταν πρωην πιλότος....) να αξιολογήσει τα πραγματικά περιστατικά, όπως σε άλλες περιπτωσεις. Δεν μπορείνα έχει δηλαδή τα "διδαγματατης κοινής πειρας" και γενικής γνώσης για να καταλάβει ποιος εφταιγε. Κοινώς, ότι του "δώσουν" οι ειδικοί, αυτό αναγκάζεται και υιοθετεί ως βάση για την απόφαση του. Εδώ δεν έχουμε μια κλασσικη περίπτωση ανθρωποκτονιας. Ολοι γνωρίζουν πως σκοτώνει το πιστόλι, ότι πυροβολεί αυτός που το έχει στο χέρι κλπ. Δεν μπορεί ομως ο δικαστης να ξέρει ποιοι ήταν οι μοιραίοι χειρισμοί. Μοιάζει λίγο (παράδειγμα δίνω, δεν υπάρχει φυσικά απόλυτο similarity) με την εκδικαση ιατρικών υποθέσεων. Αν έρθουν 10 γιατροί μαρτυρες και αρχισουν τα "είχε το ένα, το άλλο ο οργανισμος" , "δεν αντεδρασε καλά στο φαρμακο" κλπ, αντε να διαγνώσει αμέλεια ο δικαστης..... Φανταστείτε πως είναι σε αεροπορικά θέματα!

DRAKKAR,
Μαλλον δεν εισαι νομικος, διοτι αυτα που γραφεις, δεν στεκουν νομικα. Ειναι σαφες το ποινικο αδικημα της συκοφαντικης δυσφιμησης, ειτε το θελουμε ειτε οχι, ειδικα οταν γραφονται και αναφερονται εκφρασεις οπως"κλασικη ανθρωποκτονια"κλπ, κλπ. Τυχαινει να γνωριζω παρα πολυ καλα και τους δυο κυβερνητες της πτησης αυτης, και τα γραφομενα εχουν ηδη υποπεσει στην αντιληψη τους. Στην θεση τους, προσωπικα θα ειχα ηδη ξεκινησει αγωγες. Δεν γνωριζω ακομα τι εχουν σκοπο να πραξουν. Ελπιζω να σκεφτουν ψυχραιμα.
Ειναι ενα πολυ λεπτο θεμα, οπου εχει ηδη αποφανθει αμετακλητα η Δικαιοσυνη, και καθε κριση δημοσια, ειναι ποινικα κολασιμη πραξη.
Επαναλαμβανω, οτι λιγακι προσοχη και λεπτοτητα σε τετοια σοβαρα θεματα, δεν βλαπτει. Ισα-ισα μας προστατευει ολους.

docORL,

επειδή πολλά έχουν δεί τα μάτια μας μέσα αε αυτό το φόρουμ, καλό θα ήταν να ξανα-ξεκαθαρίζει ο καθένας την θέση του.

Θέλω να ελπίζω ότι το τελευταίο σου πόστ δεν αναφερόταν σε εμένα. Αν ναί, καλό θα ήταν να μου το πείς. Το ελπίζω γιατί τίς διατυπώσεις μου εδώ μέσα τις προσέχω ιδιαίτερα. Αρκεί μία προσεκτική ανάγνωση.

Προσωπικά δεν μιλάω για καμμία "καραμπινάτη ανθρωποκτονία" . Μιλάω για περίπτωση μεγάλων ευθυνών. Επίσης, υπογραμμίζω στα πόστ μου ότι δεν γνωρίζω τα ακριβή στοιχεία της ανάκρισης-δίκης-πορίσματος με λεπτομέρειες.

Το μόνο που λέω μετα βεβαιότητος είναι ότι ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να μήν υπάρχουν ευθύνες σε κάποιους ή κάποιον για το ατύχημα. Δεν πιστεύω να ισχυρίζεται κανείς νομικά ότι ήταν ...θέλημα Θεού.

Αν αυτό το πάρουμε ώς δεδομένο (ελπίζω), απορώ (βλακωδώς) για την ατιμωρησία.

ΠΟΥΘΕΝΑ δεν ισχυρίζομαι ότι οι χειριστές (στους οποίους αναφέρεσαι) είναι οι υπεύθυνοι του ατυχήματος. Ίσα ίσα γράφω:
gonso":42uwdn3u said:
Συμπέρασμα. Οι χειριστές δεν φταίγανε, εκ του αποτελέσματος. Μπορεί μεν να τράβηξαν μία ταλαιπωρία (που όλοι οι εμπλεκόμενοι σε ατύχημα υφίστανται, φταίνε δεν φταίνε), αλλά αυτήν την στιγμή έχουν αποκατασταθεί.

Αν τώρα κάποιος (ίσως από τον τρόπο που γράφω), διαβάζει αλλιώς τα γραφόμενά μου και δίνει άλλες ερμηνείες από αυτές που εγώ εννοώ, ζητώ ταπεινά συγνώμη.

Τους χειριστές δεν τους ξέρω, δεν έχω καμμία σχέση γενικώς. Διατυπώνω το ερώτημα "τοίς πταίει". Αν υπήρχε ένα φόρουμ για την επιβατική ναυτιλία στην Ελλάδα, και εκεί θα ποστάριζα την αγανάκτησή μου και τα ερωτηματικά μου για το Σαμίνα και το Sea Dolphin.

Παραδέχτηκα εξ'αρχής ότι η πλήρης εικόνα του ατυχήματος ΔΕΝ μου είναι γνωστή. Αρκεί και μόνο σε κάποιον να ποστάρει "λές μπούρδες, δεν ξέρεις τί σου γίνεται , δεν γίναν έτσι τα πράγματα" . Δεν θα ξαναέγραφα λέξη για το θέμα. Απλά θα μπερδευόμουν ακόμη πιό πολύ επειδή τα λίγα κομμάτια του πάζλ που έχω μέχρι τώρα (από έγκυρες πηγές του ίντερνετ), θα τα έχανα και αυτά.

docORL, και πάλι αν η καμπάνα βαράει για μένα, συγνώμη για όποιον παραννόησε τις προθέσεις μου.

Eπειδή και νομικά γνωρίζω, αλλά και είμαι ουδετερη στο θέμα (μπορώ να μιλάω, γιατί δεν εγραψα τίποτα στο site για το περιστατικό, δεν το γνωρίζω και διαβαζα για να πληροφορηθώ), συγνώμη, αλλά να μου εξηγήσεις, πού τη βλέπεις τη συκοφαντική δυσφήμηση?
Πως στοιχειοθετείται δηλαδή το 363ΠΚ? Για εξηγησε μου? Θελω να μου δώσεις την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση με βάση τα όσα γράψανε τα παιδια που ασχολήθηκαν με το ζήτημα(off topic, αλλά για μένα είναι το ζήτημα εδώ επιστημονικό).
Εγώ ως τρίτη που διαβασα τη συζητηση, δεν διεγνωσα σε κανέναν δόλο να συκοφαντίσει κανέναν. Ούτε κάποια κατηγορία και μομφή σε κάποιον αντιλήφθηκα. Τα παιδιά που έγραψαν σε μηχανικά θέματα αεροπλάνων αναφερόταν. Επηξα να διαβαζω για μηχανήματα και μηχανισμούς (που τους περισσότερους δεν κατανόησα κιολας).
Τί να πώ, ίσως εγώ να είμαι καλόπιστη, αλλά πραγματικά δεν κατάλαβα να εκτόξευσε κάποια κατηγορία κάποιος στο φόρουμ και εκπλήσσομαι που διαβάζοντας τη συζητηση ειδα τέτοιο σχόλιο σου DocOrl.
Αν είναι πάντως μέσα σε αυτό το φορουμ, να επικρέμαται η απειλή αγωγων και μηνύσεων, τοτε συγνωμη, αλλά δεν θα μπορούμε να συζητήσουμε τίποτα. Εγώ πάντως επιμένω: να εκλαμβάνουμε καλόπιστα τους συνομιλητές εδώ. Υποτίθεται ότι εδώ όλοι αγαπάμε την αεροπορία και θέλουμε να μαθάινουμε.

Και επίσης φιλε DocOrl, ανέφερα απλά γενικά τις δυσκολίες που υπαρχουν στη δικαστική διερεύνηση ιατρικών και αεροπορικών κλπ. υποθέσεων όταν έχουμε θάνατο, που ακριβώς δεν εντάσσονται στην "κλασσική ανθρωποκτονία" που αντιμετωπίζουν οι δικαστες. Διαβασε καλά ότι έγραψα και θα δεις ότι όχι μόνο δεν ασχολούμαι με τη συγκεκριμένη υπόθεση του φόρουμ που δεν γνωριζω, αλλά υποστηρίζω τις δικαστικές αποφάσεις και το δύσκολο έργο του δικαστή. Οπως και ότι σε τέτοια θεματα μονο ειδικοί μπορούν να αποφαινονται. Γιατι ακριβώς οι Ελληνες έχουμε τάση να νομίζουμε ότι τα ξέρουμε όλα και συχνα παραπονιόμαστε για δηθεν άδικες αποφάσεις και δεν έχουμε ιδέα για το τί έλαβε χώρα στην ακροαματικη διαδικασία κλπ.
Αυτά για να μη γίνονται συγχύσεις και παρεξηγήσεις, χωρις λόγο!

Noμικος δεν ειμαι, .
Ουτε θιγομαι προσωπικα, απο την υποθεση αυτη, ποσο μαλλον, απο αυτα που διαφοροι γραφουν.
Αν θελετε εξηγησεις περι του ΠΚ, σχετικα με το αρθρο στο οποιο αναφερεσθε, με πμ, να σας στειλλω το τηλεφωνο του δικηγορου των δυο κυβερνητων, να σας εξηγησει.
Επαναλαμβανω, οτι σχολια σε τετοιου ειδους ζητηματα, ειναι και επικινδυνα (με οτι αυτο μπορει να επιφερει), και "δεν βγαζουν πουθενα".

docORL, εξακολουθείς (στο τρίτο στην σειρά πόστ σου στο thread) να μιλάς γενικά. Δεν ξεκαθαρίζεις τίνος και ποιά γραφόμενα είναι συκοφαντικά και δυσφημιστικά κατά την γνώμη σου.

Απλά αμολάς γενικά μία προειδοποίηση "να κάτσουμε καλά". Οι πινελιές στον καμβά έχουν αρχίσει να πληθαίνουν
docORL":8bujjzfn said:
1) "να αποδιδονται αυθερετα ευθυνες στους πρωην κατηγορουμενους, και νυν αθωοθεντας χειριστας, ειναι ποινικα κολασιμη πραξη"

2) υπαρχει παντα η περιπτωση να κατηγορηθειτε για συκοφαντικη δυσφημιση

3) Λιγο προσοχη, σε τοσο λεπτα θεματα, δεν βλαπτει

4)Ειναι σαφες το ποινικο αδικημα της συκοφαντικης δυσφιμησης

5)Στην θεση τους, προσωπικα θα ειχα ηδη ξεκινησει αγωγες

6) Ελπιζω να σκεφτουν ψυχραιμα.

7)καθε κριση δημοσια, ειναι ποινικα κολασιμη πραξη.

8 )Επαναλαμβανω, οτι λιγακι προσοχη και λεπτοτητα σε τετοια σοβαρα θεματα, δεν βλαπτει

9) να σας στειλλω το τηλεφωνο του δικηγορου των δυο κυβερνητων (σσ.το οποίο προφανώς έχεις)

10) σχολια σε τετοιου ειδους ζητηματα, ειναι και επικινδυνα (με οτι αυτο μπορει να επιφερει)

Τα παραπάνω αποτελούν πάνω από το 50% των όσων έχεις γράψει.
Μόνο εγώ το βλέπω ώς απειλή αυτό? Και μάλιστα απειλή ...στον αέρα. Δεν κάνεις τον κόπο ΚΑΝ να μας πείς σε τί αναφέρεσε. Το μόνο που γράφεις είναι περί "καραμπινάτης ανθρωποκτονίας", κάτι που δεν έγραψε κανείς εδώ μέσα.

Εγώ docORL ξεκαθάρισα την δική μου θέση και τις προθέσεις μου όσο γίνεται στο προηγούμενο πόστ, με γνώμονα τον απόλυτο σεβασμό στην προσωπική υπόθεση του καθενός. Προσπάθησα να κάνω "λιανά" τα όποια στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα. Οι πηγές είναι απόλυτα αξιόπιστες στον χώρο της ασφάλειας πτήσεων. Εκτός αν κρίνεις ότι πρέπει να στείλεις ένα email και στο FSF, με τα τηλέφωνα του δικηγόρου. Μετά όμως, κάνε μας την χάρη, και υπέδειξέ μας πού ακριβώς μπορούμε να διαβάσουμε το επίσημο πόρισμα, για να μήν έχουμε λανθασμένη εικόνα για το ατύχημα.

Είναι και το τελευταίο που γράφω για αυτό το θέμα. Έτσι και αλλιώς μας υπενθυμίζεις ότι το πολύ ψάξε-ψάξε και το πολύ ξύσε-ξύσε ....."δεν βγαζουν πουθενα".

ΟΜΕΡΤΑ

Οποιος δεν είναι νομικός να μην προβαίνει σε νομικές αναλύσεις και να χαρακτηρίζει μάλιστα τους άλλους ότι "φαίνονται πως δεν είναι νομικοι"...ειδικά όταν δεν γνωρίζει που απευθύνεται.
Δυστυχως ο Ελληνας έχει μάθει να είναι δικηγόρος, γιατρός, πιλότος, όλα τα ξέρει, έχει γνώμη και απαξιώνει μάλιστα τους άλλους.
Οπως ειναι άσχημο και άδικο να σχολιάζει κάποιος έναν πιλότο με χιλιάδες ώρες πτήσης όταν δεν έχει ο ίδιος πετάξει χαρταετό στη ζωή του, έτσι είναι ασχημο να αποκαλεί "μη νομικό" άνθρωπο με τοιχο πτυχια που διδάσκει μάλιστα το αντικείμενο, καποιος που δεν γνωρίζει τα άρθρα του ποινικού κώδικα.
Δεν θα διδάξω εδώ νομικά, απλά σχετικά με το παρανομο της δημοσιας κρίσης επί δικαστικών αποφάσεων (γιατί εμένα αυτό το σχόλιο μου τράβηξε την προσοχή σε αυτήν τη συζήτηση, ως ειδικό επιστημονα, και γι'αυτό παρενεβην επ'αυτού του θέματος) παραθέτω:
"Η άσκηση κριτικής επί των δικαστικών αποφάσεων αποτελεί το συμπλήρωμα και την ολοκλήρωση της νομολογίας, και πλεον τούτου αποτελεί όρον απαραίτητο για την ορθήν απονομή του δικαίου. Ο σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και άσχετο με την κριτική και τον έλεγχο αυτών.Οι δικαστικές αποφάσεις είναι εργα ανθρώπων και ως τέτοια φέρουν μαζί τους πάντοτε τη σραγίδα της ατέλειας Ποινικός Κώδικας-Κονταξης σελ.3062-2063 (κοινώς η βίβλος των νομικών).
Αυτά και πλεον δεν θα ασχοληθώ άλλο.