Let's talk CRM

  • Thread starter Thread starter gonso
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Optimum utilization of all available resources to achive safe and efficient operation
 
Δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβω την άποψή μου, αλλά θα διευκρινίσω για μία τελευταία φορά την γνώμη μου.

Όσον αφορά το επισόδειο με τον Άραβα κυβερνήτη. Υπάρχει φωτιά στην καμπίνα.
Το να ρωτήσεις την ηγουμένη, ή να στείλεις τον Κ2 σου να δει την κατάσταση, είναι efficient CRM.
Το να πας ο ίδιος εν πτήση αφήνοντας την καμπίνα άδεια, για να δεις τι τρέχει πίσω, είνai έλλειψη CRM.
To να επιτρέψεις στο πλήρωμα να ανοίξει ή όχι τις πόρτες μετά την προσγείωση, δεν έχει να κάνει με CRM, είναι μία απλή απόφαση του κυβερνήτη σε ένα θέμα που ΔΕΝ διδάσκεται.
Το πλήρωμα, να ακούσει έναν Κυβερνήτη που προφανώς κάνει λάθος και να μείνει μέσα στο ντουμάνι και να πεθάνουν σαν τα ποντίκια, έτσι ώστε να μην δυσαρεστήσουν τον καπετάνιο, δεν έχει να κάνει με CRM, είναι θέμα κοινής λογικής. Ζήσε και βλέπεις μετά...

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να τοποθετηθώ ξανά επί του θέματος, απλά θέλω να τονίσω, πως το CRM είναι η αποτελεσματική διαχείριση από το πλήρωμα όλων των διαθέσιμων πόρων του αεροσκάφους. Δεν έχει καμία σχέση με περιπτώσεις αυταρχισμού κυβερνητών ή άβουλων, παραδομένων στην μοίρα τους μελών πληρώματος.

Τέλος, όσον αφορά τους στρατιωτικούς, δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση να θέσω θέμα σύγκρισης. Ακόμα και μετά την επεξήγησή σου φίλε Hastaroth, μου φαίνεται πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσω τον σωστό δρόμο σαν Στρατέος, παρά σαν Πολίτης. Και εξηγούμαι:
Έστω ότι αντιμετωπίζω σαν μέλος πληρώματος έναν αυταρχικό Κ1 που κάνει λάθος σε κάποια απόφασή του. Το λάθος αυτό, το αντιλαμβάνομαι και σκέφτομαι αν θα μιλήσω στον Κ1 ή όχι.
Όπως είπες, αν είμαι πολίτης, κινδυνεύω να χάσω τη δουλειά μου... Σοβαρά μιλάμε? Είναι ότι χειρότερο μπορεί να σκεφτώ. Έχω παιδάκια και σύζυγο που εξαρτώνται από μένα, ούτε που θα σκεφτόμουν να κάνω κιχ, εκτός αν ήμουν σίγουρος πως το αεροπλάνο πέφτει....
Σαν στρατιωτικός, δεν τίθεται θέμα στρατοδικείου. Δεν τίθεται καν θέμα επίπληξης από την Ηγεσία ούτε κάποιο είδος τιμωρίας. Αν αντιμιλήσεις σε αρχαιότερο, μια που βρισκόμαστε σε καιρό ειρήνης, υπάρχουν 2 πιθανές καταλήξεις:
Αν είχες δίκιο, όλος ο κόσμος θα σε συγχαρεί για την επιλογή σου και το παράδειγμά σου θα αναφέρεται συχνά προς μίμηση στους νεότερους. (έχει συμβεί με συγκυβερνήτη που πήρε τα χειριστήρια του ελικοπτέρου, ματαίωσε την άσκηση και ξεκίνησε να επιστρέψει στη βάση. Παρέδωσε τον έλεγχο του Ε/Π στον αρχαιότερό του Κ1, όταν διαβεβαιώθηκε πως ο τελευταιος είχε αντιληφθεί το σφάλμα του. 8 χρόνια έχουν περάσει από το συμβάν και ακόμα μπράβο του λένε... ).
Αν είχες άδικο, θα σου γίνει παρατήρηση για το λάθος που έκανες, ειδικά αν το λάθος ήταν "αστείο". Πιθανώς και να τεθεί θέμα όσον αφορά την κρίση σου, και να χρειαστεί να δουλέψεις μετά για να αποκαταστήσεις την φήμη σου, αλλά πως να το κάνουμε? Λάθος δικό σου ήταν.
Όπως και νά 'χει, ούτε τη δουλειά σου χάνεις, ούτε μετάθεση παίρνεις, ούτε στρατοδικείο πας.

Τώρα σε καιρό πολέμου δεν ξέρω τι ισχύει, αλλά δεν έχω βρεθεί σε πόλεμο, ούτε πιστεύω πως θα βρεθώ.....
 
Εγραψε πιό πάνω ο levantes "optimum utilization of all available resources..",τονίζοντας μάλιστα το available διά τής χρήσεως τεραστίων χαρακτήρων.

Ενας αυταρχικός κυβερνήτης κάνει άραγε optimum utilization of all available resources;Δέν νομίζω.Τά μόνα resources που χρησιμοποιεί είναι τά δικά του όργανα καί την δική του κρίση.Ολα τά υπόλοιπα είναι υποχείριά του.Ακόμα καί τά υπόλοιπα μέλη τού πληρώματος.

Ξεκινώντας το thread αυτό,ο gonso έφερε το παράδειγμα τού σιδερά τής γειτονιάς του,που δέν αφήνει τον παραγιό του νά κάνη μιά ηλεκτροκόλληση,ώστε να μάθη κι'αυτός την τέχνη.Ενας Κ2 όμως δέν είναι "παραγιός".Είναι ήδη διαμορφωμένος πιλότος,μέ τά ATPL του,μέ τίς ωρίτσες του καί μέ την εμπειρία του.Πολλοί Κ2 μάλιστα μπορεί να ήταν προηγουμένως Κ1 σέ άλλους τύπους καί απλώς μεταπήδησαν στον συγκεκριμένο τύπο (νά φέρω εδώ ένα ναυτικό παράδειγμα:πολλοί ύπαρχοι -δηλαδή υπό τον πλοίαρχο- σέ μεγάλα κρουαζιερόπλοια έχουν καί οι ίδιοι δίπλωμα πλοιάρχου Α' τάξης καί έχουν πλοιαρχήσει σέ μικρότερα πλοία προηγουμένως).Σέ μιά δύσκολη κατάσταση,γιατί να αφεθή αυτή η εμπειρία τού Κ2 να πάη χαμένη επειδή ο Κ1 θεωρεί οτι είναι ο αλάθητος πάπας τού αεροπλάνου;Δέν είναι και αυτός ο Κ2 ένας "πόρος";

Σχετικά μέ τόν Αραβα κυβερνήτη,ουδέποτε ρώτησε αυτός την "ηγουμένη" -εκείνη τον ρώτησε πολλές φορές τί εντολές είχε γιά μετά την προσγείωση,αλλά αυτός ήταν προσκολλημένος στο νά εκτελέση την προσγείωση (ο Κ2 δέν έκανε απολύτως τίποτε άλλο πέραν τού να μιλά στον ασύρματο όταν τού έλεγε ο Κ1) καί είχε χάσει την υπόλοιπη μπάλα.Ισως να μήν έχη αυτό όντως τόσο πολύ σχέση μέ CRM,άν καί θά μπορούσαμε να θεωρήσουμε την "ηγουμένη" ώς έναν "πόρο" τού αεροπλάνου,που έφερε στόν Κ1 την πληροφορία οτι "everybody is panicking back there",ήτοι οτι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή καί δέν μάς παίρνει να σταματήσουμε στο apron καί να περιμένουμε να έρθη το λεωφορειάκι να μάς πάη στό τέρμιναλ (όπως ενδεχομένως νόμιζε ο Κ1)....
 
Hastaroth":2t4fxt7u said:
Ενας αυταρχικός κυβερνήτης κάνει άραγε optimum utilization of all available resources;Δέν νομίζω.

Χμμ, αυτό δεν γίνεται να το ξέρουμε, αλλά είναι ένα ωραίο θέμα πάνω στο οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε το debate.

Θα το θέσω διαφορετικά. Ας υποθέσουμε πως ένας Κ1, είναι σχεδόν τέλειος. Είναι άψογα καταρτισμένος πάνω σε όλα σχεδόν τα θέματα που αφορούν το μέσο και την αποστολή του. Εκτελεί επίσης και άψογο CRM. Γνωρίζει δηλαδή τις ικανότητες, δεξιότητες, αλλά και αδυναμίες του πληρώματός του και τις εκμεταλλεύεται στο έπακρο.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Αλλά, έχει ένα ελλάτωμα. Είναι αυταρχικός, αλλά με την καλή έννοια, αν μπορεί να υπάρξει τέτοια. Και έτσι, επειδή πιστεύει πως γνωρίζει τις δυνατότητες του Κ2 του, σε μία κρίσιμη στιγμή, επιλέγει να τον αγνοήσει, καθότι νομίζει πως ο ίδιος "ξέρει καλύτερα". Δεν λέω πως δεν θα ακούσει καν, απλά θα συγκρίνει την κρίση του Κ2 με την δική του και θα ακολουθήσει αυτό που εκείνος πιστεύει σωστό.

Η ιστορία θα δείξει ποιος είχε δίκιο, αλλά ας υποθέσουμε για λίγο πως ο Κ2 έχει δίκιο στο συγκεκριμένο περιστατικό. Τότε τι γίνεται αν ο Κ2 δεν εισακουστεί και πως μπορεί το CRM να δώσει λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα?
 
Δυόμιση το πρωί και πρίν πάω γιά ύπνο...τσούπ νά'το το φιλοσοφικό ερώτημα.

Αυταρχικός μέ την καλή έννοια δέν μπορεί να υπάρξη.Ο αυταρχικός είναι αυτός που δέν δέχεται κάν νά ακούση την γνώμη κάποιου άλλου διότι εκ προοιμίου δέχεται οτι ο ίδιος τά ξέρει όλα.

Από την άλλη βέβαια,τό οτι ακούω την γνώμη κάποιου δέν σημαίνει πάντα οτι τήν ακολουθώ.Επειδή όμως την άκουσα,δέν μπορώ να κατηγορηθώ ώς αυταρχικός,αφού διερεύνησα την πιθανότητα να έχη δίκιο αυτός ο κάποιος άλλος και όχι εγώ.Εστω καί άν τελικά πιστεύω οτι εγώ έχω δίκιο.

Ούτε το CRM είναι τέλειο σύστημα αλλά,όπως και η δημοκρατία στήν πολιτική "είναι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε" (κατά πώς έλεγε και ο Τσώρτσιλ,μασώντας το πούρο του).Δέν ξέρω πώς η εφαρμογή τού CRM θά έλυνε ένα τέτοιο πρόβλημα,σίγουρα όμως άν μιά τέτοια περίπτωση "αχρήστευε" την εφαρμογή του,θά γινόταν διερεύνηση ώστε στό μέλλον να μπορή νά αντιμετωπίζη καί τέτοιου είδους προβλήματα.

Τό παράδειγμα που αναφέρεις είναι κάπως στη σφαίρα τού ιδεατού κι'έτσι δέν μπορούμε να φανταστούμε τί θά μπορούσε να είναι αυτό που τελικά ξέρει καλύτερα ο Κ2 από τόν Κ1 που νομίζει οτι το ξέρει.Αν πάρουμε το παράδειγμα τού φίλου μου που ανέφερα πιό πάνω καί άν δεχτούμε οτι ο κυβερνήτης του είχε τίς ιδιότητες που περιγράφεις,τότε θά ήξερε τί ικανότητα είχε ο φίλος μου να διακρίνη τον 15 (αυτός δέν είναι από την μεριά τού Φαλήρου;) τού Ελληνικού από την Συγγρού,οπότε στήν συγκεκριμένη περίπτωση,θά αποδεχόταν την άποψή του ("ναί,δίκιο έχεις,εγώ μπερδεύτηκα").Από την άλλη,άν ο Κ1 αυτός είναι τόσο καταρτισμένος και τέλειος,θά είναι εξαιρετικά απίθανο να κάνη κάποιο σφάλμα,οπότε είτε θά συνέπιπτε η άποψή του μέ τού Κ2 του,ή ο Κ2 του θά είχε εσφαλμένη άποψη.

Οπως έγραψε και ο gonso στο ανατρεπτικό αρχικό του μήνυμα ποιός είπε ότι το CRM είναι εύκολο?
 
Βρίσκω ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα την συζήτηση και θα έπρεπε να την είχα ανοιξει πιό νωρίς. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αναγκαζόμαστε σε μεγάλα πόστ (εμένα δεν με πολυπειράζει, γιατί γράφω με ρυθμό πολυβόλου), που ίσως κουράζουν αυτούς που διαβάζουν, αλλά είναι η φύση του θέματος τέτοια, που δεν γίνεται αλλιώς.

Vassdel τα πόστ σου ήταν ότι έπρεπε για την συζήτηση. Έθεσες ένα θέμα (ηθελημένα ή αθέλητα), το οποίο έχει γίνει η πεμπτουσία του CRM, και αν θέλεις, η εξέλιξή του.

Όπως οι διαδικασίες, τα διάφορα εγχειρίδια, οι φιλοσοφίες, έτσι και το CRM, είναι ζωντανός οργανισμός. Μεταλλάσεται και εξελίσεται διαρκώς.

Τόνισα και πρίν ότι το CRM είναι παρεξηγημένο ποικιλοτρόπως. Έχει εξαπλωθεί η χρήση του τόσο πολύ, που πιά καλύπτει ΟΛΗ την γκάμα πτητικών δραστηριοτήτων. Μερικές αεροπορικές εταιρείες /ταυτόχρονα εκπαιδευτικοί οργανισμοί, έφτασαν στο σημείο να μειώσουν ακόμα και την αναφορά στο ακρώνυμο CRM, μπάς και «ξεκολλήσει» ο κόσμος και καταλάβει περί τείνος πρόκειται.

"Είναι κοινή λογική... Είναι απλά ηλίθιος... Κάνει απλώς τη δουλειά του...είναι θέμα κοινής λογικής........"

Χρησιμοποίησες αυτές τις εκφράσεις στα πόστ σου γιατί όντως νοιώθεις ότι μερικά πράγματα είναι απόλυτα αυτονόητα και ότι πράγματα που δεν τα χωράει ο νούς ........απλά δεν γίνονται. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει. Το πρόβλημα είναι ότι η ιστορία και τα συμβάντα που έχουν γίνει, μας έχουν δείξει ότι ο διάολος έχει πολλά ποδάρια. Κάτω από συγκεκριμένες και ατυχείς συγκυρίες ...όλα γίνονται και σε όλους. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει κάνει εμβόλιο κατά του σφάλματος.

Αν πάρεις το πρόσφατο ατύχημα της Turkish ή της Helios (ή όποιο άλλο παρόμοιο που έχει να κάνει με ανθρώπινο λάθος), και μέ ένα θεικό τρόπο ανέσταινες τους πιλότους, τους διέγραφες την μνήμη και τους κάθιζες να διαβάσουν το πόρισμα των ατυχημάτων τους, σαν τρίτους και άσχετους με το θέμα. Ποιά νομίζεις θα ήταν η αντίδρασή τους? « Μα καλά , μα...κες ήταν και δεν καταλάβανε ότι χάσανε την συμπίεση?» ή «Μα καλά, μα...κες ήταν και δεν καταλάβανε τόση ώρα ότι τους έπεσε η ταχύτητα?»

Την ίδια αντίδραση με αυτούς που τα διαβάζουν τώρα δηλαδή, οι οποίοι (οι δύσμοιροι), νομίζουν ότι σε αυτούς ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δεν θα συνέβαινε αυτό, γιατί αυτοί.......προσέχουν και οι άλλοι (οι ατυχείς), είχαν τάσεις αυτοκτονίας.

Το «σύστημα» λοιπόν, παρουσιάζει την μέθοδο με την οποία ο χειριστής μπορεί να μπεί σε τέτοιο τρόπο σκέψης, που να μειώνει τέτοια σφάλματα. Αυτό που οι περισσότεροι λένε CRM, μπορεί κάποιος να το πεί και «Λίστα Ικανοτήτων Ιπταμένου». Δεν παύει να είναι όμως CRM όπως και να το πείς.

Το CRM δεν είναι ταγκό. Δεν χορεύεται μόνο και αποκλειστικά από δύο ή περισσότερους. Μπορείς να «χορέψεις» CRM μόνος σου ...κάλλιστα. Το μυαλό σου είναι resource. Oi γνώσεις σου είναι resource, το ίδιο και οι εμπειρίες σου.

Εκεί είναι το σημείο που διαφωνώ με τον vassdel. Όχι ότι αυτά που λέει είναι λάθος, κάθε άλλο. Απλά αυτό που έχει στο μυαλό σαν CRM, καλύπτουν το 30% του θέματος. Η παρεξήγηση που έλεγαν πιό πρίν. Λέμε CRM και το μυαλό μας πάει κατευθείαν σε πλήρωμα μόνο και μόνο επειδή το ακρώνυμο έχει μέσα την λέξη Crew.

Ο αρχηγός σχηματισμού F16 (ή και το ζευγάρι του), μπορεί να χρησιμοποιεί CRM μεθόδους? Σαφώς και μπορεί. Δεν συνεργάζονται μεταξύ τους? Δεν συνεργάζονται με το ραντάρ? Με άλλους σχηματισμούς? Το briefing που κάνουν πρίν την έξοδο, δεν είναι CRM? Το debriefing? Αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Ο τρόπος με τον οποίο ο μαχητής αντιλαμβάνεται τί συμβαίνει γύρω του, ακόμα και το πώς πετάει το τζέτ, αν ξέρει (πχ) τους κανονισμούς, δεν είναι CRM?

Μην μπερδεύω άλλο. Ας κάνω μιά περιγραφή των αντικειμένων του CRM σε μορφή λίστας ικανοτήτων, για να μπορούμε να μιλήσουμε πιό συγκεκριμένα και να λυθεί η «παρεξήγηση» . Μιλάμε για CRM, όπως αυτό πλέον νοείται, το 2009 και όχι το 1982 ή το 1997, αλλά τώρα. Όσο οι χειριστές "βρίσκουν" καινούριους τρόπους για "πατάτες", τόσο το CRM θα πλουτίζει σε μεθόδους διδασκαλίας και εφαρμογής. Μην ξεχνάμε τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησε όλο αυτό. Για να βελτιώσει την απόδοση του ανθρώπινου παράγοντα. Όχι μόνο για το πώς θα δουλεύουν δύο/τρείς/δεκατρείς άνθρωποι μεταξύ τους.

Ας χωρίσουμε τις ικανότητες σε τρείς κατηγορίες και πάνω σε αυτές μπορούμε να συζητήσουμε πράγματα:

1) ΠΛΗΡΩΜΑ (στο ίδιο κόκπιτ είτε σε διαφορετικό, δεν βλέπω διαφορά. Ακόμα και μεταξύ πιλότου και ΕΕΚ ισχύουν)
Briefing: Περιγράφει το σχέδιο δράσης και τίς τυχόν διαφορές από τα στάνταρντ
Αναθέτει καθήκοντα,
Ζητά πληροφορίες,
Ελέγχει αν αυτά που είπε κατανοήθηκαν.

Ομαδικό Πνεύμα: Ισορροπεί την ιεραρχία,
Ελαστικός και με σεβασμό στην γνώμη το άλλου,
Παρακολουθεί ενεργά και βοηθά με προθυμία,
Σκέφτεται ανεξάρτητα.

Επικοινωνία : Μοιράζεται σκέψεις/πληροφορίες/ιδέες,
Ακούει συνειδητά και ενεργά,
Δυναμικός και με σθένος όταν οι συνθήκες απαιτούν,
Παραδέχεται τα λάθη του,
Εκφράζει τις αμφιβολίες του.

2) ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΡΓΟΥ
Συναίσθηση Καταστάσεως: Λεπτομερής προετοιμασία της πτήσης,
Προηγείται των εξελίξεων και ανανεώνει το σχέδιο δράσης,
Διατηρεί σχέδια διαφυγής,
Διατηρεί (όχι μόνο έχει) πλήρη εικόνα.

Φόρτος Εργασίας: Αντιλαμβάνεται πότε ο φόρτος είναι υψηλός (στον εαυτό του ή στο άλλον),
Δεν βιάζεται και "δημιουργεί" χρόνο,
Αντιμετωπίζει την υπερφόρτωση και ιεραρχεί τις προτεραιότητες,
Αποφεύγει απόσπαση της προσοχής και δεν αποσπά τους άλλους.

Αποφάσεις: Αντιλαμβάνεται ποιό είναι το πρόβλημα/θέμα,
Αν χρειάζεται εμπλέκει και άλλους πρίν την λήψη αποφάσεων,
Αξιολογεί το αποτέλεσμα της απόφασης,
Χρησιμοποιεί κάποια μεθοδολογία σε νέες/επιπλέον καταστάσεις.


3) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΕΡΓΟ
Επαγγελματικό Στύλ : Ήρεμος και με επαγγελματικό ύφος,
"Κυνηγά" υψηλά στάνταρντς (στον εαυτό του και στους άλλους)
Εργατικός και ελαστικός,
Έχει επίγνωση των δυνατοτήτων του και ζητά σχόλια για την απόδοσή του.

Χειρισμός Αεροσκάφους: Ασφαλής-Αποδοτικός-Ψύχραιμος,
Διατηρεί τις βασικές χειριστικές ικανότητες (μέ ή χωρίς την χρήση αυτοματισμών),
Ικανότητα αντιμετώπισης αναγκών εκτάκτων/κινδύνου,
Διαχειρίζεται σωστά τυχόν λάθη του.

Εφαρμογή Γνώσεων : Τεχνικές και επιχειρησιακές,
Χρήση Checklist,
Διαδικασίες/Κανονισμοί,
Εμπορική και επιβατική συνείδηση (σσ. αυτό είναι ίσως το μόνο που δεν ισχύει για μαχητές
και γενικώς ένοπλες δυνάμεις :wink: )



Η λιστα αυτή των ικανοτήτων έπεσε στην "πρωτόγονη" μορφή της στα χέρια μου, πρίν 6-7 χρόνια. Την έχει γράψει κάποιος διεθνής γκουρού του θέματος. Μερικά αφαίρεσα και άρκετά πρόσθεσα. Σαφώς και με μιά πρώτη ματιά φαίνονται "κωλομεγλυφάτα" και "τι παπα...ς είναι αυτές?"
Επειδή έχω μεγάλο πάθος με το accident investigation, αυτά που πρόσθεσα ήταν από σφάλματα χειριστών που βγήκαν από πορίσματα. Και πραγματικά, βάλτε στο μυαλό σας ένα οποιοδήποτε Human Factors ατύχημα, από καταβολής κόσμου, και σε αυτήν την μικρή λίστα θα βρείτε ποιά ικανότητα του χειριστή/πλοιάρχου/μηχανοδηγού ήταν αυτή που δεν επέδειξε.

Για το κάθε ένα από αυτά, υπάρχει σενάριο ρεαλιστικότατο και με δεκάδες παραλλαγές. Αν το σκεφτεί κανείς, αυτός που καταφέρνει να μαζέψει αυτές τις ικανότητες μαζί (προφανώς και είναι πολύ δύσκολο, τά'παμε αυτά), φτιάχνει αλεξίσφαιρο κουστουμάκι μούρλια! Η "σφαίρα" θα τον διαπεράσει, μόνο όταν υπάρξει τρύπα σε αυτές τις ικανότητες.


More food for thought and discussion................
 
vassdel":f0djqlwi said:
Η ιστορία θα δείξει ποιος είχε δίκιο, αλλά ας υποθέσουμε για λίγο πως ο Κ2 έχει δίκιο στο συγκεκριμένο περιστατικό. Τότε τι γίνεται αν ο Κ2 δεν εισακουστεί και πως μπορεί το CRM να δώσει λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα?

Μία πατέντα που χρησιμοποιούν ορισμένες εταιρείες, είναι αυτή της πλύσης εγκεφάλου. Κυριολεκτώ και εξηγώ.

Εφαρμόζουν ΠΑΓΙΑ πολιτική της χρήσης του ενικού παντού και για όλους. Δεν έχει "Κύριε Κυβερνήτα, Καπετάνιε, Κάπτεν" και τέτοια. Έχει "Αντώνη, Θανάση, Πάυλο, Τόμας". Για όλους. Με το μικρό όνομα αποκαλεί ο νεότερος Κ2 της εταιρείας τον αρχαιότερο εξεταστή, εντός και εκτός κόκπιτ. Το ίδιο και οι αεροσυνοδοί και οι μηχανικοί.

Εν συνεχεία (και μέσω της εκπαίδευσης), υπάρχουν μικρές φρασούλες, οι οποίες από την πολύ πλύση εγκεφάλου, έχουν γίνει σε όλους πάγια βιδωμένες στο μυαλό. Είναι σε βαθμίδες και δεν βγαίνουν ποτέ από το στόμα κανενός, παρά μόνο όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά. Κάτι σαν το " ΤΡΑΒΗΞΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ" που βλέπουμε στα τρένα.

Φράση Νο1 : "Δεν νοιώθω άνετα με αυτό που κάνουμε"

Φράση Νο2 : "Καπετάνιε, είμαστε στα σύννεφα και κάτω από το ελάχιστο ύψος ασφαλείας"
Χρησιμοποιείται όταν η Φράση Νο1 δεν αποδόσει. Προσέξτε την αλλαγή. Το "Αντώνη" έγινε "Καπετάνιε". Ο
Αντώνης τρώει τον κουβά με το νερό στην μούρη, μιάς και δεν έχει ακούσει ποτέ κανέναν να τον φωνάζει
έτσι. Για να το ακούει, κάτι δεν πάει καλά. Το δεύτερο σκέλος της φράσης, τονίζει κάτι πολύ κακό το οποίο
και ο τελευταίος πιλότος ξέρει ότι είναι κακό.

Φράση Νο3 : "Βάλθηκες να μας σκοτώσεις όλους??? I HAVE CONTROL"
Χρησιμοποιείται όταν η Φράση Νο2 δεν αποδόσει. Mε την λέξη "σκοτώσεις", ο κουβάς με το νερό γίνεται
θάλασσα. Στο μυαλό του Αντώνη είναι κολλημένο ότι όταν ακούσει αυτήν την λέξη, πρέπει να δώσει τον
έλεγχο του αεροπλάνου. (συνήθως έχει διορθώσει την κατάσταση από την Φράση Νο1.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, η ερώτηση ακριβώς όπως την θέτεις vassdel, είναι σχεδόν στάνταρντ σε συνέντευξη πρόσληψης σε πάρα πολλές εταιρείες. " Εσείς, τί θα κάνατε σε μία τέτοια περίπτωση? Πώς θα ενεργούσατε? "

Από την απάντηση του υποψηφίου εξαρτόνται πολλά !
 
Καλημέρα σας κύριοι,
Πολύ καλά το ξεκινήσατε και όσο πάει γίνεται και καλύτερο το ποστ. :great:

Σε ότι αφορά την Πολεμική Αεροπορία θα σας ενημερώσω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα στο CRM-ORM-TEM.
Πλέον είναι δεδομένη η καθημερινή προσέγγιση CRM στο briefing, πριν από κάθε πτήση ελέγχεται το ORM (ΟPERATION RISK MANAGEMENT) καθώς και το ΤΕΜ (TECHNICAL EFFECTIVENESS MANAGEMENT).

Επίσης σε κάθε διερεύνηση υποχρεωτικά εξετάζεται η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα (HUMAN FACTOR) για την πρόκληση του (όπως και σε όλες τις εταιρίες)
 
Καλημέρα, παρα πολυ ωραία συζήτηση ακομη και για ατομα σαν εμενα, οι οποιοι ειναι απλώς χρήστες του μέσου, αλλα και θελουν να ενημερωνονται για τα του κλάδου.
Φίλε gonso θα ήθελα να ηξερα πια ειναι η αποδεκτη απαντηση στην ερωτηση παρακατω, και ποια εσυ θα θεωρούσες σωστή, γιατι αντιλαμβανομαι οτι η απαντηση εχει πολλα στοιχεια υποκειμενικότητας.
Δεν ειμαι υποψήφιος πιλότος!!!!! χαχαχαχα

gonso":20qjyr4z said:
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, η ερώτηση ακριβώς όπως την θέτεις vassdel, είναι σχεδόν στάνταρντ σε συνέντευξη πρόσληψης σε πάρα πολλές εταιρείες. " Εσείς, τί θα κάνατε σε μία τέτοια περίπτωση? Πώς θα ενεργούσατε? "

Από την απάντηση του υποψηφίου εξαρτόνται πολλά !
 
wicket":2xgzupcx said:
Καλημέρα, παρα πολυ ωραία συζήτηση ακομη και για ατομα σαν εμενα, οι οποιοι ειναι απλώς χρήστες του μέσου, αλλα και θελουν να ενημερωνονται για τα του κλάδου.
Φίλε gonso θα ήθελα να ηξερα πια ειναι η αποδεκτη απαντηση στην ερωτηση παρακατω, και ποια εσυ θα θεωρούσες σωστή, γιατι αντιλαμβανομαι οτι η απαντηση εχει πολλα στοιχεια υποκειμενικότητας.
Δεν ειμαι υποψήφιος πιλότος!!!!! χαχαχαχα

gonso":2xgzupcx said:
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, η ερώτηση ακριβώς όπως την θέτεις vassdel, είναι σχεδόν στάνταρντ σε συνέντευξη πρόσληψης σε πάρα πολλές εταιρείες. " Εσείς, τί θα κάνατε σε μία τέτοια περίπτωση? Πώς θα ενεργούσατε? "

Από την απάντηση του υποψηφίου εξαρτόνται πολλά !

Κατόπιν εορτής και έξω από τον χορό.... πολλά τραγούδια μπορείς να λές...
Το πιο πιθανό είναι να δώσεις μία αόριστη απάντηση , ή αν έχεις μελετήσει το ατύχημα να διορθώσεις κάποιο -πιθανό- λάθος που έγινε..
 
Top