Βρίσκω ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα την συζήτηση και θα έπρεπε να την είχα ανοιξει πιό νωρίς. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αναγκαζόμαστε σε μεγάλα πόστ (εμένα δεν με πολυπειράζει, γιατί γράφω με ρυθμό πολυβόλου), που ίσως κουράζουν αυτούς που διαβάζουν, αλλά είναι η φύση του θέματος τέτοια, που δεν γίνεται αλλιώς.
Vassdel τα πόστ σου ήταν ότι έπρεπε για την συζήτηση. Έθεσες ένα θέμα (ηθελημένα ή αθέλητα), το οποίο έχει γίνει η πεμπτουσία του CRM, και αν θέλεις, η εξέλιξή του.
Όπως οι διαδικασίες, τα διάφορα εγχειρίδια, οι φιλοσοφίες, έτσι και το CRM, είναι ζωντανός οργανισμός. Μεταλλάσεται και εξελίσεται διαρκώς.
Τόνισα και πρίν ότι το CRM είναι παρεξηγημένο ποικιλοτρόπως. Έχει εξαπλωθεί η χρήση του τόσο πολύ, που πιά καλύπτει ΟΛΗ την γκάμα πτητικών δραστηριοτήτων. Μερικές αεροπορικές εταιρείες /ταυτόχρονα εκπαιδευτικοί οργανισμοί, έφτασαν στο σημείο να μειώσουν ακόμα και την αναφορά στο ακρώνυμο CRM, μπάς και «ξεκολλήσει» ο κόσμος και καταλάβει περί τείνος πρόκειται.
"Είναι κοινή λογική... Είναι απλά ηλίθιος... Κάνει απλώς τη δουλειά του...είναι θέμα κοινής λογικής........"
Χρησιμοποίησες αυτές τις εκφράσεις στα πόστ σου γιατί όντως νοιώθεις ότι μερικά πράγματα είναι απόλυτα αυτονόητα και ότι πράγματα που δεν τα χωράει ο νούς ........απλά δεν γίνονται. Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει. Το πρόβλημα είναι ότι η ιστορία και τα συμβάντα που έχουν γίνει, μας έχουν δείξει ότι ο διάολος έχει πολλά ποδάρια. Κάτω από συγκεκριμένες και ατυχείς συγκυρίες ...όλα γίνονται και σε όλους. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει κάνει εμβόλιο κατά του σφάλματος.
Αν πάρεις το πρόσφατο ατύχημα της Turkish ή της Helios (ή όποιο άλλο παρόμοιο που έχει να κάνει με ανθρώπινο λάθος), και μέ ένα θεικό τρόπο ανέσταινες τους πιλότους, τους διέγραφες την μνήμη και τους κάθιζες να διαβάσουν το πόρισμα των ατυχημάτων τους, σαν τρίτους και άσχετους με το θέμα. Ποιά νομίζεις θα ήταν η αντίδρασή τους? « Μα καλά , μα...κες ήταν και δεν καταλάβανε ότι χάσανε την συμπίεση?» ή «Μα καλά, μα...κες ήταν και δεν καταλάβανε τόση ώρα ότι τους έπεσε η ταχύτητα?»
Την ίδια αντίδραση με αυτούς που τα διαβάζουν τώρα δηλαδή, οι οποίοι (οι δύσμοιροι), νομίζουν ότι σε αυτούς ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ δεν θα συνέβαινε αυτό, γιατί αυτοί.......προσέχουν και οι άλλοι (οι ατυχείς), είχαν τάσεις αυτοκτονίας.
Το «σύστημα» λοιπόν, παρουσιάζει την μέθοδο με την οποία ο χειριστής μπορεί να μπεί σε τέτοιο τρόπο σκέψης, που να μειώνει τέτοια σφάλματα. Αυτό που οι περισσότεροι λένε CRM, μπορεί κάποιος να το πεί και «Λίστα Ικανοτήτων Ιπταμένου». Δεν παύει να είναι όμως CRM όπως και να το πείς.
Το CRM δεν είναι ταγκό. Δεν χορεύεται μόνο και αποκλειστικά από δύο ή περισσότερους. Μπορείς να «χορέψεις» CRM μόνος σου ...κάλλιστα. Το μυαλό σου είναι resource. Oi γνώσεις σου είναι resource, το ίδιο και οι εμπειρίες σου.
Εκεί είναι το σημείο που διαφωνώ με τον vassdel. Όχι ότι αυτά που λέει είναι λάθος, κάθε άλλο. Απλά αυτό που έχει στο μυαλό σαν CRM, καλύπτουν το 30% του θέματος. Η παρεξήγηση που έλεγαν πιό πρίν. Λέμε CRM και το μυαλό μας πάει κατευθείαν σε πλήρωμα μόνο και μόνο επειδή το ακρώνυμο έχει μέσα την λέξη Crew.
Ο αρχηγός σχηματισμού F16 (ή και το ζευγάρι του), μπορεί να χρησιμοποιεί CRM μεθόδους? Σαφώς και μπορεί. Δεν συνεργάζονται μεταξύ τους? Δεν συνεργάζονται με το ραντάρ? Με άλλους σχηματισμούς? Το briefing που κάνουν πρίν την έξοδο, δεν είναι CRM? Το debriefing? Αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Ο τρόπος με τον οποίο ο μαχητής αντιλαμβάνεται τί συμβαίνει γύρω του, ακόμα και το πώς πετάει το τζέτ, αν ξέρει (πχ) τους κανονισμούς, δεν είναι CRM?
Μην μπερδεύω άλλο. Ας κάνω μιά περιγραφή των αντικειμένων του CRM σε μορφή λίστας ικανοτήτων, για να μπορούμε να μιλήσουμε πιό συγκεκριμένα και να λυθεί η «παρεξήγηση» . Μιλάμε για CRM, όπως αυτό πλέον νοείται, το 2009 και όχι το 1982 ή το 1997, αλλά τώρα. Όσο οι χειριστές "βρίσκουν" καινούριους τρόπους για "πατάτες", τόσο το CRM θα πλουτίζει σε μεθόδους διδασκαλίας και εφαρμογής. Μην ξεχνάμε τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησε όλο αυτό. Για να βελτιώσει την απόδοση του ανθρώπινου παράγοντα. Όχι
μόνο για το πώς θα δουλεύουν δύο/τρείς/δεκατρείς άνθρωποι μεταξύ τους.
Ας χωρίσουμε τις ικανότητες σε τρείς κατηγορίες και πάνω σε αυτές μπορούμε να συζητήσουμε πράγματα:
1)
ΠΛΗΡΩΜΑ (στο ίδιο κόκπιτ είτε σε διαφορετικό, δεν βλέπω διαφορά. Ακόμα και μεταξύ πιλότου και ΕΕΚ ισχύουν)
Briefing: Περιγράφει το σχέδιο δράσης και τίς τυχόν διαφορές από τα στάνταρντ
Αναθέτει καθήκοντα,
Ζητά πληροφορίες,
Ελέγχει αν αυτά που είπε κατανοήθηκαν.
Ομαδικό Πνεύμα: Ισορροπεί την ιεραρχία,
Ελαστικός και με σεβασμό στην γνώμη το άλλου,
Παρακολουθεί ενεργά και βοηθά με προθυμία,
Σκέφτεται ανεξάρτητα.
Επικοινωνία : Μοιράζεται σκέψεις/πληροφορίες/ιδέες,
Ακούει συνειδητά και ενεργά,
Δυναμικός και με σθένος όταν οι συνθήκες απαιτούν,
Παραδέχεται τα λάθη του,
Εκφράζει τις αμφιβολίες του.
2)
ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΕΡΓΟΥ
Συναίσθηση Καταστάσεως: Λεπτομερής προετοιμασία της πτήσης,
Προηγείται των εξελίξεων και ανανεώνει το σχέδιο δράσης,
Διατηρεί σχέδια διαφυγής,
Διατηρεί (όχι μόνο έχει) πλήρη εικόνα.
Φόρτος Εργασίας: Αντιλαμβάνεται πότε ο φόρτος είναι υψηλός (στον εαυτό του ή στο άλλον),
Δεν βιάζεται και "δημιουργεί" χρόνο,
Αντιμετωπίζει την υπερφόρτωση και ιεραρχεί τις προτεραιότητες,
Αποφεύγει απόσπαση της προσοχής και δεν αποσπά τους άλλους.
Αποφάσεις: Αντιλαμβάνεται ποιό είναι το πρόβλημα/θέμα,
Αν χρειάζεται εμπλέκει και άλλους πρίν την λήψη αποφάσεων,
Αξιολογεί το αποτέλεσμα της απόφασης,
Χρησιμοποιεί κάποια μεθοδολογία σε νέες/επιπλέον καταστάσεις.
3)
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΕΡΓΟ
Επαγγελματικό Στύλ : Ήρεμος και με επαγγελματικό ύφος,
"Κυνηγά" υψηλά στάνταρντς (στον εαυτό του και στους άλλους)
Εργατικός και ελαστικός,
Έχει επίγνωση των δυνατοτήτων του και ζητά σχόλια για την απόδοσή του.
Χειρισμός Αεροσκάφους: Ασφαλής-Αποδοτικός-Ψύχραιμος,
Διατηρεί τις βασικές χειριστικές ικανότητες (μέ ή χωρίς την χρήση αυτοματισμών),
Ικανότητα αντιμετώπισης αναγκών εκτάκτων/κινδύνου,
Διαχειρίζεται σωστά τυχόν λάθη του.
Εφαρμογή Γνώσεων : Τεχνικές και επιχειρησιακές,
Χρήση Checklist,
Διαδικασίες/Κανονισμοί,
Εμπορική και επιβατική συνείδηση
(σσ. αυτό είναι ίσως το μόνο που δεν ισχύει για μαχητές
και γενικώς ένοπλες δυνάμεις
)
Η λιστα αυτή των ικανοτήτων έπεσε στην "πρωτόγονη" μορφή της στα χέρια μου, πρίν 6-7 χρόνια. Την έχει γράψει κάποιος διεθνής γκουρού του θέματος. Μερικά αφαίρεσα και άρκετά πρόσθεσα. Σαφώς και με μιά πρώτη ματιά φαίνονται "κωλομεγλυφάτα" και "τι παπα...ς είναι αυτές?"
Επειδή έχω μεγάλο πάθος με το accident investigation, αυτά που πρόσθεσα ήταν από σφάλματα χειριστών που βγήκαν από πορίσματα. Και πραγματικά, βάλτε στο μυαλό σας ένα οποιοδήποτε Human Factors ατύχημα, από καταβολής κόσμου, και σε αυτήν την μικρή λίστα θα βρείτε ποιά ικανότητα του χειριστή/πλοιάρχου/μηχανοδηγού ήταν αυτή που δεν επέδειξε.
Για το κάθε ένα από αυτά, υπάρχει σενάριο ρεαλιστικότατο και με δεκάδες παραλλαγές. Αν το σκεφτεί κανείς, αυτός που καταφέρνει να μαζέψει αυτές τις ικανότητες μαζί (προφανώς και είναι πολύ δύσκολο, τά'παμε αυτά), φτιάχνει αλεξίσφαιρο κουστουμάκι μούρλια! Η "σφαίρα" θα τον διαπεράσει, μόνο όταν υπάρξει τρύπα σε αυτές τις ικανότητες.
More food for thought and discussion................