Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης βυθίζεται στη μετριότητα...
Όταν πριν οκτώ χρόνια (Απρίλιος 2017) η Φράπορτ ανέλαβε τη διαχείριση του αεροδρομίου “Μακεδονία” μαζί με άλλα 13 στην επικράτεια, υπήρξε ενθουσιασμός στον τουριστικό και επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας. Πίστεψαν όλοι πως η Fraport όχι μόνο θα εκσυγχρονίσει το αεροδρόμιο που τότε ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, άλλα θα διατηρήσει και θα επεκτείνει τον σημαντικό ρόλο που είχε τότε στην Ελλάδα και τις όμορες βαλκανικές χώρες, δηλαδή τη Βουλγαρία, την τότε FYROM και την Αλβανία, όσον άφορα την συνδεσιμότητα και την επιβατική κίνηση.
Δυστυχώς οκτώ χρόνια μετά οι ελπίδες διαψεύστηκαν παταγωδώς, καθώς το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης έχει βυθιστεί σε μια απίστευτη μετριότητα.
Σύμφωνα με την Φράπορτ, επένδυσε πάνω από 100 εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου, αν και παρέμειναν πολλά για να μας θυμίζουν το παλιό τριτοκοσμικό “Μακεδονία”
(δεν έχει φυσούνες, μπάζει νερά από την οροφή όταν βρέχει, ελάχιστες τουαλέτες στις αφίξεις, και άλλα). Ωστόσο είναι πλέον λειτουργικό και δεν μας εκθέτει διεθνώς όπως τότε.
Όσον άφορα όμως στην αύξηση της κίνησης και της συνδεσιμότητας, όλα κινούνται στη μετριότητα και το αεροδρόμιο χάνει θέσεις συγκρινόμενο με άλλα.
Πριν οκτώ χρόνια το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης εξυπηρετούσε λίγο περισσότερο από
έξι εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Το 2014 έφτασε αγκομαχώντας τα
7,3 εκατ. (αύξηση 20%) κάτι που παρουσιάστηκε από την Φράπορτ ως επιτυχία άλλα μόνο τέτοια δεν είναι. Και αυτό γιατί μέσα στα οκτώ αυτά χρόνια ο ελληνικός τουρισμός σχεδόν διπλασιάστηκε. Από 24,8 εκατ. αφίξεις το 2016, έφτασε τα 40,7 εκατ το 2024 (μαζί με την κρουαζιέρα). Η δε αεροπορική κίνηση σε όλο τον κόσμο απογειώθηκε, οι αεροπορικές εταιρείες αύξησαν θεαματικά τους στόλους τους και πρόσθεσαν νέα δρομολόγια στα προγράμματά τους, και μάλιστα σε διαδρομές που παλιότερα θα φάνταζαν απίθανες.
Πριν οκτώ χρόνια το αεροδρόμιο “Μακεδονία” ήταν στην
2η θέση στην Ελλάδα όσον αφορά την κίνηση, με μια λογική διαφορά με το αεροδρόμιο της Αθήνας. Τώρα η διαφορά αυτή έγινε πλέον χαώδης καθώς το αεροδρόμιο της Αθηνάς έφτασε τα 32 εκατ. ταξιδιώτες και καλπάζει!
Στο μεταξύ
έπεσε ήδη στην 3η θέση καθώς το Ηράκλειο έφτασε τα 9,2 εκατ και όλα δείχνουν πως η Θεσσαλονίκη θα πέσει σύντομα στην
4η θέση καθώς η Ρόδος έφτασε σε απόσταση αναπνοής , 6,9 εκατ, και συνεχώς ανεβαίνει.
Τα πράγματα ωστόσο είναι ακόμη χειρότερα αν το “Μακεδονία” συγκριθεί με τα αεροδρόμια των
όμορων βαλκανικών χωρών, δηλαδή με αυτά της Σόφιας, των Τιράνων, ακόμη και των Σκοπίων. Τότε όλα ήταν πίσω και πλέον όλα περάσαν μπροστά.
Το 2016 η Σόφια εξυπηρέτησε 4,9 εκατ επιβάτες ενώ το 2024 έφτασε μια ανάσα πριν τα οκτώ εκατ. (αύξηση 63%). Τα Τίρανα καλπάζουν καθώς πριν οκτώ χρόνια ήταν στα 2,2 εκατ επιβάτες και τώρα ξεπέρασαν τα 10,7 εκατ (αύξηση σχεδόν 500%).
Ακόμη και τα Σκόπια, από 1,6 εκατ επιβάτες έφτασαν το 2024 τα 2,9 εκατ, (αύξηση 85%).
Και αυτό
χωρίς τα τρία αυτά αεροδρόμια να έχουν καν Χαλκιδική, να εξυπηρετούν το προϊόν “ήλιος και θάλασσα” που από μόνο του δημιουργεί μεγάλη κίνηση το καλοκαίρι, χωρίς να έχουν ισχυρές ντόπιες αεροπορικές εταιρείες όπως η Ελλάδα έχει την Aegean και την Sky express. Βασίζονται αποκλειστικά σε ξένες αεροπορικές εταιρείες, κατά βάση στη Wizz air και την Ryanair και στην περίπτωση του αεροδρομίου των Σκοπίων και σε τουρκικές αεροπορικές εταιρείες.
Επίσης η κίνηση στα τρία βαλκανικά αεροδρόμια είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου διεθνής ενώ στο ¨Μακεδονία” από τα 7,3 εκατ. αφίξεις μόνο τα 4,9 εκατ. είναι απευθείας διεθνείς αφίξεις.
Κάποτε οι Βαλκάνιοι έρχονταν να πετάξουν από Θεσσαλονίκη, τώρα πάνε οι Βορειολλαδίτες να πετάξουν από τα βαλκανικά αεροδρόμια, ιδιαίτερα το αεροδρόμιο της Σόφιας, όπου βρίσκουν περισσότερες συνδέσεις και φθηνότερα εισιτήρια.
Πλέον
πολλά τουριστικά γραφεία της Βόρειας Ελλάδας προτιμούν να πετάνε τα γκρουπ τους από τη Σόφια ακόμη και σχολικές εκδρομές, ενώ τα social media έχουν γεμίσει με βιντεάκια Ελλήνων που πετάνε από Σόφια, ισχυριζόμενοι ότι έχουν βρει καλύτερες τιμές εισιτηρίων και πιο βολικά δρομολόγια. Άλλωστε το κόστος του εισιτηρίου για να πας από τη Θεσσαλονίκη στη Σόφια με το λεωφορείο της γραμμής, είναι περίπου 15 ευρώ (με flix bus ακόμη πιο φθηνό), ενώ πλέον τα σύνορα είναι ανοιχτά καθώς η Βουλγαρία έγινε πλήρως μέλος της ζώνης.
Γιατί τα βαλκανικά αεροδρόμια καλπάζουν και το “Μακεδονία” κινείται με ρυθμούς χελώνας;
Γιατί έχουν αναπτυξιακό όραμα, ισχυρό αεροπορικό μάρκετινγκ, είναι φθηνότερα, δίνουν κίνητρα στις αεροπορικές εταιρείες και δεν διοικούνται εξ αποστάσεως.
Το μόνο στο οποίο η Φράπορτ τα πάει περίφημα είναι στις χρεώσεις τις οποίες έχει εκτοξεύσει, εξοργίζοντας την τουριστική αγορά, ωστόσο σ’ αυτές θα αναφερθούμε σε άλλη ανάρτηση...
Omorfa Taxidia, Θεσσαλονίκη. Αρέσει σε 180.555 · 1.725 μιλούν γι' αυτή τη Σελίδα · 3 ήταν εδώ. ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ www.apo.gr Αποδελτίωση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
www.facebook.com