Mε τη Swiss και με το σας. ATH-ZRH-NUE και πίσω

• Thread starter Thread starter OveLix
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας

OveLix

Concorde-Class-Member
Περιοχή
Elbonia
Leg 1, 9/6/2008
LX 1843, ΑΤΗ-ZRH
Αεροσκάφος: Airbus 321-111, HB-IOC

Ξύπνησα στις 4:15, σαν τους μελλοθάνατους και τους φαντάρους. Η διαφορά είναι ότι εκείνους τους ξυπνάει ένας ένστολος ενώ εμένα με ξύπνησε το κινητό μου δονούμενο και τονούμενο. Τουλάχιστον εγώ θα ζήσω. Για αυτό και δεν ετοίμασα γεύμα. Το τελευταίο μου θα ήταν;

Η πτήση αναχωρούσε στις 06:40 και εγώ έφτασα στο διαπλανητικό κοσμοδρόμιο (μάλλον για αυτό το πάρκινγκ του έχει αστρονομικές τιμές) λίγο μετά τις 5. Δεν είχα κοιμηθεί καλά και η διάθεσή μου για επικοινωνία με τους συνανθρώπους μου ήταν εμφανής πίσω από τα μαύρα γυαλιά, τα ακουστικά στα αυτιά και τις μονόφθογγες απαντήσεις κάθε φορά που έπρεπε να μιλήσω σε κάποιον.

Πηγαίνω στη Νυρεμβέργη μέσω Ζυρίχης. Ο οργανωτής του ταξιδιού είχε τη φαεινή ιδέα να με βάλει στην (πολύ) πρωινή πτήση της LX και μετά να περιμένω 4 ώρες για την επόμενη. «Μα γιατί δεν πετάμε με Air Berlin που πάει απ' ευθείας;», ρώτησα. «Α, τις φοβόμαστε αυτές τις φτηνές», ήταν η απάντηση. «Έστω, ας πάμε στο Μόναχο και από εκεί είναι μια ώρα με το τρένο». Εκεί δεν υπήρχε απάντηση. «Και εμείς όποτε πάμε Νυρεμβέργη, από Ζυρίχη πάμε». Χρόνος για πέταμα....

Βέβαια εκεί που ο άλλος έχει χρόνο για πέταμα, οι χομπίστες σαν εμάς (συμφορουμίτες μου) έχουν χρόνο για πέταγμα. Το Κλότεν πέρασε μια ωραιοτατη ανακαίνιση το 2003 και πλέον μπορείς να περάσεις κάποιες ώρες εκεί χαζεύοντας και φωτογραφίζοντας στην ταράτσα. Και wifi έχει και όλα. Πάμε για check in.

Το καρτελάκι μου έγραφε 36F και μου φάνηκε παράξενο μια και τα 321 της LH πάνε ως το 34 (χωρίς το 13 πάντα) και αναρωτιόμουν τι configuration έχουν κάνει οι Ελβετοί. Τελικά είδα πως όχι μόνο έχει 36 αλλά έχει και 37 -στην αριστερή πλευρά μόνο, στη δική μου τελείωνε σε 36 και τοίχο τουαλέτας πράγμα που σήμαινε ότι ήμουν καταδικασμένος να πετάξω σε θέση χωρίς ανάκλιση. Ήμουν στο έλεος του μπροστινού μου. Αν ξάπλωνε αυτός θα ήμουν πιο στριμωγμένος και απο Άγγλο σε holiday charter προς Ζάκυνθο.

Εριξα μια ματιά απέναντι. Ο τύπος στο 36Α πρέπει να ήταν ίσαμε 200 κιλά. Σκέφτηκα ότι εγώ που είμαι 80 κιλά και η βαλίτσα μου 12 και άλλα 4 η χειραποσκευή, ζυγίζουμε λιγότερο από το μισό του βάρος. Υπέρβαρο για τους επιβάτες δεν προβλέπεται, ε? Ο δύστυχος της 36B ζήτησε και μετακινήθηκε αλλού.

Στο μεταξύ η μύτη μου έπιασε μια μικτή οσμή. Πώς είναι όταν κάποιος είναι άπλυτος, φοράει τα ίδια ρούχα από προχθές, έχει πιει τσιγάρο το τσιγάρο και, επιπλέον, ζεσταίνεται; Ε, αυτό είχα δίπλα μου. Εις διπλούν. Οι θέσεις 36D και Ε είχαν καταληφθεί από κάτι τύπους που λες και μόλις σχόλασαν από την οικοδομή. Από τις ομιλίες τους κατάλαβα ότι πάνε στην Ελβετία να δούνε Euro. Αυτός είναι ο «υπέροχος κόσμος της κερκίδας» που λένε στην τηλεόραση; Ρε τι περνάμε αξημέρωτα....

Καθώς δενόμουν άρχισα να σκέφτομαι ότι έχω, χωρίς αμφιβολία, προσβληθεί από το μικρόβιο του grumpy frequent traveller. Η συχνότητα των ταξιδιών (ήδη πέντε φέτος και ετοιμάζω το έκτο) σε κάνει να χάνεις από το ταξίδι όλη του την ομορφιά και το γούστο και να σου φαίνεται πλέον σαν εναέρια διαδρομή με ΚΤΕΛ που γκρινιάζεις για το πρωινό ξύπνημα και σου μυρίζουν οι συνεπιβάτες. Μερικές φορές, νομίζω ότι όλα μου φταίνε. Μου θυμίζω τον Ορέστη Μακρή στη Θεία απ' το Σικάγο. Αλλά μετά μου περνάει και γίνομαι σαν τον Statler και τον Waldorf. Όχι και τόση βελτίωση, ε;

Και μετά την obligatory (πια) δόση γκρίνιας, επιστρέφουμε στην κανονική ροή του ριπόρτ.

Ο ήλιος ανέτειλλε πίσω από το κάθετο σταθερό του 767 της ΒΑ δίπλα μας και στις οθόνες έπαιζε το safety briefing. Pushback, taxi, 03R, hold, active runway, TOGA, rolling, 80 knots, V1, rotate, V2, gear up και άλλοι αεροπορικοί όροι πέρασαν εν σειρά μέσα από το κεφάλι μου και, αφού απογειωθήκαμε, στρίψαμε αριστερά προς τη βόρεια Αττική. Τατόι, Κόρινθος κλπ και περιοδεία πάνω από τα δυτικά Βαλκάνια με στόχο τη Βενετία, μετά ολίγη από Αυστρία και, τέλος, για βόρεια Ελβετία εκεί που κάθεται, εδώ και 1800 χρόνια, η Ζυρίχη.

Οι διπλανοί μου άνοιξαν από μια αθλητική εφημερίδα και εγώ (κλασικός λαθραναγνώστης) άρχισα να διαβάζω ότι υπάρχουν φόβοι για Μάτσας, ότι παραδίδει τη λίστα του ο Νινιάδης, κάποιος έχει πυρετό για Σκόκο, κάποιος άλλος φορτσάρει για Μάτος ενώ κάπου συνέβη ένα μπάσιμο Άγιαξ. Για μένα ήταν πιο ακατανόητο κι από γυναικείο περιοδικό που γράφει ότι η ελαφριά κοντή τουνίκ αντικαθιστά το περσινό μάξι καφτάνι. Υποψιάζομαι ότι θα καταλάβαινα περισσότερα διαβάζοντας Κομφούκιο από το πρωτότυπο. Μύρισε καφές.

Το πρωινό σερβιρίστηκε (αλλά δεν θυμάμαι το παραμικρό για το τι ήταν, το report του George νομίζω ότι εχει τη σωστή φωτό), στις οθόνες άρχισε να παίζει Tom & Jerry και εγώ άνοιξα το laptop και άρχισα να βλέπω ένα ντοκιμαντέρ για την πτήση 1862 της El Al η οποία συνίστατο σε ένα 747 cargo που (για να το πω κομψά) δεν προσγειώθηκε ακριβώς εκεί που έπρεπε. Αντί για το TLV κατέληξε σε κάτι πολυκατοικίες κοντά στο AMS. Καταραμένες βίδες. Κάπου εκεί θυμήθηκα ότι παρομοίως ατύχησε και η ΑΑ 191 και χαμογέλασα με νόημα. Δεν έχουμε υπέροχο χόμπι;

Τα καθίσματα της Swiss είναι εξαιρετικά. Δερμάτινα Recaro, έχουν το σωστό πάχος (ελάχιστο) και ο μηχανισμός του τραπεζακίου είναι ανεξάρτητος από το βαθμό κλίσης του καθίσματος του μπροστινού σου. Περιοδικά, safety cards και αεροναυτιακές σακούλες (air sickness bags) μπαίνουν σε ειδική εσοχή και όχι σε εκείνη την τσέπη που κλέβει χώρο από τα γόνατά σου. Μπράβο στη Recaro.

Προσγειωθήκαμε στον 14 του Kloten στις 8:23 τοπική και σταθμεύσαμε επτά λεπτά αργότερα σε αυτό που λένε Fingerdock A (μα δαχτυλοαποβάθρα;), 2 ώρες και 50 λεπτά from pushback το breaks on. Νωρίτερα περάσαμε δίπλα από το Τέρμιναλ Ε, από όπου αναχωρούν κυρίως long haul πτήσεις και που θα επισκεπτόμουν λίγη ώρα αργότερα με το υπόγειο αυτόματο τρενάκι.

Ετυμηγορία:

Άνεση: 7/10 επειδή το κάθισμά μου δεν είχε ανάκλιση. Το seat pitch ήταν just OK. Τα καθίσματα Recaro κάνουν τη διαφορά.

Ακρίβεια: Ελβετικού ρολογιού.

Σέρβις: Ούτε θετικά έχω να πω ούτε αρνητικά. Για να μην το θυμάμαι πάει να πει ότι δεν με ενόχλησε τίποτα.

Αεροσκάφος: Σύμφωνα με το jetphotos πρωτοπέταξε το 1995. Δεν του φαίνεται. Καλοδιατηρημένο και μια χαρά μου φάνηκε.

Και το Κλότεν; Τι λέει;
Για αυτό, λεπτομέρειες στην εισαγωγή του 2ου σκέλους.

Τελικά τα ρηπόρτς μας είναι εντελώς συμπληρωματικά!

Τελικά τα τριπ ρηπόρτς είναι τα μόνα τόπικ που δεν τσακώνεσαι με άλλα μέλη του φόρουμ (ακόμα). Το γιατί το ψάχνουμε ακόμα...

Οβελίκιε συνέχισε... κι εγώ σε ένδειξη ευγνωμοσύνης θα πάω ταξίδι στο Χρυσοπράσινο Φύλλο για crash test των "Γλαροπουλιών" με το "Ιπτάμενο Αγρινό". Στο μεταξύ, περιμένω τη συνέχεια και ενώνω τη φωνή μου με τι δική σου για επιστροφή του Καπτεντζάμπου για τη σύνταξη του τριπ ρηπορτ για το Los Angeles...

OveLix":311zfcob said:
...Νωρίτερα περάσαμε δίπλα από το Τέρμιναλ Ε, από όπου αναχωρούν κυρίως long haul πτήσεις και που θα επισκεπτόμουν λίγη ώρα αργότερα με το υπόγειο αυτόματο τρενάκι...

Η αγαπημένη μου Χάιντι είναι ακόμα εκεί συνεχίζοντας να χαιρετά τους επιβάτες;

aakunz
Συνέχισε όπως μόνο εσύ ξέρεις. Όσο για τους τσακωμούς, δεν βλέπω το λόγο να τσακωθώ με κανέναν από τη στιγμή που ξέρω ότι έχω δικιο. :mrgreen:

fotis
Θρύλοι λένε ότι την είδανε τη Χάιντι, την είδαν χθες αργά που μπήκε σε ένα airbus να πάει στην ξενιτιά. Αλλά δεν μπόρεσα να το επιβεβαιώσω. :)

Ευχάριστο διάλειμμα στο Kloten

Το Κλότεν είναι κομψότατο σαν κυρία σε δεξίωση και φρέσκο σαν ντεμπιντάντ σε βιεννέζικο χορό στην όπερα. Οι Ελβετοί έφτιαξαν ένα «θηλυκό» αεροδρόμιο, με την έννοια ότι πρέπει να το προσέξεις, να το ανακαλύψεις σιγά-σιγά και τότε αυτό θα σου αποκαλύψει τα μυστικά του. Επιπλέον, είναι όμορφο και καλοφτιαγμένο, είναι καθαρό, αγαπά τα λουλούδια και μπορεί να ικανοποιήσει κάθε σου, λογική, επιθυμία. Περπατώντας ανάμεσα στις κοντές ζαρντινιέρες και τα ευήλια καφέ δίπλα στα μεγάλα παράθυρα, σκεφτόμουν ότι το Κλότεν είναι, αναμφίβολα, κυρία.

Το κεντρικό κτίριο έχει τα πάντα για να περάσει κανείς μερικές ευχάριστες ώρες. Καταστήματα, εστιατόρια, Internet ασύρματο -και ενσύρματο σε δημόσιους υπολογιστές- αλλά, πάνω απ' όλα το observation deck. Για να φτάσει κανείς εκεί πρέπει να βγει εντελώς από τον αεροσταθμό -σαν να ήταν να φύγει στην πόλη δλδ- και να ακολουθήσει τις σχετικές πινακίδες ως την ταράτσα του Fingerdock B. Στο δρόμο για εκεί το μάτι μου έπεσε σε μια ταμπέλα Starbucks και επειδή οι σατανικές αμερικάνικες πολυεθνικές με έχουν κυριεύσει με την προπαγάνδα τους, έκανα τη σχετική παράκαμψη για έναν φραπουτσίνο στο χέρι.

Το observation deck έχει ανιχνευτή μετάλλων για ανθρώπους και τσάντες, δύο φύλακες και είσοδο 1,30 €. Τόσο το σακίδιο με το λάπτοπ όσο και εγώ περάσαμε χωρίς προβλήματα (καθότι και οι δύο ανοιχτόχρωμοι) και βγήκα στην ταράτσα. Ο καιρός ήταν καταπληκτικός, η κίνηση όχι. Επιπλέον, αναχωρήσεις και αφίξεις χρησιμοποιούσαν τον διάδρομο που βρισκόταν μακρύτερα από μένα. Άρχισα να χαζεύω το deck.

To πρώτο που βλέπεις φτάνοντας είναι ένα παροπλισμένο Alouette (αλλά ανοιχτό και προσβάσιμο) και το δεύτερο διάφορα πιτσιρίκια που τρέχουν σε διάφορα αεροπορικά παιχνίδια (πχ αεροπλανική τσουλήθρα, κάπως πρέπει να είναι απασχολημένα όσο οι πατεράδες φωτογραφίζουν). Το καλό είναι πως σύντομα άλλαξε ο άνεμος και είχαμε απογειώσεις από τον 16 (από τον 28 δεν βλέπεις τίποτα) και είχα πολύ καλή θέα.

Μερικές φωτό από το terrace:
Easy και Swiss σε χορογραφία εδάφους-αέρος
346 της Thai (HS-TNE)
Γεύμα εν ώρα εργασίας
Contrails

Εκεί αντιλήφθηκα ότι η Airbus έχει ήδη κατακτήσει τον κόσμο (όπως ελπίζω σύντομα να κάνει και η Apple) αλλά το τίμημα είναι η καταστροφή της ποικιλίας. Πολύ Airbus ρε παιδιά. Όπου και να γυρίσεις. Κάποτε τα κυνηγούσαμε με το τουφέκι και χαιρόμαστε που πετούσαμε FBW και όχι ρολογάτα, τώρα τα έχουν όλοι, από loco μέχρι οι μεγάλες. Ταξί γίνανε πια. Πήγαινέ με όπου θέλεις Ερμπατζή.

Μετά από ένα Α330 της Swiss και ένα 767 της Delta (η Boeing εξαίρεση στον κανόνα) αποφάσισα να γυρίσω πίσω στο κτίριο. Οι οθόνες με τις αναχωρήσεις στο (μέτριο) καφέ της ταράτσας δεν έδειχναν κάτι ενδιαφέρον για τις επόμενες ώρες (εκτός από την αναχώρηση του 346) και έτσι επέστρεψα αναζητώντας το τρενάκι για το Τέρμιναλ Ε. Το βρήκα στο υπόγειο (πιο υπόγειο δεν γίνεται) και κάθισα εκεί που θα καθόταν ο οδηγός αν υπήρχε.

Το τρενάκι σε πάει κάτω από τον 10/28 και τα taxiways σταματώντας στο κέντρο του Ε. Εκεί βρήκα αρκετό κόσμο να περιμένει και δύο φρουρούς που ζήτησαν να δουν την κάρτα επιβίβασής μου. Τους έδειξα εκείνη για το NUE ελπίζοντας να τους ξεγελάσω αλλά με έστειλαν πίσω ακαριαία. Ανάθεμα την ελβετική αποτελεσματικότητα.

Επέστρεψα στο κεντρικό κτίριο για να βρω Ιντερνετ. Σε κάποια σημεία υπάρχουν κανονικά desk με πρίζες κλπ αλλά για κάποιο περίεργο Ελβετικό λόγο το φις του τροφοδοτικού μου δεν ταίριαζε με την πρίζα. Αφού δεν έχω ρεύμα, σκέφτηκα, ας πάω τουλάχιστον κάπου που θα έχει θέα. Τελικά βρήκα και ρεύμα και θέα και wireless (5,5 ευρώ για 3 ώρες) έστω κι αν το τίμημα ήταν να κάτσω στο πάτωμα. Chat, φωτογραφίες σε φίλους (άμεση ενημέρωση, on the spot), τηλεφωνήματα από το skype, ipod και αναμονή.

Η ώρα πέρασε, η θύρα άνοιξε, το πουλμανάκι ήρθε, οι επιβάτες μαζεύτηκαν (χωρίς τη νεοελληνική ουρά, αχ πόσο ΔΕΝ μου λείπουν αυτά) και μας πήγαν στο HB-IYW, ένα RJ100 που δεν ήταν βαμμένο στα χρώματα του Euro αλλά είχε απλώς μια επιγραφή. Νόμιζα ότι το understatement ήταν αγγλική εφεύρεση. Επιβίβαση και η συνέχεια στο επόμενο...

Leg 2, 9/6/2008
LX 1190, ZRH-NUE
Αεροσκάφος: Avro RJ100, HB-IYW

Όταν ο OveLix συνάντησε τη Λένι Ρίφενσταλ

Άφησα το κομψό και φιλόξενο Κλότεν καθήμενος στο αριστερό κάθισμα ενός Avro, καμιά δεκαριά σειρές πιο πίσω από εκεί που πραγματικά θα ήθελα να κάθομαι (στο cockpit). Α pro po, οι Άγγλοι το αποκαλούν κατάστρωμα πτήσης (flight deck), ονομασία απείρως κομψότερη από το cockpit που μπορεί να σημαίνει από κοκοροπήγαδο μέχρι άλλα που δεν είναι του παρόντος. Δεν είναι τυχαίο, πάντως, που (στο παρελθόν) ο όρος για τους μάγκες πιλότους ήταν cocky. Αλλά, πάλι, flight deck είναι και το κατάστρωμα των αεροπλανοφόρων. Η αεροπορία είναι γεμάτη δανεικούς όρους από το ναυτικό. Ακούς, καπετάνιε;

Ήσυχη τροχοδρόμηση μέχρι τον 28, απογείωση με ελαφρώς βόρεια πορεία και στη συνέχεια πλώρη (είπαμε, από το ναυτικό τα πήραμε όλα) για Στουτγκάρδη και βορειοανατολική πορεία προς Νυρεμβέργη.

Η αλήθεια είναι ότι από την πτήση δεν θυμάμαι και πολλά. Εκτός από μια-δυο όμορφες φωτό του Κλότεν από ψηλά και κάτι λίμνες της Βάδης-Βιρτεμβέργης που συνάντησα στο δρόμο, την προσοχή και το θαυμασμό μου μονοπώλησαν τα σύννεφα στη διάρκεια της καθόδου προς τη Νυρεμβέργη. Όχι επειδή δεν έχω δει ξανά αλλά γιατί με χτύπησε ξαφνικά η ανάμνηση από το το Triumph of the Will (Triumph des Willens), το υπερόχως και ξετσίπωτα προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ της Λένι Ρίφενσταλ με θέμα το συνέδριο του ναζιστικού κόμματος το 1934 στην πόλη. Τα πρώτα λεπτά του φιλμ (τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ) απεικονίζουν την πτήση και την κάθοδο ενός Ju52 μέσα από τα σύννεφα και, στη συνέχεια, σε χαμηλή πτήση πάνω από τους μεσαιωνικούς πύργους. Συγκινήθηκα λίγο.

Και να 'μαι εγώ, 74 χρόνια μετά να ακολουθώ το ίδιο πάνω-κάτω δρομολόγιο με τα Junkers του Φύρερ και μάλιστα με την ίδια συννεφιά. (κι άλλη μία) Υποσχέθηκα στον εαυτό μου μια βόλτα στο Reichsparteitagsgelände (είμαι history buff, τι να κάνω;) και στήθηκα στο παράθυρο περιμενοντας να αποκαλυφθούν μέσα από τα σύννεφα οι πύργοι του Hauptmarkt. Αλλά επειδή αυτά συμβαίνουν μόνο στις ταινίες (εδώ και πολλά περισσότερα από 74 χρόνια) και επειδή προσγειωθήκαμε στον 10, δεν είδα απολύτως τίποτε άλλο εκτός από χωράφια. Ένιωσα σαν αμερικάνος αλεξιπτωτιστής στην απόβαση της Νορμανδίας που περιμένει να προσγειωθεί στην Καέν και πέφτει στη θάλασσα. Και δεν ήμουν καν ο στρατιώτης Ράιαν να με σώσουν.

Στη συνέχεια, μείνετε μαζί μας για να δείτε (διαβάσετε)

- Γιατί δεν πήγα στο Ράιχσπαρτπώςτολένε
- Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει.
- Η νοσοκόμος Γιούτα και πώς παραλίγο να χάσω το αεροπλάνο.

Edit και P.S.
Οι τσουλήθρες, το Αλουέτ και ολόκληρη η ταράτσα του Fingerdock B σε φοβερή λεπτομέρεια από δορυφόρο, όπως και όλο το Κλότεν, εδώ.
http://www.flashearth.com/?lat=47.45107 ... =0&src=msl

Η φρίκη της Νυρεμβέργης

Hauptmarkt, είπα στον ταξιτζή, και σσσνελλλλ!!! Είχα μόνο δυόμιση ώρες για τουρισμό πριν οδεύσω προς το αεροδρόμιο και με μεγάλη χαρά θα τις περνούσα στο κέντρο της ιστορικής πόλης της Βαυαρίας, στις όχθες του ποταμού Pegnitz. To ταξί κοπανούσε (ναι, ήταν ασυντήρητο) σε κάθε λακούβα (ναι, έχει και στη Γερμανία λακούβες) και το διπλό πολιτισμικό σοκ με δίδαξε ότι σε όποια χώρα κι αν είσαι η εμπειρία των ταξί είναι (συνήθως) η χειρότερη.

Στο πλακόστρωτο της Hauptmarkt, και ενώ όλα έδειχναν ότι θα περάσω ένα υπέροχο απόγευμα πριν την πτήση μου, έγινε πράξη το ρητό που λέει πως ζωή είναι αυτό που σου συμβαίνει όσο εσύ κάνεις άλλα σχέδια. Η ζωή εδώ ήταν η πόρτα του πορτ-μπαγκάζ του ταξί, η οποία προσγειώθηκε στο κεφάλι μου με τόση δύναμη που (στιγμιαία) έχασα τον κόσμο. Δεν είχα καταλάβει το ακριβές αποτέλεσμα του συμβάντος έως ότου είδα κάτι γριές να με δείχνουν έντρομες μουρμουρίζοντας κάτι ακατάληπτες σειρές από "φχ" και "χτ" και σιγουρεύτηκα ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά τη στιγμή που τα αίματα έφτασαν στα μάτια μου. Oh shit!, είπα εγώ (με παχύ σσσ, γερμανικό). Oh shit, είπε και ο ταξιτζής (με προφορά ανατολική). Ήταν τόση η ταραχή τους που έκαναν ότι έκανα. Σκύβω εγώ, σκύβει ο ταξιτζής, σκύβουν και οι γριές. Take me to a hospital, λέω εγώ, yes the hospital λέει αυτός, γιααα ζουρ κλίνικ, λένε οι γριές.

Για να μην πολυλογώ, ο γελοίος ταξιτζής δεν είχε φαρμακείο (πρώτο φάουλ), η πόρτα του πορτ-μπαγκάζ αποδείχτηκε χαλασμενη (δεύτερο φάουλ) και επιπλέον ζήτησε να πληρωθεί τη μεταφορά μου στην κλινική (θα το μετανιώσεις, καθίκι). Οτι θέλετε οδηγέ μου, κόψε μου και μια απόδειξη όμως γιατί τη ζητά η εταιρία μου. Την έκοψε. Στα τσακίδια γελοίε, θα σε φτιάξω και σένα.

Για να μην πολυλογώ (ξανά) ο μόνος λόγος που έφυγα από την πόλη στην ώρα μου και πρόλαβα την πτήση ήταν η νοσοκόμος Γιούτα. Μια τεράστια, ψηλή, γλυκύτατη μεγαλοκοπέλα που φρόντισε να περάσω χωρίς καθυστέρηση και δεν έδειξε καμία έκπληξη όσο της διηγόμουν την περιπέτειά μου. Και όπλο να είχε βγάλει ο ταξιτζής, πάλι δεν θα της έκανε εντύπωση. Παντού στον κόσμο τούς έχουν ικανούς για το χειρότερο. Το μόνο της σχόλιο ήταν «Ταξί, ε; Πρέπει να κάνεις αντιτετανικό». Πρέπει να τα θεωρούν τη μεγαλύτερη εστία μικροβίων μετά τους Πολωνούς υδραυλικούς. Ηρθε και ο γιατρός με τα ράμματα. "Πώς το έπαθε; Ταξί, ε; Αντιτετανικό του κάνατε;"

Εφυγα από την πόλη κομμένος (από την κούραση) και ραμμένος (κυριολεκτικα), με ταξί (αδιόρθωτος). Ηταν η μέρα του ματς Ελλάδα-Σουηδία στο Euro και ο ταξιτζής (Γερμανός αυτός) άρχισε ένα λογύδριο στα γερμανικά, με τις λέξεις Ρέχαγκελ και Ζάγκοράκις ατάκτως εριμμένες, κολλώντας στο τέλος κάθε πρότασης και από ένα ερωτηματικό (στάνταρ πρακτική όταν ξέρεις ότι ο άλλος δεν καταλαβαίνει χριστό). Ήθελα να του απαντήσω με την ατάκα του κόμη Ολμάσι από τον 'Αγγλο Ασθενή: I once traveled with a guide who was taking me to Faya. He didn't speak for nine hours. At the end of it, he pointed to the horizon and said, "Faya!" That was a good day!

Leg 3, 10/6/2008
LX 1193, NUE-ΖRH
Αεροσκάφος: Avro RJ100, HB-IYR

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο η διάθεσή μου άλλαξε. Άρχισα να γελάω με την περιπέτειά μου και να σκέφτομαι ότι ελληνικό αίμα έβαψε το γερμανικό χώμα. Είχα να νιώσω έτσι από τότε που άφησα μισό δόντι στον κήπο του σπιτιού ενός οδηγού της Formula 1 στην Ιταλία (παραήταν σκληρό το πανίνο). Διασκέδασα με την ανάμνηση των τρομοκρατημένων κυριών και κάπου εκεί συνήλθε και ο οργανισμός μου από την ταραχή και άρχισε να ζητά να του ικανοποιήσω βασικές ανάγκες όπως νερό, φαγητό και σπότινγκ.

Στο έλεγχο ασφαλείας είχα άλλα προβλήματα. Αν και στην κλινική είχα πλυθεί υπό την επίβλεψη της Γιούτα, δεν είχα καταφέρει να καθαριστώ εντελώς και οι ελεγκτές έβλεπαν έναν τύπο με κηλίδες από αίμα να ετοιμάζεται να πετάξει. Τους είπα ότι είχα ένα μικροατύχημα, βεβαιώθηκαν ότι δεν είμαι ο Χάνιμπαλ Λέκτερ και με άφησαν. Πέρασα το metal detector και βγηκα στο μεγάλο χολ.

Το αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης είναι όπως θα έπρεπε να είναι τα ελληνικά επαρχιακά αεροδρόμια (Ηράκλειο πχ) αν ήμασταν στην Ευρώπη. Χτισμένο με γερμανική λογική, είναι μάλλον μικρό για τον τίτλο που κατέχει ως το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Βαυαρίας (και 10ο στη Γερμανία, 4,2 εκ επιβάτες το χρόνο, λιγότεροι από το LGIR). Ωστόσο φαίνεται άνετο (δεν το πέτυχα και σε ώρα αιχμής αν και δεν πιστεύω ότι το συγκεκριμένο έχει), ήταν καθαρό και καλοδιατηρημένο. Δεν έχω ιδέα πόσες ανακαινίσεις έχει περάσει αλλά η τελευταία φαίνεται πετυχημένη. Στις φωτό από το δορυφόρο φαίνεται κάποια κατασκευή-επέκταση στο δυτικό κομμάτι αλλά δεν το έψαξα παραπάνω. Έχει άψογη σύνδεση με το κέντρο της πόλης, μόλις 12 λεπτά με το τρένο. Κατά τα άλλα, δεν έχει κάτι ενδιαφέρον πέρα από τα μεγάλα παράθυρα με ανεμπόδιστη θέα στην πίστα (αφού έχεις περάσει τον έλεγχο ασφαλείας πάντα). Αλλά και η θέα στην πίστα συνίσταται στα συνηθισμένα narrow bodies που βλέπει κανείς παντού. Τράβηξα μερικές φωτό για την τιμή των όπλων και πήγα στην θύρα μου.

Το Avro δεν είχε καμία διαφορά με το προηγούμενο Avro. Αυτή τη φορά είχα θέση F, ο καιρός ήταν καλός, από το σέρβις δεν θυμάμαι τίποτα και πέρασα την ώρα μου ακούγοντας μουσική και βλέποντας έξω από το παράθυρο. Διαδρομή ξανά μέσω Στουτγκάρδης και κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκτός από τη συννεφιά η οποία μας υποδέχθηκε στο Kloten και η οποία έδινε hint για το τι θα επακολουθούσε (χαμός). Μπήκαμε στο πουλμανάκι άρον άρον καθώς είχε αρχίσει να ψιχαλίζει. Το connection μου ήταν μόλις 50 λεπτά αυτή τη φορά και προετοιμάστηκα για μια σβέλτη μετάβαση στην επόμενη θύρα. Μουχαχαχαχαχαχαχαχαχαα!!! Πού να ήξερα...

Το NUE από το Avro
Air Berlin στο NUE
Ερχεται μπουρίνιιιιιιιι

Στο επόμενο (και τελευταίο) leg θα διαβάσετε

- Η καταιγίδα της χρονιάς
- Airbus στο τρίγωνο των ελβετικών βερμούδων
- Ελλάδα-Σουηδία σε ζωντανή μετάδοση

Έπαθες τέτοιο πράγμα στη NUE; Φοβερό! Κάποιος σε είχε μουτζώσει. Να τον βρεις!

Λιτή η περιγραφή της πτήσης. Την επόμενη φορά να γράφεις live. Θέλουμε ζουμερές λεπτομέρειες...

Λιτή πτήση, λιτή περιγραφή. :mrgreen: