Mηχανικός αεροσκαφών

  • Thread starter Thread starter z_pilot
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Την απορία για το τι "απέγινε" ο z_pilot που άνοιξε αυτό το thread το 2007 την είχα κι εγώ. Αν και κάπου είχα διαβάσει μια επανεμφάνισή του που έλεγε ότι είναι στο πολυτεχνείο.
Περιμένω με ενδιαφέρον ύστερα απ' αυτά που έγραψε να μας πει, αν θέλει, τι έγινε.
Για τον korolev που συνάντησα στις αρχικές συζητήσεις και μετά έδωσε πανελλήνιες και πέρασε στη σχολή εφαρμοσμένων μαθηματικών, έχει κανένας καμιά πληροφόρηση; (έχει να μπει από το 2009)
 
B737Mech":3d8i5c9z said:
Adamas":3d8i5c9z said:
Προϋπηρεσία.
Απαιτείται έμμισθη προϋπηρεσία σε πιστοποιημένο κατά Part-145 οργανισμό για συντήρηση πολιτικών αεροσκαφών. Άρα αποκλείονται οι οργανισμοί που ασχολούνται με στρατιωτικά αεροσκάφη π.χ. ΕΑΒ; Υποθέτω η προϋπηρεσία πρέπει να είναι στον ανάλογο τομέα, π.χ. δεν μπορεί να πηγαίνεις για ελικόπτερα και να γράφεις προϋπηρεσία σε αεροπλάνα.
Ο χρόνος της απαιτούμενης προϋπηρεσίας εξαρτάται από τον αν έχεις τελειώσει ή όχι κάποια σχολή και ποια.
5 χρόνια όταν (για να το πω απλά) δεν έχεις τελειώσει κάποια «σχετική» σχολή.
3 χρόνια όταν έχεις τελειώσει κάποια σχετική σχολή π.χ. μηχανολόγος από ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ΤΕΙ τεχνολογίας αεροσκαφών Χαλκίδας
2 χρόνια όταν έχεις τελειώσει σχολή (ή σχολείο) πιστοποιημένο κατά Part-147
Σωστός σε όλα, εκτός αν η Ελληνική ΥΠΑ έχει κάνει τα στραβά μάτια ή αν έχει αλλάξει κάτι στη νομοθεσία.
Ακόμα και το Εμπραερ της ΠΑ {το πρωθυπουργικό} δεν δικαιολογεί προϋπηρεσία σε πολιτικό αεροσκάφος, μιας που φοράει νηολόγιο της ΠΑ.

B737mech (αν και εδώ που τα λέμε πρέπει να το κάνεις Α320...), η προβλέπει και δέχεται την προϋπηρεσία σε μη πολιτικά αεροσκάφη.

AMC 66.A.30(e) Experience requierements
1. For category A the additional experience of civil aircraft maintenance should
be a minimum of 6 months. For category B1 or B2 the additional experience of civil
aircraft maintenance should be a minimum of 12 months.
2. Aircraft maintenance experience gained outside a civil aircraft maintenance
environment can include aircraft maintenance experience gained in armed forces, coast
guards, police etc. or in aircraft manufacturing.

αλλά συμφωνούμε στα περί ΕΑΒ.....ΥΠΑ.....κτλ κτλ κτλ....
 
Δημήτρη αυτή η πρόβλεψη έχει γίνει για να μπορέσουν να πάρουν πτυχίο για παράδειγμα μηχανικοί της ΠΑ που έχουν εμπειρία χρόνων στη συντήρηση αεροσκαφών.
Δικαιολογεί εν μέρει την εμπειρία τους, αλλά όχι ολόκληρη.
Πρέπει και ένα μέρος της απαιτούμενης προϋπηρεσίας να έχει γίνει και σε πολιτικά αεροσκάφη.
Είχα συμφοιτητή 40+χρόνων στη σχολή προερχόμενος από τα Lynx του Βρετανικού στρατού. Για τα δύο χρόνια προϋπηρεσίας που απαιτούνταν μετά το βασικό 147, του δικαιολόγησαν γύρω στους 6 μήνες από όλα τα χρόνια που είχε στον στρατό.
Τυπικά πρέπει να γίνεται εξέταση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, γιατί στο στρατό πχ δεν είσαι για τα πάντα, άλλος έχει ειδικότητα κινητήρων, άλλος flight controls κτλ.

Αν είχε ερμηνευτεί έτσι αυτό το AMC {Acceptable Means of Compliance}, τότε όλοι οι μηχανικοί της ΠΑ ή της ΑΣ θα κάνανε απλά μια αίτηση, θα αποκτούσαν αμέσως Part-66 και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή θα ρίχνανε μαύρη πέτρα πίσω τους.
Είναι σαν να λέμε πως αντίστοιχα ο πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, μπορεί να πάρει πολιτικό πτυχίο με μηδέν ώρες σε πολιτικό αεροσκάφος.

Για νέο μηχανικό χωρίς καθόλου εμπειρία σε πολιτικά α/φη, δεν το βλέπω λογικό να τελειώσει μια σχολή 147 πχ στην ΕΑΒ και μετά να κάνει 2 χρόνια Phantom και να πάρει Part-66...

Τι να πω, αν έχει επιτραπεί τώρα τελευταία κάτι τέτοιο πάω πάσο.

Από την άλλη όμως όπως είχα γράψει, μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να τηλεφωνήσει στην ΥΠΑ και να πάρει επίσημη απάντηση προτού πράξει το οτιδήποτε.
 
Β737, το AMC που παρέθεσα παραπάνω αναφέρει οτι για Β1/Β2 θέλει μίνιμουμ 12 μήνες σε πολιτικά νηολόγια.

B737Mech":ha2veq9x said:
2 χρόνια Phantom και να πάρει Part-66...

:wall: :wall: :wall: :wall:
 
Μην κοπανάς το κεφάλι σου φίλε μου!
Εδώ δίνουν άδειες σε εταιρίες τύπου Hellenic Imperial, στις λεπτομέρειες θα κολλήσουν :twisted:

Σοβαρά τώρα, κατάλαβα τι έγραψες αλλά μπορεί κάποιος να παρερμηνεύσει το AMC. :great:
Οι ερωτήσεις είχαν αρχίσει από τα άλλα μέλη για το αν μπορεί κάποιος, που κάνει την προϋπηρεσία στην ΕΑΒ, να πάρει Part-66.
Ίσως λοιπόν να έχει επιτραπεί μόνο για το τρίμηνο προϋπηρεσίας για να πάρει κανείς το βασικό Part-147 certificate.

Χαιρετίσματα φίλε μου! Θα τα πούμε από αλλού!
 
sv1xv":mnuatawg said:
Πρόβλημα που επιτείνεται από την ελλιπή, και συχνά στεβλή, πληροφόρηση.
Αυτα τα ειχα ζησει στο πετσι μου.Ανθρωποι χωρις καμια ιδεα απο το αντικειμενο ασχολουνται με σχολικο προσανατολισμο και παραπληροφορουν τα παιδια οχι μονο για τα επαγγελματα αλλα και για τις σχολες.Δυσστυχως ενας υποψηφιος πρεπει να κανει ολη τη βρωμικη δουλεια μονος του για να βρει τις απαντησεις.Παλι καλα που υπαρχει το ιντερνετ.

sv1xv":mnuatawg said:
Για γράψε μας τι συνέβη σε σένα, για να μας φύγει η περιέργεια... Φαντάζομαι οι νεότεροι συμφορουμίτες θα ήθελαν να μάθουν σχετικά.
Adamas":mnuatawg said:
Την απορία για το τι "απέγινε" ο z_pilot που άνοιξε αυτό το thread το 2007 την είχα κι εγώ. Αν και κάπου είχα διαβάσει μια επανεμφάνισή του που έλεγε ότι είναι στο πολυτεχνείο.
Περιμένω με ενδιαφέρον ύστερα απ' αυτά που έγραψε να μας πει, αν θέλει, τι έγινε.
Για τον korolev που συνάντησα στις αρχικές συζητήσεις και μετά έδωσε πανελλήνιες και πέρασε στη σχολή εφαρμοσμένων μαθηματικών, έχει κανένας καμιά πληροφόρηση; (έχει να μπει από το 2009)

Ναι παιδια λοιπον, εγω ειμαι μηχανολογος στο πολυτεχνειο τελειωνω οπου να ναι.Τοτε στα 18 εγω δεν ειχα τη δυνατοτητα να παω αγγλια και εκανα τις επιλογες μου εδω.Δεν μπορω να πω οτι μετανοιωσα αν και ισως θα ηθελα η σχολη μου να εχει πιο αμεση σχεση με το αεροπλανο.Αλλα μεσα απο εδω οι επιλογες ειναι πιο διευρυμενες.

Απλα θα ηθελα να τονιζω να μην κανει κανεις το λαθος να μπει στο πολυτεχνειο αν θελει να ασχοληθει με το aicraft maintenance.Αν το κανει απλα στη πορεια θα αλλαξει ροτα.Ειναι βεβαιο.
 
Έχεις ακολουθήσει ή σκέφτεσαι να ακολουθήσεις κάποια κατεύθυνση/εξειδίκευση για αεροναυπηγική μέσω του πολυτεχνείου; Παρέχεται αυτή η δυνατότητα μέσω κάθε πολυτεχνείου (μηχανολόγων-μηχανικών) ή μόνο μέσω της σχολής της Πάτρας;
Τι εννοείς πιο διευρυμένες επιλογές;
 
Οχι δεν εχω παρει τετοια εξειδικευση γιατι δεν υπαρχει.Μονο Πατρα και Αθηνα εχει.Ετσι κι αλλιως τελειωνω τωρα, οτι κατευθυνση ηταν να παρω τη πηρα :D
Ολες οι σχολες μηχανολογων προσφερουν τρεις κατευθυνσεις.Ενεργειακη,κατασκευαστικη,βιομηχανικης διοικησης.Απλα σε Πατρα και Αθηνα θα βρεις και αεροναυπηγικης.
Λιγη σημασια εχει αυτο βεβαια καθως καθε μηχανολογος μπορει να ακολουθησει μεταπτυχιακες σπουδες στην αεροναυπηγικη και να ασχοληθει με οτι θελει.Αλλωστε η αεροναυπηγικη δεν ειναι τιποτα αλλο απο ενα "μικρο" κομματι της επιστημης της μηχανολογιας.Εμενα προσωπικα με ενδιαφερουν flight dynamics και propulsion και εχω και καθηγητη στη σχολη που στελνει παιδια στο Cranfield, ισως το καλυτερο στην Ευρωπη για aerospace engineering.

Οι διευρυμενες επιλογες στις οποιες αναφερομαι αφορουν τις επαγγελματικες δυνατοτητες ενος μηχανολογου μηχανικου.Οι καιροι ειναι δυσκολοι και το πρωτο που πρεπει ενας ανθρωπος να σκεφτεσαι ειναι να ειναι σε θεση να συντηρησει τον εαυτο του.Στα 18 βεβαια αυτο κανεις δε το σκεφτεται εντονα.Ολοι τοτε "πετανε".Οπως και εγω τοτε αλλωστε.Η αεροναυπηγικη σαν αντικειμενο στην Ελλαδα ειναι σχεδον ανυπαρκτη.Αν το αποφασισει καποιος πρακτικα ξεχναει την Ελλαδα.Εγω προσωπικα δεν το εχω αποφασισει ακομα και σκεφτομαι πολλα.Οποτε το πλεονεκτημα ενος μηχανολογου ειναι οτι μπορει να απασχοληθει και εκτος αεροπορικης βιομηχανιας εχοντας πολλες επιλογες αν δεν καταφερει να βρει δουλεια σαν αεροναυπηγος.

Οτι αλλο θες μου λες αν μπορω να βοηθησω.
 
Εργασία στον τεχνικό τομέα αεροσκαφών

Φίλοι των αεροπλάνων γειά σας,
Εδώ και τρία χρόνια σπουδάζω σε ένα ΤΕΙ Μηχανολογίας, και άρχισα να ενδιαφέρομαι για τα αεροπλάνα (ουσιαστικά πάντα ενδιαφερόμουν για τα αεροσκάφη). Στόχος μου ήταν η εισαγωγή στη ΣΤΥΑ αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Για να γίνω πιο σαφής θα ήθελα στο μέλλον ( και μετά την αποφοίτησή μου ) να εργαστώ στον τεχνικό τομέα, στον χώρο των αεροσκαφών αλλά κοντά στα αεροσκάφη και όχι π.χ. σε κάποιο γραφείο . Δεν γνωρίζω τις βαθμίδες ιεράρχησης (Τεχνικός, μηχανικός) οπότε και δεν κάνω λόγο για αυτές. Θα μπορούσατε να με πληροφορήσετε σχετικά με την ''δύναμη'' του πτυχίου όπου πρόκειται να αποκτήσω από το ΤΕΙ ώστε να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα; Μπορείτε συνοπτικά να μου αναφέρετε τις διαδικασίες που απαιτούνται για να εργαστώ , καθώς και αν είναι δυνατό να βρώ δουλειά στην Ελλάδα επάνω σε αυτόν τον τομέα; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων ..
ΥΓ. Γνωρίζω ότι υπάρχουν παρόμοια θέματα αλλά εγώ προσωπικά δεν μπόρεσα να προσανατολιστώ ..
 
γεια σας παιδια ειμαι κανουριος εδω στο forum και σκεφτομαι να σπουδασω μηχανικος αεροσκαφων για την πολιτικη αεροπορια λατρευω τα αεροπλανα και θα ηθελα να μου πειτε αν αξιζει να ασχολιθω με αυτο το πραγμα...
 
Top