Επειδή δε σου έχουμε δώσει τις απαντήσεις όπως επιθυμείς, δες παρακάτω:
Adamas":2f1idzpd said:
Modules
Είναι 17. Δεν έχω καταλάβει αν χρειάζεται να τα περάσεις όλα ή κάποια ανάλογα με το είδος της άδειας που στοχεύει ο καθένας.
Πολύ σωστά είναι 17, αλλά μειώνονται αναλόγως την κατηγορία που θέλεις να ακολουθήσεις, Β1 ή Β2.
Μερικά είναι κοινά, μερικά αν και κοινά γίνονται σε διαφορετικό επίπεδο δυσκολίας αναλόγως της κατηγορίας και τέλος μερικά είναι ξεχωριστά για την κάθε κατηγορία.
Πολλοί μηχανικοί ξεκινάνε με μια κατηγορία και αργότερα, αφού αποκτήσουν το Part-66, κάνουν τα modules της άλλης κατηγορίας. Είναι καθαρά θέμα επιλογής.
Το μόνο που θα σε συμβούλευα είναι να μην κάνεις
μόνο Β2. Στο εξωτερικό το μοντέλο του μόνο Β2 και δεν ακουμπάω τίποτα άλλο πεθαίνει. Έτσι μπορείς να δεις κατόχους Β2 που έχουν και Cat A για να μπορούν να βοηθάνε και σε άλλες δουλειές πέραν των avionics.
Και πάλι δική σου επιλογή.
Adamas":2f1idzpd said:
Προϋπηρεσία.
Απαιτείται έμμισθη προϋπηρεσία σε πιστοποιημένο κατά Part-145 οργανισμό για συντήρηση πολιτικών αεροσκαφών. Άρα αποκλείονται οι οργανισμοί που ασχολούνται με στρατιωτικά αεροσκάφη π.χ. ΕΑΒ; Υποθέτω η προϋπηρεσία πρέπει να είναι στον ανάλογο τομέα, π.χ. δεν μπορεί να πηγαίνεις για ελικόπτερα και να γράφεις προϋπηρεσία σε αεροπλάνα.
Ο χρόνος της απαιτούμενης προϋπηρεσίας εξαρτάται από τον αν έχεις τελειώσει ή όχι κάποια σχολή και ποια.
5 χρόνια όταν (για να το πω απλά) δεν έχεις τελειώσει κάποια «σχετική» σχολή.
3 χρόνια όταν έχεις τελειώσει κάποια σχετική σχολή π.χ. μηχανολόγος από ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ΤΕΙ τεχνολογίας αεροσκαφών Χαλκίδας
2 χρόνια όταν έχεις τελειώσει σχολή (ή σχολείο) πιστοποιημένο κατά Part-147
Σωστός σε όλα, εκτός αν η Ελληνική ΥΠΑ έχει κάνει τα στραβά μάτια ή αν έχει αλλάξει κάτι στη νομοθεσία.
Ακόμα και το Εμπραερ της ΠΑ {το πρωθυπουργικό} δεν δικαιολογεί προϋπηρεσία σε πολιτικό αεροσκάφος, μιας που φοράει νηολόγιο της ΠΑ.
Adamas":2f1idzpd said:
Προθεσμία ολοκλήρωσης.
Κάπου διάβασα ότι από τη στιγμή που θα δώσεις (περάσεις; ) το πρώτο module αρχίζει να τρέχει χρόνος 5 ετών μέσα στον οποίο πρέπει να περάσεις όλα τα modules και να γράψεις την προϋπηρεσία που απαιτείται.
Είναι σημαντικό να διευκρινίσει κάποιος σίγουρα ότι το παραπάνω ισχύει γιατί παίζει σημαντικό ρόλο που θα αναφερθεί παρακάτω.
Είναι εντελώς διαφορετικό η 5ετής προθεσμία να αρχίζει να τρέχει από τη στιγμή που περνάς το πρώτο module από το να αρχίζει να μετράει από τη στιγμή που τελειώνεις με επιτυχία όλα τα modules γι’ αυτό θα παρακαλούσα για μια σίγουρη απάντηση.
Όταν έδινα εγώ τα μαθήματα έτσι ήταν. 5 χρόνια από τη στιγμή που πέρναγες με επιτυχία το πρώτο module.
Πρόσφατα όμως μας ενημέρωσε το quality department της εταιρίας πως έχουν αλλάξει κάποια πράγματα στους κανόνες απόκτησης του Part-66 σε όλες τις κατηγορίες.
Πιστεύω πως θα ήταν καλύτερο να μιλήσεις με το τμήμα πτυχίων της ΥΠΑ για να πάρεις σίγουρη απάντηση και ακόμα καλύτερα να την έχεις γραπτώς.
Adamas":2f1idzpd said:
Σχολές πιστοποιημένες κατά Part-147 για εκπαίδευση και εξετάσεις στην Ελλάδα
Για αυτές τις ερωτήσεις καλό θα ήταν να τις κάνεις στην κάθε εταιρία ξεχωριστά.
Adamas":2f1idzpd said:
Επομένως από τις Part147 σχολές μας μένουν 3 χρόνια μετά την αποφοίτηση για να γράψεις 2 χρόνια προϋπηρεσία. (δείτε την παραπάνω αναφορά «Προθεσμία ολοκλήρωσης»). Δεν γνωρίζω αν μπορείς να γράψεις προϋπηρεσία ενόσω φοιτάς (υποθέτω η πρακτική που γίνεται δεν μετράει). Λογικά μπορείς (με τις κατάλληλες γνωριμίες) αλλά δύσκολο για την πλειονότητα.
Αν μέσα σ’ αυτά τα 3 χρόνια πρέπει να «στριμώξουμε» και τη στρατιωτική θητεία (για κάποιον που δεν την έχει υπηρετήσει) τότε τα χρονικά περιθώρια είναι πραγματικά οριακά.
Το έπιασες και εδώ το νόημα
Προσωπική συμβουλή να κάνεις το στρατιωτικό πρώτα. Η θητεία έχει κλείσει πόρτες στο παρελθόν σε πολλούς γνωστούς και φίλους, μιλόντας προ-κρίσης. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει και χρονικό περιθώριο.
Επίσης η προϋπηρεσία που πρέπει να μαζέψεις μπορεί για διάφορους λόγους να μην συγκεντρωθεί ακριβώς στα δύο χρόνια, αλλά να χρειαστείς και λίγους μήνες παραπάνω.
Adamas":2f1idzpd said:
ΤΕΙ Τεχνολογίας Αεροσκαφών στη Χαλκίδα.
Απ’ ό,τι διαβάζω μια πονεμένη έως αμαρτωλή ιστορία.

Το έπιασες και εδώ το νόημα. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω.
Adamas":2f1idzpd said:
Σχολές στο εξωτερικό
• Gain 3 years industry experience to become fully licenced

Κάτι πρέπει να άλλαξε δραματικά... Λογικά θέλει να πει πως χρειάζεσαι 2 χρόνια για το Β1 ή Β2 και 3 μήνες επιπλέον ή παραπάνω για βάλεις τον πρώτο τύπο στο πτυχίο σου.
Adamas":2f1idzpd said:
Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι προσφέρει η 4ετής φοίτηση στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για κάποιον που θέλει να γίνει μηχανικός αεροσκαφών; Τη στιγμή που θα απαιτούνται μετά 2 έτη προϋπηρεσίας.
Εδώ δεν ξέρω ποιο είναι το όφελος. Ίσως για μελλοντική χρήση για την απόκτηση του Cat C, όπως φαίνεται από απόσμασμα της νομοθεσίας παρακάτω.
for category C obtained through the academic route:
an applicant holding an academic degree in a technical discipline, from a university or other higher educational
institution recognised by the competent authority, three years of experience working in a civil aircraft maintenance
environment on a representative selection of tasks directly associated with aircraft maintenance including
six months of observation of base maintenance tasks.
Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η "αναγνώριση". Αμφιβάλω αν για παράδειγμα η Ελληνική ΥΠΑ αναγνωρίσει το πτυχίο αυτό ως ισότιμο Ελληνικού ΑΕΙ - ΤΕΙ. Επειδή το ακαδημαϊκό πτυχίο δεν είναι θέμα EASA, αλλά υπουργείων παιδείας, μπορεί να μπλέξεις με ΔΟΑΤΑΠ κτλ. Ισχύει και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πρόβλημα.
Πιστεύω πως αναφέρεται για την Βρετανική CAA.
Αν για παράδειγμα αποφασίσεις να εκδόσεις τα πτυχία σου από τη CAA δε θα έχεις πρόβλημα.
Adamas":2f1idzpd said:
Τον αναγνώστη που κατάφερε να φτάσει έως εδώ τον ευχαριστώ για την υπομονή του.
Παρακαλώ
